Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

................VIP Club.........................

marimag

Recommended Posts

Nie wydaje mi się, żeby wykopanie i wylanie fundamentów na dwie ściany i zadaszenie tego było jakoś mega drogie ;) Poza tym, zdaje się, że tam są piwnice, więc konstrukcja całości domu powinna być stabilna. Poproś właścicieli o pokazanie wyrysu z ewidencji gruntów. Tam będzie narysowany rzut domu i sprawdzisz, czy obecny ogród zimowy jest ujęty w bryle budynku. Można też zadzwonić do nadzoru budowlanego i zapytać, czy taka inwestycja wymaga pozwolenia na budowę, czy też wystarczy samo zgłoszenie. Gdyby nawet konieczne było pozwolenie na budowę, to nie powinno być kłopotu z otrzymaniem zgody na coś takiego, będzie to jednak czasochłonne i potrzeba do tego profesjonalnego projektu budowlanego.

Inspiracja bardzo ładna :)

• Odpowiedzi 30,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• marimag

10298

• bogumil

2217

• bionda

1933

• Bastki

1507

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No własnie...czas !

Miałam nadzieję, zkończyc wszystko i dopiero sie wprowadzić, ale obawiam się, że bez mieszkania w barakowozie z Maliniakiem i Karwowskim sie nie obejdzie :(

Jesli chodzi o JAKIEKOLWIEK dokumenty dotyczace tego domu, to właścicielka nic nie ma, nie posiada, nie wie...

Ciężko złapac z nią kontakt. Agentka robi za posłańca.

Jesli dojdzie do zakupu, będe musiała zatrudnić architekta celem zrobienia inwentaryzacji.

Mi tez sie podoba :)

:bye:

Tomkowa,to zależy co dla kogo jest mega drogie.

Ja dostałam wycenę podniesienia poddasza,całe 54m2+dobudowanie jednej ściany.52 000.Liczyłam na 30 000:bash:

Aniu,ja tak na oko radziłabym Ci się liczyć z kwotą między 60a70tysi.

Chyba,że w w-wie taniej biorą niż na śląsku.;)

No własnie...czas !

Miałam nadzieję, zkończyc wszystko i dopiero sie wprowadzić, ale obawiam się, że bez mieszkania w barakowozie z Maliniakiem i Karwowskim sie nie obejdzie :(

Jesli chodzi o JAKIEKOLWIEK dokumenty dotyczace tego domu, to właścicielka nic nie ma, nie posiada, nie wie...

Ciężko złapac z nią kontakt. Agentka robi za posłańca.

Jesli dojdzie do zakupu, będe musiała zatrudnić architekta celem zrobienia inwentaryzacji.

Mi tez sie podoba :)

Witam się, podglądam dawno(-moja stopa 36 ):p

Wystarczy z gminy pobrać te podstawowe dokumenty wyrys i wypis s rejestru gruntów,i kartoteki budynków.

Mapę ewidencyjną ,tam zobaczysz czy ogród jest.

Można poprosić papierek od podatków to chyba ma bo wysyłają-wydaje mi się że ogród zimowy powinien mieć inną stawkę niż część mieszkalna, i widnieć jako osobna pozycja w podatkach.

No i internet KW porównać metry budynku-tylko z czym? jeżeli to było dobudowane póżniej to w wypisie pełnym czy tam zupełnym powinien być ślad, pod warunkiem że zgłoszono-nawet jak jest legalnie to może nie być zaktualizowane w KW,ale na necie sprawdzić łatwo.

Dziewczyny, czym innym jest postawienie nowych ścian i zadaszenie tego, a co innego zdjąć stary dach, podnieść ściany i zrobić nowe zadaszenie. Tak więc uważam, że Bionda trochę straszy tymi kwotami ;)

Co do uzyskania wypisów z rejestru gruntów może je dostać osoba uprawniona, a więc posiadająca tytuł do nieruchomości (właściciel). Ania tego nie uzyska. Jeżeli agentka jest sprytna i zależy jej na zarobku, to te wszystkie dokumenty zdobędzie. Ma odpowiednie pełnomocnictwa :)

Hej Aniu... powraca córka marnotrawna..

Co do budowy - na pewno będzie wymagane pozwolenie, przeciw wskazań żadnych nie powinno być...

Koszty na oko.. fudamenty 40x40 (powinny być ok) (30m2 to licze tak 6na5m ) bagatela niecałe2m3 plus jakieś wzmocnienie istniejących można liczyć 600zł/m3 na gotowo czyli około1800zł

Ściany 6m i 5m na wysokość 4m (max) około 5,5tys

Posadzka z podbudową 3 tys

Izolacje na wszystko max 800 zł

Strop Filigran daj lub Terive wyjdzie taniej jakieś 160zł/m2 =5 tys

Warstwy wierzchnie (styro + membrana) = 3 tys

Ocieplnie ścian = 6 tys

Tynki w środku jakies 24zł/m2

Całość wyszła 25,5 tys

Trzeba jeszcze doliczyć jakieś podparcie stropu na ścianie istniejącej

np dwa trzpienie i podciąg to tak 2-3tys wyjdzie

Inne rozwiązanie można zalac strop monolityczny i wyciągnąć pręty do wieńca.. tylko trzeba by wiedziec jaki jest stan istenijącyh fundamentów

Za okna możesz liczyć 550 zł/m2 (przybliżając) PCV

Edytowane przez opiorek

Hejka Biondziu :bye:

Jak zobaczyłam Twoją "wycenę" to osiwiałam nad oczami :o

Liczyłam, ze to wyjdzie maks 30 tysięcy.

Tomkowa, chyba dobrze kalkuluje.

Ty musisz puścić ściany po obrysie całego budynku plus do tego dach i inne przyjemności a Ja raptem dwie ścianki i to tez nie pełne bo przeciez ma to być przeplatanka z oknami.

Witaj stopo 36 :bye:

Wiem, że podglądasz :) i cieszę się, że wreszcie się ośmieliłaś pomachać...stopą ;) :lol2:

Tomkowa ma rację, żeby czegokolwiek się dowiedzieć musze być właścicielem lub uzyskac pełnomocnictwo od właścicielki.

Agentka podała mi tylko kilka szczegółów z aktu własności, ale niczego więcej tam nie ma.

Nie chciałabym tez, o ile to samowolka, podpieprzyć tych ludzi odpowiednim władzom.

Jak to dziabnąć ?

Matko i CÓRKO MARNOTRAWNA !!!

Choc do cyca kochana :hug:

Może i Cię nie było, ale jak juz wróciłas to z jakim prezentem !!!

Dzięki kochana :)

O cos takiego mi chodziło. DOKŁADNIE O TO !!!

Nie wiem jakie wymiary ścian, ale metry sześcienne to już chyba policzalne, nie ? No właśnie :)

Czy mozna Ci zaufać z ta wyceną ???

Jak to dziabnąć ?

A, akt własności to co akt notarialny, tam powinien być nr KW nawet jak stary mi przez telefon podali nowy elektroniczny nr księgi.

Co do rejestru-jest coś takiego jak wykazanie interesu prawnego, wiadomo co urząd to inna interpretacja-dzwonisz pytasz,mówisz że jesteś zainteresowana zakupem-oni zinterpretują czy Twój interes;) prawny jest wystarczający do wydania tych dokumentów-nawet we wniosku jest taka pozycja,może się uda.

Bejaro, dzieki kochana. Brzmisz bardzo powaznie. Czy rozmawiam z urzednikiem ? :)

Po kolei w punktach...Co mam zrobić ? ( prosze pisac drukowanymi literami bo w papierologii się gubię :bash:)

Opiorku, bardzo Ci dziękuję za pomoc. Skoro firma i to wielkogabarytowa to wierzę :)

Dodam co nieco, bo ostatnio zbierałam sporo papierów w dwóch gminach.

Numeru Księgi Wieczystej właściwie nie potrzebujesz. Jeśli działa to tak jak w Warszawie i Garwolinie, to wystarczy wejść na stronę internetową i podać dokładny adres, nazwisko właściciela nie koniecznie. Dowiesz się co wisi na hipotece, łącznie z ewentualnym zastrzeżeniem praw przez kupującego jeśli ma umowę przedwstępną podpisaną.

Dokumenty z gminy – niech p. pośredniczka nie ściemnia tylko pobierze wypis z rejestru gruntów (w Garwolinie trwa to 2 godziny) i wyrys z tychże. Na wyrys się czeka różnie, ale min 2 tygodnie. To jest płatne, niewiele ale jednak i może dlatego ona taka niedoinformowana.

Gdybyś miała umowę przedwstępną notarialnie podpisaną, to mogłabyś sama te papiery zamówić.

W umowie przedwstępnej można zastrzec różne za i przeciw, więc możesz też o tym pomyśleć. Różne warunki umożliwiające wycofanie się bez strat, gdyby potrzeba odstępienia od umowy zaistniała. Istnieje np. formuła pełnomocnictwa notarialnego na dokonanie konkretnych czynności związanych z określoną nieruchomością. Ja skorzystałam z tego dając mojej córce pełnomocnictwo umożliwiające jej samodzielne darowanie sobie samej mojej nieruchomości. Dziwne to, ale może dzięki temu bez mojego udziału zrobić sobie darowiznę z mojej własności określonej w tym pełnomocnoctwie. Piszę, żebyś wiedziała, że mądry i naprawdę z prawem obyty notariusz może sporo pomóc. Jeśli potrzebujesz, mam taką mądrą notariuszkę w zanadrzu. Sprawdzałam ostatnio 5 różnych kancelarii.

Dolicz jeszcze okna, Mari. Opiorek nie napisała jakie tam liczy. Sądząc po Twojej inspiracji, chcesz móc otworzyć całą scianę na ogród i to będzie kosztować dużo. Nawet gdybyś zrobiła na większości ściany fixy, to i tak swoje „zaważy” cenowo.

Bejaro, dzieki kochana. Brzmisz bardzo powaznie. Czy rozmawiam z urzednikiem ? :)

Po kolei w punktach...Co mam zrobić ? ( prosze pisac drukowanymi literami bo w papierologii się gubię :bash:)

Opiorku, bardzo Ci dziękuję za pomoc. Skoro firma i to wielkogabarytowa to wierzę :)

Broń Boże z urzędnikiem, dość częstym petentem,załatwiałam całą papierologię do pozwolenia sama każdy papierek, w zeszłym roku, czasem zawodowo też ,muszę urzędowo nieruchomościowo podziałać-nie jestem agentem nieruchomości.

Poproś o skan dokumentu,lub sam nr Ksiegi wieczystej -od pośredniczki,lepiej żeby był to dokument gdzie widnieje nr działki,ale z samej księgi powinno wyjśc,sprawdzimy na portalu oficjalnym-co tam jest.

Teraz,najlepiej zadzwonić do gminy-z numerem działki i zapytać czy wydadzą wypis i wyrys z rejestru gruntów tam będzie działka i pisało czy zabudowana ,i czym w skrócie, a w odpisie kartoteki budynków jest dokładnie opisany ten budynek.

Możesz spróbować ale to chyba osobiście,jeżeli masz blisko podjechać i powiedzieć tak-wiem przy jakiej ulicy chcę kupić działkę chciałabym dowiedzieć się czy nie będzie w okolicy przebiegać droga ,lub nie ma w planie gminy postawienie cmentarza czy innej działalności uciążliwej-powinni spojrzeć na mapę razem z Tobą abyś wskazała tą działkę-sama zobaczysz numer,i dowiesz się ciekawych rzeczy.

Dziwne jest to podejście pośredniczki-ona przyjmując zlecenie sprzedaży musi mieć chociaż nr KW (przecież trzeba udowodnić że ,ma się prawo do lokalu)

Jeżeli ona dała Ci namiary na ten dom to gdyby sprzedająca go Tobie zbyła bezpośrednio to agencji prowizję będzie musiała zapłacić.

I tak na koniec-zacznij od tego bo jeżeli sytuacja prawna nieruchomości będzie nieuregulowana-to czasem jest to trudne długotrwałe do wyprostowania-tak jest gdy właścicielem jest kilka osób,albo jedna-ale nie przeprowadziła postępowania np spadkowego.Oczywiście może okazać się że wszystko jest w porządku-czego życzę.

Jest jeszcze geoportal-ale czasem tam mało aktualne dane.W mojej gminie jest nawet na stronie link na geoportal do działek gminnych-sprawdź sobie u siebie.

Miałam, taką sytuację-wydzielono z działek drogę-w odpisach było ok , na wyrysie budynek wchodził w drogę-a droga powstała dużo póżniej niż wybudowano budynek-była akcja w urzędzie,okazało sie że kreseczki źle krzywo postawili-ale odkręcili.

Mam nadzieję że nie namotałam.

Edit

Jeszcze te dokumenty płatne ale cenę mają najtańszą w wersji bez dopisku że mają być dokumentem uprawniającym do dokonywania wpisów w KW-na taką prostszą wersję krócej się tez czeka.

Edytowane przez Bejaro

No to już troche wiem :)

Dzięki.

Pestko, ale one nie musza się az tak otwierać. Nie mam ciśnienia. Chcę tylko, żeby przejście było wygodne i ładnie otwierało się na patio które chcę tam zaaranżować :rolleyes:

Jeżdżąc z dzieciakami w te i na zad, gapie sie i podgladam rózne budowy.

Kilka razy dziennie mijam bardzo fajny, nowoczesny dom, który jest w kształcie stodoły z drewnem na elewacji i antracytowymi oknami.

Zamierzam zapukac do drzwi i zapytac o producenta okien.

Bardzo ładnie się prezentują i nie mają szerokich ram ( to czego nie znosze w pcv-kach).

Dobra laski.

Wy tu piszcie i nie tylko o budowie.

Wieczorkiem zajrze i poczytam.

Lece po dzieciarnię :bye:

Juz miałam odejść a tu Bejaro się uzewnętrzniła :)

Dobra. spisze sobie to co napisałaś i popytam tu i tam.

Do urzedu miasta mam w miare blisko.

Numer działki znam z geoportalu własnie :) adres tyż...oczywiście :)

W każdej chwili możesz poprosić o pokazanie aktu prawa własności. To też ważne (do tego wszystkiego co napisała Bejaro). Samo KW nie wystarczy.

Ode mnie notariuszka żądała okazania aktu kupna mieszkania, dokumentów sądowych przyznających prawo mnie i mamie po tacie, dokumentów ze skarbowego moich i mamy. A przecież mama już nie żyła. A potem jeszcze kompletu swierdzającego prawo nabycia przeze mnie spadku po mamie i kolejnego o nie zaleganiu z podatkiem od spadku w skarbówce.

Jak dojdzie do podpisania umowy przedwstępnej musisz mieć wgląd w całą historię przechodzenia własności nieruchomości z osoby na osobę i to od momentu gdy stała się ona po raz pierwszy czyjąś własnością. Potem te dokumenty zostaną opisane w akcie notarialnym, a niektóre także dołączone do aktu nabycia przez Ciebie nieruchomości.

W każdej chwili możesz poprosić o pokazanie aktu prawa własności. To też ważne (do tego wszystkiego co napisała Bejaro). Samo KW nie wystarczy.

Ode mnie notariuszka żądała okazania aktu kupna mieszkania, dokumentów sądowych przyznających prawo mnie i mamie po tacie, dokumentów ze skarbowego moich i mamy. A przecież mama już nie żyła. A potem jeszcze kompletu swierdzającego prawo nabycia przeze mnie spadku po mamie i kolejnego o nie zaleganiu z podatkiem od spadku w skarbówce.

Jak dojdzie do podpisania umowy przedwstępnej musisz mieć wgląd w całą historię przechodzenia własności nieruchomości z osoby na osobę i to od momentu gdy stała się ona po raz pierwszy czyjąś własnością. Potem te dokumenty zostaną opisane w akcie notarialnym, a niektóre także dołączone do aktu nabycia przez Ciebie nieruchomości.

Dokładnie całe papierki do notariusza i to kumatego- on będzie tych dokumentów wymagał od sprzedającego,ale teraz wystarczy spojrzeć ile wg KW jest właścicieli, czy nie ma tam hipoteki ,służebności jakichś, to już da jakiś pogląd-a wyrys czy ten ogród zimowy jest tam na mapie.

bionda pewnie, że możesz podrzucić ;)

Marmig pamiętaj jednak ze moja cena jest tak na oko..

sama spotykam się z ogromnymi różnicami cenowymi przy budowie naszego domku...

Okna - to tez jak pestka zauważyła,mogą generować duże koszty

I nie liczyłam demontażu istniejącego

Edytowane przez opiorek