pablomoc 04.02.2013 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Witam, Mam wykonaną w domu nową instalację CO która ogrzewa zbiornik z wodą 150 l (przynajmniej powinna ogrzewać. W instalacji jest pompa podłogowa, pompa cyrkulacyjna i pompa CO. Nie ma pompy CWU i piec nie grzeje mi wody w zbiorniku. Piec mam na ekogroszek ze sterownikiem pokojowym. Praca pieca wygląda tak że pompa podłogowa chodzi praktycznie non stop. CO i piec załącza się jak temperatura w domu spadnie poniżej 20 st a że temperatura dobrze się trzyma to pomiędzy załączaniem się pieca są duże odstępy czasu. Gdy piec chodzi w podtrzymaniu wiem że powinna chodzić też pompa cwu która by puszczala wode z pieca przez boiler ogrzewając wodę a tak nie jest. Czy w takim przypadku wystarczy założyć na rurce która puszcza wodę przez boiler pompe cwu ? czy instalacja wymaga dodatkowych modyfikacji ? Nie mam zaworu 4D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 04.02.2013 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 wrzuć fotkę jak jest podłączone to CWUnapisz jaki sterownik obsługuje proces spalania.masz dwie grogialbo jeśli tak nie jest podłączyć bojler grawitacyjniealbo dołączyć pompę CWU i wpiąć w sterownik lub sterować nią oddzielnie z gniazdka elektrycznego poprzez programator czasowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablomoc 04.02.2013 08:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 wrzuć fotkę jak jest podłączone to CWU napisz jaki sterownik obsługuje proces spalania. masz dwie grogi albo jeśli tak nie jest podłączyć bojler grawitacyjnie albo dołączyć pompę CWU i wpiąć w sterownik lub sterować nią oddzielnie z gniazdka elektrycznego poprzez programator czasowy zrobie dzis zdjęcia i wrzucę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablomoc 05.02.2013 08:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 a instalacja wygląda tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 05.02.2013 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 zrób fotkę z dalszej perspektywy.nie widzę tutaj jak rury idą do zasobnika.powinien być zrobiony oddzielny obieg dla CWU jak najkrótszą drogą a u ciebie wnioskuję wszystko po ścianach dookoła puszczone. bez pompy nie ma to siły zadziałać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablomoc 05.02.2013 09:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 zrób fotkę z dalszej perspektywy. nie widzę tutaj jak rury idą do zasobnika. powinien być zrobiony oddzielny obieg dla CWU jak najkrótszą drogą a u ciebie wnioskuję wszystko po ścianach dookoła puszczone. bez pompy nie ma to siły zadziałać postaram się jakoś lepiej te fotki zrobić, kotłownia malutka ale coś wymyśle ale mam pytanie czy jak założę pompe cwu i powiedzmy w momencie jak pompa CO jest wyłączona i zacznie chodzić pompa Cwu to nie będzie przypadkiem mi też pompowaćwody do grzejników ? bo z rury idącej na rozdzielacze do grzejników odchodzi rurka do zasobnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablomoc 07.02.2013 08:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 pomoże ktoś ? Opiszę może lepiej: od pompy CO idzie rura która rozdziela się na grzejniki i CWU. Rury idą po ścianach. Pompe chce założyć bo napewno lepiej bedzie grzało sie wode z pompa niż grawitacyjnie. Tylko pozostaje jedno pytanie : czy jak włączy się pompa cwu a wyłączona będzie pompa CO (bo spadła temp cwu a w domu jest ciepło i nie trzeba grzać) to czy pompa pompująca wode przez CWU nie będzie mi pompować wody na grzejniki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 07.02.2013 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 (edytowane) Musisz rozdzielić układ przed pompą C O i założyć zawory zwrotne za pompami. Układ otwarty? Gdzie masz rurę bezpieczeństwa? Mniej więcej takhttp://obrazki.elektroda.pl/8747260100_1335214180.html Edytowane 7 Lutego 2013 przez gersik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablomoc 07.02.2013 10:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 Musisz rozdzielić układ przed pompą C O i założyć zawory zwrotne za pompami. Układ otwarty? Gdzie masz rurę bezpieczeństwa? Mniej więcej tak http://obrazki.elektroda.pl/8747260100_1335214180.html po pierwsze nie mam zaworu czterodrogowego, pod drugie nie sądze żebym na tyle musiał modernizować kotłownie do założenia pompy cwu, grawitacyjnie ciepło dochodzi do zbiornika ale sterownik chce włączać pompe \cwu jak temp spada ale nie moze bo jej nie ma układ otwarty, rura bezpieczeństwa jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 07.02.2013 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 Jak lepiej wiesz to po co się pytasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablomoc 07.02.2013 10:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 nie wiem tylko przypuszczam, myślę że to co mówisz nie jest jedynym rozwiązaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 07.02.2013 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 (edytowane) Pewnie że nie jest jedynym (dlatego napisałem mniej więcej), powinna być jeszcze bezpośrednio z kotła rura bezpieczeństwa (przed jakąkolwiek armaturą, której u ciebie nie widać) i zamiast zaworu 4d możesz zainstalować 3d. jeśli wiesz po co one mają służyć. Edytowane 7 Lutego 2013 przez gersik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablomoc 07.02.2013 21:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 a zawór 3d lub 4d w w tej kwestii o którą mi chodzi jaką ma pełnić rolę ? jest to konieczne? chyba nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts