Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

................VIP Club.........................

marimag

Recommended Posts

• Odpowiedzi 30,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• marimag

10298

• bogumil

2217

• bionda

1933

• Bastki

1507

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tanie panele badziewne są wielce - uwierzcie na słowo. Mam takowe i codziennie wq@#$ mnie łapie. Never nigdy nikagda - choć w momencie ich kładzenia taki budżet założony był i w nim się zmieściłam.

Lepszy goły beton niż prowizorka trawjąca latami.

Howgh.

Nalewka z pigwy

ok. 1,5 kg owoców pigwy

1 litr spirytusu

0,5 kg cukru brązowego

0,5 litra miodu

woda - ok. 400 ml do rozcieńczenia spirytusu oraz 700 ml do syropu cukrowo - miodowego

Owoce pigwy myjemy i kroimy na kawałki - nie obieramy. Wsypujemy do słoika/gąsiora. Następnie zalewamy spirytusem rozcieńczonym do określonej mocy . U mnie 1 litr spirytusu rozcieńczyłam ok. 350 - 400 ml wody. Słoik zamykamy i odstawiamy na ok. 4 - 5 tygodni, ale dobrze jest codziennie dokładnie słojem potrząsnąć.

Po 5 tygodniach przygotowujemy syrop z wody, cukru i miodu. Wodę zagotowujemy rozpuszczając w niej miód i cukier, zbieramy powstałe szumowiny. Przestudzony syrop wlewamy do wyciągu z pigwy (pozostałe owoce pigwy możemy wykorzystać do dalszej obróbki), mieszamy i filtrujemy przez gazę/pieluchę tetrową/filtr do kawy czy co tam mamy i zlewamy do butelek. I teraz najtrudniejsze: odstawiamy w ciemne miejsce, aby dojrzała przez ok. 3 miesiące. No ale trzeba wcześniej "wstępnie" spróbować, jaki smak uzyskała nasza nalewka po dosłodzeniu. U nas tak próbujemy, że już nastawiłam kolejne owoce pigwy i zalałam spirytusem:)

Znalazłam....

Beti, nie no... też z wójkiemG. się znam nie od dziś...

chciałam sprawdzony przepis :p

zainwestuję na Twoją odpowiedzialność w ten spirytus, bo lubię Ciem jak cholera : ))

Degustacja nastąpi mam nadzieję w sympatycznym gronie Pań szanownych...

Mari - ja mu próbuję wytłumaczyć i robię sabotaż - ekipę poinformowałam że mają tam kłaść płytki, jutro pojadę do LM i pokażę - o zobacz jaki tani gres - to grosze będą, spoko, w razie czego sam położysz...

Rere - dzięki!!! czyli rolety muszę zamontować u dzieciaków bo nie pośpią

Basiu - na razie kupię podłogi i farbę, podjadę do Komfortu pooglądać wykładziny a do Ikei w przyszłym tygodniu

Dzięki dziewczyny - wyznaczyłyście azymut!

Haniu...świetny ten twój Misiek:D Należało ci się....nacierpiałaś się .....

A ja ci powiem, że mój m przyniósł mi parę dni temu bukiet ;) składający się z trzech kwiatków....takich :rotfl:

http://img849.imageshack.us/img849/6456/ng9y.jpg

Pytam się , a w co ja mam ten bukiet wsadzić, przecież nie mam takich wielkich wazonów, coby wlazł cały:rotfl::rotfl::rotfl::rotfl:

Stał do dzisiaj ten "bukiet":D Zażyczyłam sobie nowego:D

Dobra... żeby nie było wątpliwości... nie posiadam tipsów

Wiem, ze matka dzieci swe rozpozna. Jak to dwu? Przecie identyczne są...

Dobra nie znam się...

Cmoka wysyłam TWARDZIELU :))

Edytowane przez Monika m&m