Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

................VIP Club.........................

marimag

Recommended Posts

Co proponujecie do nasadzeń?

Podoba mi się cis.

Rośnie gesty, ma jagódki dla pierzastych, no i jest zimozielony ale...powolniak z niego okropny.

Bukszpan jest cacy, ale chyba mi się przejadł.

I cis i bukszpan wolnorosnące i drogie, a Ty potrzebujesz sporo sadzonek.

Proponuję ałyczę albo grab - swoje sadzonki ałyczy kupowałam w pakietach promocyjnych u sadowniczego po 1 zł w pakietach po 10 szt. (1 sadzonka cisu 14.15 zł).

Na ałyczy masz: kwiaty, owoce, szybki wzrost, roślina bez szczególnych wymagań glebowych.

Dodatkowo od sadowniczego masz sadzonki z mikoryzą.

Jedyny minus to bardzo długi okres realizacji zamówienia.

• Odpowiedzi 30,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• marimag

10298

• bogumil

2217

• bionda

1933

• Bastki

1507

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Chcesz płot strzyc, czy naturalny?

Ałycza strzyżona wyglada ladnie, ale to kupa roboty i kolejny sprzet do kupienia, bo zwykłymi nożycami nie dasz rady tyle strzyc. To dość ciężka, męska robota. Poza tym ałycza się rozsiewa, ptaki roznosza. Puszczona bez strzyżenia jest taka sobie.

Proponowałabym raczej bardziej pasujący do naturalnego ogrodu przy lesie, żywopłot z tawuł, pęcherznic, dereni, róży pomarszczonej, aronii... nie strzyżony.

Pestko, to ma być wysoki żywopłot.

Będzie on tłem dla roślin przy stawie.

Raczej do strzyżenia....przynajmniej z wysokości.

Nie chce.nic kwitnącego bo zrobi mi się słodko pierdząco a ma być dziko i naturalnie.

Kuźwa, ten cis mi najbardziej pasuje.

Te krzewy rosną wysokie, 3,5-4 m wzrostu. To raczej wysokie krzewy. Zaletą jest to, że będą pasować do naturalnego ogrodu. Nie chorują na różne grzyby. Nie żrą ich mszyce. Czyli zero oprysków. Po prostu rosną, a Ty będziesz mieć roboty w ogrodzie po kokardę, więc po co chcesz jeszcze strzyc.

Pokażę Ci jak wyglądają 12-14 letnie żywoploty moich sąsiadek, strzyżone i nie strzyżone. Przy czym te niestrzyżone są tej wielkości od kilku lat. Szybko urosły i zachowują stały rozmiar.

Żywopłot z ałyczy sąsiad posadził 15 lat temu. 5 lat rósł przycinany minimalnie. Potem zaczął gałązki przeplatać przez oczka siatki i kształtować przycinając dość mocno. Ta ałycza prawie nie kwitnie, bo pierwsze strzyżenie jest wczesną wiosną. W przyszłym tygodniu będzie strzyżona drugi raz w tym roku. Jak widzisz przyrosty ma dość niewielkie.

2016_06-13czerwiec-alycza_IMG_4625w.jpg

2016_06-13czerwiec-alycza_IMG_4623w.jpg

Puszczony swobodnie żywopłot z ligustru i aronii. Na szorokość ma mniej więcej 100 cm. Wysokość ponad 3-4 metry.

Jest młodszy od strzyżonej ałyczy o 3 lata. Jesienią wygląda cudownie, gdy liście aronii czerwienieją.

Na ostatnim zdjęciu widać żółtą pęcherznicę, ktora jest tłem dla róży pomarszczonej.

2016_06-13czerwiec-u-Krystyny_IMG_4617w.jpg

2016_06-13czerwiec-u-Krystyny_IMG_4618w.jpg

2016_06-13czerwiec-u-Krystyny_IMG_4620w.jpg

Pestko, dzięki serdeczne.

Wszystkie są ładne i wszystkie...zielone.

Kompletnie nie kumam co jest co :(

Powiedzmy, ze je ponumerujemy...

Wkleiłeś 5 sztuk.

Mogłabyś opisać po numerkach ?

Twój płot z wierzby jest ekstra.

Ja mam jakiś wierzbowy przesyt.

Na mojej działce jest tego od groma i to te które mi się nie podobają.

Wszystko wyfrunie przez płot !!!

A może ktoś by miał chętkę na wielkie krzaczory ?

Ja mam jakiś wierzbowy przesyt.

Na mojej działce jest tego od groma i to te które mi się nie podobają.

Wszystko wyfrunie przez płot !!!

A może ktoś by miał chętkę na wielkie krzaczory ?

U nas tej wierzby było tyle gdy kupiliśmy działkę. Masakra dziki chaszcz i wszędzie wierzba. Wycięliśmy wszystko, zostawiając tylko w jednym miejscu takie dwie oplatające się roślinki, dziś to piękna dorodna wierzba o grubym pniu, nadal się oplatają, pięknie poddaje się cięciu.

Co za dużo to niezdrowo

Niestety, gdyby to były wierzby typu pień i wiecheć to ok, ale tam rosnią i stale się gdzieś pojawiają nowe kępy wierzby

No dokładnie tak było u nas.

Wybraliśmy tę, która miała pień i wiecheć, ale tych krzaczorów od ziemi było pełno.

Wszystkie zostały wykarczowane, a ew. odrosty koszone, koszone i koszone, aż wygraliśmy.