Arabella 03.02.2013 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Witam, jestem na etapie adaptacji projektu. Chciałam rolety zewnętrzne aby chronić dom przed obcymi i przegrzaniem ale moja architekt twierdzi że nie można tego zrobić nie tworząc mostku termicznego. Nie wiem czy ma racje czy jest jakiś sposób rozwiązania problemu? pozdrawiamArabella Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawa22 03.02.2013 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Można cofnać nadproże i w to miejsce wpakowac steropian lub inne ocieplenie. Niestety pewnie nie bedzie to to samo co nadproze bez rolety. Ja bym tak zrobil, niestety u mnie jest juz na to troche za pozno bo na montaz rolet zdecydowalem sie w ostatniej chwili wczesniej mialem ich nie robic i nie przewidzialwm odpowiedniej konstrukicji nadproza. Mam wiec przy okazji pytanie do specjalistow od ocieplen co mozna teraz zrobic zeby uniknac mostka cieplengo jezeli skrzynki rolet sa juz zamontowane na nadprozu? Jestem przed ociepleniem zewnetrznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
s9 pat 03.02.2013 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 na wiezowcu pod rolety i prowadnice nakazałem dać xps 3 cm. U sibie rolety mam w skrzynkach nad oknem i dostepl od srodka. Rozwiazania są rozne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
webi 03.02.2013 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Ja mam jeszcze dylemat, 15 cm grafitowego czy 20 cm zwykłego. 20 cm potrzebuje aby ukryc skrzynki rolet bo nie cofnołem nadproży a chcę uniknąc mostków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sala 04.02.2013 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Poniżej zdjęcia termowizyjne z roletami INTEGRO montowanymi na poszerzeniach. Myślę, że nie najgorzej to wyszło. Co do styro to dałbym 20 cm szarego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawa22 04.02.2013 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Nie do końca wiem co znaczy montaż w poszerzeniach. Cz to znaczy, że masz cofnięte nadproże i 20 cm styro na skrzynce? U mnie największa skrzynka ma 18 cm więc jak dam 20 cm styro to będzie tylko 2 cm na skrzynce. Drugie pytanie - czy oklejanie styrpianem skrzynki od zewnątrz (tak jak w moim przypadku) cokolwiek daje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 04.02.2013 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Raczej niewiele... Można dać skrzynki na elewację i nie ma problemu. Można na poszerzeniu, ale trzeba przewidzieć wyższy otwór okienny, wtedy styropian się daje od wewnątrz. U mnie też są mostki - zmieściło mi się tylko 8cm ocieplenia między skrzynka a nadprozem, dałem płyty z pianki pur. A myślałem zrobić na poszerzeniach, ale mi wymurowali tak, ze bym miał za niskie okna. Nie ma co się tak przejmować chyba... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławas7 04.02.2013 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Chciałam rolety zewnętrzne aby chronić dom przed obcymi i przegrzaniem ale moja architekt twierdzi że nie można tego zrobić nie tworząc mostku termicznego. Nie wiem czy ma racje Arabella Nie do końca ma rację...są rozwiązania zapobiegające tworzeniu się mostka termicznego...np zastosowanie nadproża roletowego gdzie współczynnik przenikania ciepła wynosi 0,31 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławas7 04.02.2013 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Poniżej zdjęcia termowizyjne z roletami INTEGRO montowanymi na poszerzeniach. Myślę, że nie najgorzej to wyszło. Co do styro to dałbym 20 cm szarego nie jest najgorzej ale też nie rewelacja , zachwyt , huraoptymizm...nigdy nie jest tak dobrze , aby nie mogłoby byc lepiej.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arabella 04.02.2013 20:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Bardzo dziękuję za liczne podpowiedzi. Nie do końca ma rację...są rozwiązania zapobiegające tworzeniu się mostka termicznego...np zastosowanie nadproża roletowego gdzie współczynnik przenikania ciepła wynosi 0,31 a co to jest nadproże roletowe? pozdrawiam Arabella Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arabella 04.02.2013 20:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 znalazłam takie nadproża, - dzięki za info - chociaż trudno mi wyczytać dane dotyczące izolacyjności http://www.zfe-ziegel.com/nadproza-roletowe-prostepozdr.Arabella Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 05.02.2013 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 Gdzie tam jest jakaś izolacja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts