Hasolo 03.02.2013 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Witam. Do tej pory mój kociołek OGNIWO ECO PLUS pracował w systemie przerywanym tzn. po osiągnięciu zadanej temp. wewnętrznej sterownik wyłączał pompę CO.Ustawione jest tak dlatego że nawet najniższa możliwa temp. 42 stopnie przy ciągłej pracy pompy CO przegrzewała pomieszczenia.I wtedy zazwyczaj piec przechodził w podtrzymanie.Oczywiście najlepszym rozwiązaniem byłoby wstawić zawór 3/4D ale go nie ma więc pomijam tę opcję. Po przeczytaniu referatu kolegi Zawijan o Temperaturach Krytycznych zrozumiałem że to właśnie w takich stanach podtrzymania piec najbardziej cierpi na różnicę temperatur, wykropliny i temu podobne. Ustawiłem więc moc maksymalną pieca na 8 KW (spalanie grupowe) przez co piec nie osiąga więcej jak 36-38 stopni przy pracy ciągłej pompy CO. Mam więc pracę ciągłą palnika i spaliny na poziomie 130 stopni oraz pracę ciągłą pomp wodnych czyli tzw. ruch mediów. Co zatem jest mniej szkodliwe dla pieca: niska temperatura z zachowaniem ciągłego ruchu mediów czy wysoka temperatura lecz praca przerywana kiedy wszystko stoi w podtrzymaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts