Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

................VIP Club.........................


marimag

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 30,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

  • marimag

    10298

  • bogumil

    2217

  • bionda

    1933

  • Bastki

    1507

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ano pusto :(

 

Ja dzis latam. Dopiero wróciłam z terapii.

Posiedzę z 10 minut i ide robic lekcje.

Byłam dziś z trójka u lekarza.

Cała trójka ma wirusówkę, wiec problem palca Julki sam się rozwiązał :)

Siedzimy sobie w domciu...

Odprowadzam tylko Zuzkę.

Moja babcia się na mnie wypięła więc jutro jestem sama z dzieciakami :wave:

Nie będzie nerwówki i skakanie przy niemowlaku.

Babcia jest strasznie upierdliwa....Widzi przecież jaki mam w domu cyrk, ze latam jak walnięta, że ścinam zakręty ....ale nie!

Po jej wejściu herbatka i ciasto. Herbatka wtedy gdy cisnienie jest wysokie a kawusia gdy niskie.

O 12.00 kanapeczka ale bez skórki i s chudą szyneczką drobiową bo łyka jakąś tabletkę i nie mozna na pusty żołądek ( :wtf: przecież dopiero co jadła ciasto)

Kolejny posiłek to świeża zupka najpóźniej do 14.00 po o 15 musi juz jeść drugie.

Zupa musi być taka, jakiej dawno ONA nie jadła a drugie lekkie i bez mięsa.

No fajnie ! Tylko moje dzieci nie lubią posiłków na słodko, z bezmięsnych tez niewiele...więc pytam się co to ma być ....

Mna się nie przejmuj. Zjem nawet kaszę z kefirem.

Jak tak to ok :)

Za 30 minut telefon....

Wiesz....a może by tak ***** bo dawno nie jadłam...

No ale dzieciaki mi tego nie zjedzą !:(

No to juz sama nie wiem!

Rób jak uwazasz.....

I takie zdalne sterowanie do jej wyjścia.

 

Nie powiem....Pomaga mi. Mogę ją z czystym sumieniem, zostawić na kilka godzin z dziećmi i wiem, ze i zajmie sie i pobawi i pogada....ale jest strasznie irytujaca, dogaduje,krytykuje, rządzi....

 

Skoro jutro luz i dzień świra...narodził się misterny plan ;)

Pojadę z dzieciakami do tego domu.

Rozejrzę się po okolicy, zasięgne języka a że okolica leśna to może i na grzyba wyskoczymy.

A co !

Szalejemy :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ich osobiście nie przemaluję bo są łądni:lol2:

pokój najchętniej pomalowałabym farbą olejną bo brudzą potwornie

 

mały toleruje kolory, pewnie w ostrych i kontrastowych kolorach świrowałby więc jakieś pastele trzasnę albo biel

chcę podzielić pokój panelami wiszącymi dzięki czemu córka będzie miała swoją prywatną przestrzeń, parawany są fajne, ale zajmują miejsce no i koszty a te panele można przesunąć na bok i otworzyć pokój

jej część chcę zrobić przytulną, dziewczyńską, jej się podobają fiolety, szarości, róż - jak myślicie to będzie grało ze sobą?

 

a jemu to nie wiem czy kolory czy biała ściana i jakieś naklejki (znalazłam bardzo fajne)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

połączenie fioletu, różu z szarością to klasyk !

Będzie pasowała na 100%.

A co Ty jednemu raj za parawanem a drugiemu celę więzienną ?

Weź matka! Rusz głową !

Trza małemu jakis odjechany kącik wykombinować :)

Czym sie interesuje ?

 

Polecam farbe lateksową.

Zapłacisz więcej ale warto.

Zamiast sryliona odmalowywań bo na ścianie łapki, kreski, buty czy dżem truskawkowy, walniesz raz a dobrze.

Te lateksową posiadam w przedpokoju i ni hu...Nic jej nie da rady.

Szorowanie mile widziane.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na zakończenie....

Widziałam program o tym jak studenci czy inni artyści malowali dzieciom w szpitalach....sufity.

Może by mu nad głową coś fajnego wykombinować ?

Gdy będzie zasypiał, będzie patrzył na kosmos na suficie czy inne freski wykonane matczyna ręką :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Romana - uwielbiam domowy chleb, tyle, że jest tak pyszny, że zjadamy go za szybko i w tyłek mi potem idzie

moja mama ma super przepis na chleb, jak ją znam to jest super prosty, ja robię z jednego i czasem wychodzi a czasem nie więc nie polecam

ale mam przepis na pyszne bułki

 

To przepis na bułki poproszę, chętnie skorzystam, pewnie nie tylko ja. Ja też chleba dużo nie jadam, 1-2 kromki dziennie i to tylko razowy, lub z przewagą mąki razowej. Jeden bochenek starcza mi na tydzień, razowy na zakwasie jest bardzo długo świeży, a mam wrażenie, że po kilku dniach jest lepszy.

 

Piekłam chleb wiele razy i niestety...nie smakował mi.

Strasznie twardy skurczybyk a na drugi dzień nie do ukrojenia nawet siekierą.

To były zwykłe chleby, nie wiem jakby wyszedł mi taki wsiowy na zakwasie.

Chciałabym, żeby miał chrupiąca skórkę ale środek mięsisty, mięciutki i wilgotny no i , żeby dał się zjeść na drugi dzień.

 

Musisz kiedyś spróbować upiec chleb na zakwasie, ma zupełnie inny smak niż ten pieczony na drożdżach. Niestety chleby pieczone tylko i wyłącznie z mąki pszennej krótko są świeże, nawet te pieczone na zakwasie. Są rewelacyjne zaraz po upieczeniu, na drugi dzień już gorzej. Bardzo lubię chleby francuskie - mają cudownie chrupiącą skórkę, lekki miąższ i są boskie zaraz po upieczeniu. Dłużej utrzymują świeżość chleby z dodatkiem mąki żytniej, a najdłużej z dodatkiem mąki razowej lub z samej razowej, ale nie każdy taki lubi. Ten, który piekłam wczoraj (wysrósł aż za bardzo) jest bardzo fajny, wilgotny i pięknie pachnie czarnuszką. Nie ma z nim dużo pracy, wię pewnie często będę go robić jako chleb codzienny.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No i witam z rana, przy kawie oczywiście. Dzisiaj mam urlop, bo miała być już ekipa od dachu :mad:, ale przesunęli na jutro, bo osuwę przez deszcz mają na innej budowie :mad: Więc skoro już mam urlop, to jadę zobaczyć co tam w lesie słychać - może jeszcze jakieś grzyby są.

 

Aniu udanej wycieczi i wszystkim udango dnia życzę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Hej Romciu :)

 

W necie jest srylion przepisów na chleby na zakwasie ale rzadko kiedy podaja przepis na sam zakwas.

Podaja składniki i ilość potrzebnego zakwasu, ale PYTAM SIĘ : jak zrobić dobry zakwas ?

 

Lubię wszystkie chleby, wogóle lubie pieczywo, ale na bułkę Wrocławską czy Paryską( jak zwał tak zwał) patrzeć nie mogę.

To jedyne pieczywo jakie je mój mąż i uszami mi już wychodzi.

Bardzo lubię razowce na zakwasie i miodzie, z ziarnami itp - jeden warunek....muszą być świeże.

Już na drugi dzień, nie smakują mi za bardzo.

 

Pierwsze zasadnicze pytanko...

Gdzie kupujecie mąki ?

W czym pieczecie chleby ? Jaka forma, w czym wyrastają ?

 

Marzy mi się przepis na taki prawdziwy, cudowny i w sumie zwykły ale niezwykły chleb wiejski.

 

Romciu, porób troszkę zdjęc z działki. Jakie tam u Was okoliczności przyrody ?

 

Miłego dnia dla wszystkich.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Aniu ja wszystkiego na temat chleba nauczyłam się z tej strony internetowej http://www.chleb.info.pl/. Odnośnik na tej stronie jak zrobić zakwas http://www.chleb.info.pl/zakwas-porady-praktyczne/jak-zrobic-zakwas. Ja zrobiłam z tego przepisu http://www.chleb.info.pl/zakwas-porady-praktyczne/jak-zrobic-zakwas/prosty-zakwas-60-godzinny. Ważna jest mąka, koniecznie żytnia razowa typ 2000 i ciepełko min. 25 stopni i nie ma siły, zakwas musi wyjść.

 

Kojarzę, że babka, która prowadzi tą stronę jest chyba z W-wy i organizuje warsztaty.

 

Edit: Zapomniałam napisać, że mąkę kupuję w normalnym sklepie, jest półka z ekologiczną żywnością i wszystkie mąki jakich tylko dusza zapragnie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...