Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z ogrzaniem domu i z ociepleniem

msmoto

Recommended Posts

Witam wszystkich!

Mam duzy problem! Nie wiem co mam dalej zrobic z tym. Mam podwójne mury keramzytowe od zewnątrz 20cm a od wewnatrz 12cm i na dodatek 5 cm styropian w środek. a w domu cały czas jest zimno, jak przyłoze ręke do kontaktu to czuć jak wieje tak samo jest przy listwach przypodłogowych. Od czego to moze być? Myślałem żeby wszystkie płyty wywalić i ocieplić wełną sciany zewnetrzne ale duzo o tym czytałem i kazdy mówi że to nie jest dobry pomysł bo sciany nie oddychają i powstaje grzyb. Myślałem także aby rozebrać płyty i otynkować sciany i na to gładz szpachlowa i pytanie czy to by coś pomogło?

Mam jeszcze jedno pytanie bo zamierzam zrobić elewacje i czy można obłożyć dom styropianem skoro jest już w murach styropian miedzy scianami ?

Pozdrawiam i proszę o pomoc.

ja bym spróbował rytuału gromnicznego

Adam wiele o tym się rozpisywał nie powiem że załatwi sprawę ale powinno coś się wyjaśnić

napisałeś że wieje od gniazdka , przewody były położone w rurkach na tynku czy pomiędzy ścianami i czy z tego gniazdka nie idzie przewód na zewnątrz budynku

przeżyj wszystkie fotki z budowy pod tym kontem kto wie

pozdrawiam

Przewody idą bezposrednio pod płytami gipsowymi bez zadnych rurek. Moze to dlatego ze nie są sciany otynkowane? Na goły pustak od razu płyta gipsowa.

A otynkowanie ścian by coś pomogło. Podejrzewam ze jak był budowany dom to ten styropian co miedzy pustakami wkładali po prostu go wrzucali tak jak leci. Domyślam sie ze miedzy płytami styropianowymi są luki.

zamierzam zrobić elewacje i czy można obłożyć dom styropianem skoro jest już w murach styropian miedzy scianami ?

tak można, trzeba tylko policzyć punkt rosy dla twojego szczególnego przypadku, podejrzewam że wyjdzie min 10cm grubo, i jeszcze wypadało by poczytać poradniki o ociepleniach BSO żeby zrobić raz a porządnie i domek nadawał się do zamieszkania