Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

przed budową domu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

- kupić działkę

- przepisać warunki zabudowy na siebie

- zamówić u geodety mapę do celów projektowych

- dobrze by było zrobić badanie gruntu - geolog

- wystąpić o warunki podłączenia i zapewnienia dostawy mediów oraz o warunki zjazdu z drogi publicznej

- zlecić projekt domu lub kupić projekt gotowy i zlecić jego adaptację do warunków lokalnych

- uzyskać pozwolenie na budowę

- zatrudnić kierownika budowy i zgłosić zamiar budowy do PINB

- wynająć geodetę do wytyczenia fundamentów

- no i teraz stawiać dom

Punkty od mapy do pozwolenia możesz także zlecić projektantowi po wypisaniu mu upoważnienia.

Koszta, hmmm zależy: od 4 000 do no nawet 10x więcej. Największym kosztem tego etapu będzie projekt.

Kredyt nie jest uzależniony od tego czy buduje firma czy Ty sama.

Witam,

Robert ładnie napisał w punktach jakie kroki należy 'załatwić' . Po szczegółowe opisy możesz przeszperać różne wątki tutaj na forum (opcja szukaj) , albo przebijać się przez internet :)

Jesteśmy właśnie na etapie załatwiania formalności związanych z działką i staramy się dokumentować nasze przygody na blogu, może przydadzą Ci się aby mieć wstępny ogląd sytuacji:

Grunt to dobry początek

Porządki w dokumentacji

dzieki bardzo za fachowa odpowiedz.

chcialabym wiedziec jeszcze czy majac warunki zabudowy dostane pozwolenie na budowe??? czy sa jakies przeszkody ktore moge napotkac na drodze??

czego mam sie dowiedziec zanim kupie ta dzialke???

oprucz sprawdzenie gruntu ( tzn jaka ziemie ma dzialka ) swoja droga myslalam ze to mozna sprawdzic w gminie albo w geodezji?? i za darmo. czemu mam ponosic jakies koszty skoro dzialki moge nie kupic???

chce jeszcze sie dowiedziec jesli mozna zapytac a jesli to problem to ok jakos sobie poradze dowiem sie od kogos

- czy przed kupnem dzialki moge sprawdzic i gdzie czy przez dzialke przebiega droga gminna albo instalacja wodna, elektryczna ( to jest potrzebne przeciez do tego zeby nie miec pozniej problemow z wykopaniem fundamentow.

- czy przed kupnem moge sie dowiedziec na temat planu zagospodarow przestrzennego??

- jakie sa dostepne media

- ile metrow zostaje na zabudowe

- jaki rodzaj budowy mozna postawic

- jaki dzialka ma ksztalt i polozenie?

gdzie moge sie tego dowiedziec, czy trzeba placic??

inna rzecz to taka CZY NA DZIALCE 16 a MOZNA STAWIAC DOM??

dzialka ma zazwyczaj kształt prostokata

dom bym chciala nie mniejszy niz 100 m. parterowy z poddaszem uzytkowym.

z teog co tu czytalam to od płota ma byc 4 m z oknami a 3 bez.

nie wyobrazam sobie domu na tak malej dzialce jesli takie sa warunki. a wlasnie taka mam upatrzona.

strasznie utrudniaja zycie nam w Polsce.

od kiedy to weszlo??

ja widze domy po 200 metrow na malych dzialkach stawiane przy samych plotach.

Dużo tych pytań. Większość odpowiedzi możesz bardzo łatwo znaleźć sama czy w sieci czy tu na forum. Wystarczy trochę chcieć poszukać.

Kupujesz działkę i nawet nie wiesz jaki ma kształt i czy wolno Ci na niej budować???

Kształt działki, sieci na niej itp są uwidocznione na mapie zasadniczej. Możesz ją zamówić w geodezji - nie za darmo, trzeba zapłacić. Chyba, że chcesz tylko obejrzeć... Taka mapa z dodatkowymi naniesionymi informacjami jest też załącznikiem do warunków zabudowy.

Skoro są warunki zabudowy na tą działkę (swoją drogą jeszcze ich nie widziałaś???) to nie ma tam obowiązującego planu zagospodarowania. Wszystkie dane, które potrzebujesz są określone w tych właśnie WZ.

Odległości od granicy określa WZ i rozdział pierwszy rozporządzenia: http://www.architektura.info/index.php/prawo/warunki_techniczne_budynki

Skoro są warunki zabudowy na tą działkę (swoją drogą jeszcze ich nie widziałaś???) to nie ma tam obowiązującego planu zagospodarowania.

To znaczy ze moze okazac sie ze na dzialce nie mozna budowac domu???

niestety jestem zielona jesli chodzi o kupno dziaki i budowe domu. i wlasnie strasznie duzo tego zalatwiania. latwiej jest mowic komus kto sie na tym zna.

szukalam na internecie ale chcialabym dowiedziec sie od kogos kompetentnego.

ale ludzie stawiaja samochody gdzie chca. jak przed chwila tego nie przeczytalam to jeszcze o ty nie slyszalam. ludzie czasami nie maja gdzie samochodu zaparkowac to stawiaaj gdzie chca. i jeszcze nie slyszalam zeby ktos mial z tego powodu problemy. przyjedzie policjant albo straz mejska i wlepi mi mandat??

Ja zastanawiam nad kupnem dzialki nie wiem czy nie lepiej nie mieszkac w bloku.

niby jestes u siebie ale tak naprawde musisz miec oczy do okola glowy.

z tym ogrzewaniem jeszcze jesli wies ma gaz ziemny to ja tez musze sie przylaczyc koniecznie??? czy moze byc butla??

Edytowane przez kfiatek833

tak juz pisze.

na innym forum czytalam przed chwila ze trzeba pytac sasiad o pozwolenie na przylaczenie mediow tylko nie wiem czy w kazdej sytuacji???

i jeszcze przeczytalam to mnie zbulwersowalo. Ze zeby budowac dom musze pytac sasiada czy sie zgadza???

z jakies racji mam pytac sasiada czy moge budowac dom na swojej dzialce???

cytuje wypowiedz forumowicza :

A na budowę sąsiad się zgodził? Jeśli tak, to niestety nie ma już nic do

powiedzenia. Projekt i warunki przyłączenia sporządza zakład energetyczny i

sąsiadowi nic do tego. Jedyna osobą, która może coś zmienić w warunkach jesteś

ty, nie licząc zakładu energetycznego oczywiście.

z tego tekstu wyrazie wynika ze sasiad musi sie zgodzic na budowe. a jesli sie nie zgodzi to co??? bo na nie bedzie mnie lubil albo bedzie starym zgredem ktory zlosliwie sie nie zgodzi??

nie bede przepraszala ze sie pytam o to wszystko bo nie chce wyrzucic pieniedzy w bloto i tylko patrzec sie na dzialke.

nie kazdego stac na kupno dzialki z juz gotowym domem. a dom bedzie budowany systemem gospodarczym przy pomcy rodziny. dom drewniany.

oj juz tego nie znajde chyba tyle przegrzebalam stron ze ciezko byloby to znalesc.

tam dziewczyna pisala ze nie moze przeciagna pradu bo siasiad sie nie zgadza. i musiala jakos kombinowac na szczescie po dlugim czasie znalazla rozwiazanie.

ale najpierw dostala odpowiedz ta co wyżej napisalam. ze sasiad musi zgodzic sie na budowe domu. he smieszne jesli tak naprawde jest.

juz sobie w punktach napisalam co chce wiedziec tylko nie wiem gdzie tego szukac?? wiem ze cos w straostwie co inngo w gminie co innego w geodezji ale juz sie pogubilam gdzie co sprawdzac.

poza tym widze tez ze trzeba sprawdzic na jakiej ziemi dzialka stoi. a to podobno kosztuje do 2000 tysiecy. i to trzeba sprawdzic przed kupnem.

tez bez sensu ja mam ponosc koszty za cos co nie naezy do mnie i moze nie nalezec bo nie kupie przeciez dzialki gdzie niemozliowscia bedzi budowa domu.