santoszwp.pl 11.03.2013 22:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 Zerknij sobie na: http://pompaciepla24.com/graph_13.html Tam rejestruję pracę moich solarów. Zimą niestety jest ten problem, że jest mało słonecznych dni i solary wtedy nie działają. W tym roku pierwsze sensowne słoneczne dni pojawiły się dopiero w marcu, a grudzień, styczeń, luty były prawie martwe. Obecne solary rurkowe nie płaskie sa nawet do 30%wydajniejsze - przewidziane również na dni pochmurne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 11.03.2013 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 natomiast chodziło o to żeby w lecie pompa nie chodziła w ogóle Czyli wtedy kiedy ma najlepsze parametry chcesz ja wylaczac i grzac solarami za 5,5 tys? A gdzie tu taki drobny element rozwazan jak logika? przekonali mnie do powietrznej zwłaszcza cena - 15tys taniej niz gruntówka bo nie sadze abym gryntowa z odwiertyami zrobił w 30tys nawet jesli sam podłogówke zrobie - dostałem ciekawa oferte na powietrzna za 23tys z ajb klima szczecin No, sa tu osoby na forum co takie 7mki z odwiertami maja w cenie tej powietrznej. Poszukaj dobrze. Pompe PW traktuj jednak jako "ostatecznosc". Obecne solary rurkowe nie płaskie sa nawet do 30%wydajniejsze - przewidziane również na dni pochmurne. Bez sloneczka przy calkowitym zachmurzeniu chyba na niewiele one sie zdadza jednak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 11.03.2013 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 Bez sloneczka przy calkowitym zachmurzeniu chyba na niewiele one sie zdadza jednak. Ja już nie raz słyszałem że solary "będą wspomagać ogrzewanie"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 12.03.2013 07:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 Hm... grzejnikowe... a jakie temperatury masz na tych grzejnikach aby ogrzac dom zima? Nie masz podlogowki wogole? 5k za panele sloneczne.... nie wiem... Ile miesiecy w roku myslisz zapewnia ci calkowicie CWU? Liczyles... Zdradzisz jaka PC AJB Klima Ci proponuje? Na grzejnikach 60st wystarcza zwłaszcza ze powrót nie moze byc nizszy niz 55st ze wzgledu na tzw. "korozję niskich temperatur", podłogówki zero. Jesli chodzi o pompe to proponują Panasonic Aquarea split 9kW. Maja w ofercie jeszcze Atlantiqa i Mitsubishi ale cena..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 12.03.2013 09:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 (edytowane) Hm... a wiec P/W tylko HT... wtedy nie ma wiele do wyboru ale Panasonic ma Aquarea HT... bo chyba o niej mowisz. Potrafi oddac 65C i moc nieznacznie spada nawet przy -15*C. Przez to nie ma wielkiej roznicy przy -15*C niezaleznie od modelu 9, 12, 14 kW ( 1,2kW ) Liczyles jaka moc potrzebujesz? COP z tego co wnioskuje z ulotki spadnie <2przy tych najnizszych temperaturach... ale cena zrekompensuje to w porownaniu z innymi PC. Takze jak 60*C ci starczy to Panasonic moze bedzie OK Upewnij sie tylko czy cena napewno dla Panasonic HT , ta co ma "stala" moc do -15*C i moze oddac 65*C bez korzystania z grzalek. Bo jak inna Panasonic Aquarea to moze wyjsc srednio... Ta sama "firma" swego czasu namawiala mnie na grzalki do mojej PC , twierdzac ze beda potrzebne... Na koniec nie oni mi instalowali PC a grzalek nigdy nie dokupilem Chyba nie zrozumiałeś - grzejniki obecnie mam w domu w którym mieszkam, natomiast za miesiąc rozpoczynam budowę nowego domu i tam będzie podłogówka - wszędzie - wiec nie potrzebuje 60st - no chyba tylko do podgrzania CWU. Poza tym HT oznacza wysokotemperaturową a taka nie jest potrzebna. Jeśli chodzi o gruntową - nie mam mozliwosci zrobienia kolektora poziomego z racji małej powierzchni działki 711m2, wiec tylko odwiert a to juz koszty - nie sadze aby z odwiertem pionowym udalo mi sie zmiescic w 25tys Edytowane 12 Marca 2013 przez [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 12.03.2013 09:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 Dokładnie to mi zaproponowali:Pompa ciepła WH-UD07CE5-A sprężarka INWERTER,moc grzewcza Q=7,0 kW tylko wersja 9kWCOP=4,40 (A7/W35), zasilanie 230VHydrobox WH-SDF07C3E5 grzewczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domekon 12.03.2013 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 Chyba nie zrozumiałeś - grzejniki obecnie mam w domu w którym mieszkam, natomiast za miesiąc rozpoczynam budowę nowego domu i tam będzie podłogówka - wszędzie - wiec nie potrzebuje 60st - no chyba tylko do podgrzania CWU. Jeśli chodzi o gruntową - nie mam mozliwosci zrobienia kolektora poziomego z racji małej powierzchni działki 711m2, wiec tylko odwiert a to juz koszty - nie sadze aby z odwiertem pionowym udalo mi sie zmiescic w 25tys To może kolektor poziomy , ale spiralny . Potrzebuje znacznie mniej miejsca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts