zosiek 17.04.2004 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2004 Podobno cegłę klinkierową należy impregnować. Napiszcie, proszę czy to prawda, a jeżeli tak to czym impregnować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 18.04.2004 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2004 Można zaimpregnować przed spoinowaniem, jeśli istnieje obawa o pobrudzenie np. jasnej Sahary ciemną fugą. Preparaty wielu firm są ogólnie dostępne i niedrogie. polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 18.04.2004 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2004 podobno jest też jakiś olejek, który się wciera w cegłę po wymurowaniu. Wie ktoś co to jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pagin 18.04.2004 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2004 Witam,U mnie do murowania kominow z klinkieru murarze zazyczyli sobie oleju o nazwie "Klinkol" (chyba ok. 40zl/l). Przed uzyciem cegiel smarowali je na zewnetrznej powierzchni tym srodkiem, coby nie brudzily sie trwale zaprawa oraz fuga podczas fugowania. Metoda i srodek zdaly egzamin.Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PRO 18.04.2004 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2004 Ja mam na filarach białe zacieki po wymurowaniu i posmarowaniu śrdokiem do usuwania zaniczyszczeń (nie pamiętam nazwy ale firmy Atlas) czy mozecie mi polecic czym usunąć te zacieki i plamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zosiek 18.04.2004 20:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2004 Dzięki za odpowiedzi. Ja mam cegły klinkierowe jeszcze na palecie i tak sobie pomyślałam, że za wczasu mogłabym je zaimpregnować, tym bardziej, że mam trochę czasu bo ponowne rozpoczęcie budowy nastąpi w czerwcu. Moj teść mówił o smarowaniu cegły właśnie jakimś tam olejem co ma zapobiec brudzeniu przy murowaniu. Wiem natomiast, że nie należy do murowania używać wapna, bo później na cegłach jest biały nalot i też nie wiem czym możnaby to zlikwidować. Pomyślałam, że wcześniejsza impregnacja byłaby taką radą na zaś.Może ktoś jeszcze coś wie na temat impregnacji cegły klinkierowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 18.04.2004 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2004 Ja mam na filarach białe zacieki po wymurowaniu i posmarowaniu śrdokiem do usuwania zaniczyszczeń (nie pamiętam nazwy ale firmy Atlas) czy mozecie mi polecic czym usunąć te zacieki i plamy. Słabym kwasem solnym ! Pomaga rewelacyjnie, po drugim czyszczeniu już nie wychodzą. Niestety nie znam stężenia, kupowany w sklepie z rozpuszczalnikami, farbami i ogólnie chemią budowlaną. Cz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iro 18.04.2004 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2004 Nie używałem żadnych impregnatów. Kominy murowane "Jopkiem" nieco "bieleją". Płon zrobiony z droższego "Wienerbergera" nie ma żadnych białych nalotów. Nie bez znaczenia jest prawdopodobnie fakt, że kominy były murowane jesienią przy dużej wilgoci i niskiej temperaturze, a płot przy letnich upałach. Zaprawa tradycyjna z sadzą angielską mimo, że radzono mi specjalną koszmarnie drogą do klinkieru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iro 18.04.2004 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2004 Nie używałem żadnych impregnatów. Kominy murowane "Jopkiem" nieco "bieleją". Płon zrobiony z droższego "Wienerbergera" nie ma żadnych białych nalotów. Nie bez znaczenia jest prawdopodobnie fakt, że kominy były murowane jesienią przy dużej wilgoci i niskiej temperaturze, a płot przy letnich upałach. Zaprawa tradycyjna z sadzą angielską mimo, że radzono mi specjalną koszmarnie drogą do klinkieru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_2 18.04.2004 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2004 A ja zapytam o taka rzecz: murarze wymurowali mi kominy z klinkieru Stratos Wienerbergera (grafit), uzywając do tego zaprawy cementowej. Pomyślałem, że kolor cementu jest dokładnie taki, jak kolor zaprawy fugowej, którą miałem poczatkowo stosować do murowania komina (z zamiarem uzyskania kontrastu między jaśniejszą fugą a ciemniejszym klinkierem). Niestety, fugi wyszły im niezbyt równe (zarówno różnej szerokości, jak i głębokości), co daje bardzo kiepski efekt wizualny - zupałnie odmienny od spodziewanego. Nierówne fugi odcinają się wyglądem w bardzo nieciekawy sposób od koloru cegły. Jutro zamierzam im oznajmić, że muszą to poprawić, ale co w takiej sytuacji można zrobic? Czy można "wydłubać" trochę cementu z łączeń między cegłami i potem wyrównac to jeszcze raz stosując zaprawę fugową? A może powinni wyrównać fugi zaprawą cementową (tej samej, z której murowali kominy), nadać im równomierną strukturę, a na końcu pokryć farbą do cementu? Macie jakiś pomysł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zosiek 19.04.2004 00:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2004 A może ktoś poradzi, czy impregnować tuż przed murowaniem czy można wcześniej i ile wcześniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
micmarci 19.04.2004 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2004 atlas delfin przesmarować lekko cegłe z zewnątrz przed murowaniem. Dostępny chyba wszędzie. Detergent tytan do konserwacji posadzek jest tańszy też się sprawdza. Zrobiłem tym! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 19.04.2004 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2004 Byle nie zaimpregnować całych przed murowaniem, bo z wiązaniem może być problem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts