santoszwp.pl 03.02.2013 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Witam, bardzo proszę o pomoc stałych bywalcow i fachowców z formu - potrzebuje rady a oto mój problem:Posiadam mała działke na Pomorzu - 711m2, budowany bedzie dom z183 z pracowni z500. W projekcie mam podane jako źródlo ogrzewania kocioł na paliwo stałe 25kW. Z racji tego iż wraz z małżonką pracujemy chcielibyśmy posiadac takie ogrzewanie które nie wymaga od nas rozpalania, dokładania, składowania opału, rąbania itd. po prostu po powrocie do odmu chcemy odpocząc. STąd poszukiwanie alternatywnego żródła. Zmieniliśmy materiały do budowy aby osiagnąc parametry energoszczędności:budowany bedzie z ytonga 24cm +15cm styro, wszystkie okna energooszczedne o parametrach min U=0,8, w domu planowana jest wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła i instalacja grzewcza w formie podłogówki. Wstępny koszt wykonania instalacji CO wraz z ww. piecem wyceniłem na 22tys. W projekcie zapotrzebowanie budynku na cieplo wynosi 68W/m2Pojawiła się jednak koncepcja montazu pompy ciepła - ze względu na usunięcie wszystkich niedogodności związanych z opalem a wymienionych powyżej, z uzyskaniem prawie bezobsługowości a takze niskich kosztów ogrzewania. I tu pytanie : czy pompa powietrze woda ma tu jakies ekonomiczne uzasadnienie a jesli tak to jakie?Gruntowa z kolektorem poziomym odpada ze względu na brak miejsca. Zastanawiamy się nad pionowym odwiertem - wyliczyłem że przy zapotrzebowaniu około 50W/m2 (po naszych zmianach chyba takie osiągniemy) wystarczy odwiert 120m plus pompa np.http://vikersonn.pl/pompa-ciepla/3.11.120 - cena około 36tys (podłogówke robię sam). Czy myślicie że gruntowa jest w tym wypadku lepsza od powietrznej? czy przy małym zapotrzebowaniu na cieplo budynku ekonomicznie uzasadnione jest montowanie gruntowej pompy ciepła. Jęsli nie - proszę o radę jakie źrodło ogrzewania wybrać aby uzyskać parametry wymienione powyżej. dzieki za wszystkie odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 03.02.2013 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 (edytowane) budowany bedzie dom z183 z pracowni z500. W projekcie mam podane jako źródlo ogrzewania kocioł na paliwo stałe 25kW. Proponuję najpierw policzyć rzeczywiste zapotrzebowanie budynku na ciepło, bo dobór tego kotła jest z księżyca wzięty i nie ma żadnego związku z rzeczywistością. Wtedy będzie się nad czym zastanawiać, bo teraz nie ma jeszcze do tego najważniejszych danych. Napisz jeszcze jak ocieplasz dach/strop, to na oko oszacujemy o ile machnął się ten kto dobierał kocioł. Z drugiej strony piszesz 68W/m2, ale ile to jest sumarycznie dla Całego domu, bo nie wiadomo jak to jest policzone. Kolejna sprawa mieszkasz nad morzem, gdzie klimat jest w miarę łagodny co sprzyja pompie powietrze-woda. Dom jest fajny i masz szansę go zrobić tak, żeby wymagał bardzo małej ilości energii do ogrzewania. Edytowane 3 Lutego 2013 przez rwxw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 03.02.2013 18:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Jeśli dołożysz jeszcze z min.5cm styro na ścianę(nie wiem ile masz w podłodze i w stropie) to jeśli zużycie cwu będzie na zwyklym poziomie to żadna PCi nie będzie potrzebna. Podłoga na parterze bedzie na płycie fundamentowej Izodom 2000 czyli ocieplona od gruntu warstwą 25cm styropianu, strop teriva przy czym nie zdecydowałem jeszcze o ociepleniu pod podłogówką myslałem o 5cm ale jesli trzeba dam 10cm. Dach 20cm wełna miedzy krokwiami i 10cm druga warstwa na stelażu. Nie znam sie na obliczeniach zapotrzebowania ale mam mase danych w projekcie wiec jesli ktos moze pomoc to bede wdzieczny. Dane z projektu nie bede podawał bo sa przyjete dla Warszawy, instalacja co z grzejnikami ale rzeczywiscie gosc co adoptował napisał kocioł Heitz Eko 2 o mocy 25KW. Dane dot 68W/m2 jest ogólnie dla całego domu i to dane z projektu (czyli bez ocieplenia podłogi na parterze, dach w standardzie miał byc ocieplony welna 20cm a okna miały miec U=1,5. Jesli mozecie pomoc obliczyc zapotrzebowanie na cieplo przy danych podanych przeze mnie bede wdzieczny a zatem reasumujac: płyta fundamentowa ocieplona od gruntu 25cm styro sciany ytong 24cm +20cmstyro (kalkulatpry przenikania wykazuja niewielka roznice we wspolczynniku U miedzy styro 15 a 20cm) strop 20cm miedzy krokwiami i 10cm na stelazu i jętka ugóry zamknieta w kalenicy okna min u=0,8 strop styropian 10cm teriva powierzchnia domu po zmianach (poszerzalismy budynek do 12m) 120m2 no i oczywiscie wentylacja z rekuperatorem Prosze tez o jakies dokladniejsze info na temat piecy elektrycznych - nie brałem tego pod uwage - czy rzeczywiscie koszty nie beda zbyt wysokie? Jesli chodzi o Pomorze - ok pompa powietrze woda ale czy COP nie bedzie tu zbyt niskie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 03.02.2013 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 powierzchnia domu po zmianach (poszerzalismy budynek do 12m) 120m2. Jesli chodzi o Pomorze - ok pompa powietrze woda ale czy COP nie bedzie tu zbyt niskie? Na oko przy tym ociepleniu i 120m2 zapotrzebowanie na ciepło powinno być poniżej 5kW, żeby powiedzieć dokładnie trzeba by policzyć. Kocioł 24kw to masakra, ten kto to zaproponował powinien zmienić zawód. Jak się nie znasz (i nie chcesz znać ) na liczeniu ozc, możesz komuś zlecić. W Twoim rejonie jest cieplej niż w innych, więc pc powietrze-woda się lepiej sprawdzi niż w innych rejonach. Co do ogrzewania elektrycznego, to cwu też trzeba grzać prądem. Pc załatwia co i cwu. Oszacuj ile wody będziesz zużywał (wanna/prysznic, ilość osób) i weź to pod uwagę przy liczeniu kosztów ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 03.02.2013 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Kociołek Arturo, kociołek. Nie piecyk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 03.02.2013 19:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 tak tez liczyłem ze pompa jakies 6-7KW wystarczy, jesli mam placic 3tys za ogrzewanie elektryczne nawet z cwu to raczej sie nie zdecyduje, chyba lepiej pompa ciepła - nie wiem tez na jakiej podstawie sadzisz ze tu jest cieplej - raczej odwrotnie - chyba tylko mazury sa chłodniejsze, wiatry dosc mocne ale zimne od morza. Teraz tylko pytanie czy powietrzna czy gruntowa - ciagle mam obawy czy powietrzna sie sprawdzi bo sporo mamy niskich temperatur? a wtedy cop spada drastycznie. Mozecie polecic jakas pompe powietrzna mocy 6-7kw? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 03.02.2013 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 atlantic:cool:ewentualnie nowy daikin 8,4 kw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 03.02.2013 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Czyli 32tys.zł//2tys.zł=16lat i za tyle lat jak nie więcej wyjdziesz na 0 w stosunku do COP1,zakładając,że pompa dyle czasu dożyje Faktycznie,lepiej pompa Z powietrzną to bym nie zaryzykował. A gruntowa przeżyje, spokojnie Arturku nie martw się. A jak padnie to DA SIĘ naprawić i działa dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 03.02.2013 20:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 o sorki nie widziałem Waszych odpowiedzi - arturo - nie denerwuj się prosze ale musze zadac to pytanie - czy przy takim zapotrzebowaniu 5kW opłaty za energie nie będą zbyt duże?W projekcie przyjęto zapotrzebowanie na wodę 100dm3/os na dobe i mysle ze z tego na cwu moze polowa (obecnie mamy bojler 150l i na dobe wystarcza dla 4osób Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 03.02.2013 20:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 (edytowane) No niech będzie kociołek A to już Twoja decyzja Biorąc pod uwagę gruntową za 40tys.zł z podłogówką masz tylko o 2tys.zł niższe rachunki niż przy inwestycji za 8tys.zł. Czyli 32tys.zł//2tys.zł=16lat i za tyle lat jak nie więcej wyjdziesz na 0 w stosunku do COP1,zakładając,że pompa dyle czasu dożyje Faktycznie,lepiej pompa Zrób sobie porządne OZC,wtedy decyduj. Panasonic T-CAP 9kW,jutro odpalany będzie u mnie Wrażenia z grzania będą opisywane na bieżąco... Poza tym Atlantic,jest godny polecenia,Daikin jest stosunkowo drogi. Gruntową mogę mieć za 35tys wraz z podłogowką a to oznacza ze 35tys-8tys=27tys/2tys=13,5 roku ale nie o to chodzi. Bardzo zainteresowaliście mnie tą pompą powietrzna bo jesli byłaby za 25tys komplet to 25tys - 8tys=17/2tys=8,5 roku. na stronie pracowni z500 kiedy otwieram strone projektu z183 jest taka zakładka "ile pali twój dom" - tam ustawiam parametry ocieplenia, materiałi ocieplenie scian, typ ogrzewania CO, stolarkę okienna i takie tam i w przyblizeniu podaje mi koszty ogrzewania i zapotrzebowanie na energię potrzebna do ogrzewania - i przy pompie ciepła podaje niecałe 1200zł a przy ogrzewaniu elektrycznym 4200zł - i to mnie przeraża 7500kw x 0,45 =3380zł I jeszcze pytanko do arturo - skoro ogrzewasz elektrycznie to po co Ci pompa ciepła 9kW? Edytowane 3 Lutego 2013 przez [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 04.02.2013 12:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 A co się stało z pierwszą pompą którą miałeś zdaje się Atlantic Alfea S8 - podobno kupiłeś ja w zeszłym roku - to teraz juz wymieniasz?Jak w prosty sposób wyliczyć OZC bo kiedys miałem z tego forum jakis program ale danych było tak wiele ze za bardzo sie nie łapałem Komu można zlecić wyliczenie OZC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 04.02.2013 13:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 (edytowane) Jeszcze wiem ze troche marudze ale.... czy pompa gruntowa musi byc za 20tys - a jakbyscie sie zaopatrywali na cos takiego - http://allegro.pl/pompa-ciepla-5kw-gruntowa-geotermia-fvat-cop-4-i2975933486.html - przeciez tu wraz z odwiertem i instalacjami zmiesciłbym sie w 25tys? albo http://allegro.pl/hewalex-wke-12-0h-a-p-gruntowa-pompa-ciepla-i2978896227.html a najbardziej inreseuje mnie ta http://allegro.pl/pompa-ciepla-galmet-new-miniland-6gt-ziemia-woda-i2986357355.htmlI to samo dotyczy powietrznej - czy tez musi byc za 18-20tys - przeciez sa tansze? Sorki ale w tych tematach jestem jeszcze laikiem Edytowane 4 Lutego 2013 przez [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CooleRek 04.02.2013 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Witam Na szczęście kol. santosz jeszcze nie rozpoczął budowy więc jeszcze jest czas aby się opamiętał i dokładnie przemyślał czy woli inwestować w swój dom czy może w urządzenia, bo jeśli w dom to może się okazać że inwestycja w PC jest ekonomicznie nieuzasadniona, chyba że koniecznie chcesz aby sąsiedzi widzieli że na Twojej posesji jest samochód z napisem Pompy Ciepła. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 04.02.2013 16:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 to czytaj,czytaj i jeszcze raz czytaj.... Dzięki za pomoc....a właściwie jak pomogłeś? A nie.... Ty nie pomogłeś.....to nie rozumiem po co piszesz w tym wątku.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 04.02.2013 16:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Witam Na szczęście kol. santosz jeszcze nie rozpoczął budowy więc jeszcze jest czas aby się opamiętał i dokładnie przemyślał czy woli inwestować w swój dom czy może w urządzenia, bo jeśli w dom to może się okazać że inwestycja w PC jest ekonomicznie nieuzasadniona, chyba że koniecznie chcesz aby sąsiedzi widzieli że na Twojej posesji jest samochód z napisem Pompy Ciepła. Pozdrawiam Ale teraz nie rozumiem tych wywodow - ekonomicznie uzasadniona - co to znaczy według ciebie - że koszt instalacji nie zwróci mi się w ciągu 15lat? A może 20? Nie każdy ma miliony zakopane w ogródku, niektórzy jak ja biorą kredyt na budowę a to znaczy że jak bede miał ratę miesięczną 2100-2200, samochód na utrzymaniu, nowy dom tez bo zawsze jest cos do zrobienia, dwie córki które juz za 4-5lat beda studiować i masę innych wydatków to nie usmiecha mi sie płacić za ogrzewanie 2-3tys za rok, wolę 1000-1300 bo to dla mnie realna oszczędność. Kupowanie auta za 100tys tez zwykle jes ekonomicznie nieuzasadnione - bo zawsze mozna znalec tansze z takim samym wyposażeniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 04.02.2013 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 niektórzy jak ja biorą kredyt na budowę a to znaczy że jak bede miał ratę miesięczną 2100-2200, Kupowanie auta za 100tys tez zwykle jes ekonomicznie nieuzasadnione - bo zawsze mozna znalec tansze z takim samym wyposażeniem Za pompę będziesz płacił odsetki, a rachunki będziesz płacił sukcesywnie - tak więc gdybyś na rachunki przeznaczył obecne oszczędności, to przez wiele lat będziesz z nich czerpał odsetki. Różnica pomiędzy świetną pionową z COP 4,5 i kiepskawą powietrzną z COP 2,5 w rachunkach będzie wynosiła ca. 600 PLN rocznie. Różnica w zakupie i montażu będzie wynosiła ile? 25 KPLN? Żaden ekonomista nie powie, że jest to uzasadnione. Wobec czego przyznaj się przed sobą, że myślisz kategoriami kaprysu - to jak z tym samochodem za 100 KPLN. Bardzo wątpię, że taki jest Ci absolutnie niezbędny, a jakbyś miał taki za 60 KPLN, to nie mógłbyś żyć tak jak obecnie żyjesz. Ale oczywiście pełna zgoda, że coś nam się od życia należy i ja jeżdżę jeszcze droższym. Arturo, nie wyjeżdżaj z cenami energii, bo akurat ostatnio mocno tanieje, wbrew temu, że miała wyłącznie drożeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CooleRek 04.02.2013 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Kol. santosz to nie są moje wywody, spróbuj racjonalnie spojrzeć na całość inwestycji, od A do Z, a nie tylko przez pryzmat PC, bo zachowujesz się jak małe dziecko które wypatrzył fajną zabawkę, a rodzic nie ma kasy aby ją kupić. Nie gorączkuj się i nie tup nóżkami. Budowa domu to bardzo poważna sprawa i podniecanie się nie jest wskazane, bo dokonuje się nieudanych wyborów. Jak sam wspomniałeś będziesz posiłkował się kredytem, to idąc za ciosem należy do całej imprezy doliczyć wysokość oprocentowanie, pomnożyć przez okres na jaki zostanie zaciągnięty kredyt, możesz również doliczyć koszt eksploatacji, doliczyć koszty ewentualnych napraw, wyskoczysz z butów jak zobaczysz co pokarze liczydło. A może lepiej porozmawiać z kimś, kto zna się na budownictwie i zna aktualnie stosowane materiały, pokazać projekt i znaleźć takie rozwiązanie dzięki któremu koszt CO będzie na poziomie 1500-2000 zł ROCZNIE. A na końcu porównaj wszystko ze sobą. Adres na który będziesz przysyłał mi kartki świąteczne na priv. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WJ56 04.02.2013 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 U mnie na Pomorzu ENERGA łaskawie podniosła ceny energii elektrycznej od stycznia 2013 r. Do grudnia w taryfie G 11 płaciłem 0.62 zł za Kwh, teraz ponad dwa grosze więcej. Możliwe, że PGE lub TAURON obniżają ceny. Na pewno na rynku hurtowym ceny energii elektrycznej są znacznie niższe niż rok temu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
simluc 04.02.2013 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 U mnie na Pomorzu ENERGA łaskawie podniosła ceny energii elektrycznej od stycznia 2013 r. Do grudnia w taryfie G 11 płaciłem 0.62 zł za Kwh, teraz ponad dwa grosze więcej. Możliwe, że PGE lub TAURON obniżają ceny. Na pewno na rynku hurtowym ceny energii elektrycznej są znacznie niższe niż rok temu . O. Czyli wzrost o 3,2 procent w porównaniu z rokiem ubiegłym. I to jest bardzo ważny czynnik pomijany przy obliczeniach. Ok. Co do wyboru sposobu ogrzewania - nie jest to łatwa sprawa. Przede wszystkim jak tu jasiek71 i inni piszą- papier przyjmie wszystko. Rozważamy teoretyczne wydatki roczne na grzanie na co i cwu na poziomie 1000 zl- ktoś tu tyle płaci? Ujawnić się! To cały czas science fiction dla mnie , znaczy , że teoretycznie realne, praktycznie nie. Przyjmijmy roczne zużywanie 10000 kWh, 3000 na wode, 7000 na co. Tu teraz trzeba przyjać trzy warianty- pierwszy grzanie calodobowa taryfa, 2- grzanie wespol zespol tania i droga- wariant mieszany, 3- grzanie tylko tania Wszystkie warianty sa mozliwe zarówno dla grzania prądem jak i pompą ciepła. wariant 1 i drugi - czyli grzejemy wtedy gdy jest potrzeba - będą wariantem najdroższym eksploatacyjnie ale zapewniającym najwększy komfort z niezmienną temperaturą w ciągu całego dnia, wariant trzeci- najniższe koszty eksploatacyjne z wahającą się temperaturą w ciągu dnia, tym samym raz będzie ciepło- może nawet za ciepło. Za zimno raczej nie, nasza w tym głowa aby tak system zaprojektować z naddatkiem, by okresy zimnicy nie występowały. Wariant pierwszy i częściowo drugi będą najtańsze instalacyjnie - mniej rurek, słabsza moc pompy ciepła, mniejsze odwierty czy mniejszy kolektor poziomy, wariant trzeci- najdroższa - podłogówka bardziej zagęszczona, pompy przewymiarowane, odwierty/kolektor poziomy większe. Tyle z założeń. W następnym poście przejdę do wyliczeń dla poszczególnych wariantów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 04.02.2013 21:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Umowę na kupno i instalację miałem podpisaną na początku zeszłego roku faktycznie na Alfeę S8 z terminem realizacji na jesień ale w międzyczasie,dostałem T-CAP-a w podobnej cenie i grzechem było nie skorzystać Z drugiej strony płacisz tylko o ok.1tys.zł rocznie więcej ale za to masz 30tys.zł w kieszeni czyli 15 lat ogrzewania gratis a i kasa dla córek na studia też będzie z tej oszczędnosci Ale w jakim przypadku mam 30tys w kieszeni? W przypadku inst. elektrycznej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts