Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

roleta zewnętrzna a mostek termiczny

Arabella

Recommended Posts

Można cofnać nadproże i w to miejsce wpakowac steropian lub inne ocieplenie. Niestety pewnie nie bedzie to to samo co nadproze bez rolety. Ja bym tak zrobil, niestety u mnie jest juz na to troche za pozno bo na montaz rolet zdecydowalem sie w ostatniej chwili wczesniej mialem ich nie robic i nie przewidzialwm odpowiedniej konstrukicji nadproza. Mam wiec przy okazji pytanie do specjalistow od ocieplen co mozna teraz zrobic zeby uniknac mostka cieplengo jezeli skrzynki rolet sa juz zamontowane na nadprozu? Jestem przed ociepleniem zewnetrznym.

Nie do końca wiem co znaczy montaż w poszerzeniach. Cz to znaczy, że masz cofnięte nadproże i 20 cm styro na skrzynce? U mnie największa skrzynka ma 18 cm więc jak dam 20 cm styro to będzie tylko 2 cm na skrzynce. Drugie pytanie - czy oklejanie styrpianem skrzynki od zewnątrz (tak jak w moim przypadku) cokolwiek daje?

Raczej niewiele... Można dać skrzynki na elewację i nie ma problemu. Można na poszerzeniu, ale trzeba przewidzieć wyższy otwór okienny, wtedy styropian się daje od wewnątrz. U mnie też są mostki - zmieściło mi się tylko 8cm ocieplenia między skrzynka a nadprozem, dałem płyty z pianki pur. A myślałem zrobić na poszerzeniach, ale mi wymurowali tak, ze bym miał za niskie okna. Nie ma co się tak przejmować chyba...

Chciałam rolety zewnętrzne aby chronić dom przed obcymi i przegrzaniem ale moja architekt twierdzi że nie można tego zrobić nie tworząc mostku termicznego. Nie wiem czy ma racje

Arabella

Nie do końca ma rację...są rozwiązania zapobiegające tworzeniu się mostka termicznego...np zastosowanie nadproża roletowego gdzie współczynnik przenikania ciepła wynosi 0,31