Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

................VIP Club.........................

marimag

Recommended Posts

• Odpowiedzi 30,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• marimag

10298

• bogumil

2217

• bionda

1933

• Bastki

1507

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

to fakt, ze tarasik przy kuchni to mniodek....takie śniadanko na tarasiku...i fajek w trakcie gotowania ;)

no i sypialnię chyba lepiej mieć z dala od wejścia...zeby cisza i spokój była, jak mama tnie komara ;)

ten bastkowy rzucik niegłupi! tylko, czy w realu tak se da?

bastuś,ten stockholm sam w sobie jest też boski! żeby nie spintrolić trzeba znaleźć na prawdę zacne paski! mogą być i czarne!

Edytowane przez aricia

Burza mózgóffff?

Mnie osobiście widzi się kuchnia na starym miejscu, a sypialnia w maglu. Widok z magla jest na lasek?

Fajnie to Bastuś wymyśliła, tylko w tej wersji kibelka brak. Trzeba by rzutów, żeby zobaczyć czy się coś w tym temacie da pozmieniać. Czyli co, czekamy do jutra.

A góra też jest taka walnięta na jednym boku???

Barbie, aż strach się bać Ciebie ;)

A ja tak jak Barbe zamieniłabym te pomieszczenia. Obecną kuchnię na sypialnię, a pralnię na kuchnię. Jadalnię zrobiłabym w salonie, tam gdzie teraz mają kącik telewizyjny. Na ścianie gdzie jest telewizor postawiłabym kredens, a stół ustawiłabym wzdłuż tej ukośnej ściany.

Burza mózgóffff?

Mnie osobiście widzi się kuchnia na starym miejscu, a sypialnia w maglu. Widok z magla jest na lasek?

Fajnie to Bastuś wymyśliła, tylko w tej wersji kibelka brak. Trzeba by rzutów, żeby zobaczyć czy się coś w tym temacie da pozmieniać. Czyli co, czekamy do jutra.

A góra też jest taka walnięta na jednym boku???

Barbie, aż strach się bać Ciebie ;)

o kur...zapiał fakt, Mari zrobi se wychodek :lol2::lol2::lol2:

Uwaga matematyki....

Ile to jest ?

Zakładamy, ze nic nie utargujemy....czysta hipoteza :)

2,5 % netto plus VAT od 760 tysi ?

2,5%???? Anka, chyba wybrałaś najdroższe biuro z tych, do których wstawili mieszkanie. Myśmy płacili chyba 1,5%, ale pewności nie mam.

Albo może to my płaciliśmy jakoś niestandardowo mało?

Prowizja wyniesie was 23.370zł (19.000+4.370). Strasznie dużo kasy za podwiezienie klienta, załatwienie paru kwitków, ewentualnie załatwienie notariusza. Pamiętaj, że to nie są jedyne opłaty. Tutaj masz wykaz wszystkich związanych z kupnem domu:

[TABLE=class: re_calculator_tab]

[TR]

[TD=class: title]Podatek od czynności cywilnoprawnych (opłata skarbowa 2%)[/TD]

[TD=class: value]15200.00 PLN[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD=class: title]Taksa notarialna (opłata notarialna)[/TD]

[TD=class: value]1905.00 PLN[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD=class: title]VAT (23%) od taksy notarialnej (opłaty notarialnej)[/TD]

[TD=class: value]438.15 PLN[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD=class: title]Kwota prowizji agencji nieruchomości

[/TD]

[TD=class: value]19000.00 PLN[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD=class: title]VAT (23%) od prowizji agencji nieruchomości

[/TD]

[TD=class: value]4370.00 PLN[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD=class: title]Opłata sądowa - za wpis do księgi wieczystej[/TD]

[TD=class: value]200.00 PLN[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD]Suma opłat

[/TD]

[TD]41113.15 PLN[/TD]

[/TR]

[/TABLE]

Jest tego trochę, więc walcz o obniżkę ceny. Może pokaż tacie te wyliczenia, to zmięknie. Toż za tę kasę można wyremontować kawał chałupy! Nie doradzę, czy oszukać i podpisać bezpośrednio, czy przez wyzyskiwaczy z agencji, bo sama pewnie bym podpisała z agencją (ale ja jestem straszliwa legalistka ;)). Zrobisz, jak uważasz.

Tak jak Ci pisałam w mailu - jeśli jednak będziecie podpisywać przez agencję, to wyciśnij babę na maksa. Zamęczaj pytaniami, żądaj papierków, zaświadczeń, wypisów dot. nieruchomości - to jej zakichany obowiązek i ciągle jej o tym przypominaj. Niech jeszcze Cię w rękę pocałuje, że odpada jej robota z załatwianiem kwitów dot. nieruchomości do kredytu. Nie daj się i nie rób za zahukaną babę z puszczy!

Jeśli chodzi o negocjowanie ceny, to baba ma niewiele do powiedzenia. W razie czego zasugeruj, że jak ona nie chce, to Ty sama popertraktujesz z gościem, ale umowę podpiszesz bez niej, a kara to zawsze mniej niż prowizja, więc niech sobie policzy, co jej się bardziej opłaca. Tym bardziej, że masz namiary na sprzedającego.

Barbe ty jesteś agentem FBI? :lol2::lol2::lol2: (pewnie teraz już nas namierzyli ;) za skrót :lol2:

No ba!

A tak na poważnie - jak namierzyłam nieruchomości na maps.google (jestem wzrokowcem, zawsze wymiatałam w "znajdź 10 różnic"), to znałam też adres. A jak adres, to z gugla nietrudno dowiedzieć się, co się pod danym adresem mieści. Ot, cały problem.

[TABLE=class: re_calculator_tab]

[TR]

[TD=class: value][/TD]

[/TR]

[TR]

[/TR]

[TR]

[TD=class: value][/TD]

[/TR]

[TR]

[/TR]

[TR]

[/TR]

[TR]

[/TR]

[TR]

[TD][/TD]

[/TR]

[/TABLE]

No ba!

A tak na poważnie - jak namierzyłam nieruchomości na maps.google (jestem wzrokowcem, zawsze wymiatałam w "znajdź 10 różnic"), to znałam też adres. A jak adres, to z gugla nietrudno dowiedzieć się, co się pod danym adresem mieści. Ot, cały problem.

pewnie po kolumnach tzn greckim ogrodzie go wyguglałaś :lol2:

Mari a

http://i1.fmix.pl/fmi1938/9ebe85a8001b80145249cb83/zdjecie.jpg

Jak my sprzedawaliśmy swoje mieszkanie przez agencje to oni mieli 3% prowizji od wartości sprzedanego mieszkania tzn my im nic nie płaciliśmy bo oni w sumie mieszkanie wystawili po cenie podwyższonej o ich prowizję, a kupujący też cosik miał im zapłacić bo to on przyszedł do tej agencji i u nich szukał lokalu. Agencja pokazała mieszkanie kupującemu ale dopiero po podpisaniu umowy

Anka żyjesz? wdech... wydech... wyluzowanie podbrzusza... spuszczenie jednego ramiona, potem drugiego... szybkie ruchy gałek oczych w przód i w tył przy jednoczesnej wytężonej pracy przepony, potem delikatne zwolnienie bicia serca. I już ;)

Edit: dziś miałam szkolenia cd na temat trudnego klienta więc już wiem, jak sobie radzić ze stresem :D

Edytowane przez m&m niewielki m05b

Ło la boga...ale mózgi !

Odpowiem..nie po kolei...

Chętnie bym ja pusciła w trąbę ale mój ojciec to własnie taki chłop z puszczy, cykor i sierota.

On by pewnie, zapłacił Pani prowizję, zeby jej było miło....

Kuźwa !

On nie czuje determinacji bo nie widzi potrzeby remontu.

No zesz !

standard domu rodziców to przy tym Wersal !

Była dziś u mnie matka i opowiadała, jak ojciec relacjonował wycieczkę.

Podobno...wymyslam !

Toz tam lepiej niz u nas....

Jakie meble !!!!

Jakie glazury i terrakoty !

Jak boga kocham ( przenośnia), jesli mi gość spuści z ceny to zabiorę ojca do najlepszych Szwajcarkich specjalistów od oczu i mózgu !

Gdzie ten paździerz do rodzicielskiej kuchni. Cała z drewna, na wypasie...o cenie nie wspomne bo zemdlejecie.

Gresy sprowadzane, meble z dębu....

Tu pażdierze, plastiki....

Aaaa zapomniałam Wam napisać....

To cudo na ścianach to nie boazeria. To ordynarne panele z nakrętek od coli.

Proszę się nie śmiać z Grecji. To taki biedny kraj....Nie chodzi mi o kryzys i ich bankructwo ale o stałą profanację i nadużywanie znaku towarowego.

Ryba po Grecku ( najstarsi greccy górale takiej nie jedli ), antyczne meble.... no i "mój" Grecki jak w mordę strzelił, ogród.

Palny dopiero jutro....

Cały dzień na nie czekałam i dupa.

Rozkład jest identyczny jak na moim rzuciku. Nie znam metraży.

Cos mi się nie zdawa, zeby podawane przez właściciela wymiary i powierzchnie były prawdziwe.

Wasze propozycje...

Która skasowała nam sracz na dole ? :lol2:

Raczej potrzebny.

UWAGA TARASY !!!

Gapimy się w rzucik.

W obecnej kuchni jest wyjście na mini taras, ale.....ale w maglu nie.

To co widzicie na rzucie to "taras" na trawie.

Nie ma do niego dostępu. Ni jak się tam dostać. Pozostaje wyjście główne i dookoła.

Plan jest taki, zeby.....przebić się na las.

iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii......

Pokażę Wam mojego pomysła.

Zaraz sklecę rzucik na rzuciku.

Czyli co ?

Nie robić jadalni i spac na dole ?

Olac strych ?

Pralnia w piwnicy ?

Która narysowała strzałki i cm ????

Nie wiem o co chodzi :(

Baśka jesteś świrem !

Kochanym :hug:

Nie wiem jak Wy, ale Ja proponuję założyć fun club Baski.

Co Wy na to ?

Raz w miesiącu, robiłybysmy składkę członkowska na pasztetową i batony dla naszej idolki :)

Anka żyjesz? wdech... wydech... wyluzowanie podbrzusza... spuszczenie jednego ramiona, potem drugiego... szybkie ruchy gałek oczych w przód i w tył przy jednoczesnej wytężonej pracy przepony, potem delikatne zwolnienie bicia serca. I już ;)

Edit: dziś miałam szkolenia cd na temat trudnego klienta więc już wiem, jak sobie radzić ze stresem :D

:rotfl::rotfl::rotfl::rotfl::rotfl::rotfl:

Już widzę to ćwiczenie, gdy obsługujesz trudnego klienta :rotfl::rotfl::rotfl::rotfl:

Chyba by uciekł z krzykiem i drzwiami na widok, wykręconych na rewers, gałek ocznych.

Jeszcze jedno....

Ustawienie mebli to nie problem.

Zawsze się cos wykombinuje :)

Chodzi o rozsądne rady nie od parady, z czego zrezygnowac i w imię czego.

Robić jadalnie i kuchnię czy kuchnię i sypialnię ?

Idę robić pomysła....

Proszę o chwilkę cierpliwości i o nie pospanie się :lol2:

Aniu a jakie ten dom ma wg Ciebie zalety. - obiektywne (czyli blisko do szkoły, na terapię itd) i nieobiektywne (podoba mi się w nim to, że ma sosny)

Dzisiaj ekipa podziwiała moje próbki malarskie (ze 2 m kwadratowe wyszło) byli zachwyceni, że muszą to szlifować i malować z powrotem na biało - ot taki mały rewanżyk za źle położone płytki w łazience:yes: