dana1s 29.12.2016 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 Mari cieszę się , że się uspokoiłaś Powoli wszystko opanujesz, jestem tego pewna. Kiedyś wszystko robili na chłopski rozum i zdawało egzamin. Z tego powstała ta wiedza:P Byle do wiosny! Potem kaloszki, szpadel i do roboty drogie panie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 29.12.2016 12:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 No właśnie, skoro już mowa o kaloszkach i szpadlach... jest ktoś chętny do pomocy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dana1s 29.12.2016 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 Ja Gównie mentalnie, ale kto wie gdzie mnie nogi poniosą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 29.12.2016 12:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 Czekam zatem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 29.12.2016 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 Ja nie wiem czy będę trawkę siać. Kto to kosił potem będzie? Mari, myślę, że wszystkie 3 musimy dać jakieś anonse i poszukać chętnych do współdzielenia kaloszków i szpadelków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 29.12.2016 12:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 A może strzelim trojpolowke, co? Jeden sezon na moim polu, drugi sezon na matczynym, trzeci u Danusi... a potem zrobim dożynki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dana1s 29.12.2016 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 Hahaha u mnie teraz w ruch pójdzie głównie kielnia . Będziemy stawiać murki, postumenty i wędzarnię. No i wkrętarka przy produkcji płotu. Szpadelkiem delikatnie tylko pomacham , bo planuję trochę nowych nasadzeń Zrobił mi się też kompost ma 2 sezony i ziemia jak złoto, część wysypię w namiocie, część na rabaty. Robota sama się znajdze:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 29.12.2016 13:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 Miałam Cie spytać Danusiu o ten zjawiskowy kompost bo nie rozumiem jarania sie tym tematem. Na kupę rzucasz resztki roślin które po pewnym czasie zaczynają gnić.Piszesz ze zamierzasz rozrzucic dopiero 2 letni czyli to nadal jakieś badyle i kawałki. Jak to ma funkcjonować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dana1s 29.12.2016 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 Mari takiej ziemi jak ta kompostowa nie sposób kupić. Mam ogromną pryzmę kompostową. Będziemy ją przesiewać, a ewentualne resztki będą dalej się rozkładały.U nas to głównie resztki ze stawu i liście prawie wszystko się rozłożyło. Gałęzi tam nie ma. Po roku przerzuciliśmy całość i posypaliśmy mocznikiem, teraz na jesień doszła gnojówka z pokrzyw i rozwodniony kurzak. Dzisiaj dziobnęłam od spodu i pokazała się cudna przekompostowana ziemia. To złoto, bo na niczym tak nie rośnie jak na ziemi kompostowej bogatej w składni pokarmowe i mikroelementy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 29.12.2016 14:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 To ja poproszę o szczegółowy przepis na ten cud natury bo z pewnością nie wszystko się nadaje. A mocznik to skąd wzielas? Powiedz mi jak wydobyć i skąd kurze g bo w kurniku srają przecież na slome czy trociny a na wybiegu deszcz to wymywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dana1s 29.12.2016 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 Ja wrzucam wszystko oprócz grubszych gałęzi i liści dębu.Wszystkie chwasty z plewienia, zgrabione liście i wyłowione resztki ze stawu. Mocznik kupiłam w ogrodniczym. Kurzak wybieram razem ze słomą, wkładam do beczki i zalewam wodą po miesiącu lub trochę dłużej mam gnojówkę. Rozcieńczam ją i podlewam ogród .Resztą polewam kompost. Wzbogaca go bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 29.12.2016 14:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 Już widzę jak mój mąż puszcza pawia po kątach bo tu z beczki wali kurą zesraną, tam gniją ziemniaki i trawa I co Ja mu powiem? Że ogródek SE UPRAWIAM? Nie mogę się juz doczekać wiosny Wreszcie mam koncepcje całości. Nie uwierzysz ale przyśnila mi się w nocy i rano odwalilam pomyslowego Dobromira. Danusiu, skoro już jesteś to chciałabym Cie poprosić o radę dotyczącą żywopłotu. Planowałam posadzić cis pośredni bo rośnie szybciej niż zwykły ale jednak to wciąż za.dlugo no i sadzonki są drogawe. Co innego byś mi poradzila? Chciałabym żeby było to zimozielone i w miarę szybko rosło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dana1s 29.12.2016 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 (edytowane) Mari kompost nie śmierdzi to nie kiszonka . Jak śmierdzi to znaczy, że coś poszło nie tak Beczkę z kurzakiem mam zakręcaną i nie śmierdzi. Pomyślę nad tym żywopłotem:D EDIT Choina kanadyjska piękna, bezproblemowa i szybko rośnie. Lubi cięcie. http://kurowski.pl/images/katalog/1100_900/Tsuga_canadensis_big_1.jpg Edytowane 29 Grudnia 2016 przez dana1s Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 29.12.2016 15:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 O widzisz... Nie znam tej rośliny. Poszukam zdjęć w necie i poczytam trochę na jej temat.A jakie to jest w dotyku? Kłuje? Inne propozycje? A może jest coś co tworzy gesty płot a nie wymaga cięcia bo samo się jakoś formuje? Planuje zrobić leśny ogród wiec chciałabym żeby to jakoś z nim wspolgralo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dana1s 29.12.2016 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 Mari ona się idealnie wpasuje w leśny ogród. Nie kłuje , ma piękny przewieszający pokrój.Wszystko zależy na jaką wysokość ma być ten żywopłot. I co znaczy samoformujące ? Wszystko trzeba ciąć, żeby nadać pożądany kształt , a już szczególnie w żywopłocie.Ona szybko rośnie i zrobi ładną ścianę.Może być jeszcze świerk serbski, ale on kłuje. Też szybko rośnie i wygląda naturalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 29.12.2016 16:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 Właśnie poogladalam i poczytałam trochę na temat tej choiny i jedne fajne inne nie bardzo. Widzę że jest sporo odmian ale jak patrze na sadzonki to nie widzę różnicy. Która odmianę byś polecala? Samoformujaca... chodzi mi roślinę o takim pokroju która nawet bez cięcia a posadzona gęsto będzie tworzyla żywopłot o dość nie formalnym kształcie. Takim naturalnym i z lekka dzikim. Ponieważ siatkę mam bardzo niską bo poprzedni właściciel dosypal ziemi ale nie podniósł siatki Musze posadzić coś co wyrośnie mi nad płot i uzupełni jego braki. Żeby nie przesadzić myślałam o czymś do 2,5 metra. Może być więcej to najwyżej sobie ciachne no ale nie 60 metrów jak piszą o jakiejś odmianie choiny kanadyjskiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 29.12.2016 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 Z gówienkami kurzymi to jest tak, że rzucane razem ze ściółką na jedną kupę, same się przetwarzają. Nie trzeba wokół takiego gnoju specjalnych zabiegów. Można jeszcze umożliwić kurom swobodne grzebanie w tym, to dodatkowo będą mieszały. Minus jest taki, że jak zawieje od strony gnoju, to zapaszek może dotrzeć nieco dalej No ale generalnie zwierzęta czuć. Mniej lub bardziej, jednak nie da się wyeliminować zapachu. Za to na kurzeńcu wszystko świetnie rośnie. Daję jesienią do warzywniaka, przekopuję, to się trawi przez zimę a wiosną sieję warzywka Czytam teraz o choinie kanadyjskiej na żywopłot. Bardzo mnie zainteresowała. Mari - wysłałam Ci mail. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 29.12.2016 19:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 Wiem jak walą kury bo sasiad nas neka od wielu lat. Jego kurnik i mikro wybieg styka się z płotem rodziców a ze zadaszyl to, to i deszcz nie przeplukuje i wiatr nie rozwieje tylko wali do nas. Nie da się wysiedziec na ogródku i rodzice stali się zakładnikami sąsiada Ja u siebie planuje kurnik, a jakże! ale nie pod nosem tylko w najdalszych możliwym zakątku terenu. Nie ukrywam, że najchętniej widziałbym go na dokupionej działce za stawem. Zrobiłabym tam też warzywnik i mini sad dzieki czemu cześć robocza i zaplecze miałabym ukryte za stawem i rosnąca wokół niego roślinnością. Myślę intensywnie nad tą opuszczona i zarośniętą działka i zastanawiam się czy jest jakaś prawna możliwość przejęcia tej ziemi. Jest ona raczej prywatną własnością ale może nie płacą podatków. Czy da się w tym przypadku ją przejąć spłacają na przykład zadłużenie? Może znacie jakieś paragrafy? Matko, zaraz odpisze na maila. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 31.12.2016 18:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2016 No i źegnamy stary rok powolutku... Co przyniesie nowy? Nie wiadomo... Czuje w kościach,.ze nie będzie zły Wszystkiego najlepszego!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 10.01.2017 09:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2017 Matko Naturo, nie będę tu pisała a tym bardziej pokazywała tego o czym rozmawialysmy. Wiadomo z jakiego powodu... Jeśli nadal jesteś zainteresowana to pokaże Ci w mailu Cmok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts