Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

................VIP Club.........................

marimag

Recommended Posts

• Odpowiedzi 30,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• marimag

10298

• bogumil

2217

• bionda

1933

• Bastki

1507

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A czemu rynkowa, jeżeli ja mam kupca, który zechce zapłacić mi więcej? A gdzie święte prawo własności? To jest po prostu PRL

Jeszcze raz napisze, że pisałam już o tym kilka razy, jak chcesz moje stwierdzenia podważać, to je najpierw przeczytaj :-)

No i odpowiedz, czy wiesz jaka ma byc cena wykupu? Bo ja, jak pisałam "nie wiem", więc jak wiesz to napisz i o tym możemy podyskutować, czy dobra, zła, sprawiedliwa, czy nie

Mamik,

Poniżej parę cytatów ze źródeł internetowych (nie mam cierpliwości cytować teraz ustaw). Jak sama widzisz, interesy gmin są świetnie zabezpieczone całym szeregiem opłat i nikt nie może liczyć na to, że zachowa więcej niż połowę (najczęściej mniej) wzrostu wartości nieruchomości. Nie jest to "ułamek", tylko najczęściej zdecydowana większość "niezasłużonego zarobku" (wg Twojej nomenklatury).

----------------------

Wysokość opłaty nie może być wyższa niż 30% wzrostu wartości nieruchomości.

Dla naliczenia opłaty planistycznej niezbędne jest łączne spełnienie trzech przesłanek:

zmiana przeznaczenia nieruchomości w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego i określenie stawki procentowej opłaty

w okresie 5 lat od dnia, w którym zmiana stała się obowiązująca nastąpiło zbycie przedmiotowej nieruchomości

skutkiem zmiany jest wzrost wartości nieruchomości

W przypadku podziału nieruchomości na wniosek jej właściciela, rada gminy może w ciągu 3 lat od takiego podziału nakazać zapłatę opłaty adiacenckiej w wysokości nie większej niż 30% różnicy w wartości nieruchomości. Różnicę tą oblicza się zasadniczo poprzez odjęcie od wartości nieruchomości po podziale jej wartość przed tym podziałem.

Jeżeli natomiast dokonuje się scalenia kilku nieruchomości i ponownego ich podziału, to rada gminy musi obciążyć ich właścicieli z tego tytułu opłatą adiacencką w wysokości do 50% wzrostu wartości tych nieruchomości. Do takiego scalania i podziału może dojść przykładowo w sytuacji, gdy przez istniejące nieruchomości chce się przeprowadzić drogę a właścicielom nieruchomości odda się w zamian inne tereny, przylegające do ich działek.

Drugim rodzajem opłaty adiacenckiej, o którą chodzi pytającemu, jest opłata uiszczana w związku z wybudowaniem urządzeń infrastruktury technicznej, których budowa została sfinansowana w całości lub części ze środków Skarbu Państwa, jednostek samorządu terytorialnego, budżetu Unii Europejskiej lub innych środków zagranicznych, które nie podlegają zwrotowi. Dotyczy to budowy dróg oraz budowanych nad lub pod ziemią przewodów lub urządzeń wodociągowych, kanalizacyjnych, ciepłowniczych, elektrycznych gazowych i telekomunikacyjnych.

... chyba kiedyś ludzie całe rodziny z takich działek "socjalnych" utrzymywali, bo to tak naprawdę socjal jest, a nie ziemia rolna, tylko że kiedyś ten skrawek ziemii dawał ludziom utrzymanie za ich prace, a teraz za sam fakt, że jest i to jest smutne

Mamikczku, faktycznie pogubiłaś się, albo ja napisałam mało wyraźnie. Nie chodzi o wydźwięk socjalny, bo tu masz rację, że to jest co najmnie smutne. Nawet powiem, że złe i prawo powinno regulować, a odpowiednie służby sprawdzać jak naprawdę jest z tą ziemią. Jest uprawiana i kasa z UE się należy, czy też nie!

Wiele takich działek rolnych jest wystawionych na sprzedaż i teraz Ci ludzie nie będą mogli sprzedać. Nie będą mogli przekazać takiej ziemi np. Ojcom Bonifratrom w zamian za miejsce i opiekę w prowadzonym przez nich domu opieki. Ci zaś, którzy zechcieliby kupić, bo chcą się pobudować, nie będą mogli kupić. To chyba nie jest dobry pomysł, prawda? To jest po prostu u b e z w ł a s n o w o l n i e n i e

no no pogubiłam sie całkiem - a kto im broni sprzedać?

Wiele takich działek rolnych jest wystawionych na sprzedaż i teraz Ci ludzie nie będą mogli sprzedać. Nie będą mogli przekazać takiej ziemi np. Ojcom Bonifratrom w zamian za miejsce i opiekę w prowadzonym przez nich domu opieki. Ci zaś, którzy zechcieliby kupić, bo chcą się pobudować, nie będą mogli kupić. To chyba nie jest dobry pomysł, prawda? To jest po prostu u b e z w ł a s n o w o l n i e n i e

no no pogubiłam sie całkiem - a kto im broni sprzedać?

a komu mogą sprzedać - tylko rolnikom takim prawdziwym patriotycznym z papierami, albo agencji oddać prawie darmo, bo takie ceny będą. Nie ma kupców więc ceny polecą na łeb.

Dokładnie.

Mamik jeżeli ktoś kupił ziemię z opodatkowanych pieniędzy to jednak nazywanie tego spekulacją jest niestosowne.

Strata na wartości to jednak co innego w wyniku zdrowego rynku,niż wprowadzenia ustawy,bo idąc tym tropem myślenia tak samo można powiedzieć że kupiłaś mieszkanie dzieciom a wprowadzą ustawę że możesz mieć tylko jedną nieruchomość mieszkalną i przy przekazaniu czy sprzedaży to Państwo będzie miało prawo do jego wykupu.

Wiesz firmę można prowadzić ale dzieciom może być z tą działalnością nie po drodze bo wymaga np uprawnień wykształcenia którego one nie mają.

Sama sprzedaż działającej firmy to nie jest prosta sprawa czasem nieopłacalna, długotrwała.Co mają zrobić Ci na etacie zostaje zbierać do skarpety?

kupić możesz i na pewno nie jest to spekulacja, a za ile sprzedaż zawsze zależy od wielu czynników, na ktore raczej nie masz wpływu, moze to byc ustawa, wojna w Afryce, albo klęska urodzaju, cokolwiek

uprawa ziemii to tez rodzaj działalności, jeśli dzieci nie mają uprawnień, odpowiedniego wykształcenia albo ochoty, to ... tak samo jak z firmą, jak ktoś ma taki biznes rozkręcony przez 15 lat to wie, jak trudno jest sprzedać taką firmę w cenie rynkowej

kupić możesz i na pewno nie jest to spekulacja, a za ile sprzedaż zawsze zależy od wielu czynników, na ktore raczej nie masz wpływu, moze to byc ustawa, wojna w Afryce, albo klęska urodzaju, cokolwiek

uprawa ziemii to tez rodzaj działalności, jeśli dzieci nie mają uprawnień, odpowiedniego wykształcenia albo ochoty, to ... tak samo jak z firmą, jak ktoś ma taki biznes rozkręcony przez 15 lat to wie, jak trudno jest sprzedać taką firmę w cenie rynkowej

Ale może firmę przepisać darować dzieciom a one mogą ją wynająć lub zatrudnić kogoś kto będzie ją dalej prowadzić spieniężyć w całości lub części nikt nie ma prawa pierwokupu.Nikt nie wymaga od nich prowadzenia działalności osobiście bo jak nie to przyjdą i wykupią.Mogą być w ZUS ie nie musza płacić KRUSU.

Rodzice prowadzą gospodarstwo a dzieci pracują płacą ZUS i co choroba wtedy rezygnacja z pracy i przymusowa praca w gospodarstwie albo agencja wykup na dzień dobry albo 10 lat stresu czy się uda. Ciekawe jak to jest przy kilkorgu dzieci perspektywa uprawiania roli w takiej spółce bo spłacić też nie można albo jedno z nich skorzysta z prawa do sprzedaży i AR kupi...

Pusiu ,ale tu pozwolę sobie nie zgodzić się z tobą, niestety większość gmin w Polsce nie ma planów zagospodarowania, pisałaś o poznańskim- ja buduję się w pow. poznańskim na podstawie warunków zabudowy (no bo nie ma planu) i tu wkoło wszystkie gminy tak mają.

Pisałam o Poznaniu a nie o poznańskim :)

Konkretnie o gminie Suchy Las.

Resztę dyskusji nawet nie czytam (wybaczcie), ale mam za bardzo stresujące życie, żeby nakręcać się problemem na który nie mam wpływu, poza tym nie dotyczy ani mnie, ani mojego rejonu, ani bliskich i znajomych.

Jak zarazy unikam polityki, wszelkiego rodzaju programów informacyjnych i płaczliwych reportaż.

Wybaczcie ale tu też sobie odpuszczę.

Dzień Dobry

dyskusja rozgorzała na całego jak widzę.

Przy okazji dostało mi się po głowie za epitety pod adresem prezesa, trudno.

Zastanawia mnie Mamiku skąd pewność, że działania poprzedniego rządu mnie nie bulwersowały?Nigdzie nic takiego nie napisałam:confused:

Ale faktycznie, zgadłaś, nie bulwersowały mnie i tego obecnego też pewnie przeszłyby niezauważone przeze mnie gdyby nie były podszyte tą ....(piii) ideologią.

Tak naprawdę mam w pompie kto będzie sadził kartofle w tym kraju, byle nie ja bo nie lubię grzebać się w ziemi.

Mari daj znać,że żyjesz do cholery!!

Też, jak Pusia, nie znoszę polityki, ale tym razem śledziłam wpisy, bo jest w nich ukryty optymizm :) Statystyka wyzierająca z tej małej dyskusji .... ZDDECYDOWANA WIĘKSZOŚĆ widzi problemy, niedopracowanie pomysłów, a więc zło "dobrej zmiany". To właśnie napawa mnie nadzieją na przyszłość :)

wystarczy, żeby rolnicy zrozumieli jakie dla nich jest zagrożenie, trzeba do nich docierać z informacjami. A sami przyjadą i wywiozą tych szkodników na taczkach. Ani proboszcz im tego nie powie, ani tym bardziej z tvPIS się tego nie dowiedzą, której trwa propaganda niczym nie ustępująca tej z czasów najgłębszej komuny :sick:

wystarczy, żeby rolnicy zrozumieli jakie dla nich jest zagrożenie, trzeba do nich docierać z informacjami. A sami przyjadą i wywiozą tych szkodników na taczkach. Ani proboszcz im tego nie powie, ani tym bardziej z tvPIS się tego nie dowiedzą, której trwa propaganda niczym nie ustępująca tej z czasów najgłębszej komuny :sick:

Z informacją jest problem. Przy ustawie PO/PSL teść sam przyszedł do nas, że coś kombinują z ziemią rolną. Przy ustawie PiS spytałam ich czy coś słyszeli - zero, null. Masakra jakaś.