Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problemy budowlane w roli głównej - WODA

Recommended Posts

Kilka problemów budowlanych które spędzają sen z powiek, prośba o Wasze zdania/opinie na poniższe problemy. Wrzucam wszystko w jeden temat, żeby nie zaśmiecać forum. Niestety nie mogę zamieścić wszystkich zdjęć na forum dlatego zewnętrzne linki do galerii.

Stan budynku: SSZ

nie wiem czy informacje istotne, czy nie:

tynki wewnętrzne mechaniczne cementowo-wapienne (kładzione w sierpniu),

posadzki wylane (we wrześniu),

ocieplenie, elewacja i parapety zewnętrzne (w październiku)

1. Dopiero ostatnio zwróciłem uwagę,że budowlańcy zostawili fragment jednej ścianki zewnętrznej z płyty OSB! Szczegóły na poniższych zdjęciach. Co z tym zrobić?

zdjęcia

1 od zewnątrz

2 na zewnątrz

3 sytuacja w środku

2. Na jednej ścianie od zewnątrz woda jakby wyciekała spod elewacji. Tej samej ściany dotyczy część punktu 3.

zdjęcia

1 zdjęcie tej samej sytuacji z końca października 2012

2 i 3 zdjęcia z lutego 2013

3. Przy opadach deszczu (także przy roztopach) woda przesiąka pod oknem i spływa po ścianach w salonie. Sprawa dotyczy ściany z punktu 2, przy roztopach pojawiło się to także na drugiej ścianie (wcześniej, przy opadach deszczu nie było problemu na tym oknie). Szczegóły na zdjęciach, tam gdzie zaciek jest większy to okno na ścianie z pkt. 2.

zdjęcia

zdjęcie nr 1 i 2 okno na ścianie z pkt 2

nr 3 drugie okno które też przecieka

4. Drzwi wejściowe - mokre plamy na glifach przy drzwiach wejściowych, a także dziwna plama nad drzwiami od zewnątrz. Jeżeli chodzi o plamę nad drzwiami - idealnie nad nią ze ściany wychodzi kabel elektryczny pod kinkiet, być może jest to jakieś wytłumaczenie? Jednak większym problemem jest woda w środku, jak sobie z tym poradzić?

Zdjęcia

zdjecie 1 widać wodę na glifach

2 woda pod progiem

3 mokra plama nad drzwiami (skąd się ona mogła wziąć?)

5. Drzwi balkonowe na poddaszu - mokro przy drzwiach w pokoju.

https://www.dropbox.com/sh/t0p979fut4onzlv/ykrhRcXqsi

6. Mokre plamy na kominie - nie widać zacieków, tylko plamy. Komin robiony z klinkieru "dziurawka", górna warstwa zasklepiona, obróbka komina po poprawkach. Komin w części ponad dachem robiony na pełną fugę.

https://www.dropbox.com/sh/9zdjlf1vyew69ku/L2W60dAqoz

Dziękuję za wszelki odzew, nawet zabierając głos w jednej sprawie. W razie dodatkowych pytań, będę uzupełniał opis.

Ewidentne fuszerki budowlane.

Ad. 3 To to zakrawa o pomstę do nieba by przy założonym parapecie zewnętrznym woda ciekła do środka, za łeb tego co ocieplał i wstawiał parapet i niech rozbiera i naprawia

Ad. 4 Dokładność nałożenia tynku wokół drzwi to masakra

Ad. 5 Na balkonie brak izolacji przeciwwilgociowej i przesącza się przez beton do środka

Ad. 6 Coś cieknie zadzwonić do tego co robił dach

Ogólnie to zawezwać osoby które robiły:

- dach

- ocieplenie

i niech poprawiają

Dziękuję za wszelki odzew, nawet zabierając głos w jednej sprawie. W razie dodatkowych pytań, będę uzupełniał opis.

Wydaje mi się, że przy takich usterkach ciężko będzie wszystko wyłapać przez wyrywkowe zdjęcia. Na jednym ze zdjęć nie widzę obróbek blacharskich od dachu ale trudno się zorientować co do sytuacji bo nie ma zdjęcia poglądowego. Przydało by się obejrzeć wszystkie obróbki na całym dachu. Po drugie czy czasem ktoś nie zapomniał podziurawić albo nie pozaklejał wypływów od okien, albo co gorsza parapetów nie zamontował powyżej odpływów?

Co jest nad drzwiami wejściowymi? Balkon?

..brak listew podparapetowych, brak profilu bazowego pod drzwiami tarasowymi. Parapety pewnie włożone pod okno ale, że to płytki klinkierowe to śnieg jak zaczyna topnieć to woda leje się pod okno. Dodatkowo nie widać kotwienia okien w dolnej części ramiaka oraz nie uzupełnione dziury po klinach.

Ad. 4 Dokładność nałożenia tynku wokół drzwi to masakra

Ad. 5 Na balkonie brak izolacji przeciwwilgociowej i przesącza się przez beton do środka

dzięki wszystkim za odpowiedzi

ad.4 Mówisz o tynku wewnątrz czy na zewnątrz? Nie bardzo wiem na co zwracać uwagę.

ad.5 Jeżeli tak jest, to czy masz może pomysł co na to poradzić?

pozdrawiam.

czy czasem ktoś nie zapomniał podziurawić albo nie pozaklejał wypływów od okien, albo co gorsza parapetów nie zamontował powyżej odpływów?

Co jest nad drzwiami wejściowymi? Balkon?

Faktycznie, nie wszystkie wypływy od okien są "rozdziewiczone", ale akurat w tych pechowych oknach wydaje mi się że jest ok.

Tak, nad drzwiami jest balkon.

..brak listew podparapetowych, brak profilu bazowego pod drzwiami tarasowymi. Parapety pewnie włożone pod okno ale, że to płytki klinkierowe to śnieg jak zaczyna topnieć to woda leje się pod okno. Dodatkowo nie widać kotwienia okien w dolnej części ramiaka oraz nie uzupełnione dziury po klinach.

Jak myślisz, co można zrobić żeby poprawić izolacje pod drzwiami tarasowymi? Może da się to jakoś zaizolować żeby beton nie chłonął wody? Wolałbym uniknąć demolki. :mad:

Odpowiedź na pytanie "jak nie montować okien?" poznałem dopiero po tym jak zamontowali je u nas. :( Jeżeli chodzi o kotwienia okien, to niestety było to na drewniane kołki i one zostały (są zapianowane dlatego ich nie widać). Jeżeli chodzi o montaż parapetów, to tak są one 1,5-2cm wpuszczone pod okno. Ale widać jest tam jakaś szczelinka przez którą ta woda cieknie... nie pamiętam czy pod oknem są one prosto zakończone czy zawinięte do góry.

Proszę o kolejne rady, żebym nie dał sobie ciemnoty wcisnąć jak zamówię fachowców kolejny raz. Dzięki serdeczne!

dzięki wszystkim za odpowiedzi

ad.4 Mówisz o tynku wewnątrz czy na zewnątrz? Nie bardzo wiem na co zwracać uwagę.

ad.5 Jeżeli tak jest, to czy masz może pomysł co na to poradzić?

pozdrawiam.

Chodzi mi o zewnątrz, cała futryna pomazana,

Sprawa jest prosta na zimę został beton na balkonie, a wiadomo przez beton woda przesiąka, trza czekać do wiosny zrobić izolację przeciwwilgociową na balkonie i położyć płytki