turalyon 03.02.2013 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Witam. Zauważyłem że niektóre z droższych wkładów mają możliwość przełączania nawiewu powietrza. Z tego co mi tłumaczyli w sklepie polega to na tym że rozpalamy normalnie, urzywając nawiewu z dołu, po czym jak już wszystko sie ładnie pali przełączamu na nawiew tylko z góry i wtedy drewno podobno wolniej i lepiej się spala. Zauważyłem że niewiele kominków to ma (np w podstawowej wersji jotula można dokupić przystawke do tego) wiec zastanawiam się czy jest to rzeczywiscie taka świetna rzecz. Warto szukać wkładu kominkowego z takim czymś? Załączam zdjecie ze strony hajduka jak to niby działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 03.02.2013 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Witam. Zauważyłem że niektóre z droższych wkładów mają możliwość przełączania nawiewu powietrza. Z tego co mi tłumaczyli w sklepie polega to na tym że rozpalamy normalnie, urzywając nawiewu z dołu, po czym jak już wszystko sie ładnie pali przełączamu na nawiew tylko z góry i wtedy drewno podobno wolniej i lepiej się spala. Zauważyłem że niewiele kominków to ma (np w podstawowej wersji jotula można dokupić przystawke do tego) wiec zastanawiam się czy jest to rzeczywiscie taka świetna rzecz. Warto szukać wkładu kominkowego z takim czymś? Załączam zdjecie ze strony hajduka jak to niby działa [ATTACH=CONFIG]167253[/ATTACH] Ta teoria , to podstawa prawidłowego spalania drewna. Niektóre firmy produkowały wkłady ze dwadzieścia lat, nie mając o tym pojęcia. Mówię (w skrócie) o teorii dostarczania powietrza pierwotnego (dolnego) i wtórnego (górnego) do paleniska na drewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 03.02.2013 09:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Czyli warto szukać wkładu z taką opcją jak rozumiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts