Emila3000 27.08.2015 23:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2015 strony świata sprawdzisz sobie na guuglach przecież mapkę masz ta łazienka na przestrzał może być problematyczna, trzeba by pamiętać, żeby zamykać wszystkie drzwi chociaż też mi kiedyś to po głowie chodziło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 27.08.2015 23:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2015 Zawsze można wprowadzic żetony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamik 28.08.2015 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2015 Mari, każdyplan jest dobry, nie każdy dobry dla wszystkich Twój napewno najbliższym Twoim preferencjom, bo TwójWg moich kryteriów ma trzy słabe punkty:- wejście z kuchni do spiżarni wiąże się z koniecznością pokonania trzech sztuk drzwi –dla mnie poważny minus,- zrobienie przejścia do łazienki w „Twoim” miejscu może być kosztowne i kłopotliwe do wykonania, jeśli poprawnie zaznaczone jest miejsce zamurowanego okna, a otwór na okno był robiony zgodnie ze sztuką budowlaną, to nad otworem jest nadproże, które opiera się na ścianach, wybijając dziurę w miejscu, które narysowałaś,usuwasz podparcie dla nadproża i dodatkowo nie masz jak oprzeć nowego nadprożadla nowych drzwi, oczywiście wszystko da się zrobić, ale przy takiej lokalizacji drzwi może się skończyć koniecznością usunięcia kawałka ściany, wywalenia starego nadproża, domurowania ściany tak, aby dało się oprzeć nowe nadproże,- jedna łazienka i to przechodnia – przy sześciu osobach i jeszcze gościach dwie toalety (jedna góra, jedna dół) to wg mnie za mało, ja zrobiłabym trzecią i to koniecznie na dole, bo jednak na dole głównie toczy się życie, łazienka przechodnia i to wspólna z „główną sypialnią” dla mnie to duży minus, również z pozycji gościa, przypominają mi się czasy ze wspólną łazienką na korytarzu na wczasach albo koloniach – nie wróciłabym do tego JPewną niedogodnością jest brak miejsca na szafę w wiatrołapie, bo wszystkie ściany to albo drzwi albo okna, ale może tak chcesz. Nie do końca też rozumiem, jaki zakres prac jest dla Ciebie akceptowalny, ścianki działowe wolałabyś zostawić, a co z elewacją? W Twoim planie zmieniasz okna, a to może skutkować szerszym zakresem prac na elewacji.Widok z okna – piszesz, że musisz z kuchni widzieć wejście – określ które to okna, żebybyło jasne gdzie MUSI być kuchnia, w innym przypadku „doradcy” błądzą po omacku Każdy ma swoje indywidualne preferencje, dla mnie małe pomieszczenia techniczne nie są problemem, tu nazywa się je „klitkami”, czyli raczej „be”, dla mnie spiżarnia w domu nie jest konieczna, może dlatego, że nigdy nie miałam, dla wielu tu piszących osób spiżarnia jest „must have”Reasumując Twoje „must have” to: Sypialniaz wyjściem na zewnatrz (nałóg),Okno w kuchni zwidokiem na wejście, Duża strefa wejściowa, Duża jadalnia przy kuchni Kominek Czy coś jeszcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 28.08.2015 10:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2015 Mamiku Pisałam, ze chcę jak najmniej wyburzać bo to i koszty i przedłuża remont no i nie wiadomo jak technicznie. Pisałam, ze ten rzut od agenta traktuje jedynie pogladowo, bo moze sie okazać, ze to co działowe, działowym nie jest. Szkoda by było, robić projekt, podjarac się, ze wyszło cudnie a po wejściu z fachowcami, okazałoby sie, ze lipton i tak sie nie da. Cała koncepcje strzeli hu i jak wtedy działać ? Wspólne strefy, chciałabym zostawic tak jak są bo są wystarczajaco duże. Wiadomo, duża rodzina to : wiekszy stół, więcej kanap, wiecej luzu na komunikację. Duza rodzina to tez duzo gotowania stąd: wieksza kuchnia i spiżarnia w której chomikuję co sie da. Dom nie jest w centrum i do wiekszych sklepów mam dalej dlatego spiżarnia to must have bo planowałam wstawic do niej zamrazarkę skrzyniową i zapasową lodówkę ( na świeta, ciasta czy duze rzeczy które nie mieszcza sie w lodówce kuchennej). To, ze spizarnia jest dalej, nie przeszkadza mi wcale. Nie wchodze tam po kilka razy dziennie i naprawde nie potrzebuje jej pod reką. Najwazniejsze, ze jest. Wiatrołap... Nigdy nie chciałam miec w wiatrołapie żadnej szafy. W tym domu, zaraz przy wejsciu mam garderobę więc po co zawalac wiatrołap ? garderoba ma byc miejscem do którego sie wchodzi zaraz po wejściu do domu i tam ma się obywatel rozebrac i pochowac swoje rzeczy. Żadnego pierdolniczka przy wejsciu. W wiatrołapie ma byc tylko jakas konsola, stolik czy komoda, zeby mozna połozyc klucze, kluczyki do samochodu, komórke czy listy ze skrzynki. Moze powiesiłabym tam jeszcze jakis symboliczny wieszak dla gości ale to wszystko. To pomieszczenie ma być na tyle wygodne, ze gdy wracamy cała ekipa do domu, to nie stoimy za drzwiami w kolejce czekajac az pierwsza osoba sie ogarnie i wpusci kolejną. W mieszkaniu, mój przedpokój czyli taki troche blokowy wiatrołap, miał 16 metrów to czemu w domu mamy robic sobie gorzej ? Piszesz, ze robienie dwóch przejśc to kosztowna impreza. A czy wyburzanie połowy domu, robienie kilku łazienek to nie koszty ? Policz, ile to glazury, kibli, umywalek, dociagania instalacji itp. to tez koszty. Planowałam w domu zrobić 2 łazienki z kiblem oraz jeden samodzielny kibelek dla nie cierpliwych. Myslę, że to wystarczy. Elewacja jest tam do zrobienia bez wzgledu na to, czy cos w niej ruszę czy nie. Nie wiem dlaczego na rzucie sa pokazane tylko 2 okna z luksferów (obecna spizarnia i łazienka) a tak naprawde sa 3. Jesli by je połączyc w jedno, mozna by tam dac okno z widokiem na brame własnie. Nie wiem dlaczego piszesz, ze kominek jest must have. On po prostu juz tam jest a skoro jest to niech sobie będzie. Nie zamierzam go przesuwac, likwidować czy zamurowywać. Cos jeszcze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamik 28.08.2015 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2015 Dla mniejuż dużo jaśniej JKominek – wywnioskowałam, być może niesłusznie, na podstawie stwierdzenia, że palisz w kominku dzień, noc, lato i zima JŁazienka –czyli planujesz trzy pomieszczenia, w czego dwa z częścią „myjącą” i WC, a trzecie tylko z WC, więc jeśli do tego trzeciego pomieszczenia tylko z WC dołożysz baterię prysznicową w ścianie i zasłonkę na drążku, to masz awaryjną łazienkę dla gości, dodatkowy koszt to jakieś 500 -800 PLNKoszt przejściado łazienki – tu się nie zrozumiałyśmy, pisałam o różnicy w koszcie wykonania przejścia z sypialni do łazienki. Robiąc przejście w miejscu istniejącego nadproża koszt jest nieporównywalnie mniejszy niż to samo przejście, ale zlokalizowane, że tak napiszę „w litej ścianie” i to obok nadpoża Z tego copiszesz wyłania mi się następujący obraz:– układ kuchnia-jadalnia-salon-sypialnia pozostaje w zasadzie bez zmian, widok na bramę z okna w kuchni po zmianie okna,– do przearanżowania zostaje część wejściowa i gabinet, ta część po zmianach ma mieć dużą strefę wejściową, spiżarnię, garderobę, pokój dla gości i łazienkę (wg Ciebie jedna, wg mnie J jedna + WC z baterią prysznicową J)Zgadza się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 28.08.2015 11:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2015 (edytowane) Z grubsza tak ale z łazienkami sie jeszcze troszkę gubisz. Najwiekszy cyrk jest rano, gdy wszyscy na huraaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa szykuja sie do zakładów. Plan jest taki, ale jak pisałam, moze wyjśc różnie: - na parterze łazienka z wc i czyms do mycia - na poddaszu łazienka z wc i czyms do mycia oraz oddzielne wc Na górze wiecej człowieków niz na dole. Dostałas priva ? Edytowane 28 Sierpnia 2015 przez marimag Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 28.08.2015 11:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2015 Dlaczego zakładacie ze w miejscu zamurowanego okna na scianie gabinet-sypialna jest nadproze ?Przecież to zamurowane a nie zrobiona dziura ...Na kiego, miałoby tam byc nadproze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emila3000 28.08.2015 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2015 bo głupotą byłoby wykuwać nadproże ze ściany. Jak sie zamurowuje okno to tylko ten otwór, nadproże zostaję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 28.08.2015 11:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2015 Ale jakie kuźwa nadproże ???Niech mnie ktos uświadomi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 28.08.2015 11:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2015 Emilko, pospałas ? Twoje drzwi nie daja mi spokoju. Moze ty wczoraj xle cyferki przeczytałas czy jak... Podałam kwotę tysiąc siedemset pięćdziesiat osiem 1 5 7 8 zł za 6 sztuk drzwi z oscieznicami a Ty napisałaś, ze za swoich nascie dałas mniej. To ile wyszło za sztukę ? Stówka ????????? :jawdrop: Proszę cie bardzo, popatrz na cyferki raz jeszcze. To niemozliwe ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emila3000 28.08.2015 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2015 napróże to te betonowe belki, które podtrzymuj strop i ścianę wyżej przed zawaleniem się, robi się je nad każdymi otworami (drzwi, okna) tak samo jak podciagi nad duzymi przestrzeniami. http://2.bp.blogspot.com/_wBdVUwd46xc/TJsNhIKAasI/AAAAAAAADF0/j5SKaeByPZs/s1600/DSC_3113.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emila3000 28.08.2015 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2015 (edytowane) fakycznie mi gdzieś jedno zero uciekło :D bo mowa była o 20 tyś początkowo, a ja myślałam, że Ty przeszcześliwa ze drzwi za 15 tyś znalazłaś czyli drzwi za 2,5 stówki znalazłaś???? cena rewelacyjna, one są lakiery takie jakie sobie babka wymarzyła? Edytowane 28 Sierpnia 2015 przez Emila3000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 28.08.2015 11:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2015 (edytowane) Wiem co to jest nadproże ! Ja sie pytam, skąd wiadomo, ze ono tam jest ? PISAŁAM !!! przecież, ze to stary dom, który został rozbudowany i PODWYŻSZONY !!!. Podejrzewam, ze dawniej, mógłbyc parterówką. Czy przy tak niskim budynku, dawno temu, tez dawało się nadproza ? Czasem ogladam stare domy, chałupy poniemieckie i inne wiekowe budowle i nie widze nadprozy. Budynki te nie sa otynkowane bo materiałem budulcowym była cegła i wyraźnie wszystko widać. Ty weź se kup lornetke jak okulary za słabe i nie doprowadzaj ludzi do siwizny, co ? Pół nocy nie spałam przez łysego i wierciłam sie w łózku mysląc o twoich zaskakująco tanich drzwiach. To ile ci za sztuke wyszło ? Chodzi o komplecik. Nie wiem czy ona marzy o takich. Znalazłam pierwsze lepsze i sprawdziłam ceny, zeby się zorientowac w kosztach całosciowych. To jakiś najniższy model Porty. Nazywaja sie jakoś Mini Max czy jakos tak. Białe, proste, zwykłe, lakierowane. Skrzydło w cenie 135 zł brutto plus oscieznica za jakieś 150 zł czy 160zł. Jakos tak... Edytowane 28 Sierpnia 2015 przez marimag Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emila3000 28.08.2015 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2015 Mniej niż tysiak. z którego roku jest ten dom, chyba nie tak stary jak zabytki które oglądałaś? po za tym kiedyś nadproża robiło się cegły też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz69karolina 28.08.2015 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2015 w tym miejscu było kiedyś okno (przed rozbudową) więc nadproże jest (no było) na bank! zakładam że nikt tego nie usuwał przy rozbudowie bo to bez sensu tylko zamurowali dziurę i gotowe nadproże nie musi być betonowe - mogą to być zbrojone pręty pomiędzy warstwami cegły i wtedy nawet nie widać właśnie na starych budynkach że jest... ale jest bo być musi by się nie zapadło porta minimax nie są lakierowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamik 28.08.2015 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2015 Z grubsza tak ale z łazienkami sie jeszcze troszkę gubisz. Najwiekszy cyrk jest rano, gdy wszyscy na huraaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa szykuja sie do zakładów. Plan jest taki, ale jak pisałam, moze wyjśc różnie: - na parterze łazienka z wc i czyms do mycia - na poddaszu łazienka z wc i czyms do mycia oraz oddzielne wc Na górze wiecej człowieków niz na dole. Dostałas priva ? Tak i odpisałam J Łazienki –znasz swoją rodzinę i wybierzesz na pewno to, co dla Was najlepsze Ja zrobiłabym na dole jeszcze z jednego powodu, ale to już naprawdę moje „ale”, mianowicie JA nie lubię jak mi obce osoby po MOJEJ łazience chodzą, wiszą moje osobiste ręczniki, wisi mój osobisty szlafroczek, leżą moje osobiste kosmetyki (cała bateria kosmetyków J) i nie lubię, jak mi to ktoś ogląda nadproże - już wszystko wiesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 28.08.2015 12:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2015 Dziewczynki, kilofy w dłoń i na koń. Jedziem rozwalac ściane w poszukiwaniu nadproza Sprawdzi sie wszystko. Spokojnie No patrz Karolina, a pytałam wyraxnie czy lakierowane. TAK ! lakierowane- powiedział gośc ze sklepu. No to jak nie te to inne. Nie ma problemu. Chodziło mi o rzad wielkości ze to nie w dziesiatkach tysiecy a raczej w 2 czy 3 mozna sie zamknąć. Mamiku, czy ty masz dzieci ? Ja oblężona przes stonkę, nie znam słowa moje. Moje miejsce, moje ręczniki czy szlafroki. Kosmetyków nie posiadam wiec tu już mam z bańki. Dzieci są wszedzie. Wysikac sie spokojnie nie mozna bo wala w drzwi i pytają : Mamo, co robisz ? Kiedy wyjdziesz ? A co na obiad ? Pora na rozmowy o jedzeniu, mocno wyszukana Chyba moje zycie jest zdominowane przez dzieci. Zawładneły całkowicie moja przestrzenia zyciowa, wolnym czasem... Wielkim szokiem, będzie dla mnie posiadanie własnej sypialni a Wy mi tu jeszcze i łazienkę małżenską robicie i o garderobe pytacie... Nie przywykłam. Mamiku znowu privek poleciał. Nie wiem czy zauwazyłyscie ale na moim rzucie, wciagnęłam wejście do srodka...tak trochę. Zrobiłam to po to, zeby pozbyc sie tego okropnego ganeczka i nie ładowac sie w jakies dziwne i nie pasujące do niczego konstrukcje. Rozwalic to ja sama bede umiała a potem wchląchniecie do srodka i z banki. Zainspirowało mnie to zdjęcie. Chyba by pasowało do tej prostej bryły nie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz69karolina 28.08.2015 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2015 no to ja nie wiem jak z tym lakierowaniem... producent ma w ofercie do nich: farba akrylowa, okleina - no więc gdzie tu lakier? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 28.08.2015 13:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2015 Może farbe potraktowano jak lakier. Dla goscia pędzel był najwazniejszy w tej technologii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamik 28.08.2015 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2015 dzieci mam, a ponieważ też są moje, to do łazienki wejście mają bardziej miałam na myśli gości "zewnętrznych" odpisałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts