marimag 27.09.2015 13:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2015 Czyli jednak cos sie dzieje W ogródku nie działam bo mi sie nie chce. Pomidory zebrałam juz prawie wszystkie. Ogórki nadal mi rodzą U sasiada/konkurencji po krzakach ani sladu a u mnie zieloniutkie i geste. Owszem, widze spadek formy przez te zmiany temperatur, ale nadal mam jakis plon. Buraczki rosna pieknie i zastanawiam sie czy troche nie wyciapac celem przyrządzenia botwiny. W wolnych chwilach przerabiam pomidory, ale bez spinki i na spokojnie. Mielismy jechac na grzyby, ale zeby cos zebrac trzeba by ruszyc na mazury a to daleko wiec chetnie z noclegiem (brak kasy) lub w łódzkie, którego kompletnie nie znam. Mąz zabrał młodsze na rower a Ja własnie skończyłam nauke ze starszymi. Zaraz staja z żelazkiem i słuchamy hobbita bo na czytanie jakos ochoty nie mamy. I tak leci dzień za dniem. Załamuje się brakiem ruchu w temacie, obrabianie dzieci zajmuje mi całe dnie i część nocy i po głowie lataja jak bumerangi sprawy związane z niszczejacym domem. Brak okien w dachu i deszcze, stworzą wiecej problemów przy ewentualnym remoncie. Szlag by to ! Zastanawiam sie czy juz czas zacząc negocjacje cenowe z agentem i bankiem, ale nie wiem jak sie za to zabrac i czy nie za wczesnie. Na razie nie mam klienta tylko deklarację a to chyba za mało. Domek dla kotów ??? To ile ich masz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emila3000 27.09.2015 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2015 kotów jest 5 szt Kicia i 4 małe ja nad warzywniakiem będę myśleć przez zimę. Mam 70 m2 miejsca na niego i kilka grządek będzie w Julkowym kąciku, do szybkiego podjadania. Na razie kompletnie nie wiem jak się za to zabrać, bo ogrodnik ze mnie jak z koziej dupy trąba. Wiem jedno ma być pięknie i stylowo więc chyba lepiej kwiatki posiać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 27.09.2015 16:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2015 70 metrów to nie mało. A co bys chciała tam sadzic/siać ? Na czym ci zalezy ? Tą stylowośc to moze bys sobie odpuściła w tym przypadku, co ? Stylowa cebula ??? Jakoś dziwacznie mi to brzmi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 27.09.2015 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2015 Szczerzę się, bo zaczyna Ci iść w dobrą stronę, czyli nie na darmo te moje kciuki Boratom, gratuluję wiary i wytrwałości. Dzielnych ludzi musi nagroda spotkać. Będę kibicować i, jeśli Mari pozwoli, jeden kciuk zaciskać Pozostałe 3 nadal zostają dla Mari, do skutku. Emi, pokażesz ten koci domek? U nas nastąpiła zmiana kociej warty. Pirat odszedł na drugą stronę tęczy, ale Gangster usiłuje się zadomowić. To wyczerpuję moją granicę 3 koty w domu. Kocicę z młodymi kiedyś odchowałam. Sporo zachodu. Znalazłam miejsce dla 5 kociaków, a mamuśkę wysterylizowałam. Ty też o tym pamiętaj, jak tylko kicie skończą 8 tygodni. Ona je wtedy bardziej od siebie odstawi. Będą już same jadły. 70m2 to sporo jak na warzywniczek. https://www.pinterest.com/pestka56/kitchen-garden/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 27.09.2015 16:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2015 Nie wiem czy zaczyna iśc w dobra stronę Boje się... Jednego kciuka moge wypozyczyć, ale trzy pozostałe trzymaj A skoro w temacie stylowosci, ogródka i pomysłów.. Odpaliłam linka ale tam dziady zaciemniaja strone i G widać Pytanie pierwsze.. Jakie okna byście tam widziały ? Chodzi mi o cos ciekawego, prostego i teraz tak: ani nie nowoczesne ani nie stylowe. Chciałabym zeby pasowały to eklektyzmu, nie wymuszały stylu ogródka...No zeby cudnie i ciepło było ale nie babcinie. Kumacie ? Pytanie drugie... Jaki styl ogródka ? W co tu pójść ? Chce i warzywnik i drzewa owocowe ale nie sielsko wiejsko. Chciałabym tez żeby ogródek nie był upierdliwy. Nie znosze iglaków a lisciste drzewa juz tam są. Macie jakies fajne inspiracje ? Częśc ogródka sobie wymysliłam i teraz chce to pociagnąć dalej ale jakos weny brak. Na pewno, potrzebujemy sporo miejsca do biegania wiec trawnik by był. Myslałam o czyms takim jak częściowo dziki i tajemniczy ogród bo rosna tam wiekowe drzewa, które tworza po jednej scianie coś jak dziki park. Jakies pomysły ???? Będe wdzięczna :hug: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 27.09.2015 16:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2015 Zapomniałam o kocie... Przykro mi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 27.09.2015 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2015 Spoko Mari, ma swoje miejsce i w ogrodzie i w naszej pamięci. Poza tym decyzja była konieczna, bo nie znoszę gdy futrzaki są męczone bez szansy na powrót do zdrowia. Gdzie Ci zaciemnia? Okna? Do chatki tej omawianej ostatnio? To chyba musisz określić styl dokłądniej. Gdyby to moje było wywaliłabym wielkie powierzchnie okien, koniecznie do samej podłogi, w cieniutkich czarnych ramach, jak okna z fabryk żyrardowskich. Do tego zwykła płytka ceglana jako elewacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 27.09.2015 18:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2015 Gdy odpaliłam linka, pokazały sie focie, ale wjechała na nie nachalna sugestia zeby sie zalogowac lub zarejestrować.Gdy próbowałam przesuwac w dół, ten pas, zasłaniał mi zdjęcia i guzik widać. TAK. Cały czas mówimy o chatce która pokazywałam.Okna w cieniutkich ramkach to moje marzenie ale w naszym klimacie, zeliwne w domu to chyba nie najlepszy pomysł...niestety.Pytałam Was o to czy znacie jakąs firme od pcv- ek która robi ramki cieńsze od innych, standardowych buł.Szukam w necie i niczego nie moge znaleźć.Pozostaje aluminium ale cena przekracza moje mozliwosci.Ja tez chetnie bym walneła wielkie okna ale CENA !!!Pamietaj, budzet jest raczej mały a Ja musze sie w nim wyrobić.Okna wymieniłabym z kilku powodów.Po pierwsze, bujaja się.Próbowałam otworzyć i cos z nimi jest nie tak.Po drugie, nie odpowiada mi to, że kazde okno jest inne. Gównianie to wyglada.Po trzecie, chciałabym poprawic proporcje.w tej chwili, nad oknami pozostaje kawał muru, który przy tych małych oknach wyglada jak bunkier a nie dom.CHCIAŁABYM JE POWIEKSZYĆ, ale nie wiem o ile i jaki wybrac wzór.Architektura i bryła domu jest bardzo oszczedna.Nie ma tu zadnych ozdobników, balkoników, wykuszy itp. które byc moze zmieniły by nieco luk i odwróciły uwage od reszty.Wydaje mi się, ze to okna własnie, stworzą charakter domu i ozdobia go.Zerkniesz na zdjęcia ?Mam racje ?Ganek pójdzie oczywiscie w pi..du. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 27.09.2015 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2015 (edytowane) To weź się zarejestruj na pintereście. Przy okazji założysz sobie katalogi własnych inspiracji. To jest całkiem fajne. Możesz robić do każdej fotki opisy i od razu też zapamiętywane są linki do stron skąd fotki pochodzą. Poza tym przeszukiwanie tematyczne pinterestu jest o niebo łatwiejsze niż szperanie w googlach. Część okien, na parterze zrobiłabym nie otwieranych, albo tylko kawałkiem otwierane.Nie mówię, że tak, bo to akurat dość ekstremalne przykłady jeśli chodzi o ilość szkła, ale wspaniałe http://www.archdaily.com/255187/the-pierre-olson-kundig-architects-2http://www.archilovers.com/projects/160284/planchonella-house.html A może wtym typiehttp://www.onekindesign.com/2015/09/27/contemporary-villa-boasts-striking-entertaining-spaces-in-santa-monica/szerokość ram nie przeszkadza, a część jest w ogóle nie otwierana Edytowane 27 Września 2015 przez pestka56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 27.09.2015 20:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2015 To co wkleiłas jest bomba (zwłaszcza pierwsze), ale gdzie tej mojej chatce z piernika, do tych hacjend ... to musi byc cos znacznie skromniejszego, a jednoczesnie fajnego. Nie powiem, zastanawiam sie nad oknami które na górze maja jakby fiksa a dół uchyla sie do srodka jak dawne lufciki czy prl-owskie barki. Widzisz to ? Problemem bedzie mycie i nie wiem czy na przykład w kuchni to dobre rozwiązanie tym bardziej, ze nie chcę okapu. Masz jakies inspiracje okienne ? Chodzi mi o kształt/wzór ramek. Piszesz okna na parterze... Tam jest tylko parter . Pozostałe okna to dachowce. Nie umiem przypinać zdjęc wiec pinteresta sobie odpuszcze. Chyba kiedys nawet sie tam rejestrowałam, ale ani hasła ani nazwy nie pamietam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 27.09.2015 20:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2015 Przegladam net a tu...cienkie ramki Boskie! Boskie bo cienkie. http://st.hzcdn.com/simgs/77a108380d4c94bd_15-1754/transitional-kitchen.jpg i tu... Te są fajne http://cafecarrboro.com/wp-content/uploads/2015/08/push-out-windows-Exterior-Modern-with-black-window-frames-brick.jpg http://www.madaboutthehouse.com/wp-content/uploads/2013/03/artforinteriors.blogspot.com_.jpg http://www.ratedpeople.com/blog/assets/2014/04/black-window-frames1.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 27.09.2015 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2015 Bomba bombą, ale ja to tylko jako luźny przykład wkleiłam. Nasz przyjaciel ma chatę-dom w górach i tam zrobił całą ścianę okien nie otwieranych. To wprawdzie dom drewniany, ale przecież okna-szyby też oprawia się drewnem, więc pomysł można odpowiednio zmodyfikować. I na pewno można tak samo oprawić szyby w metal. Wtedy da się zrobić cienko. Robił mu to miejscowy stolarz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 27.09.2015 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2015 Co się tak od tego pinteresta odżegnujesz. Przypinanie jest prostsze niż ustawa przewiduje. Przy większości zdjęć na ich macieżystych stronach są literki „P”. Klikasz w taką i masz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emila3000 27.09.2015 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2015 Muszę nadrobić pozniej kotów jest o 4 wiecej:eek:: nie zdarzylismy weystelizować kici i karmiać kociaki zaszła z nowu w ciąze, 2 koty przyniosła wczoraj a dzisiaj maż wygrzebał z drewna w komorce sąsiada 4 kolejne kotki, - wyglodzone do granic możliwości, jeden ledwo zywy.wygrzałam go, trochę podkarmiłam strzykawką, teraz poszedł do kici jesc. Trzymajcie kciuki za niego kotki mają prawie miesiac. wszystkie do sterylizacji jak skonczą 6 miesiecy i bede zyla z tymi kotami jak Violeta Villas kochane moje kulki puchate. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 27.09.2015 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2015 Emi Rób zdjęcia i szukaj im domów, bo nie wytrzymasz z tą zgrają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 27.09.2015 20:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2015 Eee no chata w górach z przeszkleniami do nieba to troszke tak po szalecku. Wyglada to swietnie a u mnie... Szkoda gadać. A niby jak szybke w metal. A mostki ? Takie okna będa wiecznie się szronic i zamarzać. Trzeba by cos na pcv wykabinować tylko kto cos takiego zrobi ? Firmy okienne robia okna z gotowych profili a z tego co widziałam, te profile sa standardowe. Raczej grubsze niz cieńsze. Pinterest jak i inne, przeraża mnie na maksa. Tego dobrego jest tam tyle, ze sie gubię i nie umiem szukać. Te! Wiolka ! Tylko szaleju sie nie najedz bo kto wie co jeszcze zaczniesz hodować Czyli ile macie teraz tych kotecków ? Moze zacznij akcje adopcyjną a kici korek w dupę ! Ja rozumiem chcica, ale toz to nie marzec tylko zima idzie. Co ona zrobi z tymi małymi ? Moze ojca poszukajcie i o alimenty go przycisnijcie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emila3000 27.09.2015 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2015 cienkie ramki mogą bć w drewnianych oknach - tych staaaaarych. moze by CI takie zrobiły, ale wspołczynnik przenikania ciepła maja pewni kosmiczny. Pestko Twojeg pinteresta widziałam, też mam taka tablice z warzywniakami, mam już wstępny projekt. bede przez zimę kombinować, do tego oprocz tego ze ma być pięknie i stylowo to jeszcze chce tam sadzić rośliny wspołrzędnie, będzie wesoło. domku jeszcze nie mamy, nie było czasu. Dzisiaj cała kociarnia śpi w salonie. muszę ich pilnować i dokarmiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 27.09.2015 21:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2015 No własnie! Te cholerne współczynniki Kiedys zamawiał okno zeby dziurę zatkac a teraz z kalkulatorem siedzi i liczy kurna, jak se zrobic najdoskonalszy termos Drewno mnie zezre finansowo Masz kociarnie w pokoju ? Dawaj foty. Mimo, ze nie znosze kotów to te maluchy sa zajebiaszcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 27.09.2015 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2015 No, Emi, zostałaś kocią mamuśką. Współczuję. Zobaczysz jak będziesz chodziła jak w kieracie, gdy kocica obdarzy cię takim zaufaniem, że zacznie znikać na parę godzin, a tu kotki jeść chcą, trzeba nauczyć sikać i kupkać do kuwety. Przeżyłam takie 2 miesiące, a kociąt było tylko 5. Byłam autentycznie zmęczona. Emi, napisz u mnie jakiś komentarz, to będę wiedziała, kto ty jesteś na pintereście. Mari, jak chcesz to poprowadzę za łapkę, żebyś się pintereścić naumiała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 27.09.2015 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2015 Moje były takie Jak lubisz maleńtasy, to więcej fotek mam na facebooku, bo używałam go do szukania kociarstwu domów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts