Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

................VIP Club.........................

marimag

Recommended Posts

• Odpowiedzi 30,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• marimag

10298

• bogumil

2217

• bionda

1933

• Bastki

1507

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

:)

Mam problem ze znalezieniem ciekawych acz nie namolnie kwitnących roślin.

Szukam czegoś co będzie duże, z dużymi i ciekawymi liśćmi tak aby tworzyło tło /ścianę dla niższych roślin takich jak paprocie, funkie i inne.

Masz może jakieś typy?

Coś mi dzwoni ale drzewa to już mam wybrane tylko nigdzie ich kuźwa nie sprzedają :lol2:

Szukam bylin w rozmiarze mada faka.

Krzewy takie typowe tez mi jakoś dupy nie urywaja.

Zaraz się dorwe do kompa to wkleję zdjęcia moich znalezisk.

Szukam czegoś w tym typie tylko z jakimiś ciekawymi liśćmi... Jakimś innymi...

Z drzew do siebie mam zaplanowane dwie katalpy - kwitnące na biało i na żółto - na żywo obejrzane bo rosną w rynku pobliskiego miasteczka.

Też fajna roślina - wielkie liście, kwiaty w typie rododendrona a potem olbrzymie 30-40 cm strąki, które wiszą na roślinie całą zimę.

Dodatkowo olejki eteryczne tej rośliny maja odstraszać komary i meszki.

Z drzew do siebie mam zaplanowane dwie katalpy - kwitnące na biało i na żółto - na żywo obejrzane bo rosną w rynku pobliskiego miasteczka.

Też fajna roślina - wielkie liście, kwiaty w typie rododendrona a potem olbrzymie 30-40 cm strąki, które wiszą na roślinie całą zimę.

Dodatkowo olejki eteryczne tej rośliny maja odstraszać komary i meszki.

Zastanawiałam się nad katalpą i do swojego ogrodu, ale po przeczytaniu negatywnych opinii na forum ogrodniczym rezygnuję... Chodzi o łamliwość konarów, no i ludzie piszą, że zawodne :(

Dzień dobry :D

U mnie śnieg, śnieg i jeszcze więcej śniegu. Dużo go jest wszędzie, na drodze, na trawniku, chodniku, w alejkach i ścieżkach. Nawet na samochodzie co chwilę pojawia się nowa warstwa. Pod śniegiem jest lód przez który wczoraj z gracją wyłożyłam swoje kilkadziesiąt kg. :mad:

Pozbyłam się przeziębienia :sick: a w zamian mam bolący tyłek. I plecy. I prawy łokieć :(

Wiosno, przybywaj :cool:

Zastanawiałam się nad katalpą i do swojego ogrodu, ale po przeczytaniu negatywnych opinii na forum ogrodniczym rezygnuję... Chodzi o łamliwość konarów, no i ludzie piszą, że zawodne :(

No właśnie - to są opinie z for... jednak wolę na własne oczy się przekonać.

Te "u nas" rosnące są wieloletnie, nic im nie robi mróz, śnieg, zanieczyszczenia, ruch uliczny.

W sobotę będąc na zakupach podziwialiśmy je z mężem - pięknie te olbrzymie strąki wyglądają.

Mam gorączke więc i mózg mi słabiej działa .

Pusiu, katalpy znam oczywiście, ale absolutnie nie pasuja mi do lesnego ogrodu.

Ja szukam czegos co nie ma kwiatów a jesli juz je ma to jakies niewidzialne mikrusy a ta mi zachwala pieknie kwitnące, wielkie ...

Zastrzele się :lol2:

Nie mniej, po spędzeniu wieeeeeelu godzin na blogu Zoji i na e katalogu roslin z bólem i ze łzami w oczach stwierdzam, ze nie unikne kwiatków :bash:

Jest masa przeslicznych, dzikich i łakowych roslin ale niestety kwitną.

Skoro juz muszę i nie mam wyjścia to wybrałam kilkadziesiat roslin tylko zauwazyłam, ze wszystkie mają tę samą, powtarzalną cechę...falliczny kształt kwiatów :rolleyes:

Uwaga przykłady duzych roslin :)

Telima wielkokwiatowa

tellima-grandiflora.jpg

Tarczownica tarczowata

peltiphyllum-peltatum2.jpg

Świerząbek kosmaty

chaerophyllum-hirsutumc2a0roseum.jpg

Pluskwica groniasta

http://www.mojpieknyogrod.pl/gfx/00/00/05/95/image-0klwvw0_jpg/thumb_560x800_10.jpg

Przywrotnik

http://www.bylinyolsztyn.pl/userfiles/products/1457613965/3a6eca3722622119e4c67137fa61cd96.jpg

Przetacznik - nie wybrałam jeszcze jakie odmiany i kolory.

http://www.sklepna5.pl/isztormbyliny/miniaturki/59.jpg

Nad tym się zastanawiam.

Znacie ? Macie ?

Tawlina jarzębolistna

sorbaria-sorbifolia.jpg

Parzydło lesne OF KORS Asiu :)

Witaj Kamilo.

Czyli u nas odwrotna kolejność.

Ja teraz sie rozkładam a wczesniej wywinęłam orła na lodzie. Niestety lądowanie telemarkiem jakos mi nie wyszło.

Coś za duzo tej zimy choruję :(

Nigdy jeszcze nie lapalam tak intensywnie tego całego parcha jaki mi dzieci do domu przynoszą.

Fatalnie sie czuję :(

Z tym kwitnieniem to u niektórych gatunków faktycznie dupa.

Pamiętacie kiedyś u mnie dyskusję - po jaką cholerę kwitną żurawki i funkie??

Z tych co pokazałaś najbardziej podoba mi się tarczownica (choć nie przewiduję jej u siebie, ale planujemy kompletnie odmienne typy ogrodów).

Muszę dla Asi zrobić zdjęcie tej "mojej" katalpy. Tak sobie teraz sumuje, że mieszkamy 17 rok, a one były młodymi drzewkami gdy się wprowadzaliśmy, zwróciły wtedy moja uwagę właśnie tymi wielkimi, zdrowo wyglądającymi liśćmi.

Pusiu, wiem że preferujemy zupelnie inny typ ogrodu ale przyznasz że roslinki STRASZNIE fajne ;)

Mam tu jeszcze inna roslinkę na gołąbki ;)

Kolokazja jadalna

colocasia-esculenta.jpg

Kamilo, jakie kocyki, jakie lezenie ????:eek:

A kto sie domem, dziećmi, obiadem zajmie ?

Zaraz lecę odebrac syna bo z wycieczki wraca.

U nas snieg wali i - 7 na liczniku :(

Mi też ale u kogoś :) ale jeden typ ogrodu absolutnie mnie nie kręci...formalny.

Nuda Panie!

Nic sie nie dzieje...

Zdradze w tajemnicy, że mam w planach puścić wodze fantazji swej dziecięcej i tymi rencami zrobić dla mojej najmłodszej córki, domki dla elfików i przymocowac je na drzewach :rolleyes:

Powaliło mnie ?

:lol2: