Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

................VIP Club.........................

marimag

Recommended Posts

• Odpowiedzi 30,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• marimag

10298

• bogumil

2217

• bionda

1933

• Bastki

1507

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

O, jest marmur! Spodziewałam się sodomii i gomorii, a tu całkiem przyzwoita podłoga. No i widzę dodatkową zaletę:

a nie wiem gdzie te paski, są ale je olewam na razie, tak wszystko jest brudne, że nic tam nie widać

Bardzo dobra wymówka, żeby nie musieć regularnie jeździć na szmacie ;). Widzisz? Jednak marmur ma też swoje dobre strony.

a z Basią konsultuję na bieżąco sporo spraw

łał, ale poważnie to zabrzmiało ;). BarbeConsultingLimited ;)

no właśnie chłopaki mi zeskrobali już metr i wygląda fajnie, no tylko malować, olejować? na razie to niech skrobią, machną kolory na ścianach i wtedy może się zdecydujemy...

No właśnie, może żadnej farby nie trzeba? Zobaczysz, co to za drewno (żółta sosna czy blady, ale sękaty świerk - stawiam na to drugie), wypróbujesz na kawałku jakiś olej czy matowy lakier i wtedy zobaczysz, czy takie "gołe" drewno pasuje, czy jednak malować (ja proponowałam ciemny, prawie grafitowy szary, bo lepiej wygląda z marmurem, niż brąz czy biały).

Co za bzdury

Jak będzie wilgos pod płytkami to Ci płytki zaczna odpadać.

Na pustej, gładkiej ścianie, przynajmniej jest curkulacja.

Łazienka ogrzewana więc tez inaczej.

Dobrze gada, z gwinta jej! Też wydaje mi się, że jeśli nie ma tam mocno chlapiących urządzeń (mocniej, niż łapki dzieciaków), to wystarczy dobra farba, przeznaczona do mokrych pomieszczeń. Płytki tylko przykryją ewentualny problem - wilgoć nadal będzie, tyle że nie tak prędko ją zobaczysz. Chociaż tak poza wszystkim, to te płytki ścienne bardzo mi się podobają w zestawieniu z podłogowymi i gdyby się okazało, że jednak z tą wilgocią w murach to jakaś grubsza przesada, to uważam, że fajnie by razem wyglądały.

Oby od tej wilgoci spod płytek pleśń Ci nie wylazła. Ta zaraza wchodzi w fugi. Jak jasne są to tego nie doczyścisz.

Chyba, że grzyb angielski tylko taki wredny ;)

Ale wiecie - z drugiej strony, pieczarki z własnej hodowli to całkiem niezła sprawa ;)

Edytowane przez barbe-cue

To kup wynalazek zmywalny...

A co z ta wilgocia ?

Nie robiliście izolacji ?

częściowo zrobili, ale coś powoli im to idzie, będą robić

Basiu - ulimited raczej:)

jak jesteś to mi podpowiedz - a jakby te listwy na dole przy marmurze gładkie zrobić?

dobra - pogadam z chłopakami o tych płytkach:lol2:

Proste (z minimalnym zaokrągleniem na górze - nie w kant) - jak najbardziej! Nawet nie proponowałam, bo byłam przekonana, że tylko te frezowane wchodzą w grę.

hmmm, ja potrzebuję trochę czasu żeby dojrzeć i przejść od tego co mi się bardzo podoba do tego co będzie pasować:)

Mari na przykład:

gdansk-biale-listwy-przypodlogowe-9TI2MzczOT_o.jpg

takiego typu zaokrąglenie może być? czy bardziej? mówię o tym po prawej

Basiu - tak, idzie po całości, po drewnie też... nie wiem czy dam radę kupić kawałek, zobaczę jutro, zastanawiam się nad wysokością, z 8 cm?

Mari - ceny są podobne w sumie, zależą od wysokości i frezu, od 12 do 40 zł za metr, w sumie drewno, mdf i plastik są w tej samej cenie, ja raczej mdf kupię

Bo drewno jest żywe i sobie żyje, jak chce ;). I znowu - wszystko zależy od tego, jaki efekt chcesz osiągnąć. Ja zamówiłam listwy od forumowej betib - takie bardzo swojskie, z sosny (więc miękkie drewno), malowane natryskowo farbą o wyglądzie olejnej ;). Nic mi się nie wypaczyło, tynk nie odpadł, a listwy tylko mocowane na klej, bez żadnych kołków i gwoździ (tylko w jednym miejscu trzeba było dobić dwa gwoździki bez łebków, ale dostałam farbę do maskowania takich drobiazgów i sama już nie wiem, gdzie te gwoździki). Mnie zależało na tym, żeby nie wyglądały jak spod linijki, więc nie przeszkadza mi, że nie są idealne. Dzięki swej nieidealności są idealnie dopasowane do równie nieidealnego parkietu ;). Przynajmniej nie stresuję się, że jak za paręnaście (mam nadzieję, że nie za parę) lat coś tam oblezie, odłupie się czy zżółknie, to będę mogła sama to sobie malnąć pędzlem, w przeciwieństwie do lakierowanego mdf-u, który chyba tak łatwo się nie poddaje naprawom. Mnie się bardzo podobają wnętrza skandynawskie, właśnie takie mało doskonałe, z różnymi drobiazgami świadczącymi o braku napinki ;)

Jednym słowem - jeśli serce ciągnie Ci ku frezowanym, drewnianym, malowanym - nie obcyndalaj się, tylko zamawiaj.

Edytowane przez barbe-cue

Aniu, co do Hazelki, to nie wiem, ale spróbuj sobie wyguglać hazelwood albo coś w tym stylu. Betib wystawia swoje rzeczy (głównie meble, raczej prowansja) na allegro. Na FM już chyba zamknęła wątek. Tutaj są dokładnie te listwy, które ja kupowałam.

http://img685.imageshack.us/img685/5416/dsc0446d.jpg

Wtedy to był jedyny model, który produkowali. Dzisiaj (mimo, że moje listwy nadal mi się podobają) chyba wolałabym te.

http://img848.imageshack.us/img848/3113/dsc1273l.jpg

To ja dalej ten off pociągnę... Okazało się, że można całkiem nieżle spotkać się z Rere, Anką i mła (wiem...znikający ołowek;) na skajpie. Idzie zima więc realne spotkanie raczej ma marne szanse. Aaale... mając internet, kamerkę i słuchawy można cuda zdziałać :D Są chętne na takie spotkanie?