bogumil 19.10.2013 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2013 No nie żartuj!!!!!!!!! a ja specjalnie sadziłam żeby mieć na nalewki....robią z tego i są pyszne....piłam, z dobrego źródła mam krzaczek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 19.10.2013 16:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2013 Pigwa to wielkie drzewo. Podobne do gruszy.To taki...szlachetny owoc.Pigwowiec to bardziej roslina dekoracyjna - KWITNiE PRZEPIĘKNIE !!! Owoce ma jadalne i wiele osób ją stosuje ale to nie to samo co z pigwy.To kwas nad kwasy, więc trzeba masę cukru.Pigwowiec jest nieziemsko twardy więc obieranie czy drylowanie to masakra. Kiedys próbowałam i podziękowałam przy drugim owocu.Pigwa jest miękkawa. Robi się z niej też konfitury czy dżemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bogumil 19.10.2013 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2013 Pogadamy jak zrobię w przyszłym roku naleweczkę....oczywiście jak będą owoce:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 19.10.2013 16:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2013 Rób i eksperymentuj Idę w gary. Piekę ciasto bo ostatnio STRASZNIE ZANIEDBAŁAM temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bogumil 19.10.2013 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2013 Jakie ciacho robisz???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 19.10.2013 16:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2013 A taki tam banał : Jogurtowe ze śliwkami i kruszonką. Po upieczeniu sypię cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika mm1719511751 19.10.2013 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2013 Moniu a wal do tej Ikeły. Jak dojdziesz do kuchni i będzie tam tłukła kotlety i piekła ciastka, taka jedna co to cień zbyt duży rzuca - TO JA Weź, przestań i roboty nie dokładaj. Nie chce mi się zaplutego monitora czyścić. : )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barbe-cue 19.10.2013 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2013 Beciu, skoro to krzaczek to na bamk masz PIGWOWCA, który nie nadaje się na nalewki bo zejebiście kwaśny. Nalewke robi się z PIGWY - sta okreslone proporcje cukru itp. Jaęli ktoś usiłuje zrobić nalewkę z pigwowca według przepisu na pigwówkę, musi odpowiedzni duzo cukru sypnąć bo wyjdzie kwas ! Pestki, też gorzkie więc zepsuja nalewkę. Przeczytałam artykuł i okazuje się, ze to dwie różne rosliny. Mój tata od kilkudziesięciu lat robi nalewki, w tym właśnie z pigwowca (zawsze mieliśmy na działce kilka krzaczków). Pigwowca używaliśmy też np. do herbaty - dużo bardziej aromatyczny od cytryny (bez obierania - po prostu krojony w cieniutkie plasterki). Pokrojony i kandyzowany - do słoiczków i później np. do ciasta. O ile nie toleruję skórki cytrynowej i pomarańczowej pod żadną postacią, tak pigwowca - uwielbiam. Nalewkę z pigwowca lubię właśnie dlatego, że jest kwaśna. Słodką mogę zjeść czekoladę, ale mocnego alkoholu - w życiu. Chociaż dobrym tokajem nie pogardzę (ale traktuję go jako deser ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 19.10.2013 17:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2013 Jak moja "uczennica" ? Ogarnęła się ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bogumil 19.10.2013 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2013 Toż wy możecie na kawie się spotkać...obie do Ikeły ruszacie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bogumil 19.10.2013 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2013 Ooooo...widzisz Aniu....barbe dobrze mówi:D Da się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 19.10.2013 17:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2013 Basiula, że Ty nie masz jeszcze cukrzycy, to cud ! Mocne trunki ??? Z kim Ja się zadaję Z pigwą do herbatki to się zgodzę. Pięknie pachnie. Moja świętej pamięci teściowa, wrzucała własnie pigwę. To u niej po raz pierwszy w zyćiu, widziałam takie łoto cóś i próbowałam. Mojej podstawówkowej przyjaciółki ( byłej ) mama, wrzucała do herbaty, młode liście Geranium. Też świetnie smakuje i pachnie. Polecam tym którzy jeszcze nie mieli przyjemności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 19.10.2013 17:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2013 Toż wy możecie na kawie się spotkać...obie do Ikeły ruszacie.... To pytanie czy oficjalna zgoda, szefowej zlotu ? Z tego co wiem, to się nie umawiamy... A może Ja o czyms nie wiem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 19.10.2013 17:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2013 Ooooo...widzisz Aniu....barbe dobrze mówi:D Da się Beciu..... Pewnie, ze się da. Wierzę w Ciebie. Ty wszystko przerobisz na procenty ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bogumil 19.10.2013 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2013 Geranium....to ja do ucha jak bolało wsadzałam....super lekarstwo:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bogumil 19.10.2013 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2013 Jasne, że się umawiajcie....zgoda szefowej zlotu wydana:D:D:D Ty tak we mnie nie wierz...bo ja taka w gębie jestem mocna....głowa niestety nie ta do % Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 19.10.2013 17:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2013 A z takich ciekawostek to Wam powiem, że już drugi rok chodzi za mną przepis na miód z mniszka lekarskiego. Wszystko byłoby proste i łatwe, tylko skąd ja kuźwa wezmę 154,5 kwiatka z dziewiczych i nie skażonych łąk ? :bash: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barbe-cue 19.10.2013 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2013 Eeeee, może ze dwa razy w roku się zdarzy, jak na Święta do domu zjadę. Ja raczej nietrunkowa . A już piwo to nie wiem, jak można pić - śmierdzi to-to jak szczyny, smakuje obrzydliwie, beka się po tym i sika na potęgę, błeeee... No i gadamy w końcu o pigwie czy o pigwowcu? Bo ja prawdziwej pigwy w życiu nie jadłam ani nie widziałam. Tylko te twarde, małe, pachnące kwasiory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 19.10.2013 17:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2013 Mozna nie mocna.... Dla niektórych to i lepiej. Będziesz robiła za Polmos a inni będę trunkować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barbe-cue 19.10.2013 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2013 To pytanie czy oficjalna zgoda, szefowej zlotu ? Z tego co wiem, to się nie umawiamy... A może Ja o czyms nie wiem ... Hehe, też się jutro wybierałam do ikeły (ale raczej do tej jankowej), ale wzięli i mi zamknęli na weekend ulicę, przy której garażuję auto. Nie chce mi się kręcić objazdami, więc do ikeły pojadę za tydzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.