Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

................VIP Club.........................

marimag

Recommended Posts

Czyli potrzebne Ci nowe bodźce ,adrenalina jest niezbędna do dzialania

Np. kurnik i inwentarz do kompletu do ogarnięcia :rolleyes:

Mari Ty dasz radę??

Kury wcześnie chodzą spać, ale i wcześnie wstają.

Po zamieszkaniu na wsi też od razu napaliłam się na kurnik, ale po przemyśleniu jednak nie...Za dużo i za często wyjeżdżamy, kogoś muszę wtedy uwiązać do pilnowania, wystarczy że mi tato koty i psy pilnuje to jeszcze kurnik mu dorzucić?? Może kiedyś, na emeryturze..

Fakt, że Ty nie pracujesz, ale przy dzieciakach masz urwanie gwizdka.

Żebyś się od razu nie zarżnęła i nie wypaliła.

• Odpowiedzi 30,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• marimag

10298

• bogumil

2217

• bionda

1933

• Bastki

1507

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pusiu, a jakiż to problem?

Są bardziej wymagające zwierzęta niż kury a jednak ludzie się na nie decydują.

Jeśli chodzi o wyjazdy to my tylko w wakacje.

Ponieważ hotele coraz chętniej przyjmują zwierzątka, będziemy je zebiarać ze sobą .

Doczepie do kurnika kółka, potem podepnę do haka i śmigamy.

Tylko żeby grzebieni im nie zwihrowało :lol2:

A tak na serio to coś się wymyśli.

Najpierw to co niezbędne a potem dopiero odwalę Sulejukową.

Ogródek zacznę robić dopiero po postawieniu budynku bo to od niego zależy rozplanowanie reszty.

Teraz będzie łączka, wybieg dla dzieciaków i miejsce na turlanie się z mężem w sianie ;)

Pestka prawi mądrze...na lata...niestety :(

Specjalnie dla Pusi bo mówi, ze sie nie udzielam roslinkowo :rolleyes:

Nic specjalnego. Tak machnełam przy okazji palenia sobie :)

Moje ulubione rzecz jasna. Mam ich tu 5 odmian.

funkia.jpg

Po dzisiejszej burzy tylko to sie ostało z Kaliny. Nie lubie tej rosliny własnie za to i za mszyce.

kalina.jpg

Na klonie palmowym po raz pierwszy pojawiły się różowe noski.

klon.jpg

Perukowiec wreszcie nadgonił stracone lata gdy strasznie przemarzał.

perukowiec.jpg

Nasza ulubienica Magnolia.

magnolia.jpg

I oczojebne berberysy. Zdjecie nie oddaje koloru. Po podsypaniu swiezej kory w słoneczny dzień az trudno na nie patrzeć. Maja juz ładnych kilka lat ale w zeszłym roku, całkowicie je wygoliłam.

berberys.jpg

U mnie mszyce załatwia Teppeki, 2 opryski w sezonie i po problemie.

Kalina jest piękna, a ja mam do niej duży sentyment, bo to był najpiękniejszy krzew z ogrodu, w którym spędziłam kawał wakacji w dzieciństwie.

Berberysów też mam kilka, w różnych kolorach, ale nie takie wielkie.

Edytowane przez pestka56

Kostrzewa, hm... Mój serwisant się od nich zdystansował. Nie chce mówić dlaczego. U znajomej tej zimy kocioł Kostrzewy miał serię pufnieńć i w końcu spalił ślimacznicę dostarczającą paliwo. Jak chcesz wiedzieć więcej daj znać to zadzwonię i opowiem.

Za to za mojego pelletowca mogę ręczyć.

Bayer strasznie drogi.

Tak na prawdę to potrzebuje kogoś kto mi ładnie wyliczy jaki.rodzaj ogrzewania będzie tam najlepszy i najbardziej ekonomiczny.

Ja tego nie umiem.zrobic.bo zbyt wiele czynników ma na to wpływ.

Nie rzucam się też na.ceny za.tone paliwa bo różnią się kalorycznoscią wiec.wychodzi na.to samo.

Odrzuciła kilka opcji bo bez.sensu i to wiem:

- Pompa ciepła odpada bo tam same grzejniki

- Pięć gazowy odpada bo tam nie ma gazu

- Węgiel i groszek odpada bo zbyt mała kotłownia.i nie ma gdzie składową poza tym syf wszędzie

Rozważam gaz ze zbiornika ale ponoć wychodzi drogo choć też słyszałam, że nie koniecznie jeśli masz własny zbiornik i nie wiąrzesz.sie.z.dostawcą.

Jako druga opcje rozważam pellety ale.cena.za.tone mnie trochę zszokowala a kaloryczność tego nie urywa dupy.

I tak źle i tak nie.dobrze.

Inne opcje nie są.mi znane :(

Kostrzewa ma skrajne opinie i nie umiem.sie.ustosunkować.

Jedni chwalą inni wiewzają psy czyli tak jak że.wszystkim.

W tym najnowszym kotle.fajne jest.to, że.moge palić.różnymi rodzajami pelletu i drewnem

Jak wyczaje jakieś tanie dojście czy promocje.to sobie kupię większą.ilosc.

Nie umiem tego ugryźć a to pierwszy i najważniejszy zakup.

Czy zagląda.tu ktoś kto potrafi pomóc?

Kotły wielopaliwowe robi wielu producentów. Ten od mojego pelletowca też ma takie w ofercie, np. http://www.cichewicz.pl/kociol-c-o-logika-30-38 ogrzeje budynek o powierzchni 300-380 m2. Problem z wielopaliwowymi jest ten, że nie każde paliwo można podawać do paleniska automatycznie. Ręczne dorzucanie do ognia... sama wiesz szczególnie w przypadku węgla.

Podoba Ci się, że ten Kostrzewy pali pellety drzewne i słomiane, ale pomyśl o tym ilu producentów ma takie kotły w ofercie i do jakiego stopnia będziesz miała możliwość korzystania z różnych źródeł zakupu tych paliw. Może się okazać, że kupiłaś ten kocioł a dostęp do zakupu pelletu słomianego masz tak ograniczony, że musisz mieć pokaźne miejsce do składowania zapasu, bo inaczej cena za transport Cię zabije.

Muszę poczytać co piszą o tym kotle.

Nie takie proste z tym składowaniem. Drewno i inne paliwa też, żeby podczas spalania nie powstawały substancje oblepiające ściany komina, co powoduje pożary, musi mieć wilgotność poniżej 18%. Tego nie uzyska się jeśli nie jest składowane w przewiewnej, ale zabezpieczonej przed deszczem drewutni. Czas suszenia 2-3 sezony zależy od rodzaju drewna, grubości.

Każde paliwo rodzi takie czy inne problemy. Najmniej moim zdaniem pellety, bo przynajmniej jest czysto.