Damian F 21.03.2013 21:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 Ile sobie dajesz czasu od wbicia łopaty do przeprowadzki ? ja liczę max. 3 lata. Chciałbym 3 lata, ale patrząc ile jeszcze samorobnej pracy zostało to pewnie będzie dłużej . NETbet jest czujny jak Chuck Norris:cool: i ma oko na wszystkie samoroby:lol: NETbet jak Chuck Norris przegonił byś już tą zimę, bo u nas z 15 cm. śniegu leży pozdro df Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elmagra 04.05.2013 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2013 Hej, mam pytanie (tym razem nie w dzienniku, a we właściwym miejscu. Co miałeś na myśli mówiąc, że robicie lekki dach? Nie dachówka ceramiczna? Nasza kierbud powiedziała, że na takim fajnym gruncie jak my mamy, to nie trzeba wieńca na fundamentach, ani nawet drenażu nie kazała robić, bo zbyteczny. Dziś wreszcie kończymy wiązanie zbroi (jak mówi mój mąż - będziemy rycerzami ze zbroją ) i we wtorek (oby nie lało) wlewamy B20. CZy mógłbyś mi napisać ile kupowałeś bloczków na fundament? Na ile warstw w górę? Bo ja jakoś liczę i mi to za dużo strasznie wychodzi. Poratuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damian F 06.05.2013 12:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 Witam.7 warstw mam, ale teraz zrobił bym na 6 warstw. ok 1200 bloczków wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elmagra 22.05.2013 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 Witaj, dzięki za info o bloczkach. Nasz murarz robi na 6 warstw, zamówiliśmy 1260sztuk, ale mamy poszerzony dom o 80cm, do tego wymurowanie kanału w garażu (hehehe, mąż się uparł) i składu na węgiel. Pisałeś w dzienniku o zmianach w łazience i wspólnej garderobie. Napisz coś więcej. Wrzuć rzuty, my Cha-browcy jesteśmy bardzo ciekawi czy coś jeszcze w naszym fajnym chaberku można udoskonalić. Aha, pytanie - macie okno w garażu? A w kotłowni też okno czy drzwi? Czy warto? Czy trzeba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elmagra 24.05.2013 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 Jeszcze mam jedno pytanie - ile cię wyszedł strop za materiały? Ile tam weszło stali? Ile betonu? My zastanawiamy się nad stropem terriva, ale wszsytko zależy od kosztów. Firma jedna nam wyceniła robotę monolitu na 7400zł. Sami się boimy no i czasu też i umiejętności nie mamy. Będę wdzięczna za odpoweidź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damian F 27.05.2013 20:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2013 Aha, pytanie - macie okno w garażu? A w kotłowni też okno czy drzwi? Czy warto? Czy trzeba? okno w garażu mamy zgodne z planem, A drzwi od kotłowni zrobiłem dla wygody żeby na zewnątrz nie biegać przez garaż, a okno? myślę że zawsze to trochę światła i przewietrzyć można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damian F 31.05.2013 14:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2013 (edytowane) Jeszcze mam jedno pytanie - ile cię wyszedł strop za materiały? Ile tam weszło stali? Ile betonu? Stali weszło ok 1100 kg stali tyle że stosowałem tylko 10 i 12 więc wyszło więcej niż z planu koszt 2,8 tyś. A betonu poszło 17 m3 grubość 12 cm, koszt 3,5 tyś. Jak firma zrobi wam to za 7,4 z robocizną i materiałem to robiłbym monolit. Edytowane 31 Maja 2013 przez Damian F Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elmagra 27.06.2013 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2013 Cześć, mam pytanie dot. stropu. Dostałam rysunki i wycenę stropu teriva z jednej firmy i podali mi, że wejdzie 11.7 kubików betonu. Jak to możliwe skoro tobie na monolit wyszło 17? A czy te 4 słupy na parterze też w to wliczyłeś? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeZet 28.06.2013 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2013 Cześć. I ja samorobię swoją chałupę. Aktualnie rozkładam styropian na podłodze. Dach. Dach postawisz sam. Fenomenalna przygoda i nieporównywalna z innymi samorobnymi etapami. Dach postawiłem za pomoc mając wciągarkę z obi - na pilota krokwie szły w górę (w dwóch krokach!) - i Matkę mą rodzicielkę jedyną emerytkę do podpinania krokwii na dole. W swoim dzienniku opisałem. W wolnej chwili zajrzyj - może coś cię zainspiruje. Pozdrawiam samorobnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damian F 11.07.2013 20:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2013 Cześć. I ja samorobię swoją chałupę. Aktualnie rozkładam styropian na podłodze. Dach. Dach postawisz sam. Fenomenalna przygoda i nieporównywalna z innymi samorobnymi etapami. Dach postawiłem za pomoc mając wciągarkę z obi - na pilota krokwie szły w górę (w dwóch krokach!) - i Matkę mą rodzicielkę jedyną emerytkę do podpinania krokwii na dole. W swoim dzienniku opisałem. W wolnej chwili zajrzyj - może coś cię zainspiruje. Pozdrawiam samorobnie. Dziennik super, na pewno spędzę sporo czasu na czytaniu. Z tą wyciągarką super sprawa, już obmyślam plan pozdro df Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_gregor 29.07.2013 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 agawoo - kuchnia została poszerzona o 0.9m poprzez poszerzenie całego domu, czyli pokoje na górze też są większe przez to. Wiatrołap również poszerzony o 0,4m. Garaż poszerzony o 1m, brama garażowa będzie miała 2.75m, sypialnia na górze szersza o 1m. Poniżej zdjęcia skrzynek na słupy w środku domu jak i na zewnątrz oraz omawiane wcześniej schody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elmagra 29.07.2013 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 gregor, dzięki za zdjecia. my właśnie jesteśmy na etapie tych skrzynek. w sobotę zalaliśmy tak ze 2/3 każdego słupa, teraz będziemy zbijac skrzynke tego slupka wolnostojącego przy schodach. Powiedz, skoro skróciłeś ścianę przy schodach od strony wejścia, to jak załatwilłeś sprawę podciągu tego co na tej ścianie powinien być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_gregor 29.07.2013 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 Podciąg idzie do tej ściany tak jak w projekcie, jest wydłużony o odcinek jaki została skrócona ściana. Uwaga aby nie uciąć tej ściany za dużo bo będzie wtedy widać kawałek schoda pod sufitem od strony wejścia!A gdzie obiecane fotki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elmagra 29.07.2013 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 Rozumiem, że podciąg jeden jest po prostu wydłużony, ale jest przecież też podciąg prostopadły do tej obcinanej ściany (który idzie od tego samotnie stojącego słupa). jak się ścianę skróci, to nie ma podparcia dla tego podciągu. (a może to nie ma znaczenia?) zdjęcia niestety wieczorem, bo robiłam meża telefonem firmowym. A u nas w mieście jedna hurtownia wsrzymała sprzedaż betonu z powodu upałów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_gregor 29.07.2013 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 Już wiem o co ci chodzi - u mnie nie ma tego podciągu, wylałem 15cm betonu zbrojonego fi12 co 10cm, w tym miejscu leży teraz paleta z kominami - ok 1t i nic się nie dzieje, tak więc w zupełności to wystarcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elmagra 29.07.2013 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 Już wiem o co ci chodzi - u mnie nie ma tego podciągu, wylałem 15cm betonu zbrojonego fi12 co 10cm, w tym miejscu leży teraz paleta z kominami - ok 1t i nic się nie dzieje, tak więc w zupełności to wystarcza. czyli że może tego podciągu wcale nie być czy trzeba to jaokś obejść? a co z wysokością stropu? robiłeś 12-14-16 jak w projekcie? czy zmienialeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agawoo 29.07.2013 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 agawoo - kuchnia została poszerzona o 0.9m poprzez poszerzenie całego domu, czyli pokoje na górze też są większe przez to. Wiatrołap również poszerzony o 0,4m. Garaż poszerzony o 1m, brama garażowa będzie miała 2.75m, sypialnia na górze szersza o 1m. Poniżej zdjęcia skrzynek na słupy w środku domu jak i na zewnątrz oraz omawiane wcześniej schody. Czyli coś tak jak my chcemy zrobić, czyli też poszerzyć wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_gregor 29.07.2013 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 (edytowane) elmagra - u mnie nie ma, jeśli też nie chcesz tego robić zapytaj kierownika budowy. Ogólnie wielu rzeczy może nie być, domy są projektowane na różne warunki, wiatry, śniegi, różne typy podłóż itp i dlatego muszą spełniać określone normy wytrzymałościowe. U mnie jak teściu zobaczył jak mam zazbrojony strop to mówił po co to takie, dawniej nie było kasy i dawało się stal fi8 co 15 i do dzisiaj stoją budynki. Wiadomo, że taka opinia nie powinna przesądzać o dokonywaniu istotnych zmian na twoją niekorzyść ale myślę, że każdy dekarz powie ci że w chabrach zbrojenie fundamentów, stropu są na wyrost, tak samo cieśle powiedzieli mi, że więźba dachowa jest "aż nadto" zaprojektowana. O ile dobrze kojarzę, to ty również nie robiłaś górnego wieńca na ścianie fundamentowej i dom stoi i stał będzie.Strop mam zazbrojony na całej powierzchni prętami fi12 otulonymi 15cm betonu B20. Edytowane 29 Lipca 2013 przez _gregor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_gregor 29.07.2013 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 Czyli coś tak jak my chcemy zrobić, czyli też poszerzyć wszystko Nie wyobrażam sobie garażu o 1m węższego niż mam teraz - wjedziesz samochodem i nie wyjdziesz ty albo pasażer. Zawsze pod ściana stoi jakaś kosiarka, wąż ogrodowy, stolik, opony czy cokolwiek tam postawisz. Nie masz piwnic - ładujesz wszystko do garażu. Kuchnia w oryginale również jest dla mnie zbyt mała, teraz mogę upchać zlew, zmywarkę, słup z kuchenka i lodówkę dokładnie tam gdzie chcę. Jeśli chodzi o poddasze to z wielkością pokoi też nie ma szału. Po poszerzeniu garażu w sypialni zrobiło się bardziej przestronnie i łóżko nie będzie tak blisko drzwi balkonowych. Przesunęliśmy dzięki temu drzwi do garderoby (tam gdzie w projekcie jest druga łazienka) tak aby mogła za nimi wejść szafa w garderobie. Bez poszerzania nie wyszłoby to tak bo musiałbym zachodzić za łóżko żeby dostać się do garderoby. Na dole wiatrołap w oryginale jest naprawdę bardzo mały! Nie ma zabardzo miejsca na półkę na buty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_gregor 29.07.2013 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 W sumie jedno co bym zmienił a już nie mogę to nie obniżałbym podłogi w garażu względem reszty domu. Moim zdaniem nie potrzeba tam tak wysokiego sklepienia a teraz muszę się zastanowić jak zaizolować ściany fundamentowe od podłogi bo jest to tak wymyślone że dość wysoko jest wypuszczona ściana fundamentowa względem podłogi i izolacja pozioma fundamentów wychodzi powyżej wysokości wylewki. Prawdopodobnie trzeba będzie zrobić mały cokolik przy podłodze, nie zastanawiałem się nad tym głębiej jeszcze, może jest inny sposób. Mam też zrobiony spust wody pod umywalkę w garażu po prawej stronie drzwi - przydatna rzecz, żona nie będzie krzyczeć że brudzę łazienkę na dole Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts