Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rolety na okna dachowe - jakie ? pomocy

Recommended Posts

Czy takie rolety dają również korzyści termiczne w zimie? Niestety moje okna dachowe mają tylko 2 szyby i jest pod nimi po prostu zimniej niż przy 3-szybowych oknach ściennych. I to pomimo prawidłowego montażu.

Niestety koszt rolet jest spory, więc może mi podpowie czy warto?

Dają takie korzyści z cala pewnością ale pytanie czy zakup rolet zwroci sie w ciągu rozsądnego czasu (żywotność silników i mechanizmów) z powodu oszczędności energii. To tyle jeśli chodzi o dodatkową ochronę przed zimnem.

Ale na pewno będziesz miał ochronę przed goracem latem i jak polaczysz te dwa atuty to uwazam ze warto. Jeszcze nie mieszkam ale jestem przekonany że latem na poddaszach przez okna połaciowe dostaje się żar.

Mirku, dzięki za odpowiedź :)

Akurat okno, na którym mi najbardziej zależy jest od strony południowej - ale paradoksalnie w lato nie specjalnie nam przeszkadza. Natomiast problem jest zimą gdyż mamy łóżko akurat dokładnie pod oknem dachowym (wiem, błąd - ale już za późno) i czuć wyraźny chłód, pomimo że w pozostałej części pokoju temperatura jest raczej okej.

Mirku, dzięki za odpowiedź :)

Akurat okno, na którym mi najbardziej zależy jest od strony południowej - ale paradoksalnie w lato nie specjalnie nam przeszkadza. Natomiast problem jest zimą gdyż mamy łóżko akurat dokładnie pod oknem dachowym (wiem, błąd - ale już za późno) i czuć wyraźny chłód, pomimo że w pozostałej części pokoju temperatura jest raczej okej.

Jabu siebie w mieszkaniu czuję wyraźną różnicę po opuszczeniu zwykłych polciennych rolet wewnętrznych, także jestem pewien że zewnętrzne będą stanowić jeszcze lepszą barierę-strefę buforową pomiędzy niską tem na zewn i wysoką wewn a to spowolni proces przenikania zimna

• 1 month później...
Jabu siebie w mieszkaniu czuję wyraźną różnicę po opuszczeniu zwykłych polciennych rolet wewnętrznych, także jestem pewien że zewnętrzne będą stanowić jeszcze lepszą barierę-strefę buforową pomiędzy niską tem na zewn i wysoką wewn a to spowolni proces przenikania zimna

Witam,

Rolety zewnętrzne stanowią kompleksową ochronę - latem świetnie chronią przed nagrzewaniem, a zimą utrzymują ciepło w pomieszczeniu, dzięki swojej funkcji izolującej. Dodatkowo ograniczają hałas padającego deszczu czy gradu. Pozwalają na zablokowanie światła w dowolnym momencie dnia.

Dostępne w 3 wariantach - manualne, zasilane elektrycznie oraz solarne.

Dla tych, którzy chcą poprawić izolacyjność swoich okien, ale nie interesują ich rolety zewnętrzne to w ofercie mamy inne godne polecenia produkty.

Rolety podwójnie plisowane o strukturze plastra miodu ze specjalnym wypełnieniem wewnątrz (aluminiowa powłoka izolująca) także zatrzymują ciepło zimą oraz poprawiają komfort i temperaturę w pomieszczeniach latem oraz zaciemniaja pomieszczenie. Można je obsługiwać za pomocą dolnej lub górnej listwy i zatrzymywać w dowolnym miejscu na oknie.

fhc.JPGplaster.jpg

Pozdrawiam,

Paweł

Doradca VELUX