Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

................VIP Club.........................

marimag

Recommended Posts

mówię o tygodniu, bo nie wiem czy robocik obleci 30 arów w jeden dzień :lol2: działkę mam mniej więcej równą, ale jakiś spadek jest ale chyba nie duży.....

W domu mam broszury z tym modelem który rozważaliśmy, wyślę Ci link, tam są dane wszystkie - poczytasz sobie.

Od razu mówię, że tani nie jest.

• Odpowiedzi 30,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• marimag

10298

• bogumil

2217

• bionda

1933

• Bastki

1507

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Obejrzalam :) i mam od razu kilka spotrzeżeń, więc na gorąco, bo i tak pewnie coś zapomnę.

Na górze wszędzie wywaliłabym kaloryfery i położyła podłogówkę. A jak nie wszędzie to chociaż w łazienkach. Lepiej, bo równomiernie ogrzeje i zaoszczędzisz miejsce na ścianach, które się przyda.

1. Salon – moim zdaniem nie ma sensu przenosić kaloryfera do rogu, gdzie już jeden jest. Pomyśl o innym miejscu. Może wymień ten kaloryfer na wąski pionowy, albo jamnika i pod tym kątem go przemieść. Nie wiem, ale dwa kaloryfery w tym rogu ????
  2. Komin kominkowy – z planu wynika, że on ma kanał dymowy od strony okna, a przy wejściu do salonu jest kanał wywietrzny. Będzie problem z wyczystką. Nie ma dokąd przebić się za ścianę, bo są wylane schody. Pamiętaj o tym szczególe projektując kominek.
  3. Woda użytkowa – czy jest bojler ? jak duży ? Czy jest woda na bieżąco grzana przez kocioł ? Pytam, bo od tego zależy ile i jak szybko ta woda będzie podawana w różne miejsca domu. Być może do Waszej łazienki „na jaskółce” będziesz musiała zainstalować osobny bojler.
  4. Kocioł – ma zaistalowaną marną rurę spalinową i fatalnie jest obsadzona w kominie.
    Nie pamiętam na jakie paliwo on jest, a na stronie producenta już takiego kotła nie ma. Jeśli na drewno, to ceglany komin jest OK. Ale jeśli on jest na węgiel, gaz, ropę, to musisz mieć w kominie wkład – rura ze stali kwasowej. Inaczej kondensat zniszczy komin.
  5. Czy w kotłowni, nad podłogą poniżej miejsca gdzie wchodzi rura od spalin w ścianę, jest wyczystka?
  6. Ściana przy schodach na parterze – możesz tam zrobić chociażby „okno” o szerokości 70-80 cm. Takie wycięcie z pewnością wytrzyma i łatwo tam wstawić belkę stalową.
  7. Hall na piętrze – tam, gdzie miała być i nie ma garderoby, zrobiłabym dwie duże szafo-garderoby, a pod oknem „sitting window”.
  8. DACH – woła o pomstę !!!! Podejrzewam, że jak MrDach dobierze się do niego to okaże się, że jest w wielu miejscach nieszczelny, bo nie koniecznie cieknie dokłądnie tam, gdzie widać zacieki. Woda może płynąć po foli, po krokwiach i spływać na ściany, albo kapać z sufitu w innych miejscach niż są nieszczelności w pokryciu dachowym. Tak było u nas, ale my kilka lat szukaliśmy gdzie przecieka i wszystkiego nie znaleźliśmy. Dopiero panowie z MrDach dali radę .
  9. Koniecznie posprawdzaj w jakim stanie jest wełna uszczelniająca dach.
    Wydaje mi się też, że jest jej za cienko, co „na jaskółce” powoduje upał i duchotę.
  10. Kominek „na jaskółce” kominiarz musi stwierdzić, czy możesz tak zainstalować kominek. Czy tam jest w kominie przewód dymowy, bo ja widzę na planie, że ten komin ma tylko kanał spalinowy (od kotła) i jeden wentylacyjny. W wentylacyjny można wstawić rurę od kominka, tylko jak to w tym przypadku ma się do przepisów.
    Na forum pojawia się czasem kominiarz ( http://forum.muratordom.pl/member.php?2867-kominiarz ). Na twoim miejscu z nim bym pogadała, bo facet na pewno kitu nie wciśnie. Zna się i Zduni cenią jego zdanie.

Tyle na razie mi się rzuciło w oczy :)

Pałki wodnej raczej tak łatwo nie spacyfikujesz. Trzeba ją ogarniać wycinając. Wodery Ci grożą :)

Edytowane przez pestka56

ok to poszukam.

widze, ze Pestka strasznie krytycznie podeszła do naszego zakupu :(

Pestko, na temat kominów, rur i wyczystek nie wiem nic.

NULL !!!

Nie moja działka tematyczna.

Stałam przy piecu to nawet nie wiedziałam co gdzie jest i jak sie nazywa.

Przyjdzie serwisant do pieca to sie wypowie.

W sumie za cos mu płacę, nie ?

Grabic ?

Bóg cie opuścił ???? :eek:

jakoś wysuszyć musisz..... my z każdego koszenia mamy 5 kompostowników zapełnionych... :rolleyes: to jest ogromna ilosć trawy, zwalona na kupę, po prostu zacznie gnić.... dlatego koniecznością jest mułczowanie przy tak dużej powierzchni do koszenia - do tego trzeba regularnie kosić, bo mułczuje się niewielkie przyrosty. U nas trawę do kolan znowu trzeba na kompost wywalić... :bash:

Oj, zaraz krytycznie :cool: Sama Cię na niego namawiałam.

Fakt, że ani Ty, ani tym bardziej ja nie wiedziałyśmy co tam pod tym dachem się dzieje. Spokojnie MrDach naprawi i będzie super.

Reszta, to pestka, ale piszę, bo coś tam wiem z mojego domkowego podwórka :)

Mari, masz DOM i nie ma już, ze nie Twoja działka tematyczna. Musisz się dowiadywać i sprawdzać. :wiggle:

sasiad od konia zabrał furmane mokrego i sam sobie wysuszy.

Pusiu, a taki ?

http://allegro.pl/traktorek-kosiark-stiga-estate-i6412656417.html#thumb/7

Dowiedz się jak jest opróżniany kosz. 200 l to nie w kij dmuchał, jeśli trzeba to łapkami szarpnąć.

sasiad od konia zabrał furmane mokrego i sam sobie wysuszy.

Dokładnie to miałam napisać - niech sobie sąsiad zabiera i suszy :)

Pokaże mężowi jak wróci z pracy, wieczorem Ci napiszę na co zwracać uwagę.