alicja5 16.03.2013 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 Ja nie wiem gdzie oni to mieszczą. I na dodatek przy takiej ilości wpierniczania ,nie mają zbędnych kilogramów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 16.03.2013 13:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 Alicja!!! czyli się jednak da... o narody!!!! Mari, na oleju najpierw smażysz marchewki pokrojone w słupki ( kształt dowolny) aż się skarmelizują, wyciągasz z oleju marchewki i wrzucasz pokrojony w talarki por ( duże, z 3-4, można więcej bo znika). Jak już się zeszkli , dodajesz np cyc kurczaka, indyka... ( można wołowinkę, ale wcześniej ją gotuje w szybkowarze) i marchewki. Wtedy dopiero doprawiasz , wedle gustu. Można iść w stronę Chin i np sos sojowy, można grzybków mun..) można po polsku sól pieprz, słodka i ostra papryka, To jest baza z której robić można różne wariacje.. z curry i masali albo z pasta paprykową węgierską.. albo z Jak już mięsko miękkie dodaję ananasa z puchy pokrojonego w kawałki. U mnie chłopaki lubią mięsa na słodko. Do tego ryż lub makaron. Ja wolę por od cebuli, jest delikatniejszy i trochę jednak zmienia smak. A co do kurczaka na parze, to ostatnio smakuje mi bardziej niż pieczony. Fanaberia, a nie dieta. Kumam Ja nie wiem gdzie oni to mieszczą. I na dodatek przy takiej ilości wpierniczania ,nie mają zbędnych kilogramów. Proszę mnie nie denerwowac przy sobocie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayday 16.03.2013 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 no..moich też, ani żywić, ani ubierać... No, właśnie... mamo, kiedy jeść? Uduszę Patyczaka, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alicja5 16.03.2013 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 Aniu,gotuję na wywarze z drobiu ,najczęściej na nogach kurczaka. Dodaję startą włoszczyznę i pokrojone ziemniaczki ,ale nie dużo tych ziemniaków.Jak wszystko miękkie robię zacierki.Na koniec przesmażam skwareczki i cebulkę drobno pokrojoną i dodaję dużo koperku bo my koperkowi. Tak sobie myślę teraz ,że ta moja zacierkowa to okupacyjna:lol2: U mnie chłopaki to tylko by wcinali ,właśnie zacierkową ,ogórkową i pomidorową. Szału nie ma ,jesli chodzi o urozmaicenie zupowe:bash: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alicja5 16.03.2013 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 no..moich też, ani żywić, ani ubierać... No, właśnie... mamo, kiedy jeść? Uduszę Patyczaka, Ja na swych mówię -szparagi:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayday 16.03.2013 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 Alicja jak się robi uproszczone zacierki. Kocham jeść, ale za pioruna ich nie będę lepić. Jak masz sposób, dziel się, Kobieto!!!:yes::yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 16.03.2013 13:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 Ja na swych mówię -szparagi:D Rzeżucha się odezwała !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alicja5 16.03.2013 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 Alicja jak się robi uproszczone zacierki. Kocham jeść, ale za pioruna ich nie będę lepić. Jak masz sposób, dziel się, Kobieto!!!:yes::yes: Zamieszam w garze i za momencik napiszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 16.03.2013 13:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 A moja zacierkowa jest taka i zapewniam Cię, że ta okupacyjna, jest naprawde okupacyjna. Gotuję wywar z mięsa, vegety, liści laurowych. Gdy mięso dochodzi i jest prawie, prawie...wrzucam włoszczyznę, utarta tymi rencami. Potem ziemniaki i siadam do dziergania zacierek. Gdy ziemniaki mięciutkie ( uwielbiam rozpadające sie) wrzucam zacierki i pieprz ziołowy. W tym czasie robie przepalanke z cebulki i wrzucam do gara. Chwile gotuję, żeby zupa złapała kolor. Na koniec sporo natki pietruchy. Bardzo podobnie do Ciebie. A wersja okupacyjna jest taka. Gotuje wodę, dodaję ziemniaki, potem zacierki i przepalanka. No bida !!! Wyglada to tak jakby ktos farbujace skarpety ugotował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alicja5 16.03.2013 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 Wsypuję do miski mąkę na oko:rolleyes: (,chyba to będzie kubek) i dolewam po troszeczku wody zimnej,ale naprawdę po troszeczku i mieszam paluchami .Tak tą pacię rozcieram, aż zrobią się gródki .Jedne będą większe drugie mniejsze i wcale tym się nie przejmuj. Tyle ile wezmę w palce wrzucam do gotującego gara jeszcze je rozcierając. Jak wrzucisz te zacierki to nie przykrywaj pokrywką bo wykipią .Tak około pół minuty niech się pogotują odkryte i wyłącz palnik. Wtedy dodaj skwareczki i koperek. Zielenina w zacierkowej musi być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alicja5 16.03.2013 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 Matko,toż to naprawdę okupacyjna ta zacierkowa. Ale tak kiedyś się gotowało,coś z niczego i było na bank pyszne. Mayday,oczywiście tak jak u Ani wszystkie przyprawy i listek i vegeta i pieprz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alicja5 16.03.2013 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 Mi tylko jakoś nie idzie ta zacierkowa z natką pietruszki,wolę koperek > Ale jak kto woli. Dla mnie koperek jest bardziej aromatyczny. A pietruchy nie lubię od dzieciństwa,zawsze gdzieś mi sie dziadówa przyklei Ale w nadzieniu wątróbki uwielbiam pietruszkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayday 16.03.2013 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 i wrzucacie zaciery do zupy, czy najpierw je gotujecie oddzielnie w wodzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alicja5 16.03.2013 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 jak już ziemniaczki będą miękkie to wrzucasz do gara z zupą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayday 16.03.2013 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 przywlekłam kompa do kuchni, nie będę latała jak potłuczona..Robię zacierkową. Uwaga!! Dziewczyny, dzięki za instruktaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alicja5 16.03.2013 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 Ha.....powodzenia,pierwsze koty za płoty:stirthepot: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alicja5 16.03.2013 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 Pamiętaj ,żeby dobrze zupkę doprawić,żeby nie była mdła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alicja5 16.03.2013 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 Dziewczyny a slyszała któraś z was o soku ananasowy ,który jak się do onego mięsa doda to wołowina szybko kruszeje i robi się szybko miękka? Mówiła mi o tym koleżanka,teraz jest na urlopie w PL i muszę poczekać jak przyjedzie. Bo nie mam pojęcia czy mięso surowe się maceruje w tym soku,czy dodaje już do duszonego w garze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alicja5 16.03.2013 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 Bo duszenie wołowiny przyprawia mnie o trzepotanie pępka,że to zawsze tak długo trwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayday 16.03.2013 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 To kup Alicja, szybkowar. Ja nie wyobrażam sobie gotowania bez tego cudu techniki. Wołowina w sosie, 20-30 min zraziki 25 min, kurczak cały, 30 min I nie mam urazu, mimo, że u moich rodziców kiedyś wybuchł. Teraz sa nowe rozwiązania, bezpieczniejsze i je KOCHAM!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.