Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Lane skosy a Deskowanie.

sum41

Recommended Posts

MOżna od góry dać 3-4 warstwy z pełnej cegły, a reszta z dziurawki jest to jakiś kompromis...

To nie jest żaden kompromis! To są niekompetentne i nieodpowiedzialne porady. Cegła dziurawka na elewacje i na płoty a nie na kominy. Pozdrawiam.

To nie jest żaden kompromis! To są niekompetentne i nieodpowiedzialne porady. Cegła dziurawka na elewacje i na płoty a nie na kominy. Pozdrawiam.

Jak już mnie cytujesz to nie wyrywkowo! Cegła pełna jest najlepszą, ale i najdroższą opcją, nikt tego nie neguje! Ale decyzja należny do inwestora! Podejrzewam, że tysiące domów ma ta zrobione kominy i nic się z nimi nie dzieje.

Może zawsze obłożyć komin struktonitem.

Edytowane przez fenix2

Ogólnie gdy zacząłem pytać o cegłę pełną znajomych to wszyscy w 100% takie oczy na mnie, ale także gdy pyta sie o cegły pełne w hurtowniach to ciężko gdyż jest mały ich zbyt wiadomo czemu bo wiekszość wali z dziurawki.

Dam jednak topole na murłaty i kozły z tym ze kozły wystające w szczytach poza dach dam ze sosny.

Edytowane przez sum41

... decyzja należny do inwestora!

No i kolejny raz mijasz się z prawdą bo obowiązuje prawo budowlane i normy. Dobrze, że tylko podejrzewasz a nie jesteś pewny. Oczywiście, że zawsze można obłożyć komin płytką włóknocementową, i zawsze można go otynkować tylko po co źle budować? Tylko po to żeby później naprawiać?!

Te kominy też wymurowano z dziurawki co zaproponował niedouczony murarz i zaakceptował niedouczony kierownik budowy. Mimo zaimpregnowania fug wytrzymały 3 lata teraz wyglądają tak i już nie ciekną.

P1000249.jpg

P1030634.jpg

Janie jestem człowiek mucha. A tak na prawdę jestem mocno związany ze swoją firmą i to mi wystarcza.

"hokejgk1" dziękuję za miłe słowa. Na siłownię nie chadzam wystarczy powciągać na dach trochę dachówek. Na tym dachu było 5 takich "oczek" i prawie 16.000 sztuk dachówki.

Wracając do meritum dla płaskiej dachówki a szczególnie dla karpiówki nie ma lepszych rozwiązań koszy, kominów, okien i przyściennych jak na "nokach". 100% szczelność bez żadnych uszczelek! Do tego w koszu nie widać żadnej blachy. Podobne rozwiązania stosuje się w łupku, płytce włóknocementowej i goncie bitumicznym. Można się pokusić o zastosowanie w płaskiej dachówce zakładkowej. Imitację takiego kosza na "nokach" popełniłem kryjąc dach dachówką Smaragd. Efekty poniżej. Pozdrawiam.

P1000556.jpg

P1000559.jpg

P1010303.jpg

P1010304.jpg

P1010308.jpg

Aktualnie Braas'a tylko nie czarny kryształ a Tekowy. Jest to angoba szlachetna i stąd ten połysk. O różnych porach dnia i w różnych warunkach klimatycznych (słońce, pochmurno) zmienia kolor. Takie jest odczucie patrzącego. Pozdrawiam.