280m 04.02.2013 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Witam wszystkich. Chciałbym zasięgnąć opinii w temacie podziału dachu. Mam dom typu bliźniak z lat 60/70 . Piwnice, parter ok. 1m nad ziemią, piętro, i strych w tej chwili nie użytkowy na ściance kolankowej ok.70cm Dach kopertowy ok.26% spadku na budynku jest tak zrobiony że przedstawia się jako jeden na całym bliźniaku ale na strychu jest ściana oddzielająca do samych dachówek ale nie wychodzi na zewnątrz, od tyłu domu jest bardziej skomplikowane gdyż u mnie jest dobudowana klatka schodowa. Jako że kondycja mojej części dachu jest słabawa (dach ma ok.45lat) tu i ówdzie krokwie podgniłe i dachówka robiona na budowie na wibratorze jest naprawdę słaba czeka mnie remont. Patrząc na zdjęcia od tyłu moja część czyli ta od lewej strony kończy się na kominie właściwie komin jest jeszcze mój z przodu moja część od prawej strony. Muszę się jakość oddzielić od drugiej połowy bliźniaka gdyż właściciele nie są zainteresowani remontem swojej części. Nasuwają mi się dwie możliwości jedna to tak zrobić by jedna znaczy ta moja połać dachu zachodziła na tamtą ( czyli taka spotykana na bliźniakach zakładka) a druga to ta ścianka działowa wyciągnięta nad połać dachu tak by rozdzielić dach na zewnątrz. Zanim udam się do architekta chcę zasięgnąć opinii może ktoś przerabiał taki temat i ma jakieś spostrzeżenia co jest leprze co gorsze. Byłbym wdzięczny za jakieś podpowiedzi ze strony użytkowników forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej belka 04.02.2013 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 zrobic ogniomur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
280m 04.02.2013 22:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Zrobić ogniomur czyli wyciągnąć ściankę działową nad połać dachową? Tak chyba jest w pierwotnych planach ale z jakiś powodów nie zrobili tego w ten sposób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 05.02.2013 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 Architekt powie toi samo bo jest jedyne sensowne i wymagane rozwiązanie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
280m 06.02.2013 10:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 Czyli raczej wysokość obydwu połaci i kąt nachylenia powinny pozostać takie same na jednym i drugim dachu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 06.02.2013 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 Kąt z pewnością tak ale wysokość zależy od rodzaju pokrycia. Może też zależeć od tego czy zastosujesz np. ocieplenie nakrokwiowe. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
280m 06.02.2013 19:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 Mam zamiar wymienić więźbę dachową no i dachówkę na ceramiczną. Czy przy tak małym nachyleniu można dać folię paro przepuszczalną czy raczej dać pełne deskowanie i papę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 06.02.2013 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 Zdecydowanie deskowanie i papa. Jak kąt dachu będzie zachowany taki remont na zgłoszenie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
280m 06.02.2013 20:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 A co by Pan proponował z tyłu domu tu gdzie klatka schodowa jest, generalnie to kiedyś było tak jak w drugiej części bliźniaka zdjęcie nr.3 ale rodzice dobudowali klatkę schodową a później jeszcze wyciągnięto pomieszczenie obok klatki do przodu ale tylko na jednej kondygnacji. Generalnie to nie wygląda za ciekawie te uskoki i płaski daszek. zastanawiam się czy nie wyciągnąć tego pomieszczenia też wyżej i nie zadaszyć wtedy razem z klatką schodową razem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 07.02.2013 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 Też bym tak zrobił. Takie zmiany wymagają projektu i pozwolenia na budowę. Dach zmieni się zasadniczo. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
280m 07.02.2013 19:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 A co zrobić z tym "balkonikiem" który wystaje z ścianki kolankowej, najchętniej bym go odciął gdyż jest ciężki do zaizolowania na przyszłość a w przypadku gdy dach będzie nawet kilkanaście cm. wyżej chyba i tak nie ma sensu. Tylko czy można go tak po prostu usunąć? Ścianka kolankowa jest wysoka dokładnie tyle ile mają te małe okienka widoczne na zdjęciach zaraz poniżej dachu jest to monolit betonowy razem z tym balkonikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 07.02.2013 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 Z balkonem to żaden problem. Likwiduje się balkony w zabytkowych kamienicach. Na tym bym się jednak zastanowił. Pozwól architektowi trochę poszaleć. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
280m 07.02.2013 20:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 Dziękuje za podpowiedzi. Jak będę bliżej tematu to pewno jeszcze będę pytał o różne rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
280m 28.06.2013 15:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2013 Mam pytanie jakiej wysokości ma być ściana ogniowa? znaczy ile ma wystawać ponad połać dachu? w budynku bliźniak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 28.06.2013 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2013 http://www.arstek5.pl/oferta/index/id/37/txt/opist http://z500.pl/projekt/Zb8,projekt-zabudowy-blizniaczej-z-garazem-wspolczesny-wyglad-i-rozsadne-koszty-budowy.html http://z500.pl/projekt/Zb15,projekt-domu-blizniaka-z-garazem-i-uzytkowym-poddaszem.html Jak widać każdy z ogniomurów jest innej wysokości, więc chyba decyzja co do wysokości należy do ciebie, oczywiście we współpracy z architektem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
280m 28.06.2013 18:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2013 tak myślę że 20cm wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 30.06.2013 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2013 Sugerowałbym 30 cm choćby ze względu na śnieg. Jak sama nazwa wskazuje ma on chronić przed przenoszeniem się ognia na sąsiedni dach. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
280m 04.07.2013 19:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2013 Dziękuje za poradę. 30cm Mam takie pytanie ściana ogniowa wystająca nad połać ma być izolowana czy nie i czy od góry też? bo mi się wydaje że powinna być też od góry, a jeżeli tak to czym tak by dało się okucie zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 04.07.2013 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2013 Podstawowa zasada to zachowanie ciągłości każdej izolacji czyli boki i góra też. Na styropian płyta OSB kotwiona do muru, folia lub papa i obrobka. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
280m 06.07.2013 19:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2013 ok. teraz jaki styropian zwykły jak na ściany czy jakiś twardszy?i JAKA grubość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts