Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 203
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

agawoo napisał:
Elmagra, Gregor - pytanie do Was - jakie macie drzwi między garażem a domem? Takie stalowe ppoż? Czy zwykłe, takie jak reszta domu?

Nie chcę takich paskudnych stalowych w korytarzu :(

Takie żeby nie odróżniały się zbytnio od drzwi wewnętrznych w domu, w moim przypadku: http://erkadoonline.pl/?ch_drzwi=herse.

Przy ubezpieczeniu domu pada pytanie o typ zamków i rodzaj drzwi wejściowych do domu, również tych w garażu bo sforsować bramę garażową to nie problem.

_gregor napisał:
Takie żeby nie odróżniały się zbytnio od drzwi wewnętrznych w domu, w moim przypadku: http://erkadoonline.pl/?ch_drzwi=herse.

Przy ubezpieczeniu domu pada pytanie o typ zamków i rodzaj drzwi wejściowych do domu, również tych w garażu bo sforsować bramę garażową to nie problem.

Dzięki Gregor :) O takich nie pomyślałam. Kolorem by mi pasowały, ale wzorem już nie. Ale masz rację, musze to ubezpieczenie przemysleć.

Jak tam w ogóle Twoje postępy? Wprowadzony już?

U nas tynki skończone, czekami na hydraulikę i wylewki. A gdzie tu koniec?

agawoo napisał:
Dzięki Gregor :) O takich nie pomyślałam. Kolorem by mi pasowały, ale wzorem już nie. Ale masz rację, musze to ubezpieczenie przemysleć.

Jak tam w ogóle Twoje postępy? Wprowadzony już?

U nas tynki skończone, czekami na hydraulikę i wylewki. A gdzie tu koniec?

Tak wprowadzony, mieszkamy od maja a od niedawna już w czwórkę :)

_gregor napisał:
Tak wprowadzony, mieszkamy od maja a od niedawna już w czwórkę :)

O kurczę, gratulacje!!

No to teraz "pełna chata" z prawdziwego zdarzenia :)

Mam prośbę - wrzucisz mi fotkę swojej kuchni? Albo przynajmniej opiszesz jak ona wygląda? Siedzę i prawie płaczę - dwóch stolarzy mi wyceniało (tzn. jeden wymierzył i wycenił już, drugi oglądał dzisiaj). I ten drugi powiedział, że kuchnia jest nieustawna :( Bo jak wstawię tu lodówkę, to będzie wąsko, a tu by pasowała lada a tu coś tam. Ja jakiś tam pomysł miałam na to, kable już podciągnięte a Ci mi mówią, że tak jaka ja chcę to będzie beznadziejnie :(

Przyjechałam własnie z budowy i się podłamałam :(

agawoo napisał:
O kurczę, gratulacje!!

No to teraz "pełna chata" z prawdziwego zdarzenia :)

Mam prośbę - wrzucisz mi fotkę swojej kuchni? Albo przynajmniej opiszesz jak ona wygląda? Siedzę i prawie płaczę - dwóch stolarzy mi wyceniało (tzn. jeden wymierzył i wycenił już, drugi oglądał dzisiaj). I ten drugi powiedział, że kuchnia jest nieustawna :( Bo jak wstawię tu lodówkę, to będzie wąsko, a tu by pasowała lada a tu coś tam. Ja jakiś tam pomysł miałam na to, kable już podciągnięte a Ci mi mówią, że tak jaka ja chcę to będzie beznadziejnie :(

Przyjechałam własnie z budowy i się podłamałam :(

Moim zdaniem ustawienie kuchni wg projektu to porażka. Na początku mieliśmy nic nie zmieniać i robić ją tak jak jest w projekcie. Był stolarz, pomierzył, wycenił no i dobra - cena nam pasowała nie był jakiś drogi a i sprawdzony bo znajomemu robił kuchnię. Doświadczony budową umówiłem jeszcze innego polecanego stolarza. Przyjechał, rozmierzył meble i bardzo nam odradził to ustawienie kuchni. Zaproponował inne które wymagało przerobienia kanałów wentylacyjnych i prądu. Na początku sceptycznie do tego podeszliśmy ale na szczęście to jemu zleciliśmy wykonanie mebli i wg jego koncepcji. Na dzień dzisiejszy nie wyobrażam sobie innego jej ustawienia a już na pewno nie takiego jaki jest w projekcie. Po krótce - tam gdzie w projekcie jest indukcja u nas jest piekarnik w słupie, zlew po lewej stronie okna kuchennego, indukcja i lodówka wylądowała na długiej ścianie zewnętrznej. Blatu mamy co nie miara - 3 osoby mogą na raz pracować na nim.

Wieczorem wrzucę zdjęcia jak to u nas wygląda. Ogólnie wszystko da się przerobić i nie zrażaj się wizją przeróbek instalacji elektrycznej czy sanitarnej - na tym etapie masz jeszcze możliwość.

_gregor napisał:
Moim zdaniem ustawienie kuchni wg projektu to porażka. Na początku mieliśmy nic nie zmieniać i robić ją tak jak jest w projekcie. Był stolarz, pomierzył, wycenił no i dobra - cena nam pasowała nie był jakiś drogi a i sprawdzony bo znajomemu robił kuchnię. Doświadczony budową umówiłem jeszcze innego polecanego stolarza. Przyjechał, rozmierzył meble i bardzo nam odradził to ustawienie kuchni. Zaproponował inne które wymagało przerobienia kanałów wentylacyjnych i prądu. Na początku sceptycznie do tego podeszliśmy ale na szczęście to jemu zleciliśmy wykonanie mebli i wg jego koncepcji. Na dzień dzisiejszy nie wyobrażam sobie innego jej ustawienia a już na pewno nie takiego jaki jest w projekcie. Po krótce - tam gdzie w projekcie jest indukcja u nas jest piekarnik w słupie, zlew po lewej stronie okna kuchennego, indukcja i lodówka wylądowała na długiej ścianie zewnętrznej. Blatu mamy co nie miara - 3 osoby mogą na raz pracować na nim.

Wieczorem wrzucę zdjęcia jak to u nas wygląda. Ogólnie wszystko da się przerobić i nie zrażaj się wizją przeróbek instalacji elektrycznej czy sanitarnej - na tym etapie masz jeszcze możliwość.

Od tego projektowego ustawienia kuchni ja odeszłam na samym początku. Nie wyobrażam sobie gotowania tuż przy wejściu z korytarza :/

Chciałam dokładnie tak jak Ty - piekarnik przy wejściu w słupku, zlew na scianie z oknem (ale na środku bardziej), a płyta i lodówka na zewnętrznej.

Ale Ci "specjaliści" powiedzieli, że mi się takie wąskie, długie przejście zrobi z korytarza (mam je trochę zwężone) i mnie zbili z tropu. Ale chyba zostanę przy tej swojej koncepcji (i Twojej). Wrzuć fotki jak możesz, podglądnę cos ;)

_gregor napisał:
Obiecane zdjęcia

No piękności :) :yes:

U nas też ma być biała kuchnia (pomysł męża, ja chciałam grafitową) ;)

Ale chwilę mi zeszło, zanim się domyśliłam co i jak. Ty masz odbicie lustrzane, tak?

I to przejście obok słupka z piekarnikiem jakieś takie szerokie u Ciebie mi się wydaje, a ja mam wąziutkie, na 90 cm (niecałe, bo doszły tynki).

Ale u Ciebie wygląda to super, więc u mnie też się musi dać i w nosie mam tych stolarzy ;) Poszukam takiego, który zrobi mi tak jak ja chcę ;)

Dzięki za fotki :)

Jak patrzę na te Wasze domki to normalnie juz bym poszła mieszkać do swojego (to nic, że zimno, a tam nawet wylewek nie ma, ale łóżeczk ze styropianu bym sobie zrobiła, śpiworek i lulu ;) ). Ech, już się doczekać nie mogę:)

Jak się cokolwiek będzie nadawało do pokazania, to fotki powstawiam :)

agawoo napisał:
No piękności :) :yes:

U nas też ma być biała kuchnia (pomysł męża, ja chciałam grafitową) ;)

Ale chwilę mi zeszło, zanim się domyśliłam co i jak. Ty masz odbicie lustrzane, tak?

I to przejście obok słupka z piekarnikiem jakieś takie szerokie u Ciebie mi się wydaje, a ja mam wąziutkie, na 90 cm (niecałe, bo doszły tynki).

Ale u Ciebie wygląda to super, więc u mnie też się musi dać i w nosie mam tych stolarzy ;) Poszukam takiego, który zrobi mi tak jak ja chcę ;)

Dzięki za fotki :)

Jak patrzę na te Wasze domki to normalnie juz bym poszła mieszkać do swojego (to nic, że zimno, a tam nawet wylewek nie ma, ale łóżeczk ze styropianu bym sobie zrobiła, śpiworek i lulu ;) ). Ech, już się doczekać nie mogę:)

Jak się cokolwiek będzie nadawało do pokazania, to fotki powstawiam :)

Tak u nas jest odbicie lustrzane cheberka. Szerokości przejścia nie mierzyłem ale ma ok 115cm. Fronty w kuchni mamy ze szkła opti-white.

Jak nie masz jeszcze wylewek to dam ci radę - rury z ciepłą wodą użytkową zaizolujcie sobie grubą otuliną a nie tą zwykłą cienką którą dają normalnie hydraulicy. U mnie dali z cienką otuliną i czuć na płytkach gdzie idzie rurka z ciepłą wodą do kranu. Przy włączonej curkulacji wody strasznie wychładza to bojler. Wystarczyło zainwestować w grubszą izolację rurki (np grubość 20mm a nie 4-5mm) i nie byłoby takich strat.

_gregor napisał:
Tak u nas jest odbicie lustrzane cheberka. Szerokości przejścia nie mierzyłem ale ma ok 115cm. Fronty w kuchni mamy ze szkła opti-white.

Jak nie masz jeszcze wylewek to dam ci radę - rury z ciepłą wodą użytkową zaizolujcie sobie grubą otuliną a nie tą zwykłą cienką którą dają normalnie hydraulicy. U mnie dali z cienką otuliną i czuć na płytkach gdzie idzie rurka z ciepłą wodą do kranu. Przy włączonej curkulacji wody strasznie wychładza to bojler. Wystarczyło zainwestować w grubszą izolację rurki (np grubość 20mm a nie 4-5mm) i nie byłoby takich strat.

O widzisz, dzięki za radę :) Nawet bym o tym nie pomyślała. Zaraz mężowi to podpowiem, bo to on się z hydraulikami kontaktuje. Nawet mieli bodajże juz dzisiaj cos zaczynać, ale nie przyjechali bo coś się opóźniło. Także męża uczulę na to :)

Przejście w projekcie miało mieć chyba jakoś wlasnie albo 115 albo 111, i ja sobie je zmniejszyłam, wydłużając za to spiżarnię i ścianę w kuchni, żeby wlazł mi tam swobodnie słupek i kawałek blatu, a teraz faktycznie myślę, że tak klaustrofobicznie się zrobiło, ale nie będę ściany już rozbijac ;)

Gregor, Elmagra - Jakie grube macie wylewki na podłogówce?

U nas własnie hydraulicy z wylewkarzem się pokłócili o grubość wylewki, a my się nie znamy i nie wiemy co robić ( za cienka żle, bo może spękać, a za gruba też niedobrze, bo się podłoga długo grzeje, straty ciepła i te sprawy). Doradźcie coś :(

agawoo napisał:
Gregor, Elmagra - Jakie grube macie wylewki na podłogówce?

U nas własnie hydraulicy z wylewkarzem się pokłócili o grubość wylewki, a my się nie znamy i nie wiemy co robić ( za cienka żle, bo może spękać, a za gruba też niedobrze, bo się podłoga długo grzeje, straty ciepła i te sprawy). Doradźcie coś :(

Wylewki z dodatkiem włókna grube na 6-7 cm wszystkie zbrojone grubą siatką, nic nie spękało, podłoga jest ciepła po 2 godzinach od włączenia pompki przy temp. cieczy 35*C. Po wyłączeniu pompki ciepło czuć pod stopami jeszcze przez ok 12h

_gregor napisał:
Wylewki z dodatkiem włókna grube na 6-7 cm wszystkie zbrojone grubą siatką, nic nie spękało, podłoga jest ciepła po 2 godzinach od włączenia pompki przy temp. cieczy 35*C. Po wyłączeniu pompki ciepło czuć pod stopami jeszcze przez ok 12h

Super, dzięki:) U nas też ma być bodajże koło 6,5, końcu, po wspólnych ustaleniach;) Dzisiaj zaczęli układać podłogówkę ;)

Teraz mam problem z płytkami w kuchni - chciałam gres polerowany, nawet znalazłam taki jak chciałam, a tu zonk: czytam, że poler nie nadaje się do kuchni, bo strasznie brud w niego wsiąka i plamy zostają. I rozpoczynam szukanie od nowa:(

• 4 months później...
Gregor, gratuluję przeprowadzki. Bardzo ładna kuchnia, gdybym nie wiedziała, że to Chaber (nawet biorąc pod uwagę odbicie lustrzane) nie domyśliłabym się, że to Chaber jak mój. A mógłbyć pokazać drugą stronę kuchni, tzn jak się ona łączy z salonem? Jak rozwiązaliście podział podłóg? A pokazałbyś salon - macie kominek? Gdzie TV i sofy?

elmagra napisał:
Gregor, gratuluję przeprowadzki. Bardzo ładna kuchnia, gdybym nie wiedziała, że to Chaber (nawet biorąc pod uwagę odbicie lustrzane) nie domyśliłabym się, że to Chaber jak mój. A mógłbyć pokazać drugą stronę kuchni, tzn jak się ona łączy z salonem? Jak rozwiązaliście podział podłóg? A pokazałbyś salon - macie kominek? Gdzie TV i sofy?

W salonie są panele i łączą się z płytkami w kuchni i korytarzu z różnicą 1mm (mogło być na 0 ale nie chciałem dawać już grubszego podkładu pod panele żeby nie wyszedł zbyt duży opór cielny dla ogrzewania podłogowego). Łączenie zamaskowane listwą w odcieniu paneli. Mamy bio kominek, reszta na zdjęciach, normalnie stół jest w jadalni a tu czekaliśmy na gości akurat :)

sal1.jpg

sal2.jpg

Dzięki gregor za zdjęcia. Powiem Ci, że patrzyłam na nie i patrzyłam. No bo niby taki sam dom, a zupełnie inny. Podoba mi się wasza wersja. Jest taka przestrzenna, jasna. Może rzeczywiście ta ściana między kuchnią i salonem dużo zmienia. (Nie mamy w niej żadnych kabli, zostawiłam sobie otwartą furtkę, jakby mi kiedyś przyszło do głowy ją zburzyć...). My mamy ciemne panele, wy jasne. Podobają mi się wasze firanki. Bardzo. No i ucieszyłeś mnie z tym biokominkiem, bo u nas też to jest świetne miejsce, aby go kiedyś postawić. Ładnie to obudowaliście. (Jaki jest koszt takiego kominka? Nie licząc płyt K-G itp)

A mógłbyś jakieś zdjęcie na salon od strony kuchni? A wejście do domu jak zrobiliście? Tzn czy przerabialiście inaczej niż w oryginale? A jak u góry? Chętnie bym zobaczyła, jeśli chciałbyś pokazać. Może być na priv. :)

Edytowane przez elmagra

• 2 weeks później...
  elmagra napisał:
Gregor jeszcze jedno pytanie. Czy firanki Twoja żona kupiła na allegro? Pamiętacie może od kogo?

Firanki i karnisze kupowaliśmy u nas na miejscu na zamówienie Bardzo sympatyczna Pani zrobiła dokładni to co chciała żona + doradziła kilka rzeczy. Z odpadów po zasłonach powstały obrusy i bieżniki na stoły i komody. Zdjęcia podeślę jak będzie okazja (czyt. posprzątane :))

• 1 month później...

ale super domki macie:))) fajnie tak podejrzeć "kuzynów" hehe

gregor -kawał chałupy Ci wyszedł! szok, taki wielki stół, a taki luz jeszcze wokół :)

elmagra... świetnie wykończony domek, bardzo przytulny. Podoba mi się! I ta pralnia, ehh.. zazdroszczę :))

i ściana pomiędzy kuchnia a salonem wydaje się być ciekawym rozwiązaniem, ładnie i praktycznie wydzieliła ci przestrzenie...

a my jesteśmy na etapie wykańczania, powolnego i skromnego. Chcielibyśmy już latem się przenieść... na pewno wiele jeszcze będzie brakować, ale... aby z grubsza ogarnąć, a później przecież jeszcze cale życie przed nami;)

chaber.jpg

Edytowane przez sm77