Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

................VIP Club.........................

marimag

Recommended Posts

• Odpowiedzi 30,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• marimag

10298

• bogumil

2217

• bionda

1933

• Bastki

1507

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pusiu, nie prosiłas o przepis.

Mało tego, nawet nie odpisałaś czy smakowało :(

O bułeczkach mówcie szeptem bo jak moi usłyszą to z kuchni nie wyjdę a dopiero.co upieklam 3 blachy tego ze zdjęcia.

Razowe cynamonowce?

Emi, nie przestajesz mnie szokować.

Mari nie rób mi wymówek jak upierdliwa żona, wiesz przecież że zalatana jestem, gdybym wszystkie dzisiejsze kilometry zrobiła podłączona do dynamo to wytworzyłabym ilość prądu do oświetlenia domu na kilka dni :lol2:

Uwielbiam takie ciasta.

To Twoje prezentuje się rewelacyjnie :)

Emi pamiętam, że obawiałaś się jak wyjdą z mąką razowa dlatego pytam, czyli super, można piec z razowej.

A ja ostatnio robiłam naleśniki z razowej z kakao - pycha :p

Mari wszystko pieke razowe... biała mąkę tylko do masy solnej dla Julki używam...

Robiłam razowe ciasto francuskie i parzone, biszkopty robię razowe. I ciasto na knedle i pierogi. wychodzi wszystko... tylko kiszka jest z kremem budyniowym creme patissiere - jedyna rzecz jaka mi nie smakowała w tej wersji, chociaż może w oryginale też nie podpasowaloby mi bo nie przepadam za budyniami

W każdym związku pojawia się kryzys ;)

Emi, nie mówię że.to nie wyjdzie czy że jest nie dobre tylko...dziwaczne.

Skoro twierdzisz ze pycha to ok.

Ja nie jadłam wiec się nie wypowiadam.

Gdy coś robię z przepisu to zawsze trzymam się oryginału.

Mari wszystko pieke razowe... biała mąkę tylko do masy solnej dla Julki używam...

Robiłam razowe ciasto francuskie i parzone, biszkopty robię razowe. I ciasto na knedle i pierogi. wychodzi wszystko... tylko kiszka jest z kremem budyniowym creme patissiere - jedyna rzecz jaka mi nie smakowała w tej wersji, chociaż może w oryginale też nie podpasowaloby mi bo nie przepadam za budyniami

Emili a ta mąka razowa to z pszenicy czy orkiszu?Bo chyba nie z żyta??

Gdzie kupujesz?Te marketowe się nadają?

Wszystkie zboża, chociaż najczęściej używam orkiszu, bo z przenica wiadomo jak jest. Żytnia też używam głównie do chleba, czasem mieszam ja z innymi makami - super do naleśników i do beszamelu rewelacja, czasem ciasta z niej pieke. Kupuje marketowe bo do innych nie mam dostępu. Najlepsze z Gdańskich mlynow. Kupuje mąki pelnoziatniste - typ 1850 czyli graham. Chodzi o to, żeby byly to po prostu zmielone ziarna. Maka razowa często jest oszukana, czyli do bialej mąki dorzucaja otręby żeby się typ zgadzał. Same ziarna nie maja tak wysokiego typu czyli zawartości popiołu

No i używam mak z innych zbóż co akurat mi się nawinie pod rękę, czasem kupuje czasem sama miele kasze czy płatki... w planach mam młynek do zbóż chociaż też trzeba będzie wykombinnowac źródło ziarenek.