Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Strop na antresoli.

Recommended Posts

Witam.

Mam mieszkanie z antresolą i chciałbym zabudować tą wolną przestrzeń nad salonem.

Schowek01.jpg

Wymiary tej "studni" to 416cm na 213cm. Z jednej strony strop betonowy grubości 25cm z dwóch kolejnych beton grubości 35cm.

Czy ktoś ma jakieś doświadczenia w kwestii budowy takich stropów?

Chcę za pomocą uchwytów ciesielskich kotwionych do betonu zamocować co 40cm belkę 6x12 KVH o długości 213cm .

Na to płyta OSB 22mm pióro/wpust. i na wierzch panel podłogowy. Od spodu podwieszony sufit z GK.

No i teraz nurtujące mnie pytania.

1. Czy taka konstrukcja wystarczy w przypadku gdy strop ten nie będzie zbytnio obciążany ponieważ znajduje się pod skosami.

Najprawdopodobniej stanie tam częściowo łózko a reszta przestrzeni jako przejecie w koło łózka.

2. Obawiam się że stworze znakomite pudło rezonansowe i sama wełna nie wystarczy, czy coś podłożyć pod belki na uchwytach?

Czy coś położnic miedzy belkami a OSB i czy zwykła pianka pod panele wystarczy?

Pozdrawiam

Czyli mam rozumieć że jeśli 2 osoby ważące po 100kg staną na krawędzi stropu to dokonają katastrofy budowlanej? Okno? Jakie okno???

Pytanie moje brzmiało: Czy ktoś ma jakieś doświadczenia w kwestii budowy takich stropów? A odpowiedz brzmi: Nie mam doświadczenia ale trochę podyskutuję i nabije pościka.

Spokojnie, już się tak nie unoś.

Ok, od góry może to i nie okno... na rysunku niewiele widać.

Ale wracając do tematu. 200 kg to nie... Ale dodaj masę konstrukcji, odeskowania, paneli, podwieszonych płyt GK i do tego te 200kg na metr kwadratowy. Chyba, że będziesz tam stał i pilnował, że nic cięższego nikt nie będzie dawał i więcej ludzi nie wejdzie. Nawet wtedy, gdy postanowisz to kiedyś sprzedać.

Nie moja sprawa, nie znam się, żegnam się.

Daleki jestem od robienia "budowlanej wolnoamerykanki" i faktycznie niepotrzebnie się uniosłem. W pierwszym poście nie napisałem również, że bardziej zależy mi na zamknięciu tej studni z przyczyn czysto praktycznych a nie użytkowych. Obawiam się uciekającego ciepła do góry i zabudowa tego pozwoli również na pełne wykorzystanie powierzchni użytkowej bezpośrednio sąsiadującej.

Na zdjęciu lepiej widać gdzie znajduje się ta wolna przestrzeń w stropie jak i również że nie bardzo nadaje się to do zagospodarowania. Jest to stan z przed 6 miesięcy.

Pozdrawiam i przepraszam

za1.jpg

Konstruktor wstępnie przeliczy Ci możliwości zamontowania takiej konstrukcji. Jak będzie taka możliwość to wyliczy Ci też grubości drewnianych podparć/belek nośnych, odległości między nimi i podpowie sposób odpowiedniego ich montażu - musisz mu podać rozmiary ( szerokość i długość, grubości ) + klasę betonu i rysunki zbrojenia ( powinieneś mieć te dane w projekcie ).

Musisz być przygotowany, że jak się uda ( podejrzewam, że tak ) to jednak będzie słychać na dole odgłosy z góry - skrzypienie, stukanie, itp..

Weź jeszcze pod uwagę, że ewentualna zabudowa zasłoni Ci doświetlenie poddasza.

Pozdrawiam