Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rolety na okna dachowe - jakie ? pomocy

Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczów

proszę wszystkich posiadaczy rolet zewnętrznych na okna dachowe Fakro .

Nosimy się z zamiarem zakupu czegoś co ochroni nasze poddasze przed słońcem i upałem latem

przeglądałam ofertę i zastanawiamy się nad zakupem markizy amz Fakro

czy koś takową posiada ? jak się spisuje czy dobrze chroni przed goracym słońcem ?

proszę o radę

Ania

• 1 month później...
Ja mam MHL z Veluxa, co prawda jeszcze nie zamontowane, ale skuteczność przetestowałam na jednym z wakacyjnych wyjazdów (były zamontowane w hotelu). I przyznam,że kupiłam je nie jako ochronę przed słońcem, lecz deszczem. Cudnie wygłuszają "bębnienie" kropel. Edytowane przez malka

• 3 months później...
  • 3 weeks później...
A ma ktoś rolety zewnętrzne na oknach dachowych?

Bo zastanawiam się, czy one bardzo zaciemniają - chciałbym mieć ciemno rano w sypialni, może lepiej duet - markiza zewnętrzna plus jakaś pod gumowana roletka wew. ?

Mam zewnętrzne rolety na okna Velux.

Jeszcze ich nie zamontowałem ale nastąpi to w najbliższym czasie.

A ma ktoś rolety zewnętrzne na oknach dachowych?

Bo zastanawiam się, czy one bardzo zaciemniają - chciałbym mieć ciemno rano w sypialni, może lepiej duet - markiza zewnętrzna plus jakaś pod gumowana roletka wew. ?

mam veluxy

idealnie zaciemniają 100%

wyciszają tez znakomicie

juz po gradobicu

https://picasaweb.google.com/114780603567233739312/3112010MontazOkienDachowychIRolet

https://picasaweb.google.com/110475871252616728788/10Czerwca2013GradobicieTychy#5887929756719593122

Właśnie przymierzam się do samodzielnego montażu tych rolet. czy mógłby Szanowny Kolega podzielić się doświadczeniami, podpowiedzieć na co zwrócić uwagę, od czego zacząć.

nie pomogę w temacie

majster wprawiał okna dachowe i rolety - przy oknach byłem bo chciałem widziec jak to robi przy roletach niestety nie dałem rady.

pozdrawiam

Ps

moim zdaniem rolety zaciemniają idealnie ale tez okna mam na pólnoc - nie wiem jak sie sprawdzą na południową- zachodnią stronę.

Oczywiscie zimą rolety nie dają rady zgarnąc snieg z okna.

chyba słaby silnik wiec trzeba przed sniegiem zdecydowac sie czy chcemy widziec w oknie dachowym rolete czy biały/szary snieg

W końcu kupiłem te rolety do fakro. Po 3 godzinach pieprzenia się w upale zrezygnowałem z montażu. Nie wiem, czemu nic mi tam nie pasuje do siebie, instrukcja jest na 3 rodzaje okna. Niby mam okna pod te rolety, ale może jakoś źle zamontowane...? Np. wkręcam z 2 stron takie plastiki naprowadzające wiertło, żeby można było wiercić z 2 stron i spotkać się idealnie w środku okna, no i niestety, nie spotkałem się :)

Dodam, że mam na korbkę i chyba była to niepotrzebna oszczędność, bo będę musiał komuś zlecić montaż za akurat różnicę w cenie...

• 5 months później...
  • 2 months później...

Witam

Poszukuję rolet do okien dachowych Fakro. Mam trzy okna o wymiarach: 78 x 140 - 2szt. + 78 x 118 - 1 szt. Najprościej byłoby kupić oryginalne Fakro, ale nie pasuje mi to, że rolety są zasilane 12V DC i mam spory problem żeby je sterować razem z resztą rolet domowych, które są na 230 V AC. Pytanie: czy istnieją producenci rolet dachowych, które pasowałyby do markowych okien? Proszę o pilną pomoc

Witam

Poszukuję rolet do okien dachowych Fakro. Mam trzy okna o wymiarach: 78 x 140 - 2szt. + 78 x 118 - 1 szt. Najprościej byłoby kupić oryginalne Fakro, ale nie pasuje mi to, że rolety są zasilane 12V DC i mam spory problem żeby je sterować razem z resztą rolet domowych, które są na 230 V AC. Pytanie: czy istnieją producenci rolet dachowych, które pasowałyby do markowych okien? Proszę o pilną pomoc

nie ma nikogo kto by wiedział, czy do okien dachowych można gdzieś kupić rolety zewnętrzna zasilane na 230V AC ??

swoje kupowalem

https://picasaweb.google.com/radzio76/3112010MontazOkienDachowychIRolet poprzez ten sklep

http://www.velset.pl

poszukaj czy maja Twoj wymiar

widzę, że okna Velux. Czy rolety też są marki Velux? Czy może to jakiś inny producent? Twoje są chyba solarne z tego co widzę. Jeśli tak to silniki mają 12V.

Generalnie to pytałem o rolety z silnikami zasilanymi napięciem przemiennym 230V

• 8 months później...