Scarlet 04.02.2013 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Wszystko pomieszałaś Przecież Robert na początku wszystko dokładnie opisał a ty ciągle szukasz problemów tam gdzie ich nie ma. Zacznij od podstaw - sprawdź jakie są warunki zabudowy i odpowiedz sobie na pytanie czy na tej działce postawisz taki dom jak chcesz. Bo chyba jakies wyobrażenie o swoim domu masz ? Może się okazać że warunki zabudowy uniemożliwiają postawienie wymarzonego domu więc po co na tym etapie martwić się innymi sprawami ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 04.02.2013 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Ech... podobno, może. Jak w tym kawale z radia Erewań o rozdawaniu samochodów Wszystko co usłyszysz albo przeczytasz na forum bierzesz na serio? To i ja bym zwariował... Pewnie, przepraszać za czasem durne pytania nie musisz. Na szczęście nikt nie ma na nie też obowiązku odpowiadać i za to przepraszać. Dotrzyj najpierw do warunków zabudowy, podobno są - ma je sprzedający. A jak sobie nie radzisz to poproś kogoś bardziej w tym rozgarniętego albo zapłać komuś kto to zrobi za Ciebie. Tyle. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gahan 04.02.2013 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 (edytowane) wychodzi na to ze na dzialce 16 arow dom ciezko zbudowac co najwyzej domek wielkosci mieszkania w bloku. taaa, a na dodatek musisz się odsunąć 4 metry od granicy; ciężko będzie .... Przepisy są przepisami - z nimi się nie dyskutuje, tylko dostosowuje ; sąsiadów będzie informować urząd o zamiarze budowy i jeśli będą mieli jakieś zastrzeżenia ( uzasadnione) mogą wyrazić sprzeciw. Nie będziesz się budowała na bezludnej wyspie; sąsiedzi powinni wiedzieć co zamierzasz robić na własnej działce. Wróć do punktów Roberta ... , w warunkach zabudowy masz wiele informacji. Edytowane 4 Lutego 2013 przez gahan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kfiatek833 04.02.2013 15:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 o warunkach zabudowy czytalam ale tam jest napisane ze nawet jesli warunki zabudowy sa to domu mozna nie postawic bo mozna nie dostac pozwolenia. jak ja mam sie nie martwic o to co moze byc w przyszlosci?? jacy wy wszyscy mądrzy i doswiadczeni i oczywiscie ja tez mam taka byc. ludzie niektórzy nigdy nie mieli do czynienia z takimi rzeczami ja nawet niektorych terminow nie slyszalam nigdy ale to chyba nie powod zebym nie miala nigdy domu?? i nie zadaje glupich pytan tylko pytania ktor zadaje osoba niedoswiadczona. dzieki za pomoc. wiedze ze strasznie niektorzy sie tu bulwersuja ze pisze. tylko zniechecacie do pisania tu. obiecuje sobie zawsze ze nie bede korzystala z forum bo tu ludzie potrafia byc tylko zlosliwi. i nie musisz byc taki zlosliwy z osoba rozgarnieta TY PANIE ROZGARNIETY .ja jestem niedoswiadczona po prostu. juz sobie zadalam sama pytania ktore musze zadac jeszcze nie wiem komu ale juz raczej z forum nie skorzystam. dzieki z zachete specjalisci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwiatki2 04.02.2013 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Witajnie wszystkie rady są złośliwe, wiele jest przydatnych, choćby te pkt na początku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gahan 04.02.2013 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 kfiatek, po co od razu się obrażasz i zabierasz swoje zabawki; Większość ludzi z forum budowało i buduje swoje pierwsze domy, tak samo jak Ty musieliśmy się w tych tematach obeznać, popytać, tylko nieliczni są budowlańcami "oblatanymi'' w tych tematach.Ale żeby uzyskać odpowiedź musisz zadawać KONKRETNE pytania - a my będziemy Ci KONKRETNIE odpowiadać. Niestety nie można normalnie odczytać Twoich postów , piszesz bez interpunkcji, wychodzi z tego jeden ciągły słowotok .... Póki co, to ja zadam Ci konkretne pytanie - ile m2 zajmuje Twoja potencjalna działka, a o jakiej powierzchni przewidujesz budować dom w m2 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwiatki2 04.02.2013 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 jeśli chodzi o dzialke to 16 arow to moim zdaniem jest duza dzialka zawsze mozesz zadzwonic do sprzedajacego i dowiedziec sie o wymiary dzialki. moi rodzice na 16 a postwili dom, maja duzy ogrodek i siostra ma obok postawic swoj dom, dzieki temu ze dzialka jest prostokątna i bez problemu sie zmieszcza. zalezy jeszcze jak duzy dom planujesz i czy parterowy. ja chce 7 arow, malzonek 15, domek ma miec ok 80m plus garaz, raczej staniemy na 10a, bez problemu starczy na domek, ogrod i samochod na dzialce przed domem. my zaczelismy od szukania projektu dowiedz sie o wymiary dzialki (mniej/więcej) odlicz po 4 metry od każdej strony i troche więcej przed wjazdem, żeby samochod sie zmiescil miedzy brama a domem i zobaczysz na jak duży dom masz miejsca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwiatki2 04.02.2013 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 gahan ma recjeSasiad dostanie list z wiad ze budujesz dom. Postaw sie na jego miejscu, tez bys chciala wiedziec ze na dzialce obok za jakis czas zaczna sie dosyc dlugie i glosne roboty, nie musisz sie tym przejmowac, takie sa tylko przepisy.Powinnas zwrocic tez uwage na to czy przez dzialke przechodza druty energetyczne i czy stoi tam slup, w takim przypadku przepisy takze reguluja odleglosc domu od slupa. Mysle, ze to mozesz sprawdzic nie ponoszac kosztow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwiatki2 04.02.2013 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 a co do pozwolen sasiadow na przylaczenie wody to bywa roznie . . . podam Ci przykladMoja ciotka razem z dwoma sasiadami pociagneli wode na swoja nowa ulice (na ktorej wody nie bylo) dzielac koszty na trzech. Wlasciciel pozostalych dwoch dzialek nie chcial sie dorzucic bo dzialki ida na sprzedaz, wiec teraz jesli ktos od niego kupi dzialke to wode bedzie mial pod nosem, ale pozwolenia od sasiadow na przylaczenie wody nie dostanie. bedzie musial ciagnac obok nich. nie jestem pewna czy tak mozna ale przyklad z zycia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwiatki2 04.02.2013 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 to czy teren jest podmokly tez mozesz sprawdzic nie ponoszac kosztow, choc to rozwiazanie nie jest do konca wiarygodne.rozejrzyj sie w okolicy gdzie ta dzialka stoi czy ludzie buduja domy z piwnicami, jesli teren jest podmokly to bedzie Ci ja zalewac. Czy sasiedzi maja wykopane ala stawiki, ktore zciagaja wode. Wtedy nie ma opcji o domku z piwnica.kolejna sprawa bez ponoszenia kosztow. Rozejrzyj sie po sasiadach jakie domy stawiaja, jaki maja kolor dachowki, czy sa pietrowe czy same parterowe, mniej wiecej bedziesz znala plan zagospodarowania, nie bedzie to oczywiscie dokladny plan, lecz mniej wiecej dowiesz sie nie ponoszac kosztow . . . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Scarlet 04.02.2013 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Nie dziw się że niektórzy się oburzają. Zadajesz dużo pytań i trochę idziesz na łatwiznę, bo to o co pytasz można łatwo wygooglać lub znaleźć tutaj na forum, wystarczy dużo czytać. Wracam co swojego pytania - jaki dom chcesz wybudować ? Masz wybrany projekt ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Scarlet 04.02.2013 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 to czy teren jest podmokly tez mozesz sprawdzic nie ponoszac kosztow, choc to rozwiazanie nie jest do konca wiarygodne. rozejrzyj sie w okolicy gdzie ta dzialka stoi czy ludzie buduja domy z piwnicami, jesli teren jest podmokly to bedzie Ci ja zalewac. Czy sasiedzi maja wykopane ala stawiki, ktore zciagaja wode. Wtedy nie ma opcji o domku z piwnica. kolejna sprawa bez ponoszenia kosztow. Rozejrzyj sie po sasiadach jakie domy stawiaja, jaki maja kolor dachowki, czy sa pietrowe czy same parterowe, mniej wiecej bedziesz znala plan zagospodarowania, nie bedzie to oczywiscie dokladny plan, lecz mniej wiecej dowiesz sie nie ponoszac kosztow . . . Właściciele działki mają WZ. Nie trzeba ponosic żadnych kosztów żeby się dowiedzieć co można na tej działce wybudować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
armadilo 04.02.2013 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Właściciele działki mają WZ. Nie trzeba ponosic żadnych kosztów żeby się dowiedzieć co można na tej działce wybudować. Dodatkowo o część dokumentów możesz poprosić po prostu właściciela - powienien on mieć mapki, wypis z rejestru gruntów, warunki zabudowy , itp, jeżeli nie ma aktualnych to poproś go aby o takie wystąpił i Ci dostarczył - w końcu jemu też powinno zależeć na sprzedaży? Odnośnie badań geologiczne - to my zrobiliśmy po zakupie, ale kilka domów obok już stało, więc prawdopodobieństwo jakichść dużych problemów było małe. Jak z tym jest u Ciebie? Może warto przejść się po sąsiadach, powinni mieć różne dokumenty, które dadzą Ci wgląd w sytuację. Tak jak inni pisali, postaraj się rozgryzać tematy jeden po drugim, w ten sposób łatwiej nad tym wszystkim mieć kontrolę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwiatki2 04.02.2013 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 mysle, ze jesli nie masz zielonego pojecia o kupowaniu dzialki i budowaniu domu, to najlepsze co mozesz zrobic to poszukac jakiegos sympatycznego znajomego, ktory nie dawno budowal dom, zaprosic go na dobra kawe i poprosic o rade lub ewentualna pomoc. Powinnas troche popytac i poczytac zanim sie za cos wezmiesz, zeby nabrac jakiekolwiek pojecie, poniewaz "fachowcy" moga Cie wyczuc i oszukac, ale na to masz jeszcze czas. Jak juz zaczniesz to zachecam do zalozenia dziennika budowy, chetnie bede zagladac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kfiatek833 09.02.2013 19:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 czesczajrzałam tu ponownie bo nie mialam wyjscia.ja wiem ze sa ludzie ktorzy cos widza ale i tak nie powiedza bo chca komus utrudnic zycie ale ok. tacy sa. ja jestm inna jesli cos wiem to powiem i na pewno nie bede sie burzyc ze ktos czegos nie wie a sie pyta. ktos napisal ze ja juz mam wybrana dzialke. NIE!! ja dopiero zastanawiam sie nad konkretna.szukam. pytam zeby nie wpasc w bloto. i fakt nie mam zielonego pojecia i nie znam na dzien dzisiejszy kogos kto mi moze pomoc dlatego tu jestem. dzisiaj ogladalam dzialke w fajnym miejscu blisko miasta pola lasy ale od posesji innych domow ze 400 metrow. nie mam pojecia jaka tam jest ziemia?? z woda jest ok ale z pradem juz gorzej. przy lesie ze 320 metrow od dzialki stoi skrzynka na prad. nie ma nigdzie slupa. nie wiem czy jest slup potrzebny czy tylko skrzynka??? czy jest mozliwosc zebym dowiedziala sie czy ta dzialka nie byla przekształcona np z rolnej albo laki???czy jesli domy sa 400 m od tej dzialki to moge byc spokojna ze na niej bedzie mozna stawiac dom??czy bede sie mogla dowiedziec wczesniej zanim kupie czy wogle na tej ziemi mozna stawiac dom?? sprzedajacemu nie moge do konca wierzyc. ps. DZIALKA MA WARUNKI ZABUDOWY. ALE Z TEGO CO ORIENTUJE SIE TO NIE MA ZWIAZKU Z POZWOLENIEM NA BUDOWE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kfiatek833 09.02.2013 19:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 tak wlasnie zeby cos kupic najpierw musze sie wszystkiego dowiedziec. i jak mowilam jesli bede mogla to pomoge. na razie ja potrzebuje pomocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ostap 10.02.2013 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 Co do prądu to należy się pofatygować do zakładu energetycznego i zapytać jak to jest z prądem, Ty pokażesz gdzie jest działka na mapie a oni mniej więcej powiedzą czy da się podłączyć i orientacyjnie ile. Co do określenia jaki jest to rodzaj działki rolna czy budowlana to pomoże wizyta w urzędzie gminy. Koniecznie trzeba się dowiedzieć czy można tam coś pobudować. Jeśli działka ma warunki zabudowy to podstawa przeczytać je - jest tam napisane co można pobudować - koniecznie sprawdź datę wydania warunków, są ważne 2 lata od wydania. Podsumowując: Przeczytać warunki i energetyka - trochę jest odległości więc koszt może być nie mały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 10.02.2013 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 Jeśli działka ma warunki zabudowy to podstawa przeczytać je - jest tam napisane co można pobudować - koniecznie sprawdź datę wydania warunków, są ważne 2 lata od wydania. . nie ściemniaj i nie wprowadzaj w bląd Decyzja o warunkach zabudowy jest wydawana na podstawie ustawy z dnia 27 marca 2003 r. o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym. Decyzja ta co do zasady ma charakter bezterminowy (nie są ograniczone terminem ważności) tak jak to ma miejsce w przypadku decyzji o pozwoleniu na budowę. Należy jednak pamiętać, że decyzja ta zmoże wygasnąć w konkretnych 2 przypadkach: - w przypadku wejścia w życie planu miejscowego, oraz - w przypadku uzyskania decyzji o pozwoleniu na budowę (defakto uzyskania pozwolenia na użytkowanie), ponieważ w każdym momencie możemy wystosować wniosek o decyzję pozwoleniu na budowę zamienną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 10.02.2013 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 Dam taką bardziej "podstawową" poradę. Jeżeli chcesz sprawdzić kształt działki, albo czy faktycznie jest to wydzielona działka, a nie część pola czy łąki, to wejdź na geoportal. Jeżeli masz wybraną konkretną miejscowość, to moim zdaniem najlepiej jest pójść do urzędu gminy i tam pogadać. Dowiesz się po pierwsze, czy gmina nie sprzedaje działek w trybie przetargowym (w naszym przypadku okazało się to tańsze od zakupu od właścicieli prywatnych), po drugie jak wygląda sprawa tych warunków zabudowy - jak to jest w danej gminie, jeżeli kupisz działkę z warunkami, a będziesz chciała inaczej ją zagospodarować i postawić innego typu dom niż poprzedni właściciel. A może dla niektórych obszarów jest już plan zagospodarowania, to poprosisz o wgląd, albo o wypis. Ja po prostu swego czasu poszłam i powiedziałam, że chciałabym kupić działkę i wybudować dom w T - wszyscy urzędnicy byli bardzo mili i pomocni, zaprezentowano mi plany przyszłego osiedla z oznaczonymi działkami na sprzedaż, poinformowano jakie są zapisy planu zagospodarowania dla tego osiedla, nawet mogłam zobaczyć mapy z projektowanymi mediami i mapy geologiczne - gmina takie miała i chętnie mi je zaprezentowano w odpowiedzi na moje pytanie o to jak będzie z mediami i jakie są warunki gruntowe na tym osiedlu. Wbrew obiegowej opinii nie wszyscy urzędnicy są niemili i gryzą petentów. Raczej wydaje mi się, że chcieli mnie jak najbardziej zachęcić do tego, abym została ich podatnikiem. Pytasz o to, czy możesz nie dostać pozwolenia na budowę, jeżeli są warunki. Gdybyś wystąpiła o pozwolenie na budowę budynku niezgodnego z zapisami warunków zabudowy, to tak. Ale po to zapoznajesz się z warunkami przed zakupem działki, żeby nie było takiego problemu, że na przykład ty chcesz dom piętrowy, a dla danej działki można tylko parterowy. Jeżeli projekt domu i zagospodarowania działki jest zgodny z warunkami i ogólnie przepisami (m.in. tymi od odległościach od granic), to nie ma podstaw do tego, aby nie wydać pozwolenia na budowę. Działka 16a jest całkiem spora. Na czym miałby polegać problem z postawieniem domu? Jest wąsko? To można budynek wydłużyć w głąb działki. Maksymalna powierzchnia zabudowy jest mała? To pójdziesz w górę. Miejsca postojowe na posesjach należy zaprojektować i tyle. Dlaczego jest to według Ciebie problem? Potem możesz sobie samochód postawić i na środku trawnika, jak masz chęć, ale pewien potencjał miejsc postojowych po prostu musi być. Teraz ludzie mają więcej samochodów niż 30 lat temu i przepis jest dość rozsądny, jeżeli ulice mają być przejezdne a chodniki przechodnie. Wiem, że wydaje się tego wszystkiego bardzo dużo i dla początkującego inwestora jest to trochę takie egzotyczne, ale a się to zrobić metodą mniejszych kroczków, więc bez obaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amiska 11.02.2013 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 sprawdź jakie są warunki zabudowy, powinien je mieć sprzedający. Najlepiej jeszce niech prawnik przetrzepie dokumenty zebyście w jakiś kanał nie weszli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts