pestka56 23.03.2016 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2016 Gdzieś jest, tylko go jeszcze nie wystawili na sprzedaż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 23.03.2016 08:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2016 No to super!I co w tej sytuacji ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 23.03.2016 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2016 Cierpliwosć i upór Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 23.03.2016 11:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2016 Cierpliwosć i upór A czas ucieka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 24.03.2016 00:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2016 Toż nie zając Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bionda 24.03.2016 05:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2016 Dziewczyny, przepraszam ale nie mogę :rotfl: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 24.03.2016 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2016 Dziewczyny, przepraszam ale nie mogę :rotfl: [ATTACH=CONFIG]350979[/ATTACH] :rotfl::rotfl: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamik 24.03.2016 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2016 Jaja wymiatają KA wymiata nie mogę wstawić emotikonek przpisu na żur nikt nie ma dziasiaj mam urlop - będą zakupy, a pózniej pichcenie - już się boję ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 24.03.2016 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2016 Absolutnie jajeczne jaja :rotfl: :lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 24.03.2016 08:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2016 (edytowane) Biondziu a ciebie co napadło ? :lol2: Mamiku, Ja mam przepisy i na żur i na zurek i na barszcz biały ale nawet jesli teraz nastawisz to nie zdązy się ukwasić na niedzielę Ta paciaja potrzebuje od 5 do 7 dni kwitnięcia. Proces mozna trochę przyspieszyc dodając wode z ogórków kiszonych lub skórkę z PRAWDZIWEGO CHLEBA na PRAWDZIWYM ZAKWASIE ale obawiam sie, ze i na te sztuczki jest za późno. Jesli chcesz spróbować i zobaczyc co i jak to proszę. Przepis na żurek Składniki • 5 łyżek mąki żytniej 2000 • 500-700 ml wody • 4 ząbki czosnku • 3 listki laurowe • 5 ziaren ziela angielskiego Przygotowanie 1. Do słoika wsypuję mąkę, dodaję wodę i przekrojone na pół ząbki czosnku. 2. Mieszam dokładnie, dostaję listki i ziele. Słoik przykrywam gazą lub lnianą ściereczką i pozostawiam na blacie przez kilka dni. 3. Jeśli chcę przyśpieszyć fermentację dodaję łyżkę zakwasu na chleb lub łyżkę soku z kiszonych ogórków. 4. Zakwas mieszam codziennie. Gdy pachnie i smakuje kwaskowo to znak, że jest już gotowy. Zakwas przelewam do butelki i trzymam w lodówce. Przepis na żur owsiany Składniki • 6 czubatych łyżek płatków owsianych • 5 ząbków czosnku • 4 listki laurowe • 10 ziaren ziela angielskiego • 2 łyżki soku z kapusty lub kiszonych ogórków niepasteryzowanych (celem zaszczepienia kwasu mlekowego, wtedy zakwas szybciej dojrzewa) Można pominąć ale musi dłużej stać aby skwaśnieć. • 700 ml letniej wody Przygotowanie 1. Płatki owsiane mielę w młynku do kawy na mąkę. 2. Ząbki czosnku przekrawam na pół. 3. W dużym słoju lub kamionce mieszam wodę z mąką, przyprawami, czosnkiem i sokiem z kapusty lub ogórków. Jeśli go nie mam pomijam ten etap. 4. Przykrywam gazą i zostawiam na minimum 5 dób, mieszając codziennie minimum 1 raz drewnianą czystą łyżką. 5. Gdy zakwas pachnie kwaśno i słodko to znak, że jest gotowy do użycia. Przepis na żur gryczany Składniki • 5 czubatych łyżek maki gryczanej • 5 ząbków czosnku • 4 listki laurowe • 10 ziaren ziela angielskiego • 2 łyżki soku z kapusty lub kiszonych ogórków niepasteryzowanych (celem zaszczepienia kwasu mlekowego, wtedy zakwas szybciej dojrzewa) Można pominąć ale musi dłużej stać aby skwaśnieć. • 700 ml letniej wody Przygotowanie 1. Ząbki czosnku przekrawam na pół. 2. W dużym słoju lub kamionce mieszam wodę z mąką, przyprawami, czosnkiem i sokiem z kapusty lub ogórków. Jeśli go nie mam pomijam ten etap. 3. Przykrywam gazą i zostawiam na minimum 5 dób, mieszając codziennie minimum 1 raz drewnianą czystą łyżką. 4. Gdy zakwas pachnie kwaśno i słodko to znak, że jest gotowy do użycia. Edytowane 24 Marca 2016 przez marimag Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 24.03.2016 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2016 Pozostaje kopnąć się do Lidla, Tesco, albo innego markeciku i nabyć butelkowany zakwas żurkowy, przeczytawszy uprzednio dokładnie etykietę.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 24.03.2016 08:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2016 W marketach bym nie kupowała. Na bazarach czy targowiskach jest w sprzedaży taki zakwas który na etykiecie ma napisy czcionką nazistowską.Jest dobry i kiedyś go używałam.Nie wiem czy u mamiku ta firma jest dostępna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 24.03.2016 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2016 Dzięki Mari Wszystkie przepisy zapisane na zaś. Pestko a robiłaś kiedyś taki butelkowany?? Warto zaryzykować?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iscra 24.03.2016 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2016 Marii! Cudne przepisy na żurki! Będę próbować! Tylko nie na te święta na pewno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 24.03.2016 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2016 czcionką nazistowską. a jaka to czcionka?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 24.03.2016 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2016 Szwabacha, taki niemiecki gotyk, Pusiu. Ja mam targ pod bokiem i tam kupuję butelkowany. Ale kiedyś robiłam na marketowych. Powiem, że ja jakiejś różnicy nie wyczuwam. W końcu najwięcej zależy od samego kucharzenia, trzeba smak na zupę dobry ugotować, dodać wszystkie specjały i przyprawy. Zakwas, to tylko zakwas. Ale to moje zdanie, a ja jestem taka sobie kucharka. Pocieszam się, moje gotowanie ludziom smakuje. Mam bażanta w garze właśnie. Dostałam ptaka , a on nie może czekać i wkleił mi się jako dodatkowa robota. Będzie pyszny rosół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamik 24.03.2016 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2016 :hug:Mari, dziękuję jesli w tym roku już za późno, to trudno, ale za przepisy baaaardzo dziękuje, zapisane, spróbuję testowo po świętach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 24.03.2016 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2016 Dziewczynki zajrzyjcie do mnie i zagłosujcie na borsuka bo jest remis i dalej nie wiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 24.03.2016 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2016 No, ja już się wypowiedziałam. Zostaw łobuza jeśli tylko nie stanowi zagrożenia dla kotów. Trzeba przyznać, że przebiłaś mojego łosia A ja wczoraj pracowałam w ogrodzei i byłam obserwowana zza drogi 8 m ode mnie stała sobie z godzinę parka sarenka z koziołkiem i trochę na mnie patrzyli, a troche jedli zieleninkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 24.03.2016 12:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2016 Pusiu, wziełam normalnie siem kurna wypowiedziałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.