Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dwa kotły: olejak + kocioł na ekogroszek w jednej instalacji

jszbp

Recommended Posts

Proszę o opinię na temat spięcia dwóch kotłów.

Będę modernizował instalację hydrauliczną w remontowanym domu. Obecnie jest tam kocioł olejowy 18kW. Będzie pracował w tandemie z kotłem na ekogroszek. Głównym źródłem ciepła dla budynku będzie kocioł węglowy, a olejak tylko jako wsparcie w silne mrozy, na długie wyjazdy w zimie i może samodzielne grzanie CWU latem.

Schemat "ideowy" instalacji wstępnie jak poniżej:

http://images34.fotosik.pl/544/042593e2a9b2a085m.jpg

Nie znam się na przepływach cieczy w takich instalacjach i sam nie potrafię ocenić: czy spiąć te dwa kotły jak powyżej, czy raczej poprzez sprzęgło, w tym stylu:

http://images37.fotosik.pl/1931/20d91a524505b425m.jpg

Wg instalatora, sprzęgło w mojej instalacji jest niepotrzebne. Mi się zdaje, że po coś jednak sprzęgła wymyślono i generalnie idea działania tego "urządzenia" ma dla mnie sens. Ale może ma to zastosowania do instalacji z hektolitrami wody w rurach i kotłami po kilkadziesiąt/set kW..? Stety/niestety mój fachowiec jest, jaki jest - lepszego nie znalazłem. Na szczęście można z nim dyskutować :p i myślę, że jego "niechęć" do sprzęgła wynika z tego, że po prostu nie bardzo wie, jak temat ugryźć.

Dodam jeszcze, że kocioł olejowy ma moc 18kW, ekogroszkowiec będzie o mocy 10-12kW. Dom częściowo podpiwniczony (kotlownia), parter 60 mkw i poddasze użytkowe po podłodze tyle samo, ale uwzględniając skosy oczywiście kubatura mniejsza. Dom ściany grubości 38 cm, nieocieplone, okna plastiki w bardzo dobrym stanie założone w 2003 roku. W połaciach dachu 20cm wełny mineralnej + dodatkowo ocieplony strop poddasza też 20 cm.

Na parterze prawdopodobnie będzie podłogówka + 2 lub 3 grzejniki. Na poddaszu grzejniki i być może w łazience podłogówka.

zrób jak na rysunku drugim ale bez sprzegła

ja tak mam. dodatkowo zawory kulowe na zasilaniu(za pompą) i powrocie każdego z kotłów.

zaworami odcinasz sam kocioł który akurat nie bierze udziału w procesie ogrzewania, nie ma wyciągania, mieszania i grzania niepotrzebnie aktualnie wyłączonej jednostki

też polecam schemat 2, ale jak najbardziej ze sprzęgłem. Wyciągania, mieszania i grzania drugiej jednostki nie będzie, bo są zawory zwrotne. Natomiast zawory róznicowe w dalszej części instalacji bym wyrzucił, bo przy sprężyniwych ZW nie ma szans na grawitację. Mogą natomiast po pewnym czasie zacząć przepiszczać wodę wstecz.

Dziękuję za uwagę. I kolejne pytania się rodzą:

1. Co jest "nie tak" z pierwszym sposobem, że każdy inny jest lepszy? W szczególności, dlaczego wersja 2 bez sprzęgła miałaby być lepsza?

2. Jak dobrać odpowiednie sprzęgło? Na mojego hydraulika raczej nie mam co liczyć...

3. O ile wg pierwszego schematu wiem, jak to wszystko wysterować (każdy kocioł ma swój sterownik i swoje pompy), to już w drugim przypadku mam kłopot.

W wersji ze sprzęgłem, pompy przed sprzęgłem podłączone jako CO w sterownikach obu kotłów. A co z pompami za sprzęgłem? Podłogówkę mogę wysterować jakimś osobnym sterownikiem - OK. A co z CWU i obiegiem grzejników? Sterownik którego pieca ma je obsłużyć?

Kombinowałem, żeby kaloryfery sterować termostatami na grzejnikach i puścić je na autonomicznej pompce typu Alfa 2, podłogówkę też na kolejnym dedykowanym sterowniku, który dodatkowo obsłuży zawór mieszający - ale i tak nie wiem, co z CWU no i cała instalacja (sterowanie) mi się rozjeżdża, rozprasza, a tego nie chcę.

Idealna sytuacja dla mnie to taka, gdy sterownik ekogroszkowca wysteruje wszystkie pompy i będzie pracował niezależnie, czy ten kocioł będzie grzał wodę w instalacji, czy nie. Najgorsza sytuacja, gdy każdy kocioł będzie się rządził swoim sterownikiem i dodatkowo będą potrzebne jeszcze jakieś sterowniki do obwodów odbierających ciepło: podłogówki, CWU, kaloryferów...Chcę tym sterować możliwie z jednego pulpitu, a nie programować każdą pompkę z osobna...

Ekogorszkowiec będzie na sterowniku eCoal lub Bruli z Elektro-Systemu.

A może ktoś jest chętny zrobić projekt tej instalacji - z policzeniem tego itd. - ewentualne "oferty" proszę na PW lub telefon 784 200 201.

• 1 year później...