santoszwp.pl 04.02.2013 22:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Za pompę będziesz płacił odsetki, a rachunki będziesz płacił sukcesywnie - tak więc gdybyś na rachunki przeznaczył obecne oszczędności, to przez wiele lat będziesz z nich czerpał odsetki. Różnica pomiędzy świetną pionową z COP 4,5 i kiepskawą powietrzną z COP 2,5 w rachunkach będzie wynosiła ca. 600 PLN rocznie. Różnica w zakupie i montażu będzie wynosiła ile? 25 KPLN? Żaden ekonomista nie powie, że jest to uzasadnione. Wobec czego przyznaj się przed sobą, że myślisz kategoriami kaprysu - to jak z tym samochodem za 100 KPLN. Bardzo wątpię, że taki jest Ci absolutnie niezbędny, a jakbyś miał taki za 60 KPLN, to nie mógłbyś żyć tak jak obecnie żyjesz. Ale oczywiście pełna zgoda, że coś nam się od życia należy i ja jeżdżę jeszcze droższym. Arturo, nie wyjeżdżaj z cenami energii, bo akurat ostatnio mocno tanieje, wbrew temu, że miała wyłącznie drożeć. Ale do tego własnie zmierzam - kiedy zaoszczedze 25tys na pompie powietrznej? przeciez wszedzie piszecie ze szacowany koszt instalacji z pompa powietrze woda to 25tyszł? gruntowa wychodzi mi około 35tys to gdzie te 25tys oszczednosci na powietrznej? Dlatego na poprzedniej stronie pytałem czy musze kupowac pompe powietrzna za 18tys? czy jest jakas tansza alternatywa? wiem, ze im drozsza tym lepsze cop i pracuje w nizszych temperaturach ale...ile mamy dni w roklju kiedy mamu poniżej 12-15st? Wstępnie wyliczone zapotrzebowanie na energie u mnie to 8500kwh - jesli przyjac cop powietrznej na poziomie 2,5 a koszt kwh 0,62 jak wj to wychodzi nam 2100zł za powietrzna za sezon - duzo czy mało?jesli zas gruntowa z cop 4,5 to za ogrzewanie zapłaciłbym 1172zł a to prawie 1000zł różnicy - czyli inwestycja zwraca sie po 10latach (przy załozeniu ze gruntowa za 35tys a powietrzna za 25tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 04.02.2013 22:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 ale przy zapotrzebowaniu 8500kwh na rok i cenie 0,62gr za kwh roczny koszt wychodzi mi 5270zł a to juz chyba duzo za duzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 04.02.2013 22:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Wedle mnie największym minusem takich pomp nie jest to że ci nie ogrzeją chałupy bo ogrzeją ale problem z dobrym wykorzystaniem taniej taryfy. W dzień zazwyczaj jest cieplej niż w nocy więc zyski z taniej taryfy zmaleją ze względu na mniejszą temp. dolnego źródła. Taki problem nie występuje w układach gruntowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 04.02.2013 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Dlatego na poprzedniej stronie pytałem czy musze kupowac pompe powietrzna za 18tys? czy jest jakas tansza alternatywa? wiem, ze im drozsza tym lepsze cop i pracuje w nizszych temperaturach ale...ile mamy dni w roklju kiedy mamu poniżej 12-15st? Wstępnie wyliczone zapotrzebowanie na energie u mnie to 8500kwh - jesli przyjac cop powietrznej na poziomie 2,5 a koszt kwh 0,62 Cały sens zabawy w pompę polega na wykorzystaniu drugiej taryfy. Przy G11 rzeczywiście traci urok. Porównywałem odwierty z powietrzną, na pewno odwiertowej nie będziesz miał za 10 KPLN więcej. Ja osobiście uważam, że płacenie powyżej 20 KPLN za powietrzną to nieporozumienie i albo uda mi się przerobić klimatyzator (poczytaj sobie o parametrach LG Prestige), albo pójdę w chińską za 5-7 KPLN. To się nazywa zarządzanie ryzykiem (moja domena zawodowa). Bo jednak bardziej jest prawdopodobne, że chińska zaskoczy i będzie działała. Tyle tylko, że musi mnie być stać na ewentualną porażkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 04.02.2013 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Wedle mnie największym minusem takich pomp nie jest to że ci nie ogrzeją chałupy bo ogrzeją ale problem z dobrym wykorzystaniem taniej taryfy. W dzień zazwyczaj jest cieplej niż w nocy więc zyski z taniej taryfy zmaleją ze względu na mniejszą temp. dolnego źródła. Taki problem nie występuje w układach gruntowych. Było, kilka razy. Amplituda zimą jest niższa niż latem. Albo sobie przeanalizuj, albo uwierz na słowo, że dużo bardziej się opłaca nocna taryfa i zimniej niż G11 i praca w dzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 04.02.2013 23:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Cały sens zabawy w pompę polega na wykorzystaniu drugiej taryfy. Przy G11 rzeczywiście traci urok. Porównywałem odwierty z powietrzną, na pewno odwiertowej nie będziesz miał za 10 KPLN więcej. Ja osobiście uważam, że płacenie powyżej 20 KPLN za powietrzną to nieporozumienie i albo uda mi się przerobić klimatyzator (poczytaj sobie o parametrach LG Prestige), albo pójdę w chińską za 5-7 KPLN. To się nazywa zarządzanie ryzykiem (moja domena zawodowa). Bo jednak bardziej jest prawdopodobne, że chińska zaskoczy i będzie działała. Tyle tylko, że musi mnie być stać na ewentualną porażkę. Podawałem na pierwszej stronie link http://vikersonn.pl/pompa-ciepla/3.11.120 - tę będę miał, na samym dole strony pierwszej tez podałem linki gdzie mozna gruntówkę kupic za 11-13tys, do tego potrzebuje 120m odwiertu za 70zł daje to np.13tys pompa plus 8500 odwiert czyli 21m5tys, podłogówke robię sam więc osprzet i reszta i mogę się zmieścic ponizej 30tys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
simluc 04.02.2013 23:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 (...)jesli zas gruntowa z cop 4,5 to za ogrzewanie zapłaciłbym 1172zł a to prawie 1000zł różnicy Przyjmij COP 3.8, a bardziej realnie 3.5 dla gruntówki, bo bedziesz miał dom energooszczędny i stąd stosunek CWU do CO jest dosyć wysoki zatem grzanie wody użytkowej obniży mocno cop z grzania chaty. 3000/8500 = 35% CWU, 65% CO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
simluc 04.02.2013 23:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 ale przy zapotrzebowaniu 8500kwh na rok i cenie 0,62gr za kwh roczny koszt wychodzi mi 5270zł a to juz chyba duzo za duzo Bardzo dużo, ale przy dwóch taryfach wodę możesz grzać tylko w taniej, zatem 3000 kWh na grzanie CWU przemnóż przez ok. 30 groszy a za co 5500 przemnóż przez średnią z tych dwóch taryf- zakładamy cały czas , że grzejesz kiedy jest taka potrzeba, bez zwracania uwagi na taryfy- 1 kWh z taryfy weekendowej w enei wyniesie 54 groszy, przy zużyciu 5500 kWh przez rok, 2290 kWh przypadnie na w tanią (10h) i 3210kWh (14h) drogą. Zatem teraz wynik wyniesie - 3000 zl za co + 880 zł CWU- 3880 zł. Do CWU by się mieścić wygodnie w taniej taryfie przydałby się większy zbiornik- tak ze 250-300l. Powinno się jeszcze uwzględnić straty postojowe przy CWU (choć umieszczając zbiornik w łazience straty zmienią się w system grzejący/dogrzewający tę łazienkę)- ale ile one wynoszą to trzeba szukać w specyfikacji producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 04.02.2013 23:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 do tego potrzebuje 120m odwiertu za 70zł daje to np.13tys pompa plus 8500 odwiert czyli 21m5tys, podłogówke robię sam więc osprzet i reszta i mogę się zmieścic ponizej 30tys Fakt, mówimy o małych mocach, to ceny niższe. Dla uproszczenia załóż sobie, że gruntówka i powietrzna tej samej klasy i jakości kosztują tyle samo, a różnica w scop wynosi 1,5 (4 / 2,5 +/-0,5). Różnica w rachunkach to wciąż 600 / pa, a w inwestycji tylko ten odwiert za 13 KPLN. Ja bym się wciąż nie zdecydował. Przy poziomym tymi ręcami może tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
simluc 05.02.2013 00:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 Bardzo dużo, ale przy dwóch taryfach wodę możesz grzać tylko w taniej, zatem 3000 kWh na grzanie CWU przemnóż przez ok. 30 groszy a za co 5500 przemnóż przez średnią z tych dwóch taryf- zakładamy cały czas , że grzejesz kiedy jest taka potrzeba, bez zwracania uwagi na taryfy- 1 kWh z taryfy weekendowej w enei wyniesie 54 groszy, przy zużyciu 5500 kWh przez rok, 2290 kWh przypadnie na w tanią (10h) i 3210kWh (14h) drogą. Zatem teraz wynik wyniesie - 3000 zl za co + 880 zł CWU- 3880 zł. Do CWU by się mieścić wygodnie w taniej taryfie przydałby się większy zbiornik- tak ze 250-300l. Powinno się jeszcze uwzględnić straty postojowe przy CWU (choć umieszczając zbiornik w łazience straty zmienią się w system grzejący/dogrzewający tę łazienkę)- ale ile one wynoszą to trzeba szukać w specyfikacji producenta. I znów się będę cytował, cholera. Teraz wyliczenia dla pompy gruntowej da tych samych założeń-wodę grzejemy w taniej, a podłogówkę grzejemy gdy trzeba.Temp zasilania 35 st, cop 4.2, woda grzana do 45 st , cop 3.2, otrzymamy CO - 5500kWh/4,1 =1342 kWh (coś nierealnie mało) x 0,54zl = 725 zł CWU- 3000kWh/3,2 = 938 kWh x 0,3zł = 281 zł cop kombinowany tu wyniósł 3,73 łącznie 1000 zł- paskudnie mało- no ale tyle wychodzi trzeba jeszcze doliczyć oprócz strat postojowych koszty na okresowe podgrzewanie wody do wyższej temp by zdusić legionellę- do jakiej temp - to zależy od wyznawanej szkoły przy grzaniu wody do 55 stC COP wyniesie 2.3 (umiarkowanie "ostrożny"). Wtedy 3000/2.3 = 1304 kWh w taniej = 391 zł, czyli łącznie 1110 zł. Cop z CO i CWU w tym przypadku wyniesie 3,21. w rzeczywistości łącznie opłaty wyniosą 1108 zł dla pierwszego wariantu i 1214 zł dla drugiego gdyż im niższe zużycie tym wyższa cena 1 kWh. Wyliczanie jednostkowej ceny kWh nie uwzględnia zużycia prądu na cele niegrzewcze (przy ich uwzględnieniu zużycie całkowite wzrośnie tym samym ponownie obniżając cenę jednostkową kWh ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rutino78 05.02.2013 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 jeśli można wtrącić swoje trzy grosze co do grzania nocą, to akumulacja nowoczesnego domu jest potężna.Ja mam 20cm styro na ścianie, , 30cm wełny na stropie, okna zwykłe, podłogówka i piec węglowy. Jako że w piątek wieczorem w domu zrobiło się 25 stopni, a w sobotę miała być huczna impreza, przełączyłem piec na grzanie wyłącznie CWU.I tak było do niedzieli, gdy temperatura spadła do pow. 22 stopni i znowu włączyłęm ogrzewanie. Przez prawie dwie doby temperatura spadła jedynie o ponad dwa stopnie! A co by dopiero było przy płycie fundamentowej?acha, komputerek wskazuje że piec chodzi teraz z mocą 5kw. Ogrzewa 140metrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Instaltechnic 05.02.2013 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 nie dołączam się do przepychanek, bo zdania są podzielone. Polecam poczytać inne wątki jak np. o zużyciu prądu przez PC. Popatrz na stopki użytkowników i ich pytaj rozmawialiśmy o zużyciu prądu i zobacz nawet ten mój post: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?191620-POMPA-CIEP%C5%81A-zu%C5%BCycie-pr%C4%85du&p=5781065&viewfull=1#post5781065 co prawda na ścianach mam 20cm styro grafit i dach 40 cm wełny ale mam o 75% więcej dachu i ścian. Przy PC gruntowej najmniejszej polskiego producenta będzie ona miała ok. 7kW. Czyli już będzie przewymiarowana i zamkniesz się w II taryfie. Wtedy przełożenia będziesz miał dokładnie takie jak u mnie COP 4,0 na CO i COP 3,2 na CWU i w "tanim prądzie". Jak zrobisz OZC (na forum znany jest z jakości obliczeń np. Asolt) to policz i oceń. A na razie szkoda gdybać. OZC mało kosztuje a dużo daje PS. Na piętrze nie rób 10cm izolacji podłogi - 5 cm będzie wystarczające. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 05.02.2013 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 (...) Przy PC gruntowej najmniejszej polskiego producenta będzie ona miała ok. 7kW. Czyli już będzie przewymiarowana i (...) Najmniejsza jaką można zrobić na Copelandzie Scroll to około 4,7kW @ 0/+35 (DZ poziome) i 5,4kW @ +4/+35 (DZ pionowe) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Instaltechnic 05.02.2013 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 Najmniejsza jaką można zrobić na Copelandzie Scroll to około 4,7kW @ 0/+35 (DZ poziome) i 5,4kW @ +4/+35 (DZ pionowe) Pewnie że masz rację. Ja montuję z polskich tylko 3 producentów i faktycznie jedna była nawet 5,9kW, chociaż nie było mi dane jeszcze jej montować... Dzięki za zwrócenie uwagi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 09.03.2013 08:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2013 Mówilismy tu o PC powietrze woda - ciagle mialem wątpliwosci ale mam już wstępna wycene firmy ajb klima ze szczecina i wygląda ok - ale.....jak zwykle jakieś ale:bash:pojawil sie u mnie pomysł aby zamontowac jednak solary, wiadomo ze latem ogrzeja CWU - tylko czy koszt przygotowania CWU przez solary a przez pompę powietrzną będzie aż tak drastycznie różny? i czy jesienią i zima mozna solary wykorzystać do wstepnego podgrzania wody w CO - tzn aby pompa dogrzewała wode w układzie np z 20st do 30 a nie z 10 do 30. Czyli solary podgrzałyby wstępnie wodę w CO a reszte tylko pompa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 09.03.2013 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2013 czy jesienią i zima mozna solary wykorzystać do wstepnego podgrzania wody w CO Zerknij sobie na: http://pompaciepla24.com/graph_13.html Tam rejestruję pracę moich solarów. Zimą niestety jest ten problem, że jest mało słonecznych dni i solary wtedy nie działają. W tym roku pierwsze sensowne słoneczne dni pojawiły się dopiero w marcu, a grudzień, styczeń, luty były prawie martwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 09.03.2013 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2013 (edytowane) Mówilismy tu o PC powietrze woda - ciagle mialem wątpliwosci ale mam już wstępna wycene firmy ajb klima ze szczecina i wygląda ok - ale.....jak zwykle jakieś ale:bash: pojawil sie u mnie pomysł aby zamontowac jednak solary, wiadomo ze latem ogrzeja CWU - tylko czy koszt przygotowania CWU przez solary a przez pompę powietrzną będzie aż tak drastycznie różny? i czy jesienią i zima mozna solary wykorzystać do wstepnego podgrzania wody w CO - tzn aby pompa dogrzewała wode w układzie np z 20st do 30 a nie z 10 do 30. Czyli solary podgrzałyby wstępnie wodę w CO a reszte tylko pompa? Dlaczego zawsze na koncu u swiezych inwestorow pojawiaja sie jakies kombinacje nie z tej ziemi? Zrob "po bozemu" przewymiarowana gruntowke 7kW z odwiertami. Bedziesz w swoim domu za sezon placil za CO+CWU pewnie z 800-1000 zl jadac w taniej taryfie w 99%. Bez problemow, halasu, lodowiska pod pompa i zastanawiania sie, czy grzalki juz sie zalaczyly. O jakims grzaniu pradem zapomnij , bo Arkturek Cie na mine wsadza, zreszta sam uciekl z czystego pradu i malo kto te "wywody" juz powaznie traktuje. Solary to nietrafiona inwestycja. 20*C przy CWU na starcia nigdy nie masz. Pompa grzejesz CWU od 37 na starcie do 48*C (tak srednio). Da rade bez problemow i bedzie naprawde tanio. Edytowane 9 Marca 2013 przez Pyxis Ort Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bad 09.03.2013 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2013 Popieram zdanie Pyxisa. Solary są zupełnie zbędne przy GPC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 11.03.2013 22:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 Zwykły komplet 2szt 11tys z czego 5-5,5 odda Ci Nfoś, natomiast chodziło o to żeby w lecie pompa nie chodziła w ogóle, jesli chodzi o wspomaganie co - obecnie mam centralne co prawda grzejnikowe ale nowe - 2lata - pale drzewem wiec rozpalam czesto, przy rozpalaniu woda w układzie ma 10st, i tu myslałem aby solary dogrzaly wodę ile sie da do 20-22stC a potem dopiero właczała się pompa - tyle ze podłogówka sie pewnie nie wystudzi az tak jak grzejnik Nie wiem ile solary kosztuja... to ze potem tanio CWU przygotuja to napewno Ale jak juz inwestujesz w PC ktora za rozsadne pieniadze ta CWU podgrzeje to czy jest sens dodatkowo wydawac na solary... Czy biorac pod uwage koszt dodatkowej inwestycji i zarazem "nie" wykorzystania PC do CWU nie wyjdzie niepotrzebnie drogo? Wody w zbiorniku nie bedziesz grzal od 10C ... zakladam ze ustawisz takl ze PC bedzie wode dogrzewac do np. 45C jak spadnie do 30-35... czy nie... w innym wypadku pozwolisz sobie na letnia... wode w kranie zanim ja ponownie dogrzejesz... Chyba ze sobie to obliczyles i masz dobra oferte ( subsydje ) na te cele sloneczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 11.03.2013 22:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 Dlaczego zawsze na koncu u swiezych inwestorow pojawiaja sie jakies kombinacje nie z tej ziemi? Zrob "po bozemu" przewymiarowana gruntowke 7kW z odwiertami. Bedziesz w swoim domu za sezon placil za CO+CWU pewnie z 800-1000 zl jadac w taniej taryfie w 99%. Bez problemow, halasu, lodowiska pod pompa i zastanawiania sie, czy grzalki juz sie zalaczyly. O jakims grzaniu pradem zapomnij , bo Arkturek Cie na mine wsadza, zreszta sam uciekl z czystego pradu i malo kto te "wywody" juz powaznie traktuje. Solary to nietrafiona inwestycja. 20*C przy CWU na starcia nigdy nie masz. Pompa grzejesz CWU od 37 na starcie do 48*C (tak srednio). Da rade bez problemow i bedzie naprawde tanio. przekonali mnie do powietrznej zwłaszcza cena - 15tys taniej niz gruntówka bo nie sadze abym gryntowa z odwiertyami zrobił w 30tys nawet jesli sam podłogówke zrobie - dostałem ciekawa oferte na powietrzna za 23tys z ajb klima szczecin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts