pestka56 07.06.2016 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2016 (edytowane) Sadząc po cenach iglastych to szczęka opada i wybija jeszcze dziurę w betonie.Miesiąc temu kupowałam dla sąsiadów iglaki w Żabieńcu. Za 2 jodły koreańskie (abies koreana) 220 wysokości, 3 sosny czarne (pinus nigra) każda po 250 wys., 2 tuje 100 i 120 cm wysokości. Zapłaciłam ze zniżką 15% 680 zł.W tej podlinkowanej przez Ciebie szkółce za same koreanki musiałabym tyle zapłacić.Mojego klona Crimson King wys. 3 m prawie zapłaciłam 1,5 roku temu 80 zł. Sprwadź ceny w Drewsmolu pod Mszczonowem, albo w GreenGarden w Słomczynie pod Konstancinem. To dużo bliżej. Pewnie będą na podobnym poziomie co w tym Puzonie, a jednak transport tańszy . Do ceny dodaj, poza transportem, posadzenie, bo takich dużych o jakich myślisz sami nie posadzicie za nic w świecie. I pomyśl o ryzyku - co jeśli szlag je trafi. Im większa, starsza roślina tym większe prawdopodobieństwo straty. Najczęściej jest tak, że dużo mniejsze drzewko w ciągu 3-4 lat przegania wzrostem, wielkością korony, równocześnie posadzone znacznie wyższe tej samej odmiany. Im starsze i większe, tym dłużej rozbudowuje bryłę korzeniową zanim zacznie się rozrastać. Edytowane 8 Czerwca 2016 przez pestka56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 08.06.2016 04:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2016 Do ceny dodaj, poza transportem, posadzenie, bo takich dużych o jakich myślisz sami nie posadzicie za nic w świecie. I pomyśl o ryzyku - co jeśli szlag je trafi. Im większa, starsza roślina tym większe prawdopodobieństwo straty. Najczęściej jest tak, że dużo mniejsze drzewko w ciągu 3-4 lat przegania wzrostem, wielkością korony, równocześnie posadzone znacznie wyższe tego samej odmiany. Im starsze i większe, tym dłużej rozbudowuje bryłę korzeniową zanim zacznie się rozrastać. Zgadzam się. Oczywiście wolna wybór i indywidualny, ale nigdy nie kupuję dużych drzew. Małe sadzonki łatwiej się aklimatyzują do warunków, tak jak pisze Pestka - 3-4 lata i ruszają z kopyta. A w razie niepowodzenia mniejsza strata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 08.06.2016 06:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2016 Krótko bo z telefonu... A w Żabieńcu to co jest? To może chociaż ze dwa.duze.bo cień potrzebny od.zaraz.! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 08.06.2016 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2016 Dana a to masz ? Uchowa się w naszym klimacie ? http://i.st-firmy.net/934gpyl/rosliny-wodne-calla-pelustris-chelmno.jpg Czemień błotną masz do kupienia w sadzawce, w ogóle pooglądaj sobie ich rośliny, zwłaszcza te "do mokrego" i ceny spoko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamik 08.06.2016 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2016 Mari, cień to sobie możesz takim ogrodowym zadaszeniem/namiotem zrobićrozważ, czy jednak nie taniej i bzpieczniej mniejsze okazy kupować a przy okazji - jak zakończyła się akcja z KA? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 08.06.2016 10:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2016 Sadzawkę już obcykalam Pusiaku Mamiku, namioty nad roślinami ????? Dziewczęta moje kochane, tak sobie myśle, ze może gdybym chciała sadzić jakieś wynalazki co to marzną, słabo się przyjmują, nikt nie zna to może faktycznie strach kupować i wyrzucać kasę w błoto, ale to wierzba ... Rośnie nawet jak kija w ziemie wetkniesz to może i drzewo z korzeniami da sobie radę,co ? Teraz problemem jest ja znaleźć bo przeglądam wszystkie szkółki i albo nie ma wcale albo jakieś mikrusy są. Może widzialyscie Salix Alba w rozmiarze XXL ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 08.06.2016 10:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2016 Akcja z KA nawet się nie zaczęła bo czasu nie było.Może jutro mykniemy.Ola mi choruje i cały czas ma wysoka gorączkę.Śpi z nami a ja w środku jak krokiet także wyspana jestem średnio na jeża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 08.06.2016 11:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2016 Pestki, dzięki za namiary. Obdzwonilam i tylko w Drewsmolu maja wszystko czego szukam z tym, ze ceny są wesołe Usmialam się gdy Pan radośnie mnie poinformował, ze " zakupy" zabieramy sobie samochodem. Coś czuje ze przyjdzie mi wyciąć dach w moim perszingu Już widzę jak na TVN 24 pokazują jeżdżący ulicami stolicy las lisciasty Jutro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 08.06.2016 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2016 (edytowane) :stirthepot: Masz hak? Możesz pojechać z przyczepką. Ale już widzę jak sami te duże drzewa sadzicie i jaki potem będzie tego skutek. Nie chodzi o to, że zmarzną. Chodzi o to, że takie duże drzewo posadzić nie jest łatwo. Potrzebny jest specjalny chwytak, który ten ciężar uniesie i umieści w odpowiedniej wielkości dole, a potem przytrzyma, aż korzenie zostaną zasypane. Oprócz chwytaka przyda się też koparka. Potem trzeba dbać o takie drzewko o wiele bardziej niż o mniejsze. Chuchać i dmuchać, podlewać, opryskiwać, nawozić póki nie okrzepnie i nie ukorzeni się. Edytowane 8 Czerwca 2016 przez pestka56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 08.06.2016 13:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2016 Pestko, ależ ja grzecznie spytałam Pana czy aby nie jest to zbyt trudne. Odpowiedział, ze nie. Powiedział, ze wierzby mogą podróżować na leżąco bo są w nutowych workach a olchy i brzozy na stojąco. Pojechać i tak trzeba co by się przyjrzeć, a jak się okaże ze to zbyt wielkie to poprosimy o pomoc. Najgorsze jest to, ze dziady nie podają wysokości tylko obwód pnia. 12 centymetrów ! Strasznie dużo mi to mówi Poddusilam gościa i powiedział, ze na bolka oko maja ze 4 metry wysokości. A jak Bolek ma chore oko ? Obgryzam już paznokcie i brzuch mnie boli. Maź tez dał mi popalić także atmosfera jest wprost cudowna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boratom 08.06.2016 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2016 Ależ fajne to to żółte z Twoich zdjęć... Razem z kokoryczką i konwaliami mama mi w tym roku od swojej sąsiadki przywiozła funkie- nie wiedziała co, ani jakie duże będą - muszę poczekać aż się zadomowią i będę dochodzić co za one... A od zeszłego roku mam Firn Line, Blue Mouse Ears, White Feather i Grand Marquee... Ta biała u mnie coś słabo rośnie - wylezie z ziemi, zabłyśnie i zgaśnie, i tak przez całe lato... nie wiem co jej nie pasuje, czy może taki jej urok... jeszcze mi się lucky mouse i fire island z miniaturowych marzy, ale to już chyba u siebie, bo tu mi miejsca braknie... Hosty są tak cudnie różnorodne, że chyba każdy coś dla siebie pośród nich znajdzie... Mari, jak obiecasz, że wleziesz do sadzawki i nazrywasz nenufarów jak pan Tolibowski, to się melduję za Biondą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 08.06.2016 15:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2016 Ja raczej Barbarę mogę odwalić. Wcisnę się w gorset, dostane globusa, merdnę wachlarzem i rąbnę omdlona do stawu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamik 08.06.2016 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2016 Mari, ja myślałam, że ten cień to dla ludzi ma być, dla Twojej kochanej gromadki a że dla roślin, to nie wiedziałam a małż widać zestresowany, znaczy się przejmuje, znaczy kocha - ciesz się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bionda 08.06.2016 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2016 No nie...nie odbierajcie mi roli życia to ja podobno jestem idealnym połączeniem Barbary Niechcicowej i Emilii Korczyńskiej :lol2: Ale Ani w roli Toliboskiego to nie widzę już prędzej mogłaby grać Niechcica (charakterologicznie of kors) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamik 08.06.2016 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2016 a tak poza głównym wątkiem - czy ktoś wie, gdzie zaginęła Emila??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 08.06.2016 15:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2016 Bo za mało tu bywasz Mamiku Nie nadążam za twoją logiką... Jak kocha to wkur sorki IRYTUJE??? To niech się odkocha bo nie wytrzymam i ubije gada! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 08.06.2016 15:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2016 Dla mnie Biondziu to ty taka bardziej korba jesteś. Ja zdecydowanie idę w kierunku Shreka i to nie.tylko charakterologicznie Napisałam.do Emilki i ponoć zarobiona jest. Nie wiem.co to.za.robota,.ze choćby.w nocy nie.skrobnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boratom 08.06.2016 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2016 (...) Ja zdecydowanie idę w kierunku Shreka i to nie.tylko charakterologicznie Ale że co ogrodzisz się ostrokołem na tych bagnach? Ty wiesz co ja myślę? Ja myślę, że to z tym ostrokołem to żeby się od kogoś odgrodzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 08.06.2016 16:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2016 Ale że co ogrodzisz się ostrokołem na tych bagnach? Ty wiesz co ja myślę? Ja myślę, że to z tym ostrokołem to żeby się od kogoś odgrodzić. Skąd wiedziałaś???? :rotfl::rotfl: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 08.06.2016 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2016 a tak poza głównym wątkiem - czy ktoś wie, gdzie zaginęła Emila??? Pytałam o to u siebie jakiś miesiąc temu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts