Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

................VIP Club.........................

marimag

Recommended Posts

• Odpowiedzi 30,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• marimag

10298

• bogumil

2217

• bionda

1933

• Bastki

1507

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

http://img2.sprzedajemy.pl/540x405_drzwi-secesyjne-dwuskrzydlowe-z-10320442.jpg

Aniu drzwi a nawet są z "futrynom" ,myslałam o Twojej kuchni,dużo Ci nie pomogę bo jesteście dużo bardziej oblatane wnętrzarsko niż ja,ale Te drzwi myślę,że pasowałyby w tej kuchni,odmalowane fajnie.

Asiulka, dzięki serdeczne :) :hug::hug::hug::hug:

Naj, naj te drzwi francuskie :) ale po co mi one teraz ? :(

Ile rzeczy mi już przepadło przez te cyrki...podoba - nie podoba :sick:

Kupuj kochana...masz pierwszeństwo.

Kupując takie drzwi, dobrze by było dopasowac inne do tego wzoru a tu już może byc problem.

Jak na razie mam zapisane namiary na ludzików sprzedających : łóżko, stół, okna ( taki mój pomysł ), lampy itp.

Wszystkie te rzeczy będę tuningować sama w ramach akcji DIY.

Już nawet wiem jak. Wszystko przemyslane :cool:

Myślałam o tym, zeby już powolutku skupowac różne rzeczy i dłubać sobie przy nich w zimowe wieczory, ale zawsze brak kasy, ciagle jakieś nieprzewidziane wydatki no i powiem szczerze, że szkoda mi kupić łózko gdy na chleb brakuje :(

O asiu, podoba mi się wiele rzeczy :)

Zapomniałam napisać, ze i obrazy mam wyszukane.

Pytanie do naszej patriotki mazursko - warmińskiej.

Basku, pytanko o cegły.

Przegladając oferty sprzedaży starych domów zauwazyłam, ze niektóre z nich nie maja litego ceglanego muru, tylko dodatkowo "ozdoby" "dekoracje" z elementów cegłopodobnych ale w wyszukanych kształtach.

Jakieś gzymsy, zaokrąglone elementy, jakaś niby ceglana sztukateria itp.

Jak się to fachowo nazywa ?

Pod jakim hasłem szukać takich ceglanych "dekorów"

Najchętniej rozbiórkowe of kors. :)

Będę wdzięczna za pomoc :hug:

Widziałam Asiu.

Darmo dają !

To naprawdę rewelacyjna okazja, ale po co teraz ?

A jak nic z tego nie wyjdzie i zostanę z tymi gratami ?

Zapłaczę się i totalnie załamię nerwowo.

Dziekuję Ci bardzo, że o mnie pamiętałaś :)

A co taka dzisiaj cicha ?

Gościowałas się ?

Czemu tak wczoraj zniknełas ? Bodzio ululał Cię młotkiem ?

Dziewczyny zapraszaja na skajpa. Masz ?

Mój mąż, jak mu powiedziałam o całej akcji, przytargał mi profesjonalny mikrofon...wyrwany chyba zywcem z informacji PKP.

Muszę sobie tylko napchac pyzów w usta i pogadamy soczyście ;) :lol2:

Pamiątka z dzisiejszego spaceru,wrzucam na chwilkę.

Biondzia, ale fantastyczne fotki! Jak ja wam zazdroszczę tego słońca... Miałam nadzieję na piękny weekend, nawet z mężulkiem wybraliśmy się do Konstancina na emerycką wycieczkę do tężni, ale było tak zimno, że tylko poszliśmy na kawę, oblecieliśmy park dookoła, nazbieraliśmy kasztanów, poszuraliśmy liśćmi i do domu. A nie, nie do domu - jeszcze maraton po Arkadii i przyległościach. To znaczy odzieżówkę przeleciałam migusiem i pobieżnie, więcej frajdy miałam w leroju i ą-ę sklepach na Burakowskiej. M.in. fajne sofy sobie pooglądałam (tylko pooglądałam, bo mam zbyt małą sakiewkę na nie). A dzisiaj kolejny galop - tym razem wybrałam się na wycieczkę po Śródmieściu i Mokotowie organizowaną przez GazWyb (mam hyzia na punkcie historii Warszawy). Normalnie mam zakwasy i ledwo żyję.

A teraz moja wizka kuchni.

Proszę mnie pochwalić...:lol2:

[ATTACH=CONFIG]218211[/ATTACH]

Fajna! Gdzie chcesz powiesić lustro? Bo chyba nie jako ochraniacz za kuchenkę? ;)

Barbe jak ty dawkujesz zdjęcia twojego mieszkania. No normalnie mnie katujesz :lol2:, pokażesz tylko/aż korytarz a ja chcę tam iść dalej . Uchyl rąbka tajemnicy i pokaż coś więcej.

Ps. świetną podłogę ! czy ja już to mówiłam :D

Bastki, dzięki! Pokatuję Cię jeszcze ciut-ciut, bo do mego wątku już bliżej, jak dalej.

Piękny masz taras! Mąż zdolny niesłychanie - pewnie pęka z dumy.

A goździki uwielbiam! Śliczne.

O asiu, podoba mi się wiele rzeczy :)

Pytanie do naszej patriotki mazursko - warmińskiej.

Basku, pytanko o cegły.

Przegladając oferty sprzedaży starych domów zauwazyłam, ze niektóre z nich nie maja litego ceglanego muru, tylko dodatkowo "ozdoby" "dekoracje" z elementów cegłopodobnych ale w wyszukanych kształtach.

Jakieś gzymsy, zaokrąglone elementy, jakaś niby ceglana sztukateria itp.

Jak się to fachowo nazywa ?

Pod jakim hasłem szukać takich ceglanych "dekorów"

Najchętniej rozbiórkowe of kors. :)

Będę wdzięczna za pomoc :hug:

Mari, to nie są jakieś specjalne, oddzielne elementy, które się kupuje i wkomponowuje w ścianę. To zwykłe cegły (całe albo połówki), które tylko dzięki kunsztowi murarza wyglądają tak, jak wyglądają. Traktowane są po prostu jak specyficzny detal architektoniczny. Zatem - trzeba znaleźć odpowiedniego majstra, żeby coś takiego wyrzeźbił. Oczywiście cegielnie robiły też jakieś specjalne formy (np. cegły trójkątne lub lekko zaokrąglone).

Wrzucam Ci parę stron z książki Kamili Storz "MUROWANY DOM WIEJSKI W KRAJOBRAZIE KULTUROWYM WARMII I MAZUR" z 2005 r.

murowany-dom-wiejski-1.jpg murowany-dom-wiejski-2.jpg murowany-dom-wiejski-3.jpg murowany-dom-wiejski-4.jpg

No jasne, że jest coś takiego jak kształtki ceglane i no jasne, że nadal je produkują, ale to baaardzo głęboki wór i bardzo ogólna nazwa na wszystko, co fikuśne i zrobione z gliny czerwonej. Czyli i ornamenty gotyckie, i takie bardziej współczesne. Myślałam, że chodzi Ci o specyficzny dla Mazur ozdobny sposób układania cegły, niekoniecznie z kształtek (a właściwie dość rzadko z kształtek).