bogumil 06.12.2013 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2013 U nas godzinę temu było tak.... http://img11.imageshack.us/img11/6579/p5ij.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bogumil 06.12.2013 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2013 znalazłam - Hipopotamiątko Też jakieś nicenzuralne wyrazy przychodzą mi do głowy:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiazett 06.12.2013 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2013 homonto, źrebica (takie słowo, sprawdzałam ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 06.12.2013 15:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2013 ooo dobre Asiu... homonto raz proszę Źrenica juz jest jako przykład, muszę rodzić dalej.... Olinkuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu, gdzie jesteś ????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiazett 06.12.2013 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2013 Ale ja napisałam źreBica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 06.12.2013 15:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2013 Wiem, ale MELISKA podała żrenicę.Co to jest ta źrebica ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiazett 06.12.2013 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2013 Aaaa! Źrebica - obstawiam, że to źrebię - dziewczynka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barbe-cue 06.12.2013 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2013 homonto Aaaaa! Asia, co ty za dywersję tu uprawiasz? Chcesz, żeby dziewczyny po lufie oberwały za dwa ortografy w jednym wyrazie? Na ź to tylko źrenica i źrebica ("dziewczynka" źrebię). Naprawde - poza nimi nie ma rzeczowników rodzaju żeńskiego na ź. Nawet "zdzira" pisze się przez z Za to na h - proszę bardzo: hasło harakiri haiku herpetarium herbarium Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcia87 06.12.2013 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2013 witajcie - u mnie wiatrzysko hula ( zapewne jak u większości ) , jakiś śniegowy grad padał do południa czy coś ... ja dziś w domciu akcja sprzątanie i gotowanie, był u mnie Mikołaj zasłużyłam na prezencik dostałam golarkę damską philipsa - mężuś twierdzi, że to bez podtekstu bym się częściej odfutrzała hee Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiazett 06.12.2013 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2013 Aaaaa! Asia, co ty za dywersję tu uprawiasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barbe-cue 06.12.2013 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2013 Gdyż zaproponowałaś bardzo ekstrawagancką wersję pisowni słowa "chomąto" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olinek okrąglinek 06.12.2013 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2013 Olinkuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu, gdzie jesteś ????? Jestem. h- r. nijaki- hasło hobby halo hipocentrum hołdownictwo honorarium hotelarstwo hrabstwo hutnictwo ż - r. żeński żrenica Nic więcej nie przychodzi mi do głowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aricia 06.12.2013 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2013 a może "żródlanka", że niby woda? czeeeejść!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 06.12.2013 19:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2013 Nic nie mówię... Ledwo zyję..... Na oczy nie widzę.... Baśka jak zawsze na straży Dzięki za podrzutki Jezuuu, już wiele nie pamietam z tych takich sporadycznie i świadomie uzywanych. Niby człowiek zna ,ale nie umie Mamy takie banalne ćwiczenia z Polskiego, ale cóż...matka nie wie jak się ustosunkowac do jednego wyrazu. Zawsze mam z nim problem. Zdanie w którym mamy odnaleźć wszystkie rzeczowniki i okreslić ich rodzaj. W zimie na górskim szlaku czyha na uczestników wyprawy wiele niebezpieczeństw, np. oblodzona trasa, lawina, zaspy śnieżne. To wyodrębnione przez nas rzeczowniki. Dobrze ? OLINKU !!!!! Rozpracuj mi to na rodzaje bo w niektórych pomroczność mnie ogarnia. Nie sądzę, żeby zadanie było podchwytliwe czy bazowało na tym o czym sie jeszcze nie uczyli. A może spierniczyłam ????? Boże az wstyd sie przyznać ale MAM DZIS TOTALNA AMNEZJĘ !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 06.12.2013 19:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2013 Renia przysłała mi takie o to mrożące krew w zyłach rewelacje. http://tele.polki.pl/polacy-nie-wiedza-gdzie-lezy-w_v_fdij.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olinek okrąglinek 06.12.2013 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2013 (edytowane) Zdanie w którym mamy odnaleźć wszystkie rzeczowniki i okreslić ich rodzaj. W zimie na górskim szlaku czyha na uczestników wyprawy wiele niebezpieczeństw, np. oblodzona trasa, lawina, zaspy śnieżne. To wyodrębnione przez nas rzeczowniki. Dobrze ? OLINKU !!!!! Rozpracuj mi to na rodzaje Rzeczowniki zaznaczone dobrze. A teraz rozpiska: (w) zimie - (kim?, czym?) Miejscownik, r. ż, l. poj. (na) szlaku - (kim? czym?) Miejscownik, r. m., l.poj. uczestników - (kogo? co?) Biernik, r. m., l. mnoga wyprawy - (kogo? czego?) Dopełniacz, r. ż, l. poj. niebezpieczeństw - (kogo? czego?) Dopełniacz, r. nijaki, l.mn. trasa - (kto? co?) Mianownik, r. ż., l. poj. lawina - (kto? co?) Mianownik, r. ż., l. poj. zaspy - (kto? co?) Mianownik, r. ż., l. mn. Rzeczownik MA rodzaj - męski, żeński i nijaki. NIE ODMIENIA SIĘ przez rodzaje. Rozpoznajemy go, sprowadzając wyraz do formy Mianownika liczby pojedynczej. np. niebezpieczeństw (l. mn.) - niebezpieczeństwo (l. poj.) - to = rodzaj nijaki Edytowane 6 Grudnia 2013 przez olinek okrąglinek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 06.12.2013 20:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2013 Kochana, serdecznie dziękuje.Tak czułam, ale technicznie to kto sie nad tym zastanawia ????Mówi się i tyle.Czyli te ( zagwostkowe dla mnie) typu: zimie i niebezpieczeństw, rozpracowujemy od wyrazu bazowego ? A czego dotyczy wywód o "MA" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 06.12.2013 20:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2013 Bo Olinek to polonistka !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barbe-cue 06.12.2013 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2013 uczestników - (kogo? co?) Biernik, r. m., l. mnoga niebezpieczeństw - (kogo? czego?) Dopełniacz, r. nijaki, l.mn. zaspy - (kto? co?) Mianownik, r. ż., l. mn. Olinku, a czy nie jest tak, że w liczbie mnogiej rzeczowniki mają tylko dwa rodzaje - męskoosobowy i niemęskoosobowy? Coś mi kołacze z podstawówki. No chyba że to już zbyt ortodoksyjne podejście . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 06.12.2013 20:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2013 Hahahaha edytowałas cwaniaczku ! Regułke kumam, ale jest źle sformułowana.Polonista dziewczyn wkleił im identyczną, ale dzieciaki nie kumają. Powinno byc tak. Ten sam rzeczownik nie odmienia się przez rodzaje np: ten garnek, ta garnka, to garnko.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts