Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

................VIP Club.........................

marimag

Recommended Posts

• Odpowiedzi 30,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• marimag

10298

• bogumil

2217

• bionda

1933

• Bastki

1507

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Alicja!!!

czyli się jednak da... o narody!!!!

Mari,

na oleju najpierw smażysz marchewki pokrojone w słupki ( kształt dowolny) aż się skarmelizują, wyciągasz z oleju marchewki i wrzucasz pokrojony w talarki por ( duże, z 3-4, można więcej bo znika). Jak już się zeszkli , dodajesz np cyc kurczaka, indyka... ( można wołowinkę, ale wcześniej ją gotuje w szybkowarze) i marchewki. Wtedy dopiero doprawiasz , wedle gustu. Można iść w stronę Chin i np sos sojowy, można grzybków mun..)

można po polsku sól pieprz, słodka i ostra papryka, To jest baza z której robić można różne wariacje.. z curry i masali albo z pasta paprykową węgierską.. albo z

Jak już mięsko miękkie dodaję ananasa z puchy pokrojonego w kawałki. U mnie chłopaki lubią mięsa na słodko. Do tego ryż lub makaron.

Ja wolę por od cebuli, jest delikatniejszy i trochę jednak zmienia smak.

A co do kurczaka na parze, to ostatnio smakuje mi bardziej niż pieczony. Fanaberia, a nie dieta.

Kumam :rolleyes:

Ja nie wiem gdzie oni to mieszczą. I na dodatek przy takiej ilości wpierniczania ,nie mają zbędnych kilogramów.

Proszę mnie nie denerwowac przy sobocie !

Aniu,gotuję na wywarze z drobiu ,najczęściej na nogach kurczaka. Dodaję startą włoszczyznę i pokrojone ziemniaczki ,ale nie dużo tych ziemniaków.

Jak wszystko miękkie robię zacierki.Na koniec przesmażam skwareczki i cebulkę drobno pokrojoną i dodaję dużo koperku bo my koperkowi.

Tak sobie myślę teraz ,że ta moja zacierkowa to okupacyjna:lol2:

U mnie chłopaki to tylko by wcinali ,właśnie zacierkową ,ogórkową i pomidorową. Szału nie ma ,jesli chodzi o urozmaicenie zupowe:bash:

A moja zacierkowa jest taka i zapewniam Cię, że ta okupacyjna, jest naprawde okupacyjna.

Gotuję wywar z mięsa, vegety, liści laurowych. Gdy mięso dochodzi i jest prawie, prawie...wrzucam włoszczyznę, utarta tymi rencami.

Potem ziemniaki i siadam do dziergania zacierek.

Gdy ziemniaki mięciutkie ( uwielbiam rozpadające sie) wrzucam zacierki i pieprz ziołowy. W tym czasie robie przepalanke z cebulki i wrzucam do gara.

Chwile gotuję, żeby zupa złapała kolor. Na koniec sporo natki pietruchy.

Bardzo podobnie do Ciebie.:)

A wersja okupacyjna jest taka.

Gotuje wodę, dodaję ziemniaki, potem zacierki i przepalanka. No bida !!! Wyglada to tak jakby ktos farbujace skarpety ugotował.

Wsypuję do miski mąkę na oko:rolleyes::bash: (,chyba to będzie kubek) i dolewam po troszeczku wody zimnej,ale naprawdę po troszeczku i mieszam paluchami .Tak tą pacię rozcieram, aż zrobią się gródki .Jedne będą większe drugie mniejsze i wcale tym się nie przejmuj. Tyle ile wezmę w palce wrzucam do gotującego gara jeszcze je rozcierając. Jak wrzucisz te zacierki to nie przykrywaj pokrywką bo wykipią .Tak około pół minuty niech się pogotują odkryte i wyłącz palnik. Wtedy dodaj skwareczki i koperek. Zielenina w zacierkowej musi być.

Dziewczyny a slyszała któraś z was o soku ananasowy ,który jak się do onego mięsa doda to wołowina szybko kruszeje i robi się szybko miękka?

Mówiła mi o tym koleżanka,teraz jest na urlopie w PL i muszę poczekać jak przyjedzie. Bo nie mam pojęcia czy mięso surowe się maceruje w tym soku,czy dodaje już do duszonego w garze?