Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Założenie pompy CWU do instalacji

pablomoc

Recommended Posts

Witam, Mam wykonaną w domu nową instalację CO która ogrzewa zbiornik z wodą 150 l (przynajmniej powinna ogrzewać. W instalacji jest pompa podłogowa, pompa cyrkulacyjna i pompa CO. Nie ma pompy CWU i piec nie grzeje mi wody w zbiorniku. Piec mam na ekogroszek ze sterownikiem pokojowym. Praca pieca wygląda tak że pompa podłogowa chodzi praktycznie non stop. CO i piec załącza się jak temperatura w domu spadnie poniżej 20 st a że temperatura dobrze się trzyma to pomiędzy załączaniem się pieca są duże odstępy czasu. Gdy piec chodzi w podtrzymaniu wiem że powinna chodzić też pompa cwu która by puszczala wode z pieca przez boiler ogrzewając wodę a tak nie jest. Czy w takim przypadku wystarczy założyć na rurce która puszcza wodę przez boiler pompe cwu ? czy instalacja wymaga dodatkowych modyfikacji ?

Nie mam zaworu 4D

wrzuć fotkę jak jest podłączone to CWU

napisz jaki sterownik obsługuje proces spalania.

masz dwie grogi

albo jeśli tak nie jest podłączyć bojler grawitacyjnie

albo dołączyć pompę CWU i wpiąć w sterownik lub sterować nią oddzielnie z gniazdka elektrycznego poprzez programator czasowy

wrzuć fotkę jak jest podłączone to CWU

napisz jaki sterownik obsługuje proces spalania.

masz dwie grogi

albo jeśli tak nie jest podłączyć bojler grawitacyjnie

albo dołączyć pompę CWU i wpiąć w sterownik lub sterować nią oddzielnie z gniazdka elektrycznego poprzez programator czasowy

zrobie dzis zdjęcia i wrzucę

zrób fotkę z dalszej perspektywy.

nie widzę tutaj jak rury idą do zasobnika.

powinien być zrobiony oddzielny obieg dla CWU jak najkrótszą drogą a u ciebie wnioskuję wszystko po ścianach dookoła puszczone. bez pompy nie ma to siły zadziałać

postaram się jakoś lepiej te fotki zrobić, kotłownia malutka ale coś wymyśle

ale mam pytanie czy jak założę pompe cwu i powiedzmy w momencie jak pompa CO jest wyłączona i zacznie chodzić pompa Cwu to nie będzie przypadkiem mi też pompowaćwody do grzejników ? bo z rury idącej na rozdzielacze do grzejników odchodzi rurka do zasobnika

pomoże ktoś ? Opiszę może lepiej: od pompy CO idzie rura która rozdziela się na grzejniki i CWU. Rury idą po ścianach. Pompe chce założyć bo napewno lepiej bedzie grzało sie wode z pompa niż grawitacyjnie.

Tylko pozostaje jedno pytanie : czy jak włączy się pompa cwu a wyłączona będzie pompa CO (bo spadła temp cwu a w domu jest ciepło i nie trzeba grzać) to czy pompa pompująca wode przez CWU nie będzie mi pompować wody na grzejniki ?

Musisz rozdzielić układ przed pompą C O i założyć zawory zwrotne za pompami. Układ otwarty? Gdzie masz rurę bezpieczeństwa?

Mniej więcej tak

http://obrazki.elektroda.pl/8747260100_1335214180.html

po pierwsze nie mam zaworu czterodrogowego, pod drugie nie sądze żebym na tyle musiał modernizować kotłownie do założenia pompy cwu,

grawitacyjnie ciepło dochodzi do zbiornika ale sterownik chce włączać pompe \cwu jak temp spada ale nie moze bo jej nie ma

układ otwarty, rura bezpieczeństwa jest

Pewnie że nie jest jedynym (dlatego napisałem mniej więcej), powinna być jeszcze bezpośrednio z kotła rura bezpieczeństwa (przed jakąkolwiek armaturą, której u ciebie nie widać) i zamiast zaworu 4d możesz zainstalować 3d. jeśli wiesz po co one mają służyć. Edytowane przez gersik