Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

................VIP Club.........................

marimag

Recommended Posts

• Odpowiedzi 30,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• marimag

10298

• bogumil

2217

• bionda

1933

• Bastki

1507

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Roszczeniowe gnojki!

Im więcej jedzenia mają tym więcej ich przylatuje.

Pierwszy raz jesienią nie przycięłam róż i zostały na nich owoce - i już wiem, ze tak będę zostawiać takie nieprzycięte róże na zimę - przylatują ptaki takie wielkie jak kuropatwy i się tam stołują.

Różne bzy i leszczyny planuję także u siebie.

W ogóle to bardzo bordowo będzie koło domu ;) Zaczęło się od dachu a teraz rośliny.

Czytałam, że powinny to być wyłącznie barwne akcenty, ale ja jak zwykle robię po swojemu, a nie zgodnie ze sztuką ;)

Sok z czarnego bzu robię na oko:

owoce, cukier trzcinowy, sok z cytryny. Nawet nie pasteryzowałam, tylko gorący wlałam do butelek i zakręciłam. Cukru mało daję, tyle tylko, żeby facjaty nie wykręcało na drugą stronę ;)

Leszczynowe kutasiki to po prostu kotki ;) No i już zaczyna się pora kwitnienia leszczyn, kto uczulony, niech się strzeże.

A propos kutasików i robienia po swojemu, to polecam film o Wisłockiej :D

Czytałam, że powinny to być wyłącznie barwne akcenty,

Dlatego nie czytam takich rzeczy, POWINNY bo co?? Bo jakiś "znafca" miał przemyślenia i kanon ustalił?? A jak mnie się taki kanon nie podoba??

Stwierdzenie POWINNO od razu budzi mój sprzeciw. :p

Wisłocką na bank obejrzę. To jedna z moich ulubionych książek wczesnej młodości.

Ale jak to POWINNO?

Kto to ten znafca?

Jak tak czytam, słucham i podpatruje to z moim "dziwacznym" i zupełnie nie trendy podejściem do wszystkiego, powinnam się solidnie pieprznac młotkiem i o ile przeżyje to skonsultować się z farmaceutą :sick:

Matko N, kutasiki i Wisłocka! :rotfl:

Jest, jest :)

A Ja za czerwonymi nie przepadam.

Nie lubię zbyt oczywistych kontrastów dlatego tak ciężko mi dobrać odpowiednie rośliny.

Jakoś nie umiem polubić traw.

Jedynie proso jeszcze jakoś do mnie mówi ale bardzo cichutko i trawa nazywana końskim ogonem.

Zastanawiam się gdzie, w jakiej grupie szukać ciekawych roślin...

Byliny mam mniej więcej ogarnięte.

Oczywiście, nie jestem w stanie obejrzeć wszystkiego ale mniej więcej wiem, jaka grupa czy rodzina mi kompletnie nie pasuje i wykluczam od razu.

Nie znoszę kwiatków w typie jak to mówię: rumianki.

Marcinki, astry i inne tego typu...

Bardzo podobają mi się przetaczniki tylko te ich oczojebne kolorki!

Pokrój mają taki jakiego szukam.

U mnie będzie trochę ciężko scalic w jedna wizję kilka miejsc, bo w każdym z nich będą panowały nieco inne warunki ( głównie słoneczne) i musze dać zupełnie inne rośliny.

Jakoś nie umiem polubić traw.

Mam tak samo.

Nawet nie to, ze ich nie lubię, ale nie kupuję i nie sadzę u siebie.

Mam tyle naturalnie rosnących traw, że to wystarczy.

Mari u mnie też nie ma mowy o jednej wizji dla całego ogrodu, samo ukształtowanie terenu przeczy takiej jednolitości.

To rób to częściej Iskierko :hug:

Co u Was słychać ?

No żeby dwie strony się cofać, aby zobaczyć pytanie od Ciebie, to przegięcie xD Piszecie tu tyle, że czasem to nie sposób nadrobić! :lol2:

My? Zdrowi na szczęście, bo biegania mam tyle, że z choróbstwem kogokolwiek to byłaby kaplica ;) U małej tylko objawiła się lekka dysplazja bioderek. Nosi uprząż przez najbliższe kilka tygodni.