marimag 06.02.2017 15:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2017 Bajkowy Brakuje tylko troli i elfów...Nie mylić z krasnalami ogrodowymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 07.02.2017 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2017 Bajkowy Brakuje tylko troli i elfów...Nie mylić z krasnalami ogrodowymi Tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 07.02.2017 08:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2017 Mam problem ze znalezieniem ciekawych acz nie namolnie kwitnących roślin. Szukam czegoś co będzie duże, z dużymi i ciekawymi liśćmi tak aby tworzyło tło /ścianę dla niższych roślin takich jak paprocie, funkie i inne. Masz może jakieś typy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 07.02.2017 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2017 Masz może jakieś typy? Hihihi jasne, ze mam - drzewo nietypowe, olbrzymie liście Pamiętasz drzewo co taki straszny wkurw wywołało u naszej "pupilki"??? Oxytree!!! Nadal mam je w planach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 07.02.2017 08:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2017 Coś mi dzwoni ale drzewa to już mam wybrane tylko nigdzie ich kuźwa nie sprzedają Szukam bylin w rozmiarze mada faka. Krzewy takie typowe tez mi jakoś dupy nie urywaja. Zaraz się dorwe do kompa to wkleję zdjęcia moich znalezisk. Szukam czegoś w tym typie tylko z jakimiś ciekawymi liśćmi... Jakimś innymi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 07.02.2017 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2017 Z drzew do siebie mam zaplanowane dwie katalpy - kwitnące na biało i na żółto - na żywo obejrzane bo rosną w rynku pobliskiego miasteczka.Też fajna roślina - wielkie liście, kwiaty w typie rododendrona a potem olbrzymie 30-40 cm strąki, które wiszą na roślinie całą zimę.Dodatkowo olejki eteryczne tej rośliny maja odstraszać komary i meszki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 07.02.2017 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2017 Może parzydło leśne? To co prawda bylina, ale kwitnie nienachalnie, wabi pszczoły i trzmiele, ma całą masę zielonych dużych liści.Luknij: https://zojalitwin.wordpress.com/2011/10/29/parzydlo-lesne/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 07.02.2017 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2017 Może parzydło leśne? To co prawda bylina, ale kwitnie nienachalnie, wabi pszczoły i trzmiele, ma całą masę zielonych dużych liści. Luknij: https://zojalitwin.wordpress.com/2011/10/29/parzydlo-lesne/ Miałam parzydło. U mnie rosło jako roślina pancerna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 07.02.2017 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2017 Z drzew do siebie mam zaplanowane dwie katalpy - kwitnące na biało i na żółto - na żywo obejrzane bo rosną w rynku pobliskiego miasteczka. Też fajna roślina - wielkie liście, kwiaty w typie rododendrona a potem olbrzymie 30-40 cm strąki, które wiszą na roślinie całą zimę. Dodatkowo olejki eteryczne tej rośliny maja odstraszać komary i meszki. Zastanawiałam się nad katalpą i do swojego ogrodu, ale po przeczytaniu negatywnych opinii na forum ogrodniczym rezygnuję... Chodzi o łamliwość konarów, no i ludzie piszą, że zawodne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila. 07.02.2017 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2017 Dzień dobry U mnie śnieg, śnieg i jeszcze więcej śniegu. Dużo go jest wszędzie, na drodze, na trawniku, chodniku, w alejkach i ścieżkach. Nawet na samochodzie co chwilę pojawia się nowa warstwa. Pod śniegiem jest lód przez który wczoraj z gracją wyłożyłam swoje kilkadziesiąt kg. Pozbyłam się przeziębienia a w zamian mam bolący tyłek. I plecy. I prawy łokieć Wiosno, przybywaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 07.02.2017 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2017 Zastanawiałam się nad katalpą i do swojego ogrodu, ale po przeczytaniu negatywnych opinii na forum ogrodniczym rezygnuję... Chodzi o łamliwość konarów, no i ludzie piszą, że zawodne No właśnie - to są opinie z for... jednak wolę na własne oczy się przekonać. Te "u nas" rosnące są wieloletnie, nic im nie robi mróz, śnieg, zanieczyszczenia, ruch uliczny. W sobotę będąc na zakupach podziwialiśmy je z mężem - pięknie te olbrzymie strąki wyglądają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 07.02.2017 09:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2017 Mam gorączke więc i mózg mi słabiej działa . Pusiu, katalpy znam oczywiście, ale absolutnie nie pasuja mi do lesnego ogrodu. Ja szukam czegos co nie ma kwiatów a jesli juz je ma to jakies niewidzialne mikrusy a ta mi zachwala pieknie kwitnące, wielkie ... Zastrzele się Nie mniej, po spędzeniu wieeeeeelu godzin na blogu Zoji i na e katalogu roslin z bólem i ze łzami w oczach stwierdzam, ze nie unikne kwiatków Jest masa przeslicznych, dzikich i łakowych roslin ale niestety kwitną. Skoro juz muszę i nie mam wyjścia to wybrałam kilkadziesiat roslin tylko zauwazyłam, ze wszystkie mają tę samą, powtarzalną cechę...falliczny kształt kwiatów Uwaga przykłady duzych roslin Telima wielkokwiatowa Tarczownica tarczowata Świerząbek kosmaty Pluskwica groniasta http://www.mojpieknyogrod.pl/gfx/00/00/05/95/image-0klwvw0_jpg/thumb_560x800_10.jpg Przywrotnik http://www.bylinyolsztyn.pl/userfiles/products/1457613965/3a6eca3722622119e4c67137fa61cd96.jpg Przetacznik - nie wybrałam jeszcze jakie odmiany i kolory. http://www.sklepna5.pl/isztormbyliny/miniaturki/59.jpg Nad tym się zastanawiam. Znacie ? Macie ? Tawlina jarzębolistna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 07.02.2017 09:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2017 Parzydło lesne OF KORS Asiu Witaj Kamilo. Czyli u nas odwrotna kolejność. Ja teraz sie rozkładam a wczesniej wywinęłam orła na lodzie. Niestety lądowanie telemarkiem jakos mi nie wyszło. Coś za duzo tej zimy choruję Nigdy jeszcze nie lapalam tak intensywnie tego całego parcha jaki mi dzieci do domu przynoszą. Fatalnie sie czuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 07.02.2017 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2017 Z tym kwitnieniem to u niektórych gatunków faktycznie dupa.Pamiętacie kiedyś u mnie dyskusję - po jaką cholerę kwitną żurawki i funkie?? Z tych co pokazałaś najbardziej podoba mi się tarczownica (choć nie przewiduję jej u siebie, ale planujemy kompletnie odmienne typy ogrodów). Muszę dla Asi zrobić zdjęcie tej "mojej" katalpy. Tak sobie teraz sumuje, że mieszkamy 17 rok, a one były młodymi drzewkami gdy się wprowadzaliśmy, zwróciły wtedy moja uwagę właśnie tymi wielkimi, zdrowo wyglądającymi liśćmi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila. 07.02.2017 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2017 Ciepła herbatka z sokiem malinowym, miodek, syrop z cebuli (fuj, niedobry ale działa ) i kocyki dwa. Albo trzy. I nie waż się wyłazić z domu z temperaturą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 07.02.2017 09:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2017 Pusiu, wiem że preferujemy zupelnie inny typ ogrodu ale przyznasz że roslinki STRASZNIE fajne Mam tu jeszcze inna roslinkę na gołąbki Kolokazja jadalna Kamilo, jakie kocyki, jakie lezenie ???? A kto sie domem, dziećmi, obiadem zajmie ? Zaraz lecę odebrac syna bo z wycieczki wraca. U nas snieg wali i - 7 na liczniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 07.02.2017 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2017 Pusiu, wiem że preferujemy zupelnie inny typ ogrodu ale przyznasz że roslinki STRASZNIE fajne Ależ oczywiście, już przyznawałam przecież Mnie się różne typy ogrodów podobają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 07.02.2017 09:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2017 Mi też ale u kogoś ale jeden typ ogrodu absolutnie mnie nie kręci...formalny. Nuda Panie! Nic sie nie dzieje... Zdradze w tajemnicy, że mam w planach puścić wodze fantazji swej dziecięcej i tymi rencami zrobić dla mojej najmłodszej córki, domki dla elfików i przymocowac je na drzewach Powaliło mnie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 07.02.2017 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2017 Powaliło mnie ? Mierząc moja miara powalenia to chyba nie. Bo my swojego czasu planowaliśmy taki domek na drzewie - tylko ......... dla nas!! Skończyło się na jebadełku A jaki to ogród formalny?? Taki cmentarny?? Trawnik golfowy, szpaler tujek i bukszpany w kulki?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 07.02.2017 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2017 Pusia, jak u Ciebie katalpy przeżyją, to u mnie też powinny Powiem Ci, że z żalem zrezygnowałam, ale może niesłusznie? Żurawkom i hostom obcinam kwiatki, zaraz jak badyle się pojawią. Mari - nie falliczne, tylko kłosy, kolby, grona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts