Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

................VIP Club.........................

marimag

Recommended Posts

• Odpowiedzi 30,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• marimag

10298

• bogumil

2217

• bionda

1933

• Bastki

1507

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Emilko, odstaw te środki bo nie ogarniam! :lol2:

Jaka kuchnia z kominkiem ????

Kuchnie chcę zostawic tam gdzie jest tylko ja powiększyc o spizarkę.

Tam gdzie kominek, byłaby jadalnia ale nie zapominaj ze to pomieszczenie przechodnie do dalszej części i musze tam zostawic luz na komunikację.

Ponieważ w tej jadalni jest kominek, wiec luz na komunikacje musi byc wiekszy co by nikt mi sie nie podwedzał przy przechodzeniu obok kominka.

Nie wiem czy wspominałam, ale mam w rodzinie tytuł STARSZY OGNIOWY i jak dorwe kominek to nie waham sie go uzywać...nawet w lato :lol2: i najchetniej 24/h.

tylko wiesz może być problem z kanalizacją i kibelek musi być tam gdzie jest.

kominek mozesz zrobić w pokoju po drugiej stronie domu - zlikwidujesz ten schowek kiszkę :D

prochów nie mam do ostawienia żadnych, ale jakieś mocniejsze by sie przydały, bo mnie strasznie alergia męczy i czuje się jakby mnie ktoś obuchem walił...

Mari, a określ się jeszcze, gdzie chcecie mieć swoją sypialnię.

Jakiś pomysł mam na całość, ale musisz mnie oświecić w szczegółach:

1. 4 sypialnie dla dzieci to na górze.
  2. gdzie Wasza sypialnia?
  3. czy chesz mieć garderobę?
  4. czy chcesz mieć pralnię?
  5. co ma grzać w domu w sensie w tej kotłowni jaki rodzaj pieca, kotła czy czego tam?
  6. czy ta ścianka przy schodach potrzebna? Jak zrobione są te schody, konstrukcyjnie – lany beton, drewniane, .....?

...

1. co ma grzać w domu w sensie w tej kotłowni jaki rodzaj pieca, kotła czy czego tam?

...

a może, skoro:

...

Nie wiem czy wspominałam, ale mam w rodzinie tytuł STARSZY OGNIOWY i jak dorwe kominek to nie waham sie go uzywać...nawet w lato :lol2: i najchetniej 24/h.

to darować sobie kotłownię i dom ogrzewać tylko z kominka???

zrobić rozprowadzenie po całym domu i wtedy Mari zadowolona bo sobie będzie palić :) no i ucieka nam jedno pomieszczenie, bo jak dla mnie to ciężko jest znaleźć dla niego miejsce :(

Mari, a określ się jeszcze, gdzie chcecie mieć swoją sypialnię.

Jakiś pomysł mam na całość, ale musisz mnie oświecić w szczegółach:

1. 4 sypialnie dla dzieci to na górze.
  2. gdzie Wasza sypialnia?
  3. czy chesz mieć garderobę?
  4. czy chcesz mieć pralnię?
  5. co ma grzać w domu w sensie w tej kotłowni jaki rodzaj pieca, kotła czy czego tam?
  6. czy ta ścianka przy schodach potrzebna? Jak zrobione są te schody, konstrukcyjnie – lany beton, drewniane, .....?

Określam się :)

1. 4 sypialnie dzieci na górze + salonik dzieciecy + łazienka z pralnią ( nad pokojem który jest za schodami na parterze)

2. nasza sypialnia za schodami

3. garderoby rodzicielskiej nie. Jedyna garderoba to ta przy wejściu po prawej stronie

4. pralnia tak patrz punkt 1

5. w domu jest gaz i był kiedys piec gazowy ale wyszedł :(

6. schody są lane betonowe. Nie wiem co ci sie w nich nie podoba. Dla mnie sa zajebiste i co najwazniejsze, maja mega spocznik dzieki któremu dzieciaki za daleko mi nie pospadają.

STRASZNIE podoba mi sie patent z tym pokojem za schodami. Mam pomysł na ruchoma ścianke maskujacą wejście do tego pokoju.

Taka nasza prywatna szuflandia lub jak kto woli, pokój w stylu Harego Portiera ;)

Karolino, palenie 24/h nie bedzie mozliwe bo mam wracac do roboty, pamietasz ?

Pozostańmy przy gazie :)

Emilko, już siebie widze w drelichu, ładujacą wungiel szufla do kominka.

"Pani kierowniczko czy Ja palę ????....." :rotfl:

Żonko :lol2:

Co bys nie osiwiała, już tłumaczę. Zakochalismy sie w sobie majac po 11 lat i od tamtej pory, jestesmy razem :)

Juz wtedy, gdy chodzilismy z pieskiem na spacer, trzymajac się czule za raczki, mój chłopak mi mówił: zobaczysz, pobierzemy sie kiedyś.

Nie wierzyłam.

14 lat później, staneliśmy na slubnym kobiercu i powiedzielismy sobie TAK.

Potem sprawy poszły szybko.

W 5 lat zrobilismy sobie 4 dzieci i od tamtej pory jest nędza i masa problemów różnej masci :(

Specjalnie dla ciebie, takie małe podsumowanie w liczbach mojego życia.

Zgadza się teraz ?

OK. Jeszcze jedno pytanie o schody – Czy one są zabudowane pod spodem, czy „wiszą w powietrzu”?

A palenie w kominku w celu ogrzewania domu jest możliwe. Tylko, że wtedy to nie może być byle kominek z klasycznym wkładem lub zwykły zduński. To musi być kominek typu piec. Palenisko jest znacznie węższe, ale za to znacznie głębsze. Drewnem w ilości 15-25 kg napełnia się je raz, max 2 razy na dobę i hajcuje.

Palenisko jest obudowane szamotowymi kanałami, podobnie jak stare piece węglowe. W obudowie ciepło jest kumulowane i powoli oddawane otoczeniu. Warunkiem niezbędnym jest by piec stał w centrum domu i najlepiej, skoro dom ma 2 poziomy, by kanały kumulacyjne i masa kumulacyjna były zarówno na parterze jak i na poddaszu. Nie jestem fachowcem, ale waga takiego pieco-kominka z całą masą kumulacyjną może dojść w przpadku tego domu do 4 ton. Nie wiadomo czy fundament to wytrzyma. Poza tym to ma swoją cenę.

SECRED DOORS

sejf-regał.jpg

secret-doors-into-hidden-rooms-2.jpgsecret-doors-into-hidden-rooms-10.jpgsecret-doors-into-hidden-rooms-13.jpg2-traditional-hall-secret-door.jpg

Edytowane przez pestka56

Czemu nie można dać wanny na lekkim stropie? Jak wiesz Aniu mam kanadyjczyka i od półtorej roku korzystam z wanny w łazience na górze. Wanna była w oryginalnym projekcie więc nie sądzę by były jakieś przeciwwskazania co do tego.

Podejrzewam że kotłownia musi zostać tam gdzie jest ze względu na instalacje gazową i rozprowadzenie rur do ogrzewania. Chyba że te wszystkie rurki rozkradli.

A z tego pokoju co go przeznaczyłaś na garderobę nie dało by się wykroić wychodka? Bez wymiarów ciężko ocenić ale skoro oznaczone jako pokój to parę metrów kwadratowych ma. Po oznaczeniu szerokości tudzież długości domu na 10.80 oceniam że pomieszczenie to ma jakieś 3,5-4 X 4-5 metrów więc niemałe. Jak znajdę chwilę to pobazgrzę conieco.

O TO TO TO !!!

Cos tego typu chciałam zrobić w części "regału"

Jest i ni ma.

Nie wiem jak oceniacie pomysł.

Podzieliłam się nim z małzonkiem a ten stwierdził, ze to skrytka okupacyjna i jemu sie to nie podoba.

Zaproponował, zeby w tym regale zrobić drzwi jakby z płyty meblowej a drzwi które już istnieja, usunąć.

Pestko, schody wiszą w powietrzu.

Kurna, w linku który ci wysłałam, pokazane są zdjęcia schodów.

Dorciu, nie wiedziałam, ze masz kanadyjczyka :o

Wolałabym jednak a przeciez jest taka możliwość, zrobic to na betonie.

Nie wiem, ale obawiam się wilgoci, grzyba, stęchlizny na elementach innych niż beton, tynk.

Sama wiesz, ze zabudowa takiego stropu to drewno, kartongipsy i jak pomysle, że na to płytki i fugi to mi jakos tak, domkiem letniskowym zajeżdża.

Ale wiesz co, swietnie ze sie ujawniłas z tym kanadyjczykiem bo mam kilka pytań.

Mogę ?

Pokój zwany dalej garderoba jest duzy to prawda, ale pomyslałam sobie, ze skoro nie mamy podpiwniczenia a jest nas sporo to pełnił by nie tylko role garderoby ale i schowka na przydasie oraz kufry, walizy i ze dwie zyrafy.

Mozna by tez jakos wepchnąc tam kotłownie, ale nie wiem jak to sie ma do przepisów wentylacyjnych.