Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak podzielić dach na bliźniaku na dwie części?

280m

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Chciałbym zasięgnąć opinii w temacie podziału dachu.

Mam dom typu bliźniak z lat 60/70 . Piwnice, parter ok. 1m nad ziemią, piętro, i strych w tej chwili nie użytkowy na ściance kolankowej ok.70cm

Dach kopertowy ok.26% spadku na budynku jest tak zrobiony że przedstawia się jako jeden na całym bliźniaku ale na strychu jest ściana oddzielająca do samych dachówek ale nie wychodzi na zewnątrz, od tyłu domu jest bardziej skomplikowane gdyż u mnie jest dobudowana klatka schodowa.

Jako że kondycja mojej części dachu jest słabawa (dach ma ok.45lat) tu i ówdzie krokwie podgniłe i dachówka robiona na budowie na wibratorze jest naprawdę słaba111.jpg100_2189.jpg100_2193.jpg czeka mnie remont. Patrząc na zdjęcia od tyłu moja część czyli ta od lewej strony kończy się na kominie właściwie komin jest jeszcze mój z przodu moja część od prawej strony.

Muszę się jakość oddzielić od drugiej połowy bliźniaka gdyż właściciele nie są zainteresowani remontem swojej części.

Nasuwają mi się dwie możliwości jedna to tak zrobić by jedna znaczy ta moja połać dachu zachodziła na tamtą ( czyli taka spotykana na bliźniakach zakładka) a druga to ta ścianka działowa wyciągnięta nad połać dachu tak by rozdzielić dach na zewnątrz.

Zanim udam się do architekta chcę zasięgnąć opinii może ktoś przerabiał taki temat i ma jakieś spostrzeżenia co jest leprze co gorsze.

Byłbym wdzięczny za jakieś podpowiedzi ze strony użytkowników forum.

A co by Pan proponował z tyłu domu tu gdzie klatka schodowa jest, generalnie to kiedyś było tak jak w drugiej części bliźniaka zdjęcie nr.3 ale rodzice dobudowali klatkę schodową a później jeszcze wyciągnięto pomieszczenie obok klatki do przodu ale tylko na jednej kondygnacji. Generalnie to nie wygląda za ciekawie te uskoki i płaski daszek. zastanawiam się czy nie wyciągnąć tego pomieszczenia też wyżej i nie zadaszyć wtedy razem z klatką schodową razem.

A co zrobić z tym "balkonikiem" który wystaje z ścianki kolankowej, najchętniej bym go odciął gdyż jest ciężki do zaizolowania na przyszłość a w przypadku gdy dach będzie nawet kilkanaście cm. wyżej chyba i tak nie ma sensu.

Tylko czy można go tak po prostu usunąć?

Ścianka kolankowa jest wysoka dokładnie tyle ile mają te małe okienka widoczne na zdjęciach zaraz poniżej dachu jest to monolit betonowy razem z tym balkonikiem.

• 4 months później...