Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

................VIP Club.........................


marimag

Recommended Posts

Emilko, ale jedno z drugim nie ma nic współnego.

Robot mi chleba nie upiecze.

Mam mieszać w jednym, a przekładać do drugiego??

Wypiekacz to super urządzenie, robi full serwis, wlewasz wodę, wsypujesz mieszankę, drożdże, włączasz i za 3 godziny wyciągasz upieczony chlebek.

Wypiekacz to jedno a robot to drugie.

Dla mnie na tą chwilę wypiekacz to priorytet, bo jak pisałam wyżej - cierpimy jedząc chleb sklepowy :(

 

Pusiu, a co z piekarnikiem :confused: Ja mieszam chleb robotem i piekę w piekarniku.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 30,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

  • marimag

    10298

  • bogumil

    2217

  • bionda

    1933

  • Bastki

    1507

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pusiu, a co z piekarnikiem :confused: Ja mieszam chleb robotem i piekę w piekarniku.

 

A ja nie mam na to czasu, dlatego piekę w wypiekaczu - od ok. 5-6 lat.

Chleb piekę codziennie, nie ma opcji, że coś robię ręcznie.

Tu, jak pisałam, mam full serwis - 3 czynności - wlać wodę , wsypać mieszankę, włączyć guzik.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A ja nie mam na to czasu, dlatego piekę w wypiekaczu - od ok. 5-6 lat.

Chleb piekę codziennie, nie ma opcji, że coś robię ręcznie.

Tu, jak pisałam, mam full serwis - 3 czynności - wlać wodę , wsypać mieszankę, włączyć guzik.

 

To jak juz wybierzesz i przetestujesz to daj znać który :-)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To jak juz wybierzesz i przetestujesz to daj znać który :-)

 

Ivy pytasz o robot czy wypiekacz??

 

Pusiu gotowe mieszanki kupujesz :confused:.

 

Tak Emi, kupuję gotowe mieszani, w sprawdzonym sklepie/młynie, mieszanki orkiszowe, bez żadnych świństw (spulchniaczy, polepszaczy, konserwantów) w dodatku na soli himalajskiej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ivy, przejedź się pod Piaseczno do ashion House Outletu. Tam jest sklep Tefala i mają świetne obniżki. Kupiłam żelazko-parownicę Tefala za nieduże pieniądze, tylko dlatego, że stała na półce jako ostatnia z serii.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pusiu faktycznie pieczenie chleba w Twojej wersji to sama przyjemność , ja natomiast piekłam chleb tylko na zakwasie , bez drożdży , uważam,że chleb na drożdżach szybko wysycha i mi nie smakuje.Tak że wiecznie miałam pracujący zakwas , musiałam pilnować dokarmiania itd , w końcu mi się znudziło, pogadałam z piekarzem w pobliskiej piekarni i okazało się, że pieką taki chleb o jaki mi chodzi dla pewnego przedszkola, tylko żyto2000 , zakwas , woda no i sól, nie dał się namówić na zrezygnowanie z soli:( od tej pory mam z bańki pieczenie chleba.

Bardzo dobry żytni sprzedają też w Almie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

uważam,że chleb na drożdżach szybko wysycha i mi nie smakuje.

 

Uważam dokładnie tak samo :)

Dlatego piekę codziennie - małe półkilowe chlebki (to jest porcja na śniadanie dla męża, kanapki do pracy dla nas).

 

Chleb na zakwasie to już wyższa pólka, ten smak, w ogóle nie do podważenia.

No, ale niestety - tak można się bawić jeśli się nie pracuje lub piecze chleb okazjonalnie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pusia, a te czarne maszyny, które wkleiłaś, to po zasłonięciu logo czymś by się różniły?:lol2:

 

W zasadzie nie.

Jeśli się różnią to wielkością formy - my potrzebujemy na małe chlebki 0,5 kg, a są na większe nawet 1,5 kg, wtedy forma jest podłużna i ma dwa mieszadła.

 

Wczoraj oglądałam jeszcze taki - połowa ceny tych czarnych:

 

wypiekacz-zelmer-43z010-zbm0990x-czarny-inox_15473_109769_350x350.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sprawa z KA prawie po mojej myśli :)

Najpierw przejdzie przez serwis bo może ma jakąś wadę fabryczną, potem znowu próba w domu czy jest ok.

Jak sytuacja się powtórzy, będę mogła wybrać opcję: inny model lub zwrot kasy.

To jest podejście do klienta!

 

Chleby na zakwasie są pycha.

Mi jakoś nie wychodzą :(

Mam w schowku namiar na stronę o chlebach ale nic nie kumam a i autorka mnie wkur...i.

Skoro założyła stronkę i radzi i uczy i wymienia się doświadczeniami to niech.sie nie dziwi ze ludzie pytają i proszą o pomoc, a ta.wali teksty typu proszę mi dupy nie zawracać bo ja mam dom.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem skąd ten mit o pracochłonności chleba na zakwasie.

Grunt to mieć dobry pracujący zakwas , do michy wrzucałam porcję zakwasu tyle samo mąki żytniej i uzupelniałam ciepłą wodą , do tego np. jakieś ziarenka, dwa razy drewnianą łyżką zamieszałam i do foremki (byle nie metalowe bo rdzewieje) w foremce do piekarnika na 50*C i jak ciasto wyrosło to podkręcałam do 150 i piekło się tak z 45min.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...