PusiaKssawery 24.08.2016 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2016 mówię o tygodniu, bo nie wiem czy robocik obleci 30 arów w jeden dzień działkę mam mniej więcej równą, ale jakiś spadek jest ale chyba nie duży..... W domu mam broszury z tym modelem który rozważaliśmy, wyślę Ci link, tam są dane wszystkie - poczytasz sobie. Od razu mówię, że tani nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 24.08.2016 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2016 (edytowane) Obejrzalam i mam od razu kilka spotrzeżeń, więc na gorąco, bo i tak pewnie coś zapomnę. Na górze wszędzie wywaliłabym kaloryfery i położyła podłogówkę. A jak nie wszędzie to chociaż w łazienkach. Lepiej, bo równomiernie ogrzeje i zaoszczędzisz miejsce na ścianach, które się przyda. Salon – moim zdaniem nie ma sensu przenosić kaloryfera do rogu, gdzie już jeden jest. Pomyśl o innym miejscu. Może wymień ten kaloryfer na wąski pionowy, albo jamnika i pod tym kątem go przemieść. Nie wiem, ale dwa kaloryfery w tym rogu ???? Komin kominkowy – z planu wynika, że on ma kanał dymowy od strony okna, a przy wejściu do salonu jest kanał wywietrzny. Będzie problem z wyczystką. Nie ma dokąd przebić się za ścianę, bo są wylane schody. Pamiętaj o tym szczególe projektując kominek. Woda użytkowa – czy jest bojler ? jak duży ? Czy jest woda na bieżąco grzana przez kocioł ? Pytam, bo od tego zależy ile i jak szybko ta woda będzie podawana w różne miejsca domu. Być może do Waszej łazienki „na jaskółce” będziesz musiała zainstalować osobny bojler. Kocioł – ma zaistalowaną marną rurę spalinową i fatalnie jest obsadzona w kominie. Nie pamiętam na jakie paliwo on jest, a na stronie producenta już takiego kotła nie ma. Jeśli na drewno, to ceglany komin jest OK. Ale jeśli on jest na węgiel, gaz, ropę, to musisz mieć w kominie wkład – rura ze stali kwasowej. Inaczej kondensat zniszczy komin. Czy w kotłowni, nad podłogą poniżej miejsca gdzie wchodzi rura od spalin w ścianę, jest wyczystka? Ściana przy schodach na parterze – możesz tam zrobić chociażby „okno” o szerokości 70-80 cm. Takie wycięcie z pewnością wytrzyma i łatwo tam wstawić belkę stalową. Hall na piętrze – tam, gdzie miała być i nie ma garderoby, zrobiłabym dwie duże szafo-garderoby, a pod oknem „sitting window”. DACH – woła o pomstę !!!! Podejrzewam, że jak MrDach dobierze się do niego to okaże się, że jest w wielu miejscach nieszczelny, bo nie koniecznie cieknie dokłądnie tam, gdzie widać zacieki. Woda może płynąć po foli, po krokwiach i spływać na ściany, albo kapać z sufitu w innych miejscach niż są nieszczelności w pokryciu dachowym. Tak było u nas, ale my kilka lat szukaliśmy gdzie przecieka i wszystkiego nie znaleźliśmy. Dopiero panowie z MrDach dali radę . Koniecznie posprawdzaj w jakim stanie jest wełna uszczelniająca dach. Wydaje mi się też, że jest jej za cienko, co „na jaskółce” powoduje upał i duchotę. Kominek „na jaskółce” kominiarz musi stwierdzić, czy możesz tak zainstalować kominek. Czy tam jest w kominie przewód dymowy, bo ja widzę na planie, że ten komin ma tylko kanał spalinowy (od kotła) i jeden wentylacyjny. W wentylacyjny można wstawić rurę od kominka, tylko jak to w tym przypadku ma się do przepisów. Na forum pojawia się czasem kominiarz ( http://forum.muratordom.pl/member.php?2867-kominiarz ). Na twoim miejscu z nim bym pogadała, bo facet na pewno kitu nie wciśnie. Zna się i Zduni cenią jego zdanie. Tyle na razie mi się rzuciło w oczy Pałki wodnej raczej tak łatwo nie spacyfikujesz. Trzeba ją ogarniać wycinając. Wodery Ci grożą Edytowane 24 Sierpnia 2016 przez pestka56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emila3000 24.08.2016 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2016 Pusiu a zasięg ma taki, że da radę skosić sam cały ogród??? dałby u Was radę gdybyście mieli równą działkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 24.08.2016 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2016 Tak. Robisz mu z takiego specjalnego "drutu" obszar, który ma kosić, programujesz godziny w jakich kosi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 24.08.2016 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2016 Tzw linia indukcyjna. O ile pamiętam można położyć pod ziemią i od razu podzielić w ten sposób cały trawnik na sektory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 24.08.2016 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2016 Emi zerknij na te przykładową husqvarnę, na dole masz oszacowanie wielkości trawnika. http://www.husqvarna.com/pl/products/robotic-mowers/husqvarna-robotic-mowers-for-homeowners/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 24.08.2016 11:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2016 Pusiu a nie masz jakiejs mety na uzywane traktorki ? Chciałabym jednak z koszem bo siano bede mogła oddawac koniom Moze znajde coś niedrogiego i fajnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emila3000 24.08.2016 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2016 Mari to siano musisz gdzieś suszyć więc najlepiej kosić kosą, i po 2 dniach zgrabić. :lol2; robociki bardzo fajne, do 40% pochylenia, u mnie jest z 5%? pochyło jest, ale lekko, 3200 metrów powinno mi styknąć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 24.08.2016 11:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2016 Grabic ? Bóg cie opuścił ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 24.08.2016 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2016 Pusiu a nie masz jakiejs mety na uzywane traktorki ? Chciałabym jednak z koszem bo siano bede mogła oddawac koniom Moze znajde coś niedrogiego i fajnego. Nasz był kupiony używany - i tyle lat nam służy. Kupiliśmy na allegro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 24.08.2016 11:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2016 ok to poszukam. widze, ze Pestka strasznie krytycznie podeszła do naszego zakupu Pestko, na temat kominów, rur i wyczystek nie wiem nic. NULL !!! Nie moja działka tematyczna. Stałam przy piecu to nawet nie wiedziałam co gdzie jest i jak sie nazywa. Przyjdzie serwisant do pieca to sie wypowie. W sumie za cos mu płacę, nie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emila3000 24.08.2016 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2016 Grabic ? Bóg cie opuścił ???? jakoś wysuszyć musisz..... my z każdego koszenia mamy 5 kompostowników zapełnionych... to jest ogromna ilosć trawy, zwalona na kupę, po prostu zacznie gnić.... dlatego koniecznością jest mułczowanie przy tak dużej powierzchni do koszenia - do tego trzeba regularnie kosić, bo mułczuje się niewielkie przyrosty. U nas trawę do kolan znowu trzeba na kompost wywalić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 24.08.2016 11:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2016 sasiad od konia zabrał furmane mokrego i sam sobie wysuszy. Pusiu, a taki ? http://allegro.pl/traktorek-kosiark-stiga-estate-i6412656417.html#thumb/7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 24.08.2016 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2016 Oj, zaraz krytycznie Sama Cię na niego namawiałam. Fakt, że ani Ty, ani tym bardziej ja nie wiedziałyśmy co tam pod tym dachem się dzieje. Spokojnie MrDach naprawi i będzie super. Reszta, to pestka, ale piszę, bo coś tam wiem z mojego domkowego podwórka Mari, masz DOM i nie ma już, ze nie Twoja działka tematyczna. Musisz się dowiadywać i sprawdzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 24.08.2016 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2016 sasiad od konia zabrał furmane mokrego i sam sobie wysuszy. Pusiu, a taki ? http://allegro.pl/traktorek-kosiark-stiga-estate-i6412656417.html#thumb/7 Dowiedz się jak jest opróżniany kosz. 200 l to nie w kij dmuchał, jeśli trzeba to łapkami szarpnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 24.08.2016 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2016 sasiad od konia zabrał furmane mokrego i sam sobie wysuszy. Dokładnie to miałam napisać - niech sobie sąsiad zabiera i suszy Pusiu, a taki ? http://allegro.pl/traktorek-kosiark-stiga-estate-i6412656417.html#thumb/7 Pokaże mężowi jak wróci z pracy, wieczorem Ci napiszę na co zwracać uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 24.08.2016 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2016 Reszta, to pestka, :lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bionda 24.08.2016 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2016 Kawałek obejrzałam , ale tam fajnieeee....:wiggle::jawdrop: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 24.08.2016 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2016 Ja bym wszystkie kaloryfery wyrzuciła i zrobiła podłogówkę po całości. I tak pewnie trzeba będzie w wylewkach ryć, żeby zmieniać układ rurek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 24.08.2016 12:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2016 Śmiga sprzedana. Facet ma jeszcze Hondę za 4 kafle. Podlogowki nie robimy - koszty! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts