Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Pytanie nadal bez odpowiedzi pozostaje: 12/9cm, a dodam: wysokość murowanych ścian: 2,70m.

Ze względu na izolacyjność akustyczną zdecydowanie 12 cm. Tłumienność takiej ścianki z BK 600 i tak jest słaba, już Silka M8 (8 cm) ma lepszą tłumienność.

Pozdrawiam

Projekt przewiduje lekką konstrukcję ścianek działowych (10cm).

Zastepuję Karton-Gips bloczkiem komórkowym ......tylko 12cm, czy 9cm?

Wszystko Ok. Ale czy te ścianki są na parterze czy na piętrze?

Jak na piętrze to radzę przeliczyć strop - czy ma odpowiednią wytrzymałość, bloczki BK są przecież sporo cięższe od G-K.

Miałem podobny zamiar - ale konstruktor się nie zgodził (właśnie przez ciężar BK) :( . Pozdrawiam

Witam

O ile dobrze pamietam masz domek z dzwigarem wiec bez stropu a co za tym idzie scianki gora nie maga byc zaklinowane do stropu, ja zdecydwoalem sie przy tym ukaldzie na gazobeton gr.12 , zawsze jest scian sztywniejsza szczegolnie jak masz w niej drzwi.

Czolem!

Tez w planach mamy sciany g-k. Jednakze stwierdzilismy, ze nie ma to jak murowana sciana :-). Postawilismy z 11,5 PTH PW. Jest ok. w sumie sciany maja po ok. 12 cm grubosci z tynkiem.

Trudno mi mowic o tlumieniu dzwiekow, ale to sprawdze jak bedziemy miec drzwi wew. :-)

Pozdro

Jay

Ja mam niektore 8-9 cm (nie wiem ile dokladnie to ma). Moim zdaniem jesli to na piętrze, to trzeba przemyslec ciężar i tak na pałę to bym odmiany 700 nie dawał. Raczej 400-450, chyba, że jesteś pewien wytrzymałości stropu.

Przekorek - 9 cm z BK 400 ?! Toż to raczej membrana bębna niż izolacja

akustyczna ! W tym jeszcze drzwi trzeba osadzić i mają się trzymać ...

Ja mam 12 cm (praktycznie ok 14 cm, bo jeszcze tynk wewnętrzny) i

nie wiem, czy nie wolałbym grubszych, np. 18 cm - ale ja lubię głośno

grać na sprzęcie, a nie musi to być zaraz słyszalne w całym domu :)

hej - Krzysiek

Ja mam niektore 8-9 cm (nie wiem ile dokladnie to ma). Moim zdaniem jesli to na piętrze, to trzeba przemyslec ciężar i tak na pałę to bym odmiany 700 nie dawał. Raczej 400-450, chyba, że jesteś pewien wytrzymałości stropu.

Parterowy mam budynek.