Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

................VIP Club.........................

marimag

Recommended Posts

Darowizna przed sprzedażą nie,bo wtedy zapłacisz podatek od nieruchomości sprzedanej przed okresem 5 lat.

Można to obejść przeznaczając kasę ze sprzedaży na zakup nowej nieruchomości mieszkaniowej,trzeba pilnować terminów w US i kilka papierków załatwić i nie wiem dokładnie ale tam jest jakiś termin na to.

Chyba najłatwiej aby darowizna dotyczyła kasy matka daruje córce pieniądze.

A opłaty są ustalone taksy notarialne mozna targować z notariuszem,opłat sądowych za wpisy do KW i podatku 2% US nie da się uniknąć.

Ten nowy dom gdyby kupiła matka i darowała Tobie to bez sensu bo zapłaci haracz przy zakupie i dodatkowo za darowanie go Tobie przed upływem 5 lat.

Co do domu nie doradzę,owocnych decyzji życzę.

• Odpowiedzi 30,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• marimag

10298

• bogumil

2217

• bionda

1933

• Bastki

1507

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jeżeli Anka ma mieć środki ze sprzedaży to musi jakoś to mieszkanie nabyć,tzn. otrzymać w darowiźnie i wtedy może je przekazać na cele mieszkaniowe tu jest chyba termin do zeznania podatkowego za poprzedni rok, trzeba pieniądze zacząć wydawać na tez cele,bo jeżeli by było inaczej to każdy sprzedający mieszkanie mógłby odwlekać zapłatę tego podatku...

Wg mnie prościej i bez papierologi aby darować kasę wystarczy z przelewem iść do notariusza.

A jeżeli darowizna najpierw to

Trzeba czekać na zaświadczenie z US że ona nie podlega podatkowi bez tego ani rusz aby mieszkanie sprzedać kupującym.

W SM przepisać mieszkanie i tu opłaty członkowskie na Ankę jako nowego właściciela.

Zmiana w KW ewidencji gruntów... i wszędzie tam gdzie np płaci się podatki od nieruchomości.....

Chyba media nie potrzeba zmieniać tylko jak to ma się do protokołu przekazania mieszkania stan liczników z umową na mamę a sprzedaje ktoś inny...

Jak te papiery się przewalą wpiszą zmiany,wszystkie łącznie ze SM trzeba pobierać na dane Anki...

Czas i kasa też.

No ale można tak i tak.

Nie wiem do jakiej kwoty przy darowiźnie gotówkowej nie ma podatku. Jednak tak czy siak zgłasza się ją w US.

PROBLEM !!! do ogarnięcia:

Jeśli mieszkanie w chwili sprzedaży będzie własnością mamy Mari, to tylko mama może zostać zwolniona z podatku dzięki wykorzystaniu funduszy ze sprzedaży na zakup nowego mieszkania, domu, remont.

Jeśli mama będzie chciała te pieniądze ze sprzedaży darować Mari, to będzie musiała najpierw zapłacić podadek zanim je daruje. O ile pamiętam to jest 18 czy nawet 20 %.

To trzeba sprawdzić.

Całą operację darowizny można załatwić w jeden dzień. Potem oczywiście trzeba załatwić wsio w spółdzielni, hipotece.......

Hipoteka to miesiąc czekania i opłata 150 zł. za naniesienie zmiany własności.

Jeśli chodzi o US, to konieczność zgłoszenia niczego nie opóźnia.

Wg mnie ekonomicznie będzie, gdy mama najpierw zrobi darowiznę mieszkania, a potem Mari je błyskawicznie sprzeda. W takiej sytuacji Mari nie zapłaci ani złotówki podatku jeśli w ciągu 2 lat od daty zgłoszenia sprzedaży US wykorzysta te fundusze na kupno domu i remont.

Czas liczy się od daty PITu rocznego, w którym wykazuje się sprzedaż.

Służę świetną, obrotną i wyspecjalizowaną w takich sprawach notariuszką w centrum W-wy. MA bardzo rozsądne podejście i ceny.

Edytowane przez pestka56

A dlaczego ma płacić podatek jeśli mieszkanie było mamy przez okres 5 lat z haczykiem?

Darowizna matka córka chyba bez znaczenia czy nieruchomość czy kasa wartość się liczy.

A zgłoszenie darowizny to jedno,a zaświadczenie o tym że nie podlega opodatkowaniu to drugie,sprzedając musiałam mieć taki papierek bo gdyby okazało się że nie zapłacono to kasa poszła by na podatek ze sprzedaży mieszkania.

Może gdy szybko się zmienia właściciele i termin podatku nie upłynął jest inaczej,ale ja sprzedawałam to nawet już przedawnienie mnie obowiązywało bo prawie 10 lat od darowizny minęło a zaświadczenie musiałam mieć.

Jezus Maria !!!

No to sie posrałam do imentu.

Ilez tego !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :bash::bash::bash::jawdrop::jawdrop::jawdrop:

Nic nie wiem moze poza tym, ze nic nie wiem.

Asiu zonko, jak bank mi nie zejdzie z ceny domu to go nie wezme i tyle.

Nie wkopie się w ten dom bez odpowiedniego zaplecza finansowego.

Poza tym, jeszcze nie wiem czy go chcę. Nie byłam tam, nie widziałam, nie oceniłam...

Spokojnie kochana. Nie popłynę :hug:

Dzieki za notariusza. Mam znajomą to moze i taniej nam wyjdzie.

Reszty wywodów nie rozumiem takze nie ustosunkuje sie do nich.

Przeraza mnie to popieprzenie tego wszystkiego, latanie i czekanie.

To jakis horror jest :jawdrop:

Okey, nie pomyślałam o tych 5 latach.

Więc mama może olać US i wydać wszystko na nieruchomość lub remont bezboleśnie.

Z darowizną czegokolwiek już nie jest tak dobrze.

Podatkowi nie podlega nabycie majątku w drodze darowizny o czystej wartości nieprzekraczającej kwoty wolnej, która wynosi 9 637 zł - dla osób należących do I grupy podatkowej. To dotyczy: małżonka, wstępnych (rodzice, dziadkowie, pradziadkowie), zstępnych (dzieci, wnuki, prawnuki), pasierbów, ojczyma, macochy, rodzeństwa, teściów, zięciów, synowych.

Ty najpierw odpytaj tę znajomą notariuszkę o wszystko. O możliwości takiego pokierowania przekazaniem ci forsy lub mieszkania, żeby poszło szybko i z minimalnymi kosztami.

Poza tym sprawdź co i jak ona liczy jako swoje horarium. Ja sprzedając mieszkanie nie zapłaciłam notariuszce ani złotówki. Wszystkie koszty pokrywała kupująca.

Chcąc zrobić darowiznę lasu mojej córce sprawdziłam 4 notariuszy. Rozpiętość kosztów była od 900 zł do 1700 zł. Do tego kilkaset zł za konieczne dokumenty z hipoteki, gminy itp.

Żaden z tych notariuszy nie próbował pokombinować jak sprawę ułatwić i przyspieszyć. Za każdym razem słyszałam „niech pani pozbiera papiery i zgłosi się, to napiszemy akt”. Dopiero ta notariuszka, do której (jeśli zechcesz) oferuję ci kontakt, poddała sposób i wzięła za to 150 zł.

Biondziu, będę Cię nazywała czarownica i to tą kraczącą.

Kazałas zadzwonic do kupców bo a nóż sie rozmyślili wiec zadzwoniłam i nikt nie odbiera.

Oby nie słyszeli telefonu lub byli gdzies tam bo jak nie to sie pochlastam :cry::cry::cry:

Nie ograniam jak to jest mozliwe, ze funkcjonariusz państwowy może brac za czynnośc prawna w państwie prawa, tak różne kwoty.

To mafia i zbrodnia w biały dzień.

Za przystawienie kilku stempelków, polizanie znaczka i ewentualne wysłanie czy zawiezienie dokumentów, taki bidula notariuszyna, bierze według kalkulatora prawie 5 tysiecy.

Może ma fure na paliwo lotnicze albo w lektyce go nosza stad ta cena :bash:

Dziewczyny, Ja juz nie moge z ta pogodą.

Jak muszę wyjść to az słabo mi sie robi i mdli mnie.

Juz którys tydzień z kolei, siedze z dzieciakami w domu bo nikt nie wytrzymuje.

Dzis musiałam pojechac po papiery Oli no i znowu prawie fikłam.

Nie ma czym oddychac, twarz pali od soli z potu, dłonie sie lepia i mam wrazenie, ze sa brudne ( mam schize z myciem łap).

Jak sobie radzicie ?

Biondzi nie pytam bo to czub!

Pewnie rosołu dzis nagotowała i lezała plackiem na trawniku ;)

Na allegro jest sporo tego wiec na bank cos wybierzesz.

Dzis oczy wylazły mi nawierzch.

Sasiedzi z końca ulicy, chyba tez mocno zdesperowani, wykopali dziure wielkości leja po bombie, wpierniczyli w to folie malarską, przygwoździli to kamulcami i wlali wodę :eek:

Taka wersja ekonomiczna jakbys nie dostała basenu ;)

Zwalnia się od podatku nabycie własności rzeczy lub praw majątkowych przez małżonka, zstępnych, wstępnych, pasierba, rodzeństwo, ojczyma i macochę, jeżeli:

zgłoszą nabycie własności rzeczy lub praw majątkowych właściwemu naczelnikowi urzędu skarbowego w terminie 6 miesięcy od dnia powstania obowiązku podatkowego powstałego na podstawie art. 6 ust. 1 pkt 2-8 i ust. 2.........

Reszta tu:

http://www.wskazniki.gofin.pl/8,106,1,podatek-od-spadkow-i--darowizn.html

Tia. Kwota 9637 nie ma w sumie żadnego znaczenia bo przy spełnieniu 2 warunków o których pisze Bajero możesz nabyć własność za grube miliony bez płacenia za to ani złotówki. Dodam, że to proste warunki do spełnienia. Uwolnienie tej kwoty to był zresztą duży sukces PIS-u za jego rządów:yes:

Nie wiem czy sprawa sie nie rypnie :(

dodzwoniłam sie dzis do kupców i on jak najbardziej jest na tak i już chciałby wywalac ściany ale zona sie waha :(

Boje się, ze akcja sie spali.

Za dobrze już było, co ?

Czy Ja zawsze musze jakąs martyrologie przechodzić do jasnej psiej maci ????:cry::cry::cry:

Teraz to Ja już zupełnie nic nie wiem.

Umawiac się z agentem w sprawie domu czy nie ?