bogumil 14.06.2013 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2013 Natentychmiast daję przepis:)Aniu, to jest ciasto do wszystkich owoców....ja robilam je ze śliwkami, rabarbarem , truskawkami i wiśniami....ze wszystkimi tymi owocami jest pychota:) Najłatwiejsze ciasto w świecie!!! 5 jaj1 szkl. cukrucukier waniliowy2 i 1/4 szkl .mąki2 łyżeczki proszku do pieczeniamargaryna Białka z 3 jaj ubić i dodawać kolejno: cukier , 5 żółtek, mąkę z proszkiem do pieczenia i na koniec roztopioną margarynę. Na wierzch owoce i na owoce ubitą pianę z 2 białek z dodatkiem kisielu. I wołala:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karram 14.06.2013 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2013 (edytowane) Cześć dziewczyny Karram pomożemy ,jak najbardziej ale tu mało oszczędnościowe towarzystwo to nie bierz wszystkich rad głeboko do serca:lol2: Bionda bardzo dziękuję może nie będę musiała oszczędzać??? tak, na pewno;) Witam dziewczynki , a szczególnie nową koleżankę Karram Dzięki Ateno Karram, ależ oczywiście, że uszyję. Będzie dzień buraka cukrowego? Ree - poproszę wielkiego bordowego buraka Edytowane 9 Kwietnia 2014 przez Karram Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 14.06.2013 12:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2013 (edytowane) Jakie włala ??? Jaki kisiel ? W składnikach go nie ma... Jak to mieszac ? Nigdy nie łączyłam piany z kisielkiem Margaryna czyli masło ale ile ? Poproszę jednak, o bardzo dokładny przepis oraz jasna instrukcję obsługi. AAAAA i na jaka blachę te proporcje ???? To ważne. Aniu Kerram, szeregowiec ? A tego to nie mówiłaś ..... Dawaj foty tylu boków ile ma Baletnica ? U la la ! Pokażesz córkę w akcji ? Edytowane 14 Czerwca 2013 przez marimag Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bogumil 14.06.2013 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2013 Aniu...kisiel w proszku np. truskawkowy...ok 2 łyżek wsypać do ubijanych białek w celu zabarwienia tych białek....co by miały piękny różowy kolor:) Margaryna KASIA np...ja taką daję całą! Blachę mam 25 na 35 cm:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 14.06.2013 13:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2013 Ale nadal nie kumam. Czy najpierw ubijam piane z białek a potem dodaje, delikatnie mieszając, ten kisiel czy ubijam razem z kislem.Na zasadzie dodawania usztywnienia do piany. Ila czau oraz w jakiej temperaturze to piec ?Góra dół ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bogumil 14.06.2013 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2013 (edytowane) Jak ubijesz białka, dosyp kisiel i ubijaj dalej ok minutki....piecz ok 40 min.... ja piekę ok 30 min bo mój piekarnik tak szybko piecze...nie wiem jak twój. Zaglądam i sprawdzam patykiem:) Edytowane 14 Czerwca 2013 przez bogumil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 14.06.2013 13:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2013 A jak ciasto ? Wilgotne, lekkie, puszyste czy raczej z tych twardych i ubitych ? Wyglada obiecująco ale Ja mam fobię na punkcie gniotów Ile dajesz owoców ? Wiem, że w wielu przepisach nie można zbyt wiele, bo za cięzko i ciasto nie rosnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bogumil 14.06.2013 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2013 Aniu, ciasto jest lekkie, nam smakuje. Ja kroję truskawki na pół wzdłuż i potem jeszcze jedną warstwę....nie jest ubite ciasto ani gniot:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 14.06.2013 14:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2013 Po zebraniu wszystkich informacji, podjęłam męska decyzję - PIEKĘ ! Dam znać co i jak bo Ja nie cierpię truskawek więc opinia będzie wydana przez mężowskie podniebienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bogumil 14.06.2013 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2013 Mój już wciągnął pół blachy:)Pytaj jak jeszcze nie wiesz czegoś, bo zaraz wychodzę na....kabaret Hrabi:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 14.06.2013 14:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2013 Proszę bardzo, jak elity się bawią ! Już wszystko wiem Dziękuję za przepis. Poratowałas mnie bo właśnie skończyli druga blachę ciacha i będzie dziura w menu. Mam wiele przepisów na ucierane ale to ciągle nie jest to czego szukam. Często zagladam na stronę moje wypieki, ale z całym szacunkiem dla jej autorki, wiele ciast to buła i gniot. Robiłam już wiele z jej przepisów i powiem szczerze...lipa. Nie jest to kwestią mojego gustu. One poprostu sa słabiutkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 14.06.2013 14:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2013 Ostatnio robiłam ucierane na maslance z kruszonką. W oryginale jest rabarbar, którego poza kompotem nie toleruję, więc zmieniłam na jabłka.Ciasto ( to bazowe), twarde, zbite i jakieś takie sztywne. Taki niby zakalec ale zakalcem nie było.Nie wiem o co chodzi bo juz nie raz robiłam inne i rosły. Przepisy z innych stron wychodzą za każdym razem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bogumil 14.06.2013 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2013 Ok...baw się dobrze:) Mam nadzieję, że będzie smakowało:) Papapa! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 14.06.2013 17:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2013 Własnie wróciłam od lekarza. Dziewczynom sie pogorszyło. Jedna wirusówka z glutem w gardle a druga, zapalenie krtani. Znowu ! Strzelę sobie w łeb. Beciu, makę kupiłam ale na bazar po truskawy, juz sie nie wyrobiłam. Mam pomysła na tuning bazy. Pomyślałam o zmianie owoców na brzoskwinie podduszone w syropie. Jak myslisz ? Aaaaa czy błedem by było, gdybym zrobiła pianę z 5 białek i dodała do ciasta ? Zamiast piany z kisielkiem na wierzchu, pomyślałam o kruszonce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bogumil 14.06.2013 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2013 Aniu....jestem i bardzo ci współczuję tych chorób dzieciaczków:( Brzoskwinie w syropie...mmmm...pychota. Jasne że świetna zamiana, a co do białek to chyba można, będzie pulchniejszy:) A ja się uśmiałam do łez....uwielbiam Hrabi.....potrzebne mi było takie wyjście:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
żona m 14.06.2013 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2013 ciasto smakowite, zapisałam przepis. Proszę powiedzcie, ze z tymi przebraniami nabal to zart jakis. Ja dziś przerabiałam truskawki na dżemiki......zaczyna się czas, ktory lubię najbardziej , pt: PRZETWORY!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karram 14.06.2013 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2013 (edytowane) my obecnie hurtowo miksujemy truskawki i mrozimy - będzie do jogurtów, moje dzieci to traktują również jak lody i wyżerają zmrożone:Pdżemów mi się nie chce, oni jakoś wolą wszystko na surowo...Ania - lecz dziewczyny, współczuję, pewnie dodatkowo świrująa co do ciast - czasem piekę z Moich Wypieków, głównie serniki na zimno, moim ulubionym kulinarnym blogiem jest : http://margarytka.blogspot.com/, ma też ciasta, chociaż głównie wykorzystuję przepisy na słono Edytowane 17 Czerwca 2013 przez Karram Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 14.06.2013 21:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2013 Witam się nocna porą. Beciu, myslisz ? Boje sie dać piany aż z 5 białek, zeby masa nie wyszła za sztywna. Zaryzykuję, ale już jutro bo dzis miałam dzień..... Asiu, ale by były jaja, gdybysmy tak wszystkie się zebrały i niczym koło gospodyń wiejskich, pichciły, przetwarzały i śpiewały...przyspiewki ludowe ma się rozumieć. Też ubóstwiam przetwarzać, ale tych obecnych truskawek jakos sie boję. Jakies to takie mało pachnące, mało nasłonecznione ale za to sporo nawodnione. Facet na bazarze, powiedział mi, zebym się wstrzymała z przetworami bo ta truskawka to pędzona jeszcze. Niedługo, będą w sprzedazy, truskawki "prawdziwie" gruntowe z późniejszych odmian. Trzymam rękę na pulsie co by mi truskawki nie zniknęły. Zapłaczę się na śmierć, jak w tym roku nie zrobiężemów i innych takich. Moje dzieci sporo zjadły. Rozdałam komu trzeba no i sporo dałam mojej durnej sąsiadce, która do wyższych celów jest stworzona, a dzieci liżą lady w sklepach bo....Mamo a co to ? Mamo kupisz mi kiedys parówkę ? W tym roku mam mega plany. Może jak zajmę sie przetwórstwem to przestane sie tak dołować brakiem ruchu w moim interesie i rozpływającą się w oddali wizją mieszkania w domu. :cry::cry: Asiu, bale ? Aniu Karram (ba)...załączniki nie działają Nawet nie wiesz jak bardzo świrują Bloga sobie zerznęłam. Obejrzę i zrobie babce test. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karram 14.06.2013 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2013 Witam się nocna porą. Bloga sobie zerznęłam. Obejrzę i zrobie babce test. ??? że co??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 14.06.2013 21:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2013 Ha ha ha...Mam taki tescik na umiejetności kulinarne tych co to blogi zakładają. Sprawdzam sobie oczami, te przepisy, które są dość trudne, nie kazdemu wychodzą, buły, gnioty i twarde kluchy.Umiem jakos tak oczami stwierdzić czy cos jest dobre czy nie.Oczami widze wilgoć lub mięsistośc ciasta, widzę kiedy ciasto pierogowe jest za twarde, przesuszone pączki itp.Rozumiesz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.