bogdan gierlach 17.04.2004 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2004 Witam szanowne Grono; Proszę o informację jak ominąć (jeśli wogóle) konieczność zwrotu odliczenia po zakupie działki bdowlanej. Działkę kupiłem w 2001 roku odliczyłem od podatku 19% z 350m2 - teraz w marcu sprzedałem tą działkę - poinformowałem na czas US, że pieniążki przeznaczę w ciągu najbliższych 2 lat na cele budowlane - i tu spotkała mnie niespodzianka: szanowna Pani Inspektor poinformowała mnie, że zgodnie z przepisami w rozliczeniu za 2004 rok będę musiał doliczyć do podatku kwotę odliczoną w 2001. Wg szanownej instytucji nie spełniłem warunków i takie są tego konsekwencję. Nie ma to jak pomoc ze strony RP. Dziękuję za wszelką podpowiedź.Bodek[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magmi 18.04.2004 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2004 Niestety przepisy są jednoznaczne: sprzedając działkę musisz zwrócić odliczoną od podatku ulgę. Zgłoszenie chęci zainwestowania pieniążków na cele mieszkaniowe dotyczy czego innegu: przy sprzedaży domu lub mieszkania w czasie krótszym niż 5 lat od jego nabycia trzeba zapłacić podatek od tej sprzedaży, a składając takie oświadczenie o jakim piszesz się tego unika (tylko poem faktycznie trzeba te pieniążki na cele mieszkaniowe wydać). To jednak nie ma nic wspólnego z ulgą z tytułu kupna działki oraz jej zwrotem przy zbyciu działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuzka 19.04.2004 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2004 Czy to na pewno oznacza, że sprzedając wybudowany dom nie trzeba zwracać wykorzystanej ulgi budowlanej? Nie ma co do tego wątpliwości? Przepraszam, jeśli się powtarzam. czytałam poprzednie wątki, ale nie jestem jeszcze w 100 % przekonana. Myślałam, że obowiązanie do zakupu innego lokum zwalnia tylko z ryczałtowego podatku dochodowego. Gdyby ktoś mógł mnie jeszcze utwierdzić - byłabym baaaaaaaaaardzo wdzięczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts