PusiaKssawery 13.06.2016 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2016 Co proponujecie do nasadzeń? Podoba mi się cis. Rośnie gesty, ma jagódki dla pierzastych, no i jest zimozielony ale...powolniak z niego okropny. Bukszpan jest cacy, ale chyba mi się przejadł. I cis i bukszpan wolnorosnące i drogie, a Ty potrzebujesz sporo sadzonek. Proponuję ałyczę albo grab - swoje sadzonki ałyczy kupowałam w pakietach promocyjnych u sadowniczego po 1 zł w pakietach po 10 szt. (1 sadzonka cisu 14.15 zł). Na ałyczy masz: kwiaty, owoce, szybki wzrost, roślina bez szczególnych wymagań glebowych. Dodatkowo od sadowniczego masz sadzonki z mikoryzą. Jedyny minus to bardzo długi okres realizacji zamówienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz69karolina 13.06.2016 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2016 ... Gdy ostrze jest pod spodem to robie puste kursy i nie mam pewności że "złapałam" to co wcześniej ominęłam na przykład. ... nie wydaje mi się dokońca to zgodne z prawdą... nasza ma ostrza pod spodem i kosisz to po czym jedziesz, widzisz przecież na co wjeżdżasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 13.06.2016 07:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2016 Idę luknąć na tę Ałyczę bo nie znaju Karolina, no niby tak, ale.rozstaw kół masz.wiekszy niż szerokość noży i zostawiasz więcej niż można by było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz69karolina 13.06.2016 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2016 ałycza to mirabelka - znasz na pewno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 13.06.2016 07:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2016 No właśnie widzę, że.cos mi nie gra. Wpisałam alycza i same śliwki widzę. Mirabelką mam sobie płot obsadzić????? :jawdrop: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz69karolina 13.06.2016 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2016 ona dobra na ogrodzenia bo bardzo gęsta jest, szybko rośnie i jeszcze ma owoce do jedzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz69karolina 13.06.2016 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2016 albo takie coś może:http://www.larixogrody.pl/sadzonki/antypka-zywoplot-szybko-rosnacy-detail Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 13.06.2016 07:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2016 Już widzę ten syf jak mi śliwki będą.spadac i gnic w trawniku.Podziękowała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 13.06.2016 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2016 Chcesz płot strzyc, czy naturalny? Ałycza strzyżona wyglada ladnie, ale to kupa roboty i kolejny sprzet do kupienia, bo zwykłymi nożycami nie dasz rady tyle strzyc. To dość ciężka, męska robota. Poza tym ałycza się rozsiewa, ptaki roznosza. Puszczona bez strzyżenia jest taka sobie. Proponowałabym raczej bardziej pasujący do naturalnego ogrodu przy lesie, żywopłot z tawuł, pęcherznic, dereni, róży pomarszczonej, aronii... nie strzyżony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 13.06.2016 07:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2016 Obejrzałam Antypkę i nie skreśla jej z.listy bo ładnie się prezentuje.Szkoda.tylko, że łysa w.zimieMusze jeszcze nad.tym pomysleć czy chce.w.zimie golasa czy.nie. Jakieś inne ciekawe propozycje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 13.06.2016 07:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2016 Pestko, to ma być wysoki żywopłot.Będzie on tłem dla roślin przy stawie.Raczej do strzyżenia....przynajmniej z wysokości.Nie chce.nic kwitnącego bo zrobi mi się słodko pierdząco a ma być dziko i naturalnie.Kuźwa, ten cis mi najbardziej pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 13.06.2016 07:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2016 Nie chce też.roslin inwazyjnych bo po obsadzenia stawu nie dotrę do kilku miejsc.Ma rosnąć.tylko tak gdzie pańcia wsadziła i czekać grzecznie na fryzjera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 13.06.2016 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2016 Jakieś inne ciekawe propozycje? U mnie siatka w większości winobluszczem porośnięta. Zrobię dzisiaj zdjęcia zobaczysz jak to wygląda. A i u siebie zdjęcia wstawiłam, żeby tutaj nie zaśmiecać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 13.06.2016 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2016 Te krzewy rosną wysokie, 3,5-4 m wzrostu. To raczej wysokie krzewy. Zaletą jest to, że będą pasować do naturalnego ogrodu. Nie chorują na różne grzyby. Nie żrą ich mszyce. Czyli zero oprysków. Po prostu rosną, a Ty będziesz mieć roboty w ogrodzie po kokardę, więc po co chcesz jeszcze strzyc. Pokażę Ci jak wyglądają 12-14 letnie żywoploty moich sąsiadek, strzyżone i nie strzyżone. Przy czym te niestrzyżone są tej wielkości od kilku lat. Szybko urosły i zachowują stały rozmiar. Żywopłot z ałyczy sąsiad posadził 15 lat temu. 5 lat rósł przycinany minimalnie. Potem zaczął gałązki przeplatać przez oczka siatki i kształtować przycinając dość mocno. Ta ałycza prawie nie kwitnie, bo pierwsze strzyżenie jest wczesną wiosną. W przyszłym tygodniu będzie strzyżona drugi raz w tym roku. Jak widzisz przyrosty ma dość niewielkie. Puszczony swobodnie żywopłot z ligustru i aronii. Na szorokość ma mniej więcej 100 cm. Wysokość ponad 3-4 metry. Jest młodszy od strzyżonej ałyczy o 3 lata. Jesienią wygląda cudownie, gdy liście aronii czerwienieją. Na ostatnim zdjęciu widać żółtą pęcherznicę, ktora jest tłem dla róży pomarszczonej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 13.06.2016 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2016 Pochwalę się jeszcze moim wierzbowym płotem ale to już czysto prywatnie i offtopowo. Wreszcie mam czas trochę się nim zająć i nabrał wyglądu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 13.06.2016 17:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2016 Pestko, dzięki serdeczne. Wszystkie są ładne i wszystkie...zielone. Kompletnie nie kumam co jest co Powiedzmy, ze je ponumerujemy... Wkleiłeś 5 sztuk. Mogłabyś opisać po numerkach ? Twój płot z wierzby jest ekstra. Ja mam jakiś wierzbowy przesyt. Na mojej działce jest tego od groma i to te które mi się nie podobają. Wszystko wyfrunie przez płot !!! A może ktoś by miał chętkę na wielkie krzaczory ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 13.06.2016 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2016 Ja mam jakiś wierzbowy przesyt. Na mojej działce jest tego od groma i to te które mi się nie podobają. Wszystko wyfrunie przez płot !!! A może ktoś by miał chętkę na wielkie krzaczory ? U nas tej wierzby było tyle gdy kupiliśmy działkę. Masakra dziki chaszcz i wszędzie wierzba. Wycięliśmy wszystko, zostawiając tylko w jednym miejscu takie dwie oplatające się roślinki, dziś to piękna dorodna wierzba o grubym pniu, nadal się oplatają, pięknie poddaje się cięciu. Co za dużo to niezdrowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 13.06.2016 18:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2016 Niestety, gdyby to były wierzby typu pień i wiecheć to ok, ale tam rosnią i stale się gdzieś pojawiają nowe kępy wierzby krzaczora ( według pestki wierzba szara). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 13.06.2016 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2016 Niestety, gdyby to były wierzby typu pień i wiecheć to ok, ale tam rosnią i stale się gdzieś pojawiają nowe kępy wierzby No dokładnie tak było u nas. Wybraliśmy tę, która miała pień i wiecheć, ale tych krzaczorów od ziemi było pełno. Wszystkie zostały wykarczowane, a ew. odrosty koszone, koszone i koszone, aż wygraliśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 13.06.2016 19:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2016 Czyli to się jakoś rozmnaża/rozwiewa? Nie wygram! Za płotem sąsiada świata już nie widać Pusia Ty jeszcze nie spisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts