Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

impregnacja ceg?y klinkierowej?

zosiek

Recommended Posts

Dzięki za odpowiedzi. Ja mam cegły klinkierowe jeszcze na palecie i tak sobie pomyślałam, że za wczasu mogłabym je zaimpregnować, tym bardziej, że mam trochę czasu bo ponowne rozpoczęcie budowy nastąpi w czerwcu. Moj teść mówił o smarowaniu cegły właśnie jakimś tam olejem co ma zapobiec brudzeniu przy murowaniu. Wiem natomiast, że nie należy do murowania używać wapna, bo później na cegłach jest biały nalot i też nie wiem czym możnaby to zlikwidować. Pomyślałam, że wcześniejsza impregnacja byłaby taką radą na zaś.

Może ktoś jeszcze coś wie na temat impregnacji cegły klinkierowej?

Ja mam na filarach białe zacieki po wymurowaniu i posmarowaniu śrdokiem do usuwania zaniczyszczeń (nie pamiętam nazwy ale firmy Atlas) czy mozecie mi polecic czym usunąć te zacieki i plamy.

Słabym kwasem solnym !

Pomaga rewelacyjnie, po drugim czyszczeniu już nie wychodzą.

Niestety nie znam stężenia, kupowany w sklepie z rozpuszczalnikami,

farbami i ogólnie chemią budowlaną.

Cz.

Nie używałem żadnych impregnatów. Kominy murowane "Jopkiem" nieco "bieleją". Płon zrobiony z droższego "Wienerbergera" nie ma żadnych białych nalotów. Nie bez znaczenia jest prawdopodobnie fakt, że kominy były murowane jesienią przy dużej wilgoci i niskiej temperaturze, a płot przy letnich upałach. Zaprawa tradycyjna z sadzą angielską mimo, że radzono mi specjalną koszmarnie drogą do klinkieru.

Nie używałem żadnych impregnatów. Kominy murowane "Jopkiem" nieco "bieleją". Płon zrobiony z droższego "Wienerbergera" nie ma żadnych białych nalotów. Nie bez znaczenia jest prawdopodobnie fakt, że kominy były murowane jesienią przy dużej wilgoci i niskiej temperaturze, a płot przy letnich upałach. Zaprawa tradycyjna z sadzą angielską mimo, że radzono mi specjalną koszmarnie drogą do klinkieru.

A ja zapytam o taka rzecz: murarze wymurowali mi kominy z klinkieru Stratos Wienerbergera (grafit), uzywając do tego zaprawy cementowej. Pomyślałem, że kolor cementu jest dokładnie taki, jak kolor zaprawy fugowej, którą miałem poczatkowo stosować do murowania komina (z zamiarem uzyskania kontrastu między jaśniejszą fugą a ciemniejszym klinkierem). Niestety, fugi wyszły im niezbyt równe (zarówno różnej szerokości, jak i głębokości), co daje bardzo kiepski efekt wizualny - zupałnie odmienny od spodziewanego. Nierówne fugi odcinają się wyglądem w bardzo nieciekawy sposób od koloru cegły. Jutro zamierzam im oznajmić, że muszą to poprawić, ale co w takiej sytuacji można zrobic? Czy można "wydłubać" trochę cementu z łączeń między cegłami i potem wyrównac to jeszcze raz stosując zaprawę fugową? A może powinni wyrównać fugi zaprawą cementową (tej samej, z której murowali kominy), nadać im równomierną strukturę, a na końcu pokryć farbą do cementu? Macie jakiś pomysł?