Emila3000 09.08.2016 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2016 przy drzwiach, jak masz futryny regulowane, opaski montuję się na samym końcu po położeniu podłóg, i chyba nie są zdejmowane. Doriko wspominała o wymianie podłóg.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 09.08.2016 14:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2016 Nie wiem komu odpowiadasz. Jeśli chodzi o mnie to wszystko idzie sruuuuuuu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 09.08.2016 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2016 Jestem. Czyli chcesz kominek tzw. zduński, czyli budowany od A do Z bez żadnych wkładów. Wybrałaś świetną firmę. Zrobią Ci to co chcesz zgodnie ze sztuką Nie wiem jak z cenami u nich. Powinnaś wywiad zrobić i zadać pytanie o wstępną orientacyjną wycenę jeszcze 2-3 Zdunom. Możesz via forum, bo są tu tacy. Tylko na priv. Inaczej żaden nie odpowie. Jak pisałam, to nie musi być firma zza rogu. Każdy Zdun przyjedzie i zbuduje kominek, tym chętniej, że to co chcesz, to nie żaden ersatz. Wyślę Ci kontakty na maila. To co pokazałaś piękne. Proponowałabym, żebyś zastanowiła się nad budową kominka, ale dodatkowo z możliwością zainstalowania osłony czy nawet drzwiczek. Chodzi o bezpieczeństwo. Póki ogień buzuje i ktoś dorosły jest w pobliżu, to nie problem. Ale ogień potrafi strzelać. Wyleci palący się kawałeczek, albo nawet iskry i nieszczęście gotowe. Zdarzyło mi się już otworzyć drzwiczki i potem łowić w panice po podłodze wesoło brykające płonące węgielki drzewne. Dlatego zawsze mam przy kominku specjalne szczypce. Możliwości jest kilka. Najbardziej tradycyjna jest miękka siatka o drobnych oczkach przesuwana jak kurtyna. Instalację trzeba przemyśleć zanim zacznie się budować kominek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 09.08.2016 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2016 Jeszcze jedna siatka (screen mesh fireplace), chyba zainstalowana w najprostrzy sposób. Łamane drzwiczki szklane. Mają je moi znajomi. Szczelne nie są, bo niby jak. Wyglądają bardzo fajnie i po otwarciu nie zajmują dużo miejsca Dwa parawany siatkowe. Najmniej wygodne w korzystaniu, bo trzeba przewidzieć miejsce na odstawianie na bok A to po prostu piękny kominek. Troche inny od Twoich inspiracji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 09.08.2016 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2016 Kontakty do Zdunów wysłałam mailem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 09.08.2016 17:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2016 Czyli akceptujesz mój wybór? Dzięki za namiary. Ten twój kominek tez fajny. Najbardziej podoba mi się zestawienie szorstkiej cegły rozbiorkowej z gładkim ściankami. Lubie takie zderzenia. Laski kochane w przyszłą środę klucze i zwłoki!!! :wave: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 09.08.2016 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2016 Laski kochane w przyszłą środę klucze i zwłoki!!! :wave: A to nie jutro miało być?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 09.08.2016 17:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2016 Nie bo arcy ważna nie może. Ale za to, żeby nie było, mąż i klucznik jadą do chałupy bo folie podwiało i SIEM MNIE KUŹWA LEJE DO ŚRODKA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 09.08.2016 17:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2016 Jutro to klucznik miał wracać z urlopu a wrócił wczoraj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 09.08.2016 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2016 Wysłałam Ci jeszcze link do kominiarza. Pewnie, że akceptuję. Fajne są. Chociaż ja bym trochę mniej cegły dała, gładziej, bo lepiej będzie pasować do Twojego pomysłu na kuchnię. Poza tym tynki szamotowe są piękne w swojej niedoskonałości koloru. Dlatego wkleiłam ten ostatni kominek na cegle z portalem i ścianą a'la stary tynk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 09.08.2016 17:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2016 Kominek chce czarny bo i nie będzie tak widać brudu i okopcenia ale też będzie kolorystycznym powtórzeniem innych elementów w domu. Ściany będą białe wiec ładnie się będzie eksponował. Za oknami zieleń, len naturalny, surowe drewno, skóra w kolorze kasztan... widzisz to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 09.08.2016 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2016 Widzę Będzie nieźle A jak chcesz cegły w palenisku ułożyć? Jest kilka sposobów, np. w jodełkę. Dobrze wybudowany kominek, dostosowany do komina nie będzie kopcił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 09.08.2016 18:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2016 Ułożenie cegieł to sprawa drugorzedna. Najpierw niech się wypowie czy da rade zrobić taki kominek bo może kominy nie halo. Jak kominy ok to.znowu wymiary kominka mogą być zbyt małe na jakieś fikusne kombinacje. Zobaczymy co powie specjalista. Po kominkach w Malborku, każdy wydaje mi się miniaturowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doriko 09.08.2016 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2016 Aniu kominek bardzo ładny planujesz. U mnie będzie podobny tylko nie aż tak prosty bo mężu mówi że to wygląda jak krematorium. Paleniska otwartego bym się bała więc będzie zamknięte. mój plan jest na coś w tym stylu http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=363766&d=1470758037 Poniżej mój faworyt ale nie wiem czy mnie stać na taki. Szczególnie że chcę mieć i tak zwany ciepły kominek i rozprowadzenie ciepłego powietrza. Też powinnam się zacząć oglądać za ogarniętym zdunem. http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=363930&d=1470775442 Można jeszcze otwarte paleniska stosować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doriko 09.08.2016 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2016 (edytowane) A tu masz jeszcze dwa takie jak mówi Pestka. Z mniejszą ilością cegły. Tu troszeczkę trzeba się przyjrzeć żeby kominek znaleźć http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=363931&d=1470775903 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=363932&d=1470775923 A tu bez cegły ale mam wrażenie że ci się spodoba. Chociaż jest cegła tylko nie na kominku http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=363933&d=1470775955 Edytowane 9 Sierpnia 2016 przez Doriko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 09.08.2016 21:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2016 Fajne te kominki i mimo tego samego materiału, każdy jest inny. Z obudowa z k-g i wkładem każdy wydaje mi się taki sam. Ano właśnie...dziś dowiedziałam się od zduna, że już nie stosuje się k- g do obudów. Słyszałyscie coś podobnego? Dorciu a czemu nie można robić otwartych palenisk? Otwartego ognia się nie boję. Od ponad 20 lat moi rodzice mają taki i innej opcji nie widzę. Kominek z wkładem dla mnie to gapienie się w piekarnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 09.08.2016 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2016 Doriko, w PL nie ma żadnego zakazu, czy nakazu jakie kominki wolno mieć w domach. Nawet w domu całkowicie z drewna można postawić otwarte palenisko. Większym problemem jest przeprowadzenie komina przez drewniany strop. Tu potrzebne jest zachowanie szczególnych warunków – znakomita izolacja. A to dlatego,że ludzie w różny sposób używają kominka, palą mokrym drewnem np. Z tego powodu w kominie poza sadzą zbiera się kreozot i bywa, że w kominie się pali. Mogą też pojawić się wybuchy gazu drzewnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 09.08.2016 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2016 Zabiję tę Babę, jak mi kiedyś w łapki wejdzie Mari, ile razy pisałam, że wełna mineralna jest be i szkodliwa, a do obudowy wkładu kominkowego stosuje się płyty krzemianowo-wapniowe. Ty chyba nie czytasz, skoro dopiero teraz się dowiedziałaś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 09.08.2016 21:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2016 Ale ja o płytach pisze a nie o welnie Przecież stale na.forum ktoś robi obudowę z karton - gipsow. Nie zabijaj. Może nie zrozumiałam...głupia ja! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 09.08.2016 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2016 O wełnie wspomniałam teraz przy okazji. Jak zdun będzie u ciebie budował kominek otwarty, to raczej w ogóle posłuży się cegłą szamotową, albo płytami szamotowymi, lu z innego podobnego materiału. Przynajmniej część kominka tak powstanie. Płyty krzemianowo-wapniowe, to płyty izolacyjne. Nie tylko obudowuje się nimi wkłady, ale też robi izolację na ścianie komina. WYKŁAD o podstawach Zasadniczo są dwa rodzaje kominków otwartych: tzw. kominki Rumforda, które buduje się pod kominem. tzw. konwekcyjne, gdzie palenisko jest tylko trochę, albo wcale nie jest wsunięte pod komin. Pierwszy rys. to typowy Rumford. Rumfordy podobno nigdy nie zadymiają pomieszczenia. U nas się tej nazwy właściwie nie używa, ale w Anglii i w USA to najpopularniejsze kominki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts