Yorey 04.02.2013 00:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Mam taki kłopot - otóż zamówiłem wieki temu wykonanie drzwi z sosny, tymczasem okna, podłogi, blat w kuchni są/mają być z dębu (poza oknami - w naturalnym kolorze). Pytanie brzmi, czy istnieje jakiś magiczny sposób by pomalować tę sosnę w taki sposób by możliwie ją upodobnić do bielonego dębu?Bielonego - bo idea jest taka, żeby drzwi nie stanowiły elementu dominującego, o co łatwo, jak będą brązowe. Myślałem, że może są jakieś mądre farby tudzież bejce, którymi można pomalować surowe drewno by nadać mu kolor "dębowy", a jak to zaschnie - potraktować jakąś delikatną bielą, co myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witu102 04.02.2013 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Musisz wybrać się do Castoramy lub LM i popytać, wydawało mi się, że mieli bejce pt bielone drewno... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yorey 04.02.2013 11:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 z bielą nie powinno być kłopotu, bardziej mnie stresuje to "przerobienie" sosny na dąb... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G.N. 04.02.2013 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Noo z wróbla raczej kanarka nie zrobisz. Nawet jeśli go pomalujesz na żółto to śpiewać od tego nie zacznie. Nie bardzo rozumiem co masz na myśli pisząc o "przerobieniu sosny na dąb"? Możesz przy użyciu bejcy, lazury, lakieru, oleju czy wosku, ujednolicić kolor elementów dębowych i sosnowych (przynajmniej w przybliżeniu) i może to razem całkiem dobrze wyglądać, ale rysunek słoi na dębie będzie charakterystyczny dla dębu, a na sośnie typowy dla sosny. Chcesz namalować słoje dębu na sosnowych czy jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yorey 04.02.2013 12:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 cóż, bielony dąb ma nieco inną barwę niż bielona sosna - mój plan jest taki: tak pomalować sosnę by przypominała bielony dąb. Mam świadomość, że rysunku słojów nie zmienię, ale barwę pewnie powinno się udać, pytanie brzmi: czym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G.N. 04.02.2013 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Cóż dąb też ma odcieni od metra i trochę i stosując tą samą bejce czy lazurę na różnych rodzajach uzyskasz zupełnie różny efekt. Jeśli chcesz mieć wszystko z bielonego drewna w tym samym odcieniu to nie widzę innej opcji jak kombinować z mieszaniem kolorów na miejscu i metodą prób i błędów na próbkach drewna aż do skutku. A jeśli chodzi Ci o to żeby mieć blaty i podłogi w kolorze naturalny dąb i sosnowe drzwi które będą przy nich wyglądać jak bielony dąb na dodatek oczekujesz odpowiedzi: "Idź do sklepu kup farbę/bejce/lazurę firmy XXX numer kolor xxxxx pomauj i już" To niestety takiej cudownej substancji nie ma, nie było i nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yorey 08.02.2013 15:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 otóż więc powziąłem wiedzę, że świetnie dąb ze sosny poczyni mi bejca MILESI P66 - pytanie tylko, gdzie tym handlują... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
free_shop 09.02.2013 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 (edytowane) Rozcieńczony perhydrol (15%), lub jak to inni nazywają stężona woda utleniona, plus amoniak (skład podobny do farby koloryzującej włosy na jasny blond).Wygooglaj "bielenie drewna". Edytowane 9 Lutego 2013 przez free_shop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts