Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Drogie Panie i Panowie zagadka dnia dzisiejszego - wentylacja w spiżarni. W projekcie nie ma wrysowanego kominka wentylacyjnego, pozostaje zrobić nawiew u spodu i wywietrznik u góry w ścianie zewnętrznej (z regulacją otwarcia). Łączenie z wentylacją z kuchni mija się z celem bo temperatura w spiżarni zbliży się do kuchennej. Może ktoś ma inny pomysł? Przykład anemostatu

• Odpowiedzi 203
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam się z urlopu :D

Też mam pytanie - czy ktoś z Was robił może kosztorys budowy stanu surowego chaberka, do kredytu?

Czy wszyscy budujecie bez kredytu? A może macie wykaz materiałów potrzebnych do budowy?

My ten kosztorys musimy mieć, i chcieliśmy tak mniej więcej wiedzieć ile nas to będzie kosztowało ..

My kosztorysu nie robiliśmy, bo nie potrzebowaliśmy, więc tu nie pomogę.

My jutro wreszcie zalewamy strop :) Oby wszystko było dobrze. No i potem nas czeka przerwa, powrót do pracy 2 września, 1 klasa synka, żłobek córci, tak więc na nudę przed kolejnym murowaniem nie będziemy narzekać. :)

O widzisz, to emocji Wam nie będzie brakowało ;) Oby wszystko poszło po Waszej myśli :)

Nasza córcia też idzie do żłobka od września, i trochę się tym stresuję :/

Oj, chciałabym być już na etapie zalewania stropu .. ale pomalutku ruszamy z papierami, więc mały kroczek do przodu :)

Dzięki za odpowiedź ws. kosztorysu ;)

Życzymy łatwej drogi papierkowej.

A co do wentylacji spiżarki, ja myślę, że tam właśnie się przebijemy do kuchni chyba, bo słoiczki i inne przetwory będę prawdopodobnie trzymać pod schodami, bo się tam dużo miejsca okazało. :)

Strop wylany, teraz jest regularnie podlewany, nie jest może idealnie płaski itp, no ale mówi się trudno. Ważne, że stoi, równo od dołu i nie ma żadnych rys.

A do tego, dzień przed zalewaniem zrobiliśmy z mężem wspólnie *tymi ręcami* stropik nad bunkrem na węgiel, z otworem na przyszłą klapę. Naszukaliśmy się w necie jak można by to zrobić, nic nie znaleźliśmy, sami wymyśliliśmy, aż się panom od naszego stropu nasza robota bardzo spodobało i zostaliśmy pochwaleni za szalunek i zbroję. :) Wyszło pięknie. Zbrojenie ma po byku, bo z resztek stali robiliśmy, wyszła kratka z fi10 główny i fi12 (takie krótkie) jako rozdzielczy. haha.

wrzucę zdjęcia jak znowu nie zapomnę zrobić. :)

• 2 weeks później...

W końcu jestem.

Wentylację w chaberku będę robił mechaniczną z gwc więc zrobiłem dziurę w stropie nad spiżarką i będzie anemostat.

My jak na razie budujemy bez kredytu więc w zestawieniu też nie pomogę.

Ale za to wszyscy będziemy przeżywać jutrzejszy dzień :) u mnie też synek i córunia do przedszkola.

W końcu jestem.

Wentylację w chaberku będę robił mechaniczną z gwc więc zrobiłem dziurę w stropie nad spiżarką i będzie anemostat.

My jak na razie budujemy bez kredytu więc w zestawieniu też nie pomogę.

Ale za to wszyscy będziemy przeżywać jutrzejszy dzień :) u mnie też synek i córunia do przedszkola.

Damian, gdzieś Ty się podziewał?

Ale Wam zazdroszczę tego bezkredytowego budowania ..

Moje dziecko nie poszło do żlobka, bo jakiegoś paskudnego wirusa złapało :( Będziemy przeżywać w przyszłym tygodniu, albo jeszcze w następnym ..

• 2 weeks później...
Damian, mam pytanie odnośnie pustaków. Ile sztuk wyszło ci na cały dom? Chodzi mi o ściany nośne, czyli te grube na 25cm. (też budujemy z ceramiki) Będę wdzięczna za odpowiedź. Mamy to niby policzone, ale po wtopie ze stalą (która była liczona wg projektu praktycznie bez żadnego zapasu), której mi zostało za ok 500zł, nie chciałabym zostać na budowie z nadprogramową liczbą pustaków... Wolę chyba dokupić.

Damian, mam pytanie odnośnie pustaków. Ile sztuk wyszło ci na cały dom? Chodzi mi o ściany nośne, czyli te grube na 25cm. (też budujemy z ceramiki) Będę wdzięczna za odpowiedź. Mamy to niby policzone, ale po wtopie ze stalą (która była liczona wg projektu praktycznie bez żadnego zapasu), której mi zostało za ok 500zł, nie chciałabym zostać na budowie z nadprogramową liczbą pustaków... Wolę chyba dokupić.

Dom mam zbudowany z dwóch różnych pustaków mianowicie 25 P+W i 24 P+W z Cerpola

Tych pustaków 24 P+W wyszło 1800 szt. - ok. 138,5 m2

A pustaków 25 P+W wyszło 780 szt. - ok. 78 m2

oczywiście jeszcze połówki 11,5 P+W cerpola 400 szt. - ok 47 m2 ale działówek jeszcze nie skończyłem, i chyba mi ich troszkę braknie. Bo na poddaszu będę murował normalne ścianki z pustaka zamiast ścian szkieletowych.

A stali to jeszcze dokupisz jak będziesz robić wieńce na poddaszu ;)

• 2 weeks później...
Jaką kupujecie dachówkę do Chaberka? Podzielcie się, bo ja mam już mętlik w głowie. :)

U mnie Roben Piemont Antracyt, z początku chciałem Bogena ale jak zobaczyłem na żywo jakość wykonania to zrezygnowałem. Chłopaki od dachu powiedzieli że Piemont bardzo dobrze się zazębia i nie podwiewa pod niego tak jak np w Monzie. Teraz dachóweczka ładnie się prezentuje, wieczorem wrzucę kilka fotek dachu.

Widzę, że wszyscy bardzo zajęci budowami, nikt nie wrzuca fotek ze swoich postępów na budowie :)

U mnie Roben Piemont Antracyt, z początku chciałem Bogena ale jak zobaczyłem na żywo jakość wykonania to zrezygnowałem. Chłopaki od dachu powiedzieli że Piemont bardzo dobrze się zazębia i nie podwiewa pod niego tak jak np w Monzie. Teraz dachóweczka ładnie się prezentuje, wieczorem wrzucę kilka fotek dachu.

Widzę, że wszyscy bardzo zajęci budowami, nikt nie wrzuca fotek ze swoich postępów na budowie :)

Mówisz, że Roben Piemont lepszy od Monzy? Coś gdzieś tam mi się obiło o uszy... To jednak weżmiemy Piemont. A jak ci wyszło cenowo za cały dach? Możesz na priv napisać.

Chciałam też antracyt, ale w końcu stanęło na ceglastym. Coś takiego jak Damian ma w avatarku nam chyba wyjdzie. A jaki robicie cokół i komin? W klinkierce?

aha, no i oczywiście zdjęcia zdjęcia zdjęcia... ja sama nie mam za dużo, bo jakoś ciągle zapominamy, a zresztą ostatnio coś szwankuje aparat.

Obecnie jesteśmy na etapie wieńca na kolankowej, trochę inaczej go zrobiliśmy po konsultacji oczywiście z kierbudem. Strop już rozszalowany, teraz mamy trochę przestrzeni na parterze. Mnie się domek wydaje niezbyt duży (przynajmniej wewnątrz) a sąsiedzi i inni mówią, że to duży dom. Jakie wy macie odczucia? Jak stoi dach to dom jest wielki??

Edytowane przez elmagra

Dom wcale nie jest wielki - u mnie 14mx9.8m. Jak stoi bez dachu to wygląda jak stodoła :) ale po przykryciu robi się już przyjemnie. Komin z klinkierki i jeśli nie chcecie do niego wracać przez paredziesiąt lat to tylko z cegły pełnej - powie to każdy doświadczony fachowiec, który z tym robi. Myśleliśmy nad wyjechaniem do góry systemowym i otynkowaniem go lub położeniem płytek klinkierowych (wyszłoby ok 600-800zł) ale dobrze że tak nie zrobiliśmy. Płytki odpadają a tynkowany trzeba co jakiś czas odrestaurować. Nie będę nawet wspominał ile osób ma problem z przeciekami przy kominie, wystarczy wpisać w google "cieknie komin". Koszt z cegły klinkierowej pełnej ok 2800zł z robocizną (2 dni murowania) - spokojny i beztroski sen podczas ulew - bezcenny.

Poniżej fotoszki na dobry początek tygodnia...

komin.jpg

komin2.jpg

przod.jpg

tyl.jpg

No, pięknie się prezentuje Chaberek z czarną czapeczką. My będziemy mieli ceglastą. A jakiej firmy masz dachówkę? Komin mamy murowany z cegły, a na górze oczywiście będzie klinkierka pełna :)

Fajnie wam wyszedł ten daszek trójkątny nad wejściem. O wiele lepiej niż w oryginalnym Chaberku (tam jest taki ciężki z grubaśnymi słupami). Mieliśmy zmienione na wydłużony okap z drewnianymi słupkami, a teraz to już zupełnie nie wiemy co zrobić, bo cieśla stwierdził, że to będzie dziwnie wyglądało takie wysoki słupy i daszek jak we wiacie. :/

A u nas chwila przerwy, bo się okazało, że murarz niedysponowany obecnie - zapalenie płuc i wylądował w szpitalu (w sumie nie dziwię się zbytnio, jeśli on w ostatnie dni takie zimne, deszczowe i wietrzne pracował....) Szukamy innego, żeby nam dokończył górę. :)

gregor, faktycznie ładna czapeczka wam wyszła;)

i ładnie się prezentuje ta biała nadbitka (u nas jednak po naradzie, bedzie podbitka, szkoooda... )

Twoje rynny są czarne-czarne???

a co do komina, oczywiscie nie ma to jak pełna cegła, ALE

jeśli sie buduje samemu, to tylko system... tylko, tylko. Mąż właśnie wczoraj skończył komin. powiem tylko UFF... to był ciężki i akrobatyczny temat...

Ale jedziemy dalej, dzis ruszyła akcja dach!:) nasza pierwsza i jedyna ekipa szaleje;) jutro przyjeżdża blacha... mam stracha

P.S. wdrapałam się ostatnio na zaczątek naszego strychu, ale tam bedzie mjiejsca na bombki;)))

w zalacznikach foto komina, stryszku, wiezby...

[ATTACH=CONFIG]216081[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]216082[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]216083[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]216084[/ATTACH]

pozdrawiam!

Edytowane przez sm77

A jakiej firmy masz dachówkę?

Roben Piemont Antracyt jak pisałem już wcześniej :)

Twoje rynny są czarne-czarne???

Rynny są czarne-czarne :) firmy Galeco. Zastanawialiśmy się na grafitowymi ale są zbyt jasne.

Bardzo dużo miejsca macie na stryszku, nie wiem czy wynika to z waszego projektu czy zmienialiście cos (po zdjęciach wygląda mi na dach 45*)

U mnie płatwie lecą wyżej o ok 50cm i na stryszku jest ok 1.8m w najwyższym punkcie.

ładnie się prezentuje ta biała nadbitka

Mnie również się podoba, natomiast nie podoba mi się ilość PLN jakie poszły na te wszystkie farby i impregnaty - w sumie ponad 2 tys.

Widzę, że Chaberki będą przykryte na zimę, oby tak dalej....

daszek.jpg

Daszek obity płytami OSB 15mm, na to pójdzie cienki styropian i tynk.

u nas tez czarne:) tak pytam, bo u nas kazdy bardzo sie dziwi, ze CZARNE? przeciez to ciemne, ze kurz... pfffffff:) az zaczełam sama wątpić, co ja robie,

ale ładne są!

co do strychu, dachu... cos tam chłopaki kombinowali, 45st to tam nie ma, ale chyba niewiele mniej;)

membrana już na miejscu, jutro blacha...

[ATTACH=CONFIG]216401[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]216402[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]216403[/ATTACH]

dziwne uczucie, kiedy to coś, co się lepiło tyyyle czasu, w jednej chwili zaczyna przypominać dom:)))

Edytowane przez sm77

U mnie dziwili się, że nadbitka będzie biała i takie same argumenty, że się brudzi kurzy itp. Nie zamieniłbym w życiu tego białego koloru na jakiś brązowy :no:

dziwne uczucie, kiedy to coś, co się lepiło tyyyle czasu, w jednej chwili zaczyna przypominać dom))

Fajny jest efekt jak się ogląda zdjęcia od prac z fundamentem aż po dach - robi wrażenie ogrom pracy w to włożonej :)

Dzisiaj wstawiłem drzwi własnej konstrukcji z tego co pozostawało na budowie. Teraz trochę mniej przeciągów jest :)